Policie loni zadržela při tranzitní migraci méně lidí než v roce 2022. Běženci míří nejčastěji do Saska

Tisková konference Ředitelství služby cizinecké policie (zdroj: ČT24)

Policisté v loňském roce zadrželi při tranzitní migraci 4742 lidí, což oproti předchozímu roku představuje pokles o více než sedmnáct tisíc lidí, uvedl v pondělí policejní prezident Martin Vondrášek. Číslo je však o zhruba 3400 lidí vyšší než v roce 2021, který předcházel velké migrační vlně. Kontroly na hranici se Slovenskem podle policejního prezidenta výrazně přispěly k tomu, že se loni v Česku pohybovalo méně nelegálních migrantů.

„Je patrný významný meziroční pokles. Omezili jsme na svobodě méně než čtvrtinu cizinců oproti roku 2022,“ prohlásil Vondrášek. Zhruba devadesát procent běženců podle něj míří z Česka do německého Saska. Ředitel cizinecké policie Aleš Benedikt podotkl, že nejfrekventovanější migrační trasa začíná v Jihomoravském kraji a vede skrze republiku na hranice se Saskem.

Česko zavedlo loni v říjnu, stejně jako o rok dříve, kvůli zvyšujícímu se počtu běženců kontroly na hranicích se Slovenskem, které trvají doposud. Naposledy je vláda prodloužila počátkem ledna a mají trvat do 2. února. Namátkové kontroly mají zabránit tranzitní migraci přes Česko do dalších zemí Evropské unie. Policisté podle Vondráška dělají prověrky po celé délce česko-slovenské hranice, hlídají tak 251 kilometrů území. Na směnu je nyní nasazeno osmaosmdesát příslušníků.

Právě na slovenských hranicích policisté od začátku kontrol prověřili téměř 670 tisíc lidí v 338 tisících dopravních prostředcích. V celkem 1127 případech nevpustili cizince do Česka, pronesl Vondrášek. Kontroly podle něj nepochybně přispěly k tomu, že se přes Česko loni pohybovalo méně nelegálních migrantů. Benedikt označil hraniční kontroly za nejúčinnější opatření proti nelegální migraci.

Česko by nemělo kontroly ukončit na začátku února, řekl Major

Poslanec a člen bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Martin Major (ODS) uvedl, že velkou pomocí v boji proti nelegální migraci je lepší spolupráce mezi srbskými a maďarskými pohraničníky, situaci napomáhají také hraniční kontroly mezi Slovenskem a dalšími zeměmi. „Je potřeba říct, že nápor uprchlíků příchozích do Česka po západobalkánské trase za minulý rok klesl, v porovnání s předchozím rokem o 31 procent,“ podotkl Major.

Doplnil, že Česko by nemělo hraniční kontroly ukončit na začátku února, jelikož je třeba, aby i nadále spolupracovalo s ostatními zeměmi. „Každé opatření má výrazný vliv na migrační trasy. Pokud bychom přestali kontrolovat hranice, největší nápor migrantů by byl prostřednictvím České republiky, což je určitě špatně,“ dodal.

Studio ČT24: Poslanec Martin Major o nelegální migraci (zdroj: ČT24)

Policie loni obvinila 388 převaděčů

Benedikt novinářům rovněž řekl, že kriminalisté začali během loňského roku stíhat 388 lidí, kteří přes Česko nelegálně převáželi migranty. V roce 2022 to bylo o 140 méně. Nejvíce převaděčů je podle něj z Ukrajiny, následují Češi, Syřané, Uzbekové, Gruzínci a Němci.

Převaděči čelí obvinění z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Zatímco z Ukrajiny jich pochází 140, z Česka jich je 56. Převáželi většinou Syřany, doplnil Vondrášek. Nejvíce převaděčů zadrželi policisté v Jihomoravském kraji. „Já v tom vidím zlepšení práce cizinecké policie a krajských ředitelství na hlavní trase přes Jihomoravský a Ústecký kraj,“ popsal Vondrášek. Podle něj se zlepšuje také mezinárodní policejní spolupráce.

Převaděči vozí běžence nejvíce v osobních autech a dodávkách. „Zvýšila se míra agresivního chování ze strany převaděčů,“ uvedl Benedikt. Převaděči podle něj riskují život a zdraví běženců i policistů. Podle ředitele cizinecké policie například ujíždějí z kontrol nebo od dopravních nehod, které způsobili svojí nebezpečnou jízdou. Ve vozidlech také často převážejí více migrantů, než má auto kapacitu.

Třeba v Ústeckém kraji se tak stala dopravní nehoda na dálnici D8 ve směru do Německa. Havárii zavinil řidič dodávky, který neuposlechl pokyn k zastavení auta. Vyjel z dálnice, zpomalil a z jedoucího vozu vyskočil. Auto následně sjelo do potoka. Bylo v něm osm dospělých migrantů a dvanáct dětí.