Sedmero republikánů se přelo o pozornost v druhé debatě. Trump ji opět ignoroval

Republikánští uchazeči o nominaci pro prezidentské volby se střetli v druhé televizní debatě. Donald Trump, který má ve straně jasně nejvyšší preference, se nezúčastnil a vyrazil do Michiganu. Bývalého šéfa Bílého domu za to kritizoval floridský guvernér Ron DeSantis i někdejší guvernér New Jersey Chris Christie, jenž Trumpa obvinil z toho, že se bál dorazit. Výtky mířily v debatě, která se točila mimo jiné kolem imigrace, ekonomiky či zdravotnictví, také na nynějšího prezidenta Joea Bidena.

„Měl by být dnes večer na scéně. Dluží vám to,“ prohlásil ve středu na Trumpovu adresu DeSantis, který se před republikánskými primárkami drží v průzkumech na druhém místě za exprezidentem. Floridský guvernér tak dal najevo větší ochotu napadat Trumpa poté, co se měsíce převážně vyhýbal přímé konfrontaci, napsala agentura Reuters.

DeSantis, který v nejnovějším průzkumu Reuters zaostává za Trumpem o 37 procentních bodů, byl v první televizní debatě minulý měsíc kritizován za svůj nevýrazný výkon, polepšila si naopak bývalá guvernérka a diplomatka Nikki Haleyová, která je nyní mezi republikány na třetím místě. Do debaty byli kromě dříve zmíněných přizváni ještě senátor Tim Scott, někdejší viceprezident Mike Pence, guvernér Severní Dakoty Doug Burgum a osmatřicetiletý politický nováček a podnikatel Vivek Ramaswamy.

Trump vynecháním obou televizních debat dal jasně najevo, že se v boji před volbami plánovanými na rok 2024 zaměřuje jako na potenciálního soupeře na stávajícího demokratického prezidenta Joea Bidena, nikoli na své republikánské soky v primárkách. Nad nimi jasně vede i přesto, že čelí čtyřem různým obviněním z trestných činů.

Bojíš se, vzkázal Christie Trumpovi

„Donalde, vím, že nás sleduješ,“ řekl při debatě Christie a ukázal prstem na kameru. „Dnes večer tu nejsi, ne kvůli průzkumům, ne kvůli svým obviněním, ale protože se bojíš,“ dodal.

Trump zamířil do klíčového státu Michigan, kde se v úterý Biden stal prvním úřadujícím prezidentem v historii Spojených států, který se připojil ke stávkujícím během jejich protestu. Biden zavítal mezi odboráře ze svazu zaměstnanců v americkém automobilovém průmyslu (UAW), kteří prosazují vyšší mzdy, kratší pracovní týden a ujištění předních výrobců automobilů, že také nová pracovní místa v oblasti výroby elektromobilů budou odborově organizována.

„Biden by se neměl připojovat k demonstrantům. Měl by být na jižní hranici a pracovat na jejím uzavření, protože je otevřená a nebezpečná, což vedlo k sedmdesáti tisícům úmrtí Američanů v posledních dvanácti měsících na předávkování fentanylem,“ prohlásil republikánský uchazeč Scott. Podle Agentury pro potírání narkotik (DEA) je fentanyl nejsmrtelnější drogová hrozba v USA, kam se pašuje převážně z Mexika.

Bouřlivá debata, hodnotí média

Haleyová uvedla, že za stávku v Detroitu může Bidenovo utrácení, které podle ní zvýšilo inflaci. Právě někdejší diplomatka byla podle deníku The New York Times v centru „překvapivě nepřátelské“ diskuse. List si všímá, že útočila nejen na Bidena, ale také na své stranické kolegy DeSantise, Scotta a Ramaswamyho.

Poslední jmenovaný byl podle newyorského periodika největším terčem poté, co se jako politický nováček blýskl v první stranické debatě. Scott, Pence a DeSantis Ramaswamymu vytýkali obchodní zájmy v Číně nebo postoje v zahraniční politice, konkrétně to, že by prý odevzdal východní Ukrajinu Rusku a Tchaj-wan Pekingu.

Za plamennou označila diskusi také televize Fox News, podle níž se jednotliví republikánští uchazeči o Bílý dům snažili zaujmout diváky. List The Washington Post k tomu napsal, že čas sedmi kandidátů stáhnout Trumpovo výrazné vedení se rychle krátí, proto se v debatě přeli a uráželi. The Wall Street Journal si všímá, že Trump z Michiganu vzkázal diskutujícím, že je považuje „maximálně za adepty na vládní pozice pro svou druhou administrativu“.