TÉMA

Sasko

Strach a nejistota, popisuje pamětnice začátek nacistické okupace
Česko si v pátek připomnělo 85 let od rozbití Československa německými nacisty a obsazení země. Jedno z největších traumat moderní české historie, které začalo už 30. září 1938 Mnichovskou dohodou, tehdy doprovázelo například zatýkání lidí podle předem připravených seznamů. To a následné popravování se děly veřejně, aby zastrašily veřejnost, vzpomíná pamětnice tehdejších událostí Jaroslava Vernerová.
15. 3. 2024|ČT24
Policie loni zadržela při tranzitní migraci méně lidí než v roce 2022. Běženci míří nejčastěji do Saska
Policisté v loňském roce zadrželi při tranzitní migraci 4742 lidí, což oproti předchozímu roku představuje pokles o více než sedmnáct tisíc lidí, uvedl v pondělí policejní prezident Martin Vondrášek. Číslo je však o zhruba 3400 lidí vyšší než v roce 2021, který předcházel velké migrační vlně. Kontroly na hranici se Slovenskem podle policejního prezidenta výrazně přispěly k tomu, že se loni v Česku pohybovalo méně nelegálních migrantů.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 14:08|ČTK, ČT24
Německým zemědělcům došla trpělivost, zablokovali Berlín. Všichni musíme nést svůj díl, oslovil je ministr
Němečtí zemědělci nespokojení s vládními škrty zablokovali dopravu nejen v centru Berlína, ale také v dalších částech metropole a na příjezdu do města. V pondělí hlásila blokády policie nejen z Berlína, kde farmáři uspořádali velkou demonstraci, ale také z dalších německých měst, například z Hamburku nebo Brém. Do hlavního města se farmáři s traktory, nákladními auty a dalšími stroji sjížděli už od víkendu. Na dálku protestní akci podpořili čeští zemědělci, kteří zároveň mají výhrady vůči tuzemské vládě.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 17:56|ČTK, ČT24
Němečtí zemědělci blokovali silnice i přechody s Českem. Kolony se poblíž hranic už netvoří
Němečtí farmáři na protest proti chystaným vládním škrtům v zemědělství blokují po celé zemi řadu dálničních nájezdů a silnic. Část z nich se přesunula také k českému pohraničí. Neprůjezdné byly od rána hraniční přechody v Božím Daru na Karlovarsku a ve Strážném na Prachaticku, podle informací ČT jsou nyní oba zpřístupněny. Uzavírka se dotkla také přechodu Vejprty na Chomutovsku, odblokován byl zhruba o půl třetí odpoledne. Podobná situace by se podle německé policie mohla opakovat ještě ve středu nebo v pátek.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 21:38|ČTK
Německo sníží podporu azylantů a zachová kontroly na hranicích
Německo zachová kontroly na hranicích s Českem, Polskem, Rakouskem a Švýcarskem, protože ostraha vnějších hranic Evropské unie je neúčinná. Během nočního jednání se na tom shodl kancléř Olaf Scholz s premiéry spolkových zemí. Německo také omezí dávky pro žadatele o azyl a výplatu části finančních výhod převede z hotovosti na předplacenou kartu. Bavorský premiér Markus Söder a jeho saský kolega Michael Kretschmer s výsledky spokojeni nejsou, podle nich potřebuje Německo zásadní změnu migrační politiky.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 12:05|
Německo dočasně zavádí hraniční kontroly s Českem, Polskem a Švýcarskem
Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová se rozhodla dočasně obnovit stacionární kontroly na hranicích s Českou republikou, Polskem a Švýcarskem podle vzoru kontrol, které od roku 2015 provádí na pomezí s Rakouskem. Původní informaci listu Die Welt odpoledne potvrdilo spolkové ministerstvo vnitra. Faeserová už znovuobnovení kontrol oznámila Evropské komisi (EK), kterou také informovala o prodloužení kontrol s Rakouskem. Důvodem jsou rostoucí počty azylových žádostí a boj proti převaděčům.
16. 10. 2023Aktualizováno16. 10. 2023, 22:04|
Už ne Koněvova, ale Hartigova. V Praze mění cedule s nápisy v nově přejmenované ulici
V Praze 3 začala výměna uličních nápisů v Hartigově ulici, která do neděle nesla název Koněvova. Jednu z prvních nových cedulí spolu s tabulí přibližující osobnost prvního žižkovského starosty Karla Hartiga odhalili zástupci Prahy 3 u křížení ulice s Tachovským náměstím. Výměna nápisů má být uzavřena do konce října, obyvatelé ulice mají nyní půl roku na výměnu dokladů.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 18:58|
Německo zesiluje kontroly na hranicích s Českem a Polskem
Německá policie s okamžitou platností zahajuje zesílené pružné a mobilní kontroly na hranicích s Českem a Polskem, cílem je boj proti převaděčům, oznámila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Kontroly, které nebudou stacionární, ale přizpůsobené aktuální situaci, jsou podle ministryně dohodnuty se sousedními státy, a nepodléhají tedy ohlášení Evropské unii (EU). Šéf českého resortu vnitra Vít Rakušan (STAN) doplnil, že namátkové mobilní kontroly navazují na dohodu s Faeserovou a řadu jednání české a německé policie v tomto týdnu.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 18:07|Matěj Lucovič
Söder chce k hranicím vyslat deset tisíc policistů. Mají bojovat s nelegální migrací
Německo kvůli nelegální migraci potřebuje dohodu spolkové vlády, regionů a obcí. Musí také zastavit mimořádné programy pro přijímání běženců a vyslat do pohraničí nejméně deset tisíc nových spolkových policistů. Během středy to ve Freilassingu na pomezí s Rakouskem prohlásil bavorský premiér Markus Söder. V projevu řekl, že Německo může letos očekávat na čtyři sta tisíc azylových žádostí. Znovuzavedení hraničních kontrol s Českou republikou během své řeči nezmínil.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 15:26|
Saská policie zahájila četnější kontroly u hranic s Českem a Polskem
Saská zemská policie od středy na pomezí s Polskem a Českem výrazně posiluje opatření proti nelegální migraci. Součástí kroků tamní policie budou četnější namátkové kontroly a také skrytá pátrání policistů v civilu, ohlásil saský ministr vnitra Armin Schuster. Zdůvodnil to tím, že dosavadní postup spolkové ministryně vnitra Nancy Faeserové nepřinesl v boji proti převaděčům žádné výsledky, proto se do věci musí vložit samo Sasko.
30. 8. 2023|
Sasko pošle na hranici s Českem a Polskem víc policistů, chce bránit nelegální migraci
Opatření německé vlády proti nelegální migraci z Polska a Česka nefungují, Sasko proto do pohraničí vyšle více policistů. Na tiskové konferenci v Drážďanech to oznámil zemský ministr vnitra Armin Schuster. Uvedl, že kroky, jejichž součástí budou vedle klasických namátkových policejních kontrol také pátrání policistů v civilu, jsou zaměřeny především proti převaděčům.
29. 8. 2023|
Letadlo v nouzi vypustilo většinu paliva nad Českem, tvrdí německá letová služba. Podle ŘLP to není pravda
Nákladní Boeing 747, který se v pondělí na trase z Německa do Japonska dostal do problémů kvůli prasklému oknu, musel vypustit většinu ze 110 tun paliva nad Českem a menší část nad Saskem. Oznámila to mluvčí německé služby bezpečnosti leteckého provozu (DFS) Utte Otterbeinová. O místě vyprázdnění nádrží dosud v médiích panovaly nejasnosti. Mluvčí českého Řízení letového provozu (ŘLP) Richard Klíma ale naopak uvedl, že stroj vypustil většinu paliva nad Německem. ŘLP ve čtvrtek také sdělilo, že událost byla vyřešena v souladu s bezpečnostními postupy.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 19:01|Matěj Lucovič
Největší světový výrobce čipů chce v Německu postavit svou první evropskou továrnu
Tchajwanský výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) hodlá v Německu postavit svou první evropskou továrnu. Firma oznámila, že do závodu v Drážďanech plánuje investovat společně s podniky Bosch, Infineon a NXP. TSMC, která je největším smluvním výrobcem čipů na světě, počítá se silnou podporou ze strany Evropské unie a německé vlády. Berlín podle listu Handelsblatt slíbil, že výstavbu závodu podpoří částkou pět miliard eur.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 22:19|
AfD rostou v Německu preference a slaví první úspěch v regionech
Alternativa pro Německo (AfD) je v současné době na vrcholu své popularity. V posledním průzkumu dosáhla výsledku na úrovni vládnoucí Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) a o víkendu poprvé získala křeslo šéfa zemského okresu v durynském Sonnebergu. Její kandidát Robert Sesselmann v druhém rozhodujícím kole porazil Jürgena Köppera z konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU). AfD má podporu hlavně ve státech bývalé NDR, nový průzkum ukázal, že tam většina lidí považuje počet migrantů v Německu za nebezpečně vysoký a volá po silné národní straně.
28. 6. 2023|
Silné bouřky v Německu omezily vlakovou dopravu na několika místech
Po silných bouřkách, které se ve čtvrtek a v noci na pátek přehnaly přes Německo, byla omezena vlaková doprava mezi Berlínem a Hamburkem i na dalších tratích. Německá meteorologická služba (DWD) varovala před silnými dešti na severozápadě země a také v Dolním Sasku až Durynsku. Plné ruce práce měli hasiči v hesenském Kasselu a mimo jiné i v Severním Porýní – Vestfálsku či Bavorsku, odkud lidé na internetu sdílejí fotografie krup o velikosti golfových míčků. Situace se postupně zlepšuje a v noci se bouřky přesunou do Polska.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 15:13|
Z pražské Koněvovy ulice bude od října Hartigova
Koněvova ulice v Praze 3 se bude od 1. října jmenovat Hartigova podle prvního starosty obce Žižkov. Na návrh Prahy 3 to v pondělí schválili radní hlavního města. Přejmenování se podle informací městské části bude týkat asi pěti tisíc lidí, kteří si budou muset ve lhůtě šesti měsíců od změny názvu bezplatně vyměnit občanské průkazy. Radnice k tomu spustí informační kampaň a webové stránky.
19. 6. 2023Aktualizováno19. 6. 2023, 14:12|
Firma Geomet koupila za miliardu pozemky pro závod na zpracování lithia z Cínovce
Společnost Geomet koupila pozemky v průmyslovém areálu Dukla, na kterých hodlá postavit závod na zpracování lithia z nedalekého Cínovce na Teplicku. Kupní cena pozemků u obce Újezdeček dosáhla téměř miliardy korun, napsal server Seznam Zprávy. Na Cínovci se nachází největší evropské ložisko lithia, které je klíčovou surovinou pro výrobu baterií do elektromobilů a baterií pro obnovitelné zdroje.
13. 6. 2023|
Saský soud potrestal levicovou radikálku vězením. Německo se obává násilností
Na více než pět let poslal ve středu drážďanský soud do vězení Němku z radikální levicové scény za to, že spolu se třemi muži cíleně a brutálně útočila na pravicové extremisty. Úřady nejen v Sasku nyní s napětím vyčkávají, jak levicové skupiny na verdikt zareagují. Ohlášeny jsou demonstrace, které by mohly přerůst v násilnosti. Kritická bude sobota. Pořádková policie v Lipsku kvůli soudu odřekla den otevřených dveří pro veřejnost, o složité situaci hovoří i saský ministr vnitra Armin Schuster.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 13:45|
Braniborsko a Sasko chtějí kontroly na hranicích s Polskem, odkud přicházejí utečenci
Z Polska přicházejí stále častěji ilegální migranti do Německa. Sasko a Braniborsko proto žádají zavedení stálých kontrol na tamních hranicích. Vláda v Berlíně to zatím odmítá. Pohraničí navštívila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Zatím posilují policejní hlídky, a to i v okolí Česka.
30. 5. 2023|
Německo posiluje na hranicích s Českem policejní hlídky
Německo kvůli ilegální migraci posiluje policejní hlídky u hranic s Českou republikou a Polskem, oznámila ve čtvrtek spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Podle agentury DPA doplní místní policisty také mobilní jednotky a policie bude intenzivněji provádět takzvané skryté namátkové kontroly.
25. 5. 2023|
Na saské straně Krušných hor chtějí těžit lithium do čtyř let. Starosta se obává úpadku turismu
Na německé straně Krušných hor u Cínovce probíhá detailní průzkum velkého lithiového ložiska. Důl na jeho těžbu chtějí otevřít do čtyř let. Na lithium a baterie čeká německý automobilový průmysl, který je potřebuje pro přechod na elektromobilitu. Tento týden premiéři Česka a Saska podepsali dohodu o spolupráci mimo jiné právě v oblasti těžby lithia. Starosta Altenbergu se ale obává, že těžba v regionu poškodí turistický ruch.
20. 5. 2023|
Pavel přijel na motorce na zahájení týdnů přátelství do Bavorska. Ocenil posun sudetoněmeckého sdružení
Na svém motocyklu přijel český prezident Petr Pavel na zahájení Bavorsko-českých týdnů přátelství do bavorského Selbu. Doprovázeli ho dva členové ochranky, také na motorkách. Při zahájení festivalu ocenil posun Sudetoněmeckého krajanského sdružení a přínos jeho předsedy Bernda Posselta ke zlepšení vzájemných česko-bavorských vztahů. Vymezil se také proti úvahám o uzavření hranic kvůli migraci.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 18:06|
Německý parlament zamítl žádost opozice o hraniční kontroly s Českem. Vyloučené ale nejsou
Německý parlament zamítl návrh opoziční konzervativní unie CDU/CSU, který po spolkové vládě kancléře Olafa Scholze kvůli složité migrační situaci žádal obnovení kontrol na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem. Proti návrhu hlasovali vládní sociální demokraté (SPD), Zelení a liberální svobodní demokraté (FDP) a rovněž opoziční postkomunistická opozice. Scholz se však ve středu se zemskými premiéry dohodl na tom, že Německo bude moci zavádět kontroly podle migrační situace.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 22:18|
Německo připouští kontroly na celé hranici, záležet bude na migrační situaci
Německo chce podle migrační situace zavádět pohraniční kontroly po vzoru těch s Rakouskem i na svých dalších hranicích, rovněž chce v pohraničí zintenzivnit takzvané skryté namátkové kontroly a pátrání. Po jednání s německými spolkovými zeměmi to sdělil kancléř Olaf Scholz. Německá vláda také poskytne regionům na migraci o jednu miliardu eur více.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 23:34|