TÉMA

Mike Pence

Trump v kampani přitvrzuje. Pence jej za výroky o rukojmích ve volbách nepodpoří

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump ve své kampani stupňuje slovní útoky na ilegální přistěhovalce. Ti, kteří se dopustili zločinu, podle něj ani nejsou lidé. Bidenova kampaň v reakci exprezidenta obvinila, že podněcuje k politickému násilí, když v případě své prohry varoval před krveprolitím. Trump prý slova pronesl v souvislosti s budoucností amerického automobilového průmyslu.
18. 3. 2024|

Začínají republikánské primárky. Donald Trump jasně vede, šance mu ale komplikují soudy

Předtím, než si Američané v listopadu zvolí prezidenta, si jednotlivé strany vyberou kandidáty v procesu známém jako primární volby neboli primárky. Nemá se za to, že by přední kandidát demokratů a současný prezident USA Joe Biden narazil ve straně na vážného vyzyvatele. U opozičních republikánů bude situace o něco složitější. I přes značné kontroverze a komplikace však zůstává favoritem bývalý prezident Donald Trump.
15. 1. 2024|

Senátor Scott odstoupil z boje o republikánskou nominaci na amerického prezidenta

Ze souboje o republikánskou nominaci na amerického prezidenta odstoupil senátor Tim Scott. Informuje o tom agentura AP. Jasným favoritem republikánských primárek zůstává exprezident Donald Trump. Již dříve z boje o republikánskou nominaci odstoupil bývalý viceprezident Mike Pence.
13. 11. 2023|

Sedmero republikánů se přelo o pozornost v druhé debatě. Trump ji opět ignoroval

Republikánští uchazeči o nominaci pro prezidentské volby se střetli v druhé televizní debatě. Donald Trump, který má ve straně jasně nejvyšší preference, se nezúčastnil a vyrazil do Michiganu. Bývalého šéfa Bílého domu za to kritizoval floridský guvernér Ron DeSantis i někdejší guvernér New Jersey Chris Christie, jenž Trumpa obvinil z toho, že se bál dorazit. Výtky mířily v debatě, která se točila mimo jiné kolem imigrace, ekonomiky či zdravotnictví, také na nynějšího prezidenta Joea Bidena.
28. 9. 2023|

Většina republikánských kandidátů v debatě uvedla, že by podpořila Trumpa. Nevadilo by jim ani jeho odsouzení

V první republikánské předvolební debatě převážná většina možných kandidátů na příštího amerického prezidenta uvedla, že v případě, že strana do klání nominuje někdejší hlavu státu Donalda Trumpa, by ho podpořila. Učinili by tak i v případě, že bude odsouzen v jedné z řady soudních kauz. Trump, republikánský favorit do voleb v roce 2024, se k osmi kolegům v debatě na stanici Fox News nepřipojil, přednost dal rozhovoru s moderátorem Tuckerem Carlsonem.
24. 8. 2023|

Trump u soudu odmítl obvinění ze spiknutí. „Smutný den pro Ameriku,“ prohlásil

Donald Trump si jako první americký exprezident vyslechl obvinění ze spiknutí proti vládě. Zvláštní vyšetřovatel ho viní z toho, že se snažil podvrátit demokratické principy Spojených států a zvrátit výsledek prezidentských voleb v roce 2020. Trump, který chce na prezidenta znovu kandidovat, obvinění znovu popřel. Označuje ho za politicky motivované. Trumpovi spojenci exprezidenta hájí s tím, že pouze uplatnil svobodu slova. Jeho kritici ale tento argument odmítají.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 23:43|

Kushner vypovídal před vyšetřovateli. Volebnímu podvodu Trump věřil, řekl podle médií

Zeť bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner vypovídal před velkou porotou federálního soudu o chování politika po prohraných prezidentských volbách v roce 2020. Napsaly to list The New York Times a server stanice CNN. Podle médií před porotou svědčili za zavřenými dveřmi i další lidé, kteří měli po volební porážce k Trumpovi blízko. Kushner ani Trump informace tisku nekomentovali.
14. 7. 2023|

Rok po přelomovém verdiktu nejvyššího soudu se ve Washingtonu sešli zastánci i odpůrci práva na potrat

Napříč Spojenými státy v sobotu pořádali shromáždění lidé na obou stranách debaty o potratech při příležitosti prvního výročí verdiktu nejvyššího soudu, který umožnil americkým zákonodárcům znovu interrupce zakazovat. Zastánci i odpůrci práva na potrat se sešli v centru Washingtonu, informovala agentura Reuters. Americký prezident Joe Biden prohlásil, že Republikánská strana chce potraty zakázat v celých USA, republikánští politici se ovšem k takovémuto postupu v poslední době staví poměrně vlažně.
24. 6. 2023|

Prokuratura obvinila Trumpa z maření spravedlnosti či přechovávání utajovaných spisů

