TÉMA

Vazba

Šéf českého tenisu Kaderka zůstává ve vazbě, soud zamítl jeho stížnost

Prezident Českého tenisového svazu (ČTS) Ivo Kaderka zůstane ve vazbě, kde je od konce února kvůli tomu, aby případně nemohl ovlivňovat svědky v kauze podvodů se sportovními dotacemi. Pražský městský soud ve čtvrtek zamítl Kaderkovu stížnost, oznámil funkcionářův advokát Michal Sýkora před pankráckou věznicí, kam si přijel ověřit, zda jeho klient nebude propuštěn na svobodu.
11. 4. 2024|

Kromě liberecké radnice byla policie i u hejtmana, z ničeho jej neobvinila. Dva lidi soud poslal do vazby

Policie v úterý zasahovala v Libereckém kraji kvůli třem kauzám zároveň. Kromě liberecké radnice a některých firem přijeli policisté i k hejtmanovi Martinu Půtovi (SLK). Ten nepřímo potvrdil informace regionálního serveru Náš Liberec, který napsal, že se zajímali o stavbu solární elektrárny u Ralska. Hejtman ale není obviněn na rozdíl od sedmi lidí, kteří figurují ve dvou paralelních případech. Na dva stíhané soud uvalil vazbu. Podle informací ČTK jde o vedoucího odboru správy veřejného majetku magistrátu Lukáše Hýbnera a spolumajitele liberecké firmy Investing CZ, která se zabývá projektováním staveb i investorskou a inženýrskou činností, Josefa Nadrchala.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 16:36|

Policie stíhá čtrnáct lidí kvůli dovážení drog ze Slovenska

Policisté z protidrogové centrály stíhají čtrnáct lidí kvůli dovážení drog ze Slovenska. Společně se slovenskými kolegy zajistili téměř sto kilogramů hašiše, pět kilogramů kokainu, pervitin a další drogy, dále laboratoř pro výrobu drog, nelegálně držené zbraně, auta a hotovost. Hlavním obviněným je cizinec, který dodával kokain a pervitin na drogový trh v Praze, Královéhradeckém a Pardubickém kraji a přípravky s pseudoefedrinem i do výroben drog ve Středočeském kraji.
3. 4. 2024|

Rozsah obvinění překvapil i blízké Kaderkovy spolupracovníky, říká šéf sportovní agentury. O další podpoře tenisu jedná

Myslím, že rozsah obvinění překvapil i blízké spolupracovníky Iva Kaderky a předpokládám, že osobní odpovědnost bude vyvozena, prohlásil v pořadu Události, komentáře, předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek v souvislosti s podvody se státními dotacemi v Českém tenisovém svazu. Reportér ČT Dalibor Bártek, který se kauze věnuje, zmínil, že zjištěná trestná činnost a škoda zhruba patnáct milionů korun může být pouze začátkem.
27. 3. 2024|

Prezident tenisového svazu Kaderka jde do vazby. Soud do ní poslal i spoluobviněného Flégla

Prezidenta Českého tenisového svazu Ivo Kaderku poslal soud do vazby. Skončil v ní i další tenisový funkcionář Vojtěch Flégl. Oba jsou mezi obviněnými v kauze údajného zneužití státních dotací na podporu sportu. Soud u obou mužů rozhodl o vazbě kvůli možnému ovlivňování svědků. Kaderka podle státního zástupce Ondřeje Trčky vinu popřel a proti vazbě podal stížnost. Vinu popírá i Flégl, s advokátem si však ponechali lhůtu pro případné podání stížnosti. Kaderkovi i Fléglovi hrozí až desetileté vězení.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 20:33|

Soud poslal do vazby exředitele Krajské zdravotní a další čtyři z deseti obviněných v kauze nemocnic

Obvodní soud pro Prahu 9 poslal do vazby bývalého ředitele ústecké Krajské zdravotní Petra Malého i podnikatele Tomáše Buriana, který měl řídit skupinu, jež ovlivňovala veřejné zakázky v Krajské zdravotní a v jihlavské nemocnici. Následně do vazebních cel zamířili i podnikatelé Miroslav Hůserek a Jan Mára a nakonec i ředitel Nemocnice Jihlava Lukáš Velev. Policie v kauze začala stíhat deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu. V pondělí kvůli tomu ve zdravotnických zařízeních zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 15:23|

Státní zástupkyně obžalovala muže z napadení Ukrajinek v Plasích

Státní zástupkyně poslala k soudu muže obviněného z napadení dvou ukrajinských žen na pouti v Plasích na severním Plzeňsku. Za ublížení na zdraví a výtržnictví mu navrhuje dvouletou podmínku. Vyplývá to z obžaloby, kterou ČT získala. Muž podle policie loni v srpnu na pouti v Plasích nadával dvěma Ukrajinkám a pak je napadl. Obviněný se hájí tím, že konflikt vyvolaly ženy. Případ bude řešit Okresní soud Plzeň-sever.
12. 2. 2024|

