TÉMA

Hollywood

Nabila Baldwinovi revolver ostrými. Zbrojířka má strávit 18 měsíců ve vězení

Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení westernu Rust, půjde na osmnáct měsíců do vězení, rozhodl v pondělí soud v Santa Fe. Porota již v březnu uznala ženu vinnou ze zabití kvůli tomu, že omylem nabila ostrými náboji zbraň, ze které vystřelil herec Alec Baldwin během natáčení v Novém Mexiku. Při nehodě v roce 2021 přišla o život dvaačtyřicetiletá kameramanka Halyna Hutchinsová.
15. 4. 2024|
Doporučujeme

Jeden Barbenheimer jaro nedělá. Kinaři řeší, jak udržet diváky

V Los Angeles se na konferenci a veletrhu CinemaCon sešli majitelé kin, aby zhodnotili minulý rok a prodiskutovali budoucnost. Bilancování vévodí nadšení z fenoménu Barbenheimer, tedy souboje loňských hitů Barbie a Oppenheimer o diváckou přízeň, který zvedl návštěvnost biografů. Jenže kinaři si uvědomují, že k přežití potřebují víc než dva trháky, byť přiměly diváky po celém světě utratit za vstupenky téměř dvě a půl miliardy dolarů.
10. 4. 2024Aktualizováno13. 4. 2024, 07:27|

Rozpočty hollywoodských filmů bobtnají. Někteří tvůrci „obrali“ streamy o miliardy, tvrdí publicista

Rozpočet nového Gladiátora údajně nabobtnal ze 165 milionů dolarů na 310 milionů, nový Superman má mít podle některých cenovku ještě o několik desítek milionů dolarů vyšší. A druhý Joker prý stojí 200 milionů dolarů – o 140 víc než první díl. Někteří fanoušci se při pohledu na drahé filmy diví, kam peníze „šly“ - zvlášť při pohledu na nekvalitní vizuální efekty. Filmový publicista Jiří Pospíšil pro ČT24 popisuje, jak se tvoří budgety velkých filmů a proč by třeba čerstvě oscarový Oppenheimer stál víc peněz, kdyby ho natočili pro streamovací platformu.
18. 3. 2024|

Napoleon vstupuje do kin. Diváky vábí na velkoryse ztvárněné bitvy, včetně té u Slavkova

Během tohoto týdne vstupuje do kin výpravný snímek Napoleon od oscarového režiséra Ridleyho Scotta. Kritici oceňují zejména filmové ztvárnění bitev, a to včetně té u Slavkova. Postavu francouzského vojevůdce ve filmu ztvárnil herec Joaquin Phoenix.
24. 11. 2023|

Vyhazov herečky i zásah Cruise. Konflikt mezi Izraelem a Hamásem rozděluje Hollywood

Vycházející hvězda přišla o filmovou roli, Susan Sarandonovou opustila její talentová agentura a Tom Cruise prý zasáhl, aby ochránil svou agentku v době, kdy Hollywood čelí rozvratu kvůli válce na Blízkém východě. Americký zábavní průmysl je proslulý svou politickou jednotností a v naprosté většině otázek hvězdy, manažeři i produkční mluví jedním hlasem. Konflikt mezi Izraelem a teroristy z Hamásu však odhalil ostrý rozkol, napsal list The Times.
23. 11. 2023|

Po scenáristech dosáhli dohody i stávkující herci, Hollywood se po půlroce může vrátit k práci

„Dokázali jsme to. Dohoda za více než miliardu dolarů,“ napsala na sociální sítě hvězda seriálu Chůva k pohledání a především prezidentka amerického odborového svazu herců SAG-AFTRA Fran Drescherová. Předběžná dohoda by měla ve čtvrtek o půlnoci (v pátek ráno středoevropského času) ukončit 118 dní trvající hereckou stávku v Hollywoodu. S požadavky zahrnující vyšší podíl na ziscích ze streamovacích platforem a pravidla pro využívání umělé inteligence se herci připojili ke dřívější stávce scenáristů. Společné protesty ochromily americký zábavní průmysl.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 20:29|

Všechny přijmout nemůžeme, ale odmítnout také ne, říká o migraci Hollandová

Polská režisérka Agnieszka Hollandová po úspěchu na festivalu v Benátkách a negativní kampani ze strany některých polských politiků uvedla i do českých kin svůj nový film Hranice. Proplétá se v něm několik osudů aktivistů, uprchlíků i pohraničníků na polsko-běloruské hranici. „Poprvé za dlouhou dobu jsem měla pocit, že to má smysl,“ sděluje. Na Oscara třikrát nominovaná filmařka, jež studovala pražskou FAMU, mluví v Interview speciál i o Franzi Kafkovi, svém vztahu s Leonardem DiCapriem i o tom, co jí vadí na současných seriálech.
23. 10. 2023|

„Bez nás ani dolar.“ Scenáristé si vydobyli ústupky studií a ukončují stávku

Hollywoodští scenáristé se mohou vrátit do práce. Jejich cech rozhoduje o schválení tříleté smlouvy, která mimo jiné zajišťuje vyšší odměny a poskytuje ochranu proti využití umělé inteligence. Předběžnou dohodu se studii a streamovacími službami musí po zástupcích odborů stvrdit ještě členové. Herci ve stávce pokračují.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 23:30|

Hollywood je blízko k ukončení půlroční stávky scenáristů. Herci stávkují dál

Odborový svaz hollywoodských scenáristů v neděli dosáhl předběžné dohody s hlavními studii, která by měla po pěti měsících ukončit jednu ze dvou stávek, jež zastavily většinu filmové a televizní produkce a stály kalifornskou ekonomiku miliardy dolarů. Dohoda by znamenala konec nejdéle trvající stávky scenáristů od roku 1988. Stávka hereckých odborů ale nadále pokračuje.
25. 9. 2023|

Bradley Cooper čelí kritice za filmový nos. Zastala se ho židovská organizace

Herec Bradley Cooper schytává kritiku za své ztvárnění skladatele a dirigenta Leonarda Bernsteina. V chystaném životopisném snímku Maestro, jejž zároveň režíruje, mu maskéři zvětšili nos, aby byla podoba s předobrazem přesvědčivější. Vzbudilo to diskusi o „jewface“, tedy stereotypním či předstíraném ztvárňování Židů v Hollywoodu. Na Cooperovu obranu se ale postavila jedna z nejvýznamnějších amerických židovských neziskových organizací Liga proti hanobení.
22. 8. 2023|

Megalodoni byli superpredátoři, už v děloze požírali své sourozence

Vyhynulí žraloci megalodoni byli ve své době nejlepšími mořskými predátory a byli pravděpodobně děsivější než cokoli, co si vymyslel Hollywood, napsal server BBC News.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 12:20|

Hollywoodská stávka dorazila i do Česka. O práci na seriálech prý přišly tisíce lidí

Stávka amerických filmařů ovlivňuje i ty české. V tuzemsku se totiž zastavují natáčení velkých seriálů pro streamovací platformy jako Nadace či Interview s upírem. Hrají v nich totiž herci sdružení v odborovém svazu SAG-AFTRA, bez nichž nemá smysl točit. Podle zjištění ČT24 na těchto amerických projektech pracují tisíce místních filmových profesionálů a dalších pracovníků, kteří tak nyní musejí hledat jinou práci. Stále se točí evropské a české tituly, které stávka neovlivňuje.
27. 7. 2023|

Harrison Ford se o práci zatím bát nemusí, ujišťuje odborník na umělou inteligenci

V Hollywoodu pokračuje stávka scenáristů a herců, tak rozsáhlý bojkot nezažil americký filmový průmysl několik dekád. Jedním z důvodů jsou obavy z využívání umělé inteligence (AI), která by mohla lidem ve filmové branži brát práci. „Neobával bych se tolik,“ říká Jan Šedivý z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky. Do budoucna je ale třeba se schopnostmi stále se učící AI počítat.
23. 7. 2023|

Před stávkou jsme hercům nabídli jednu miliardu dolarů, tvrdí hollywoodská studia

Největší filmová a televizní studia nabídla hollywoodským hercům více než jednu miliardu dolarů (více než 21 miliard korun) ve formě vyšších odměn a lepších benefitů předtím, než Odborový svaz amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA) minulý týden vyhlásil stávku. Informaci zveřejnila skupina zastupující mediální společnosti.
18. 7. 2023|

Hollywood se zastavil. Po scenáristech vstoupili do stávky i herci

Oborový svaz amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA) vstoupil do stávky, vyjednavači se totiž nedohodli na nové kolektivní smlouvě se zástupci filmových studií. Znamená to větší ochromení filmového průmyslu, než když stávku vyhlásili scenáristé. Už se pozastavila natáčení některých filmů, herci odešli přímo ze svých premiér a v ohrožení je i nadcházející filmová sezona s festivaly v Benátkách či v Torontu. Herci v odborech totiž nemohou svoje filmy propagovat.
14. 7. 2023Aktualizováno14. 7. 2023, 22:07|

Na Hollywood nemyslím, řekl v Cannes Johnny Depp. Amerika je ale prý připravena na jeho návrat

Nejsledovanější osobou na úterním zahájení letošního ročníku festivalu v Cannes byl herec Johnny Depp. Před festivalovým palácem ho vítaly tisíce fanoušků, po premiéře jeho snímku Jeanne du Barry – Králova milenka následovaly sedmiminutové ovace. Výrazného aplausu se na přehlídce dočkává skoro každá první projekce, podle některých médií ale vřelé přijetí herci, jenž se v posledních letech zabýval soudními spory s exmanželkou, otevírá znovu dveře do Hollywoodu.
17. 5. 2023|