Floridský soud zveřejnil obvinění vůči americkému exprezidentu Donaldu Trumpovi. Jedná se o 37 bodů včetně maření spravedlnosti a držení utajovaných informací. V některých bodech byl obviněn i Trumpův osobní asistent Walt Nauta. Exprezident se považuje za nevinného. Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy uvedl, že stojí při Trumpovi a že jeho obvinění představuje temný den pro Spojené státy. Média upozorňují, že od soudního procesu zřejmě Trumpa dělí řada měsíců. Pokud by byl uznán vinným, hrozí mu vězení.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 22:41|

Pence chce do Bílého domu. V primárkách vyzve svého bývalého šéfa nebo floridského guvernéra

Bývalý americký viceprezident Mike Pence hodlá usilovat o republikánskou nominaci v příštím klání o Bílý dům. Podle agentury Reuters podal potřebné dokumenty u federální volební komise. Soupeřit v primárkách bude vedle svého někdejšího šéfa Donalda Trumpa také například s floridským guvernérem Ronem DeSantisem.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 22:00|

Americké úřady uzavřely vyšetřování Pence kvůli tajným dokumentům, nevznesly obvinění

Americké ministerstvo spravedlnosti uzavřelo vyšetřování bývalého viceprezidenta Mikea Pence spojené s přechováváním utajovaných dokumentů v jeho domě, aniž by proti němu vzneslo obvinění. S odvoláním na své zdroje o tom v pátek informovala americká média. Vyšetřování začalo poté, co v lednu Penceův tým nahlásil nález vícero dokumentů s označením tajné v jeho domě ve státě Indiana.
2. 6. 2023|

Velká porota hlasovala pro obvinění bývalého amerického prezidenta Trumpa

Velká porota newyorského soudu hlasovala pro obvinění amerického exprezidenta Donalda Trumpa v souvislosti s platbami pro pornoherečku Stormy Daniels a modelku Karen McDougalovou. Trump se tak stal prvním bývalým prezidentem Spojených států, který čelí obvinění z trestného činu.
31. 3. 2023Aktualizováno31. 3. 2023, 18:36|

Ochrana Ukrajiny není klíčovým národním zájmem USA, míní potenciální kandidát na prezidenta DeSantis

Ochrana Ukrajiny není životně důležitým národním zájmem Spojených států, prohlásil Ron DeSantis, floridský guvernér a potenciální republikánský kandidát v příštích prezidentských volbách. Válku přitom označil za „územní spor mezi Ukrajinou a Ruskem“. Podobně na stejné otázky reagoval také republikánský exprezident Donald Trump, který chce v roce 2024 opět usilovat o Bílý dům.
14. 3. 2023|

Exvelvyslankyně při OSN Haleyová oficiálně oznámila kandidaturu na americkou prezidentku

Exprezident Spojených států Donald Trump má prvního potvrzeného soupeře do primárek Republikánské strany před prezidentskou volbou, která je na programu příští rok. Úmysl kandidovat v úterý oznámila Nikki Haleyová, která byla v letech 2017 a 2018 součástí Trumpovy administrativy jako velvyslankyně USA při OSN. V klipu oznamujícím vstup do kampaně prezentovala vlastenecký vzkaz a kritizovala „establishment“.
15. 2. 2023|

FBI prohledávala Bidenův dům kvůli utajovaným dokumentům. Národní archiv nařídil exprezidentům všechny tajné listiny vrátit

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) provedl prohlídku v prázdninovém domě prezidenta Joea Bidena, nenašel tam ale žádné další dokumenty označené jako tajné. Potvrdil to advokát hlavy státu Bob Bauer. Podle deníku The New York Times souvisí prohlídka s dřívějším nálezem utajovaných dokumentů v Bidenově bývalé kanceláři a jeho domě. Skandál s tajnými materiály se vedle Bidena týká i jeho předchůdce Donalda Trumpa a nově taky bývalého viceprezidenta Mikea Pence. Americký Národní archiv proto požádal bývalé hlavy státu a viceprezidenty, aby se podívali, zda listiny z dob jejich úřadování neobsahují tajné dokumenty, a případně je odevzdali.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 20:02|

Tajné dokumenty se našly také v domě bývalého amerického viceprezidenta Pence

V domě bývalého amerického viceprezidenta Mikea Pence se minulý týden našlo zhruba deset utajovaných vládních dokumentů, uvedla v úterý zpravodajská televize CNN s odvoláním na zdroje seznámené s případem. Tajné dokumenty, které přitom vrcholní politici po skončení v úřadu musí odevzdat Národnímu archivu, se dříve našly také u bývalého Pencova šéfa prezidenta Donalda Trumpa a u současné hlavy státu a zároveň bývalého viceprezidenta Joea Bidena.
24. 1. 2023|

Trump ohrozil mě a mou rodinu, řekl k útoku davu na Kapitol bývalý viceprezident Pence

