TÉMA

Náledí

Ledovka zkomplikovala dopravu. V Brně poškodila troleje, na Olomoucku zastavila vlaky

S problémy v dopravě se v úterý potýkali lidé v několika krajích. Nepříznivé počasí nejvýrazněji postihlo jih Moravy, kde kvůli ledovce nabíraly zpoždění autobusy i vlaky. V Brně kvůli poškozenému trolejovému vedení nejezdily některé tramvaje, provoz na železnici se zastavil i na hlavním koridoru v Olomouckém kraji. Horská služba varuje před počasím v okolí Pece pod Sněžkou v Královéhradeckém kraji, kvůli silnému větru se nerozjela lanovka na Sněžku. Ledovka způsobila také dopravní nehody na silnicích, lékaři ošetřovali úrazy po pádech na kluzkých chodnících. V Turnově na Semilsku kvůli tomu vyhlásili kalamitní stav.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 14:25|

Ledovku vystřídalo sněžení, silnice kloužou dál a auta bourají. Meteorologové varují i před náledím

Již ve středu, ale znovu ve čtvrtek ráno se napříč Českem objevila ledovka. Déšť, jehož namrzáním na promrzlé zemi ledovka vzniká, později vystřídalo sněžení. Následky jsou ale podobné – auta bourají a chodci padají. Na západě, severu i ve středu Čech jsou některé silnice nesjízdné. Dopravu celý den komplikovaly dopravní nehody, zejména ty, při nichž havarovaly kamiony. Bouraly na průtahu Karlovými Vary, dálnici D7 u Postoloprt nebo silnici I/13 u Děčína. Pro celou republiku zároveň platí výstraha, podle které se může až do pátečního dopoledne vytvářet náledí.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 23:35|

V Česku má být přes den do konce týdne kolem nuly, pak se zřejmě začne oteplovat

V Česku se teploty přes den budou do konce týdne pohybovat kolem nuly, v noci se dostanou až k minus deseti stupňům Celsia. O víkendu se mohou ojediněle vyskytovat mrznoucí mlhy, přes den bude podle meteorologů většinou polojasno až jasno. Na začátku příštího týdne se pak oteplí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Při poklesu teplot pod nulu bude v celém Česku do pátku na mokrých silnicích a chodnících vznikat náledí. Varování meteorologů platí pro všechny kraje do pátečních devíti hodin ráno.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 20:26|

Před víkendem se ochladí, v noci se může tvořit náledí

Třetí adventní víkend přinese nejprve náznak návratu zimy, ale vzápětí též oteplení. Noc na pátek bude leckde mrazivá a po předchozím dešti hrozí, že se vytvoří náledí. V pátek přes den bude jen mírně nad nulou, ale do konce víkendu vystoupají teploty až k devíti stupňům, na počátku posledního předvánočního týdne se ukazatele teploměrů dostanou i k deseti stupňům. Počasí ale přes teplotní výkyvy nebude příliš divoké, vát má jen mírný vítr, deštivá by měla být hlavně sobota, ne však příliš.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 10:35|

Sněhové srážky se z jihu Čech přesunuly nad Slezsko. Vznikají závěje

Sněžení, které komplikovalo hlavně dopravu již v pátek, v noci na sobotu ještě zesílilo a přes den neustávalo. Na šumavských hřebenech hor ležel večer i metr sněhu. V jižních Čechách hejtman vyhlásil kalamitní stav. Večer se sněhové srážky přesunuly na východ země, konkrétně z jižní Moravy hlavně do Slezska, kde se k nim přidal vítr. Dopravu na silnicích přes den zkomplikovaly nehody i nesjízdné úseky. Vlaky nabíraly zpoždění nebo je dopravci odříkali kvůli padlým stromům na kolejích i zasněženým výhybkám. Popadané stromy poškodily i elektrické vedení.
2. 12. 2023Aktualizováno2. 12. 2023, 23:18|

Sníh a led komplikovaly od rána dopravu. D1 na Vysočině jedenáct hodin stála

Řidiče na řadě míst České republiky po ránu potrápilo náledí nebo rozbředlý sníh na silnicích. Dálnice D1 na Vysočině byla po nočních nehodách čtyř kamionů ve směru na Prahu neprůjezdná jedenáct hodin, po poledni se provoz obnovil. K nehodám docházelo i na dalších místech republiky. Na Šumpersku havaroval před polednem na namrzlé vozovce autobus se studenty, dva z nich utrpěli zranění. Česko zažilo první ledový den začínající zimní sezony. Sněžit a mrznout má i v dalších dnech.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 18:41|

Meteorologové varují před náledím a sněhovými jazyky

Silnice v Česku může v pátek v noci na některých místech pokrýt náledí, upozorňují meteorologové řidiče i chodce. Na cestách ve výše položených částech Českomoravské vrchoviny navíc v sobotu hrozí vznik sněhových jazyků. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometerologického ústavu (ČHMÚ).
24. 11. 2023|

Dopravu zkomplikovalo náledí. Dvě hromadné nehody zablokovaly dálnici D1

Dopravu v Česku dopoledne zkomplikovalo náledí a sníh. Provoz na dálnici D1 na Vysočině ve směru na Prahu zablokovaly dvě hromadné nehody, několikrát byl krátce zastaven provoz ve směru do Brna. Dálnice se znovu uzavřela přibližně na dvě hodiny později odpoledne kvůli vyproštění havarovaného kamionu. Neprůjezdná byla kvůli kluzké vozovce na tři hodiny i dálnice D8 mezi 79. a 80. kilometrem ve směru do Německa. V Královéhradeckém kraji se na zledovatělých silnicích stalo mnoho nehod, kluzké silnice komplikovaly dopravu také v dalších krajích. Ředitelství silnic a dálnic řidiče vyzvalo k opatrnosti.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 20:01|

V noci se může v Čechách tvořit náledí. Hrozí problémy v dopravě

V celých Čechách se v noci na čtvrtek může tvořit náledí. Varování meteorologů, které zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), platí od 19:00 do čtvrtečního rána. Pozor by si měli dávat nejenom motoristé, ale i chodci, kterým hrozí uklouznutí.
15. 3. 2023|

Silný vítr působil v Česku od noci problémy v dopravě a energetice

Silný vítr, který zasáhl Česko, působil od noci problémy v dopravě a energetice. Bez elektřiny bylo dopoledne kolem sedmi tisíc odběratelů.  Většinu poruch energetici do šesté hodiny večer odstranili. Hasiči v krajích museli vyjíždět k desítkám případů zlomených větví a popadaných stromů. Vítr provázený sněžením působil problémy i na železnici a na silnicích. Varování meteorologů před silným větrem platilo až do sobotních 19:00. V Krkonoších pak platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.
11. 3. 2023Aktualizováno11. 3. 2023, 19:13|

Sněžení místy zkomplikovalo dopravu, v Krkonoších napadne o víkendu až 60 centimetrů

Až šedesát centimetrů sněhu může přes víkend napadnout v Krkonoších a Jizerských horách, upozornil ve výstraze Český hydrometeorologický ústav. Silničáři proto v sobotu ráno preventivně uzavřeli pro nákladní dopravu silnici z Tanvaldu do Harrachova, omezení by mělo skončit o půlnoci z neděle na pondělí. Kvůli počasí se stalo několik dopravních nehod. Výstrahu na množství nového sněhu vydal Český hydrometeorologický ústav pouze pro malou oblast na severu Čech, zároveň ale varuje v částech země před silným větrem, sněhovými jazyky a na celém území před náledím, které se má tvořit hlavně v noci na neděli.
25. 2. 2023Aktualizováno25. 2. 2023, 17:12|

O víkendu má ve vyšších polohách Česka nadále sněžit, vítr bude foukat dál

O víkendu bude v Česku ve vyšších polohách i nadále sněžit, nejvyšší denní teploty se budou držet lehce nad nulou, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Původně meteorologové uvedli, že v pátek má ještě foukat čerstvý vítr, který může v nárazech na horách dosáhnout rychlosti i 110 kilometrů za hodinu, o víkendu ale zřejmě zeslábne. Po čtvrtečním poledni ovšem pro některé regiony ČHMÚ nově prodloužil výstrahu před silným větrem právě až do soboty.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 13:49|

Přes Česko přejde studená fronta. V noci a ráno hrozí náledí, varují meteorologové

V neděli přejde přes Česko studená fronta. Zejména v severozápadní polovině Čech se tak může v noci na pondělí tvořit náledí, vyplývá z varování vydaného Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ).
15. 1. 2023|

Po nehodách ráno stála doprava na třech dálnicích. Zahynula žena, která šla pomoci posádce havarovaného auta

Tragicky skončila snaha řidičky pomoci posádce auta, které ráno havarovalo na dálnici D10. Narazilo do ní další vozidlo, jehož řidič nestihl zabrzdit, žena zahynula. Dálnice D10 byla dopoledne po několika nehodách u Mladé Boleslavi uzavřena a neprůjezdná byla také D3 u Tábora a D1 v Brně. K haváriím na D3 a D10 přispěla zledovatělá vozovka. Na kluzkých cestách se ráno stalo i mnoho dalších drobnějších havárií.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 15:18|

V Čechách a na Vysočině se může příští dny tvořit náledí. Řidiči by měli být opatrní, varují meteorologové

Ve východní polovině Čech a na Vysočině, kde v uplynulých hodinách pršelo nebo sněžilo, se bude od noci místy tvořit při poklesu teplot pod nulu náledí či zmrazky. S jejich tvorbou je třeba počítat do středečního dopoledne, sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli kluzkým chodníkům a silnicím by měli být obezřetní chodci i řidiči.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 19:18|