Carrie Fisherová má hvězdu na chodníku slávy. Ceremonii přihlíželi i droidi ze Star Wars

Herečka Carrie Fisherová byla in memoriam poctěna hvězdou na hollywoodském chodníku slávy. Slavnostní odhalení se konalo 4. května, tedy na Den Hvězdných válek. Ve filmové sáze ztvárnila Fisherová roli, kterou se nejvíce zapsala do povědomí fanoušků – princeznu Leiu.
5. 5. 2023|

Američtí scenáristé vstoupili do stávky. Může to ochromit tamní filmový průmysl

Tisíce amerických televizních a filmových scenáristů vstoupily do stávky. Jednání jejich odborů s hollywoodskými studii a streamovacími službami o platech a dalších podmínkách skončily bez dohody. Úplně se zastaví natáčení populárních talk show, jako jsou například ty s moderátory Jimmym Fallonem nebo Jimmym Kimmelem. Připravované epizody seriálů nebo roztočené filmy mohou čelit zpožděním.
3. 5. 2023|

Slavnému hollywoodskému nápisu je sto let, místní u něj chtějí zřídit návštěvnické centrum

Sto let oslaví letos symbol filmového průmyslu v Los Angeles – nápis Hollywood. Tamní obchodní komora se rozhodla při této příležitosti podpořit stavbu turistického centra. V příštích měsících plánují pořadatelé velkolepé oslavy i s vizuálními efekty za přispění hollywoodských filmových studií. To vše ve snaze přilákat sponzory na vybudování návštěvnického střediska.
2. 5. 2023|

Můj otec mohl použít jed. Jsem rád, že to neudělal, říká syn špionážního pilota Powerse

Je to příběh odvahy, technického důvtipu a obratné diplomacie. A také příběh, který přivedl dvě největší světové velmoci o krok blíž k otevřenému konfliktu. Když 1. května 1960 sestřelil Sovětský svaz americké špionážní letadlo U-2 a zajal jeho pilota Garyho Powerse, studená válka se přes noc vystupňovala na do té doby neznámou intenzitu. Tato událost ukončila krátké období uvolňování napětí mezi USA a SSSR.
31. 3. 2023|

„Závazky, které bylo třeba naplnit.“ Do ruských kin se navzdory bojkotu dostal John Wick, ale i Žižka

Akční film John Wick: Kapitola 4 se jako první velký hollywoodský snímek dostal oficiální cestou do ruských kin, ačkoliv americká studia po loňském začátku invaze na Ukrajinu přestala nové filmy do Ruska posílat. Nejde o první případ. Do země, která rozpoutala válku, zamířily již desítky zahraničních snímků. A nečekaně i jeden český – Jan Žižka. „Je mi líto, že premiéra byla v Rusku, a na Ukrajině ne,“ sdělil ČT24 režisér Petr Jákl.
31. 3. 2023|

Ukrajinci nechtějí na Oscarech Top Gun a oscarová akademie projev Zelenského

V Los Angeles se předávají oscarové sošky až v neděli, rušno je ale kolem prestižních filmových cen už teď. Nevládní organizace Ukrainian World Congress se ozvala proti zařazení snímku Top Gun: Maverick do nominací. Blockbuster z prostředí amerických stíhačů financoval částečně ruský oligarcha, píše Los Angeles Times. Kritici mluví o ruském vlivu v Hollywoodu. Ukrajiny se týká i zpráva týdeníku Variety. Prozradila, že ani letos k hollywoodským hercům a tvůrcům nepromluví ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pořádající Akademie jeho nabídku odmítla.
10. 3. 2023|

Zemřela hollywoodská star Raquel Welchová. Hrála v Mušketýrech i po boku Belmonda

Ve středu ráno zemřela americká filmová hvězda Raquel Welchová. Herečce, kterou proslavily kostýmní dobrodružné filmy i westerny a jejíž nejslavnější role je zřejmě spojená s francouzskou komedií Zvíře, bylo dvaaosmdesát let.
15. 2. 2023|

Goblin mode či „tiché odcházení“. Slova roku znamenají změny v práci, Česka se ale tolik netýkají

Goblin mode, gaslighting nebo permakrize jsou slovy minulého roku podle známých slovníků. Mají definovat osobní i politickou krizi současného světa, často s akcentem na měnící se návyky v pracovním životě. ČT24 oslovila experty na trendy i pracovní trh, aby okomentovali, zda se kultura práce skutečně tak dramaticky mění a co vůbec výběr některých slov vypovídá o současné společnosti. Opravdu dneska už nikdo nechce pracovat, jak řekla loni profesionální celebrita Kim Kardashianová?
1. 2. 2023|