Pardubického advokáta poslal soud do vazby. Podezírá jej z objednání vraždy

Soud poslal do vazby pardubického advokáta Pavla Jelínka, údajně si měl objednat vraždu. Právník, který zastupoval i bývalého primátora Martina Charváta (dříve ANO), se podle spisu chtěl zbavit expřítele své dcery. Jelínkova právní zástupkyně informovala, že její klient veškerou vinu odmítá.
9. 2. 2024|

Soud uvalil vazbu na muže obviněného ze zapálení baru v Liberci

Liberecký soud poslal do vazby muže, který je podezřelý z pondělního zapálení baru v Liberci. Při požáru utrpělo zranění patnáct lidí. Muž je obviněný pro zločin obecného ohrožení a pokusu o vraždu, hrozí mu až výjimečný trest, informovala státní zástupkyně Iva Plšková. Většina zraněných zůstává v nemocnicích, někteří jsou ve vážném stavu.
2. 2. 2024|

Exprimátor Pardubic za ANO Charvát opustil vazbu, byl tam kvůli veřejným zakázkám

Bývalý primátor Pardubic za ANO Martin Charvát je podle serveru iROZHLAS na svobodě, ve vazbě byl po obvinění z manipulace s veřejnými zakázkami. Ve vazbě byl od loňského 23. listopadu spolu s jeho bývalou náměstkyní Helenou Dvořáčkovou (dříve ANO, nyní SPD) a předsedou Krajské hospodářské komory Jozefem Koprivňanským, aby nemohli ovlivňovat svědky. Dvořáčková byla propuštěna v prosinci, Koprivňanský zůstává nadále ve vazbě, sdělil pardubický okresní státní zástupce Aleš Veselý.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 15:13|

Soud poslal do vazby muže obviněného z vraždy chlapce na nádraží v Hradci Králové

Policie obvinila dvaatřicetiletého muže z Hradce Králové z vraždy čtrnáctiletého chlapce, v pátek odpoledne ho soud poslal do vazby. Muž dítě podle detektivů napadl kuchyňským nožem ve čtvrtek vpodvečer v kolejišti hradeckého nádraží po předchozí hádce. Chlapec na místě následkům zranění podlehl. Podezřelého policie hodinu po činu zadržela v jeho bydlišti v Hradci Králové.
5. 1. 2024Aktualizováno5. 1. 2024, 19:02|

Žalobce pustil z vazby podnikatele Špringla obviněného v kauze armádní zakázky

Státní zástupce propustil na kauci z vazby podnikatele Jindřicha Špringla, který čelí obvinění v kauze zakázky ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. ČT to potvrdil žalobce Adam Borgula s tím, že podnikatel musí docházet za probačním úředníkem. Špringl podle policie žádal úplatek za to, že se do tendru za desítky milionů korun nepřihlásí. Vinu odmítá. Kriminalisté stíhají ještě pět lidí a tři firmy.
14. 12. 2023|

Muž obviněný ze založení požáru Českého Švýcarska zůstane ve vazbě. Soud se obává, že uteče nebo zapálí něco dalšího

Ve vazbě zůstává muž obviněný z toho, že loni v létě způsobil rozsáhlý lesní požár v Národním parku České Švýcarsko. Soud mu vazbu prodloužil, ačkoli rozhodnutí zatím není pravomocné. Obhájce obviněného uvedl, že jeho klient trvá na své nevině. Policie jej ale viní i z dalších žhářských činů na Děčínsku.
28. 11. 2023|

Soud v kauze pardubických zakázek poslal do vazby exprimátora Charváta i další dva obviněné

Soud poslal do vazby bývalého primátora Pardubic za ANO Martina Charváta (ve středu ho ANO vyloučilo z hnutí). Spolu s dalšími byl obviněn z manipulace s veřejnými zakázkami Pardubic a městských firem. Státní zástupkyně podala návrhy na vazbu celkem u tří osob, soud kromě Charváta rozhodl o vazbě i v dalších dvou případech. Celkem bylo obviněno devatenáct lidí, šestnáct z nich policie propustila na svobodu. Podle žalobkyně Adély Rosůlek u nich vazební důvody pominuly.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 19:47|

Policie navrhla obžalovat muže obviněného z napadení Ukrajinek v Plasích

Policisté navrhli obžalovat muže obviněného z napadení dvou ukrajinských žen na pouti v Plasích na severním Plzeňsku. České televizi to řekla mluvčí plzeňské policie Michaela Raindlová. Podle informací médií se muž žen zeptal, zda jsou z Ukrajiny, a poté je napadl. Obviněný se hájí tím, že konflikt vyvolaly opilé ženy, které mu překážely při skládání pouťové atrakce. V případě odsouzení mu hrozí až pět let vězení.
23. 11. 2023|

Soud propustil obviněného podnikatele Knoblocha z vazby na milionovou kauci

Městský soud v Brně propustil na kauci z vazby podnikatele a bývalého člena regionální rady ODS Roberta Knoblocha obviněného v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Obviněný i státní zástupce se vzdali práva stížnosti proti rozhodnutí o propuštění. Kauce byla stanovena na milion korun, Knobloch ji v pondělí složil.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 09:25|

Stát vyplatil přes sedmdesát tisíc zloději kondomů. Kvůli nouzovému stavu dostal nepřiměřený trest

Ministerstvo spravedlnosti vyplatilo odškodnění 74 tisíc korun muži, který na začátku koronavirové pandemie ukradl z obchodu přes čtyřicet kondomů. Kvůli nouzovému stavu dostal dva roky vězení, podle Nejvyššího soudu byl ale trest nepřiměřeně přísný. Justice později snížila verdikt na osm měsíců, recidivista tak strávil za mřížemi o rok navíc. Vyplývá to z rozhodnutí ministerstva, které Česká televize získala.
26. 10. 2023|

Soud v Kazani nechal Kurmaševovou ve vazbě až do prosince. Rusko-americká novinářka vinu odmítá

Rusko-americká novinářka Alsu Kurmaševová zůstane ve vazbě až do 5. prosince. Rozhodl o tom soud v Kazani. Ruské úřady ženu zadržely minulý týden. Podle Výboru na ochranu novinářů se zaměstnankyně Svobodné Evropy / Rádia Svoboda (RFE/RL) v Rusku nezaregistrovala jako zahraniční agentka a nyní jí hrozí trest až pět let vězení. Kurmaševová vinu odmítá. V Rusku je několik měsíců zadržován i další novinář s americkým občanstvím Evan Gershkovich.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 12:31|

Pětici eskortovanou kvůli trestnímu stíhání z Ukrajiny soud poslal do vazby

Soud poslal do vazby pět lidí předaných v pondělí do Česka z Ukrajiny kvůli trestnímu stíhání. Případem se zabývají kriminalisté z Vysočiny. Podrobnosti ke kauze, v níž je pětice stíhána, zatím policie neuvedla. Ve středu pouze sdělila, že pro všechny navrhuje vazbu. Podle dřívějších informací ukrajinských médií jde o podezřelé z podvodů za více než 7,5 milionu eur (v přepočtu asi 183 milionů korun).
29. 9. 2023|

Policie navrhla vazbu pro pět lidí, které k trestnímu stíhání vydala Ukrajina

Policisté z Vysočiny podali návrh na vazbu pro pět lidí předaných v pondělí do Česka z Ukrajiny k trestnímu stíhání. Podrobnější informace ke kauze, ve které je pětice stíhána, zatím policisté neuvedli. Podle dřívějších informací ukrajinských médií se jedná o podezřelé z podvodů za více než 7,5 milionu eur (asi 183 milionů korun).
27. 9. 2023|

Muž, který v Brně pobodal školačku, zůstane ve vazbě

Muž, který ve středu v Brně-Židenicích pobodal školačku, bude dál ve vazbě. V sobotu o tom rozhodl soudce při vazebním zasedání, řekla státní zástupkyně Iveta Eichlerová. Policisté sedmatřicetiletého muže obvinili z pokusu o vraždu dítěte mladšího patnácti let, za což mu hrozí trest odnětí svobody v délce patnácti až dvaceti let, případně výjimečný trest.
23. 9. 2023|

Policie obvinila muže kvůli pobodání školačky z pokusu o vraždu, hrozí mu dlouholeté vězení

Policie obvinila z pokusu o vraždu dítěte muže, kterého podezírá, že ve středu odpoledne v brněnských Židenicích pobodal školačku. Zároveň kriminalisté požádali žalobce, aby navrhl vazbu. Muži hrozí dlouholeté vězení – trest na patnáct až dvacet let, případně i výjimečný.
22. 9. 2023|

Soud poslal do vazby podnikatele Špringla stíhaného v kauze armádní zakázky

Soud ve čtvrtek poslal do vazby podnikatele Jindřicha Špringla, který čelí obvinění v kauze zakázky ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. Po neveřejném zasedání to novinářům řekl dozorující státní zástupce Adam Borgula. Soud se podle něj ztotožnil s jeho obavou, že by obviněný mohl pokračovat v trestné činnosti a také ovlivňovat svědky.
21. 9. 2023|

Soud poslal do vazby muže podezřelého z napadení dvou Ukrajinek v Plasích

Okresní soud Plzeň-sever poslal do vazby osmačtyřicetiletého muže, který je podezřelý, že 13. srpna v Plasích na severním Plzeňsku napadl dvě cizinky. Policie národnost nesděluje, média ale informovala, že jsou ženy z Ukrajiny. Policisté muže deset dní po události obvinili z ublížení na zdraví a z výtržnictví. V případě, že ho soud uzná vinným, hrozí mu až pětileté vězení. Stále se pátrá po dalších dvou lidech podezřelých z podílu na útoku.
25. 8. 2023|