Bývalý viceprezident Spojených států Mike Pence se znovu distancoval od svého někdejšího nadřízeného Donalda Trumpa. Exprezident podle něj svým počínáním během útoku davu na Kapitol z 6. ledna loňského roku ohrozil jak jeho samotného, tak jeho rodinu. Vyplývá to z úryvku rozhovoru, který zveřejnila stanice ABC. Podle listu The Washington Post jde zatím o zřejmě nejostřejší Pencovu kritiku na Trumpovu adresu. O bývalém prezidentovi se přitom spekuluje jako o možném kandidátovi v příštích volbách za dva roky.
15. 11. 2022|

Trump zmobilizoval své stoupence před vpádem do Kongresu, uvedla vyšetřovací komise

Výbor americké Sněmovny reprezentantů vyšetřující povolební nepokoje v sídle Kongresu při úterním slyšení předložil zjištění o tom, jak slova prezidenta Donalda Trumpa přispěla k násilnostem ze 6. ledna loňského roku. Podle kongresmanů jeho výzva k manifestaci ve Washingtonu představovala „povolání do akce“, na které okamžitě reagovala připravená síť aktivistů a extremistů. Komise poukázala na to, že výzva přišla těsně po vypjaté schůzce v Bílém domě, při které Trumpovi spolupracovníci znovu vyvraceli jeho verzi událostí o zmanipulovaných volbách.
12. 7. 2022|

Trump zuřil a chtěl se připojit k davu u Kapitolu, vypověděla pracovnice Bílého domu

Někdejší prezident USA Donald Trump věděl o přítomnosti zbraní v davu svých podporovatelů, které 6. ledna 2021 vyzval k pochodu na sídlo Kongresu, přesto je burcoval a chtěl se ke Kapitolu také sám vydat. Před vyšetřovacím výborem Sněmovny reprezentantů to v úterý vypověděla někdejší asistentka Trumpova personálního šéfa Marka Meadowse. Rovněž uvedla, že byla znechucená, když Meadows při povolebních nepokojích tlumočil Trumpův pohled na násilné chování jeho stoupenců.
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 11:08|

Trump přes varování naléhal na Pence, aby zvrátil výsledek voleb, zaznělo na slyšení v Kongresu

Bývalý americký prezident Donald Trump naléhal na Mikea Pence, aby zvrátil výsledek prezidentských voleb z roku 2020, i když mu bylo opakovaně řečeno, že viceprezident k tomu nemá pravomoc, uvedli Penceovi poradci před zvláštním výborem, který vyšetřuje útok Trumpových stoupenců na sídlo Kongresu z 6. ledna 2021. Zpravodajský web ABC News zveřejnil fotografii, na které je Pence s rodinou v místnosti, kam byl evakuován po vpádu výtržníků do Kapitolu. Někteří v davu přitom skandovali, že by Pence měl být pověšen, připomíná web.
16. 6. 2022|

Pence jde proti Trumpovi. Před stranickými primárkami v Georgii podpořil guvernéra Kempa

Někdejší viceprezident USA Mike Pence se odvrací od svého bývalého šéfa Donalda Trumpa. V předvečer úterních stranických primárek ve státě Georgia podpořil znovuzvolení guvernéra Briana Kempa. Toho spolu s některými dalšími úředníky chce Trump odstavit v odvetě za to, že nepodpořili jeho vyvrácené tvrzení o zmanipulovaných prezidentských volbách. Pencovo vystoupení může být přípravou na jeho vlastní prezidentskou kandidaturu za republikány v roce 2024.
25. 5. 2022|

Zdražování, zločinnost a pandemie táhnou Bidenovu popularitu po roce hluboko dolů

Demokratický kandidát Joe Biden složil 20. ledna 2021 slavnostní přísahu, a stal se tak 46. prezidentem Spojených států. Jeho nástup do úřadu provázel rozruch kolem exprezidenta Donalda Trumpa. Zatímco na domácím poli patří mezi jeho výrazné kroky v prvním roce z pozice šéfa Bílého domu prosazování investičních balíčků, světovou scénu výrazně ovlivnilo stažení amerických vojáků z Afghánistánu. Bidenova popularita strmě klesla, shodují se odborník na USA z New York University v Praze Tomáš Klvaňa a politolog a historik z Katedry severoamerických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) Francis Raška.
20. 1. 2022|

Kim Jo-čong opět pohrozila Soulu a Washingtonu. Sestra severokorejského diktátora je mocnou postavou režimu

Severokorejský diktátor Kim Čong-un se už delší dobu neobjevil na veřejnosti. Nyní se hlasitě ozvala jeho sestra Kim Jo-čong, kterou mnozí považují za druhou nejmocnější postavu totalitního režimu. Ostře pohrozila Jižní Koreji kvůli plánovaným manévrům s americkou armádou.
11. 8. 2021|

Americké prezidenty provází jaderný kufřík sedm dekád. Nahradit ho může zařízení do kapsy

Každého amerického prezidenta od vynálezu jaderných zbraní doprovází na každém kroku takzvaný atomový kufřík. Jeho prostřednictvím mohou nařídit ničivý útok. Pentagon nyní zvažuje, že tradici trvající přes sedm dekád zruší a černé zavazadlo nahradí bezpečnějším zařízením.
23. 7. 2021|