Přes noc bude sněžit, na západě Čech napadne až osm centimetrů. Hrozí také náledí

Až osm centimetrů sněhu napadne přes noc na západě a jihozápadě Čech. Zároveň hrozí, že se bude v noci na sobotu i ráno vytvářet náledí ve většině Čech a na jihozápadě Moravy, upozornil Český hydrometeorologický ústav.
2. 12. 2022|

Začíná meteorologická zima, pátek ukáže, jak by měla vypadat. V noci hrozí v části Čech náledí

S prosincem začala meteorologická zima. A hned druhý den naznačí, jak by zima mohla vypadat. Teploty budou kolem nuly a přijde i sněžení. V noci na pátek hrozí, že se v západní a jižní části Čech vytvoří náledí, upozornil Český hydrometeorologický ústav. Po chladném pátku se ale zase oteplí – v neděli bude až sedm stupňů Celsia a v první polovině příštího týdne budou teplotní maxima podobná.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 10:58|

V noci se může tvořit ledovka, když zaprší

Velmi mrazivá byla noc na neděli zejména v severní části Česka. Teploty klesly až k minus šestnácti stupňům Celsia a stále jsou hluboko pod nulou. V jižní části republiky je tepleji, výjimečně se teplota již před rozedněním dostala nad bod mrazu. Na jihu Čech a na Vysočině sněží, na některých komunikacích nižší třídy v oblasti leží ujetá vrstva sněhu. Přes den mohou teploty vystoupat nad nulu, a protože večer může pršet, hrozí večer a v noci na pondělí ojediněle ledovka.
20. 11. 2022Aktualizováno20. 11. 2022, 10:52|

Sníh zasypal hlavně jih republiky. V noci opět hrozí v části země náledí

V sobotu vydatně sněžilo hlavně na jihu a západě České republiky. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu varuje nyní před náledím, které se může ještě v noci vytvářet zejména na Šumavě. Kvůli počasí došlo i k dopravním nehodám, a to na Chebsku či Chomutovsku.
19. 11. 2022Aktualizováno19. 11. 2022, 22:16|

Zima poprvé navštívila Česko. Silničáři vyjeli i na dálnici D8, hrozí náledí

V Česku nasněžilo a podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu bude v noci na sobotu vydatně sněžit dál. Poprvé po letošním létě přišlo zimní počasí a v některých regionech vyjeli do terénu silničáři, odpoledne vyrazili i na dálnici D8. Zima se zatím zdrží jen přes víkend. Nejchladnějším dnem bude sobota, pak se začne oteplovat. Od pátečního poledne platí v části republiky, od večera však již v celém Česku výstraha na náledí.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 18:50|

Začne sněžit, od pátečního poledne ale hrozí i náledí

Od pátečního poledne se začne vytvářet náledí. Voda bude na silnicích namrzat zprvu na severovýchodě republiky, později ale v celém Česku. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí až do sobotního dopoledne.
17. 11. 2022|

Noc bude mrazivá, v části republiky hrozí i náledí. Opatrní musí být řidiči i chodci

Novou výstrahu na mráz a náledí vydal Český hydrometerologický ústav. Pod nulu se teploty dostanou v noci v celé republice v nižších a středních polohách, náledí hrozí od večera lokálně v jižní a jihovýchodní části Čech a na jihozápadě Moravy. Teplota v noci podle předpovědi klesne na 0 až minus 4 stupně Celsia.
19. 4. 2022|

Na Jesenicku nasněžilo až patnáct centimetrů. Sníh a mráz čeká Česko i o víkendu

V noci na pátek napadlo na severu Olomouckého kraje až patnáct centimetrů sněhu. Návrat zimy pocítili obyvatelé Jesenicka i návštěvníci hor. Na hřebenech stále sněží a do toho silně fouká, řekl dispečer jesenické horské služby Jaroslav Komárek. Kvůli novému sněhu jsou v pohotovosti silničáři, na Jesenicku mají v terénu veškerou techniku a pokračují v zimní údržbě. Silnice jsou sjízdné, pokrývá je však rozbředlá sněhová vrstva a je potřeba počítat se zvýšenou opatrností. Sněžit má podle meteorologů i o víkendu.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 12:15|

Sníh komplikoval dopravu. Meteorologové prodloužili výstrahu

V Jizerských horách a Krkonoších od nedělního rána připadlo na některých místech i přes 30 centimetrů sněhu, sněžilo až do pondělního večera. Pro nákladní dopravu byla uzavřená silnice 10 z Tanvaldu přes Harrachov a dál do Polska, v Libereckém kraji narazil vlak do spadlého stromu, na Karlovarsku se srazila tři osobní vozidla s nákladním autem. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před sněžením platila nejprve do pondělního odpoledne, týkala se Jizerských hor, Krkonoš, Šumavy nebo Jeseníků. Později ale ČHMÚ výstrahu prodloužil, nově platí do úterních 9:00.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 21:02|