Sasko a Durynsko čekají zemské volby, favoritem je AfD

Horizont ČT24: Sasko a Durynsko čekají zemské volby (zdroj: ČT24)

V Sasku a Durynsku obyvatelé v neděli zvolí nové zemské parlamenty. Favoritem je krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD), která ostře kritizuje německou migrační politiku. Bezpečnostní úřady obou spolkových zemí označují AfD za pravicově extremistickou.

Alternativa pro Německo čeká na své první velké vítězství, v Durynsku podle průzkumů s náskokem zvítězí. Jejím tamním lídrem je Björn Höcke, učitel dějepisu ze západního Německa, kterého lze – jak potvrdil soud – nazývat fašistou. „Němci potřebují opět normální a živé vlastenectví. Už osmdesát let jsme světovými dějinami hnáni jako vyvrhelové. Takhle to už nemůže pokračovat dál,“ hlásá Höcke.

Za opakování zakázaných hesel nacistické SA Höckeho už dvakrát odsoudili. Ředitel památníku koncentračního tábora Buchenwald Jens-Christian Wagner vyzval durynské voliče, aby hlas AfD kvůli banalizování nacistických zločinů nedali. Dostal pak výhrůžné dopisy. „AfD tvrdí, že práce, kterou tady děláme, tato kultura připomínání, je takzvaným kultem viny,“ uvedl Wagner.

AfD u voličů boduje zejména kritikou migrační politiky, se kterou není spokojena většina Němců. Radikální řešení Alternativy proto rezonují. I po atentátu v Solingenu, kdy odmítnutý žadatel o azyl, který se vyhnul deportaci, zavraždil nožem tři lidi a další zranil.

„Náhlý zvrat, který by vedl k tomu, že by AfD v Durynsku nezvítězila, nehrozí,“ míní zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák. Podle něj však není samozřejmostí, že bude AfD vládnout. „Bude záležet na tom, jestli se do zemského parlamentu dostane třeba strana Zelených – pokud ano, bylo by možné vytvořit vládní koalici proti AfD,“ ujasnil Polák.

V Sasku mohou AfD porazit křesťanští demokraté

Proti AfD se v obou spolkových zemích také demonstruje a ve společnosti tak panuje napětí. Zatímco v Durynsku je vítězství Alternativy pro Německo jisté, v Sasku ji mohou porazit křesťanští demokraté, kteří tam vládnou bez přestávky od roku 1990.

Nedělní zemské volby budou pro Německo přelomové. Úspěch AfD by vedl k dalšímu přitvrzení migrační politiky. I ostatní strany, včetně těch ve vládě, si uvědomují, že stát musí být ráznější.