Ve východním Německu se těžko tvoří povolební vlády

Horizont ČT24: Složité sestavování vlády na východě Německa (zdroj: ČT24)

Po zemských volbách na východě Německa hrozí patová situace. V Sasku, Durynsku i Braniborsku se velmi složitě hledá vládní většina. Je to hlavně kvůli tomu, že žádná strana nechce jít do koalice s krajně pravicovou Alternativou pro Německo (AfD). Dění sleduje zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák.

AfD vyhrála volby v Durynsku. V Sasku a Braniborsku skončila těsně druhá. Hlas jí dala třetina voličů. V zemských sněmech je to výrazná politická síla, od které se ale ostatní strany drží dál. Konzervativní CDU si to odhlasovala už před lety, v prosinci 2018. „CDU odmítá koalice a podobné formy spolupráce jak s levicovou stranou Die Linke, tak s Alternativou pro Německo,“ znělo tehdy usnesení sjezdu v Hamburku.

Saský premiér Michael Kretschmer, který s CDU těsně zvítězil, proto musí improvizovat. „Pokud se zaměříte na zájmy našeho státu a vypracujete program, který má tomuto státu sloužit, pak je jistě možné najít společnou řeč. To však předpokládá, že vlastní stranu i vlastní osobu trochu upozadíte,“ řekl počátkem září.

V Sasku, stejně jako v Braniborsku a Durynsku, se budoucí vláda neobjede bez nového levicového uskupení kolem někdejší východoněmecké komunistky a výrazné levicové političky Sahry Wagenknechtové (Spojenectví Sahry Wagenknechtové, BSW).

Vzniklo letos v lednu. Je proti Severoatlantické alianci a jejím raketám na území Německa. A také proti další pomoci Ukrajině. Tvrdí, že chce mírová jednání. Wagenknechtová počátkem října při projevu zdůraznila: „Říkáme ne raketovým plánům USA. Ne válce. Chceme vyjednávání.“

Kam až zajít v kompromisech?

Zemské vlády v Sasku, Durynsku a Braniborsku BSW podpoří, jen když budou tento postoj sdílet. Jako vstřícný krok napsal Kretschmer spolu s dalšími text požadující příměří na Ukrajině. V něm mimo jiné napsal, že „německá vláda musí aktivněji převzít svou zahraničněpolitickou odpovědnost prostřednictvím jasnější diplomacie“.

Podbízení se levici nemá v konzervativní CDU moc příznivců. Bez výrazných kompromisů ale vládu nesestaví. Pokud se to v Sasku nepodaří do začátku února příštího roku, budou se tam volby opakovat, upozornil zpravodaj Polák.

Laboratoře pro celoněmeckou politiku

Zpravodaj soudí, že spolkové země jsou „laboratořemi“, kde je možné si vyzkoušet různé typy vlád, například CDU plus SPD a BSW, nebo jen s její podporou. Mohou se tak ukázat trendy pro velkou, celoněmeckou politiku a pro volby do Spolkového sněmu v příštím roce.

Současná sondovací jednání jsou však zatím velmi složitá, dodal. Upozornil, že ve zmíněných volbách na východě Německa se ukázalo, že polovina voličů si přeje jiné řešení války na Ukrajině než dodávat Kyjevu další zbraně. Přejí si mírová jednání, ať už budou vypadat jakkoliv. Na to částečně slyší i celoněmecká politika, například úvahami o otevření diplomatických kanálů.