TÉMA

Mateusz Morawiecki

Polsko opět řeší kauzu Pegasus. PiS mohla podle médií sledovat i vlastní lidi včetně Morawieckého

Do polské politiky se vrátila kauza nelegálních odposlechů softwarem Pegasus. Způsobila nervozitu v bývalé vládní straně Právo a spravedlnost (PiS). Také část jejích politiků se totiž obává, že v minulosti nelegálním odposlechům čelila, a to ze strany vlastního vedení. Mezi sledovanými mohl podle médií být i tehdejší premiér Mateusz Morawiecki. K věci se v pondělí poprvé sešla speciální poslanecká vyšetřovací komise, která vznikla po nástupu nové vlády v čele s Občanskou koalicí.
19. 2. 2024|

Tusk slibuje Polsku přísun blokovaných peněz z eurofondů. Plány mu může překazit prezidentské veto

„Návrat do Evropy“ ohlásil nový polský premiér Donald Tusk, který tak zavelel k obratu v zahraniční politice. Hned po Novém roce chce vyřešit spory s Bruselem o právní stát a odblokovat po léta zadržované miliardy z unijních fondů. Obměnit chce i vedení státní televize TVP a vrátit zpět kritizovanou reformu soudů.
26. 12. 2023|

Polský prezident vetoval Tuskově vládě první zákon, důvodem má být konflikt o veřejnoprávní média

Polský prezident Andrzej Duda vetoval zákon o státním rozpočtu na příští rok, který navrhla nová vláda premiéra Donalda Tuska. Prezident podle médií odůvodnil veto konfliktem o veřejnoprávní média, která posledních osm let ovládala nyní opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS). Ministr kultury v týdnu nechal vyměnit vedení veřejnoprávní televize TVP, rozhlasu a státní tiskové agentury.
23. 12. 2023|

Duda má dění kolem polské televize za anarchii. Obnovujeme právo, kontroval Tusk

Polský prezident Andrzej Duda obvinil nového ministra kultury Bartlomieje Sienkiewicze z porušování ústavy poté, co šéf resortu ve středu nechal vyměnit vedení veřejnoprávní televize TVP, rozhlasu a státní tiskové agentury. Vláda podle prezidenta měla raději pozměnit zákony, aby mohly sloužit ke jmenování šéfů médií veřejné služby. Duda rovněž vyzval kabinet k respektování právního řádu. Premiér Donald Tusk hlavě státu odpověděl, že cílem kroků ministerstva kultury je obnovit právo a obyčejnou slušnost, uvedla ve čtvrtek soukromá televize TVN 24 na svém webu.
21. 12. 2023|

Polský ministr vyměnil šéfy veřejnoprávních médií, která ovládala bývalá vláda. Politici a příznivci PiS protestují

Polský ministr kultury Bartlomiej Sienkiewicz odvolal šéfy veřejnoprávní televize, rozhlasu i státní tiskové agentury. Jmenoval též nové správní rady, které povolaly nové vedení těchto médií. Zpravodajský televizní kanál TVP Info přerušil vysílání. Nové vedení televize TVP ve středu večer odvysílalo oznámení, že hlavní zpravodajskou relaci obnoví ve čtvrtek. Předchozí vlády strany Právo a spravedlnost (PiS) používaly veřejnoprávní média jako nástroje své propagandy, připomněla agentura AP. Poslanci nyní opoziční PiS se shromáždili v sídle televizní stanice TVP, aby „bránili svobodu médií a demokracii“. Večer pak zorganizovali protest před sídlem televize.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 22:17|

Tusk sestaví novou polskou vládu, pověřil ho Sejm

Polský Sejm, dolní komora parlamentu, pověřil Donalda Tuska sestavením nové vlády. Pro hlasovalo 248 poslanců, 201 bylo proti. Tusk potvrdil, že v úterý znovu předstoupí před poslance, aby požádal o důvěru pro svou vládu. Kabinet polského premiéra Mateusze Morawieckého z národněkonzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) po své bezmála dvoutýdenní vládě končí. Morawieckého vláda v pondělí důvěru Sejmu nezískala. Pro kabinet hlasovalo 190 poslanců, proti bylo 266 hlasů.
11. 12. 2023Aktualizováno11. 12. 2023, 23:24|

Slovenští dopravci protestují na přechodu s Ukrajinou. Přidali se k polským kolegům

Slovenští dopravci zahájili časově neomezený protest na hraničním přechodu Vyšné Nemecké – Užhorod. Ten je pro kamiony jediným silničním spojením mezi Slovenskem a Ukrajinou. Akci svolala Unie autodopravců Slovenska (UNAS), která se tak chce vyslovit proti levné ukrajinské konkurenci a zároveň podpořit polské kolegy, kteří obdobný protest na polsko-ukrajinské hranici zahájili v listopadu.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 18:42|

„Dvoutýdenní vláda“ Morawieckého složila přísahu, důvěru patrně nezíská

Nová polská vláda pod vedením premiéra Mateusze Morawieckého z národně konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS) složila přísahu do rukou prezidenta Andrzeje Dudy. Očekává se však, že tento kabinet v prosinci skončí, protože podle všeho nezíská podporu v Sejmu, dolní komoře parlamentu, kde PiS je sice nejsilnější stranou, ale po říjnových volbách přišlo o většinu. Pokud v Sejmu podporu opravdu nezíská, stane se novým premiérem šéf dosavadní opozice Donald Tusk.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 20:16|

Nový polský Sejm poprvé zasedl, povede ho Holownia. Duda pověřil Morawieckého sestavením vlády

Poslanci polského Sejmu vybraní v říjnových volbách se v pondělí sešli na první schůzi. Dosluhující premiér Mateusz Morawiecki na ní podal demisi své vlády. Polský prezident Andrzej Duda ji oficiálně přijal a současně jej pověřil sestavením nové vlády. Hlavou dolní komory, Sejmu, takzvaným maršálkem, se nově stal Szymon Holownia, šéf strany Polsko 2050 z uskupení Třetí cesta, která společně s Občanskou koalicí a Novou levicí již dříve podepsala koaliční smlouvu. Porazil Elžbietu Witekovou, která Sejm dosud vedla.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 22:15|

Polsko slaví 105 let od opětovného získání nezávislosti. Varšavou pochodovali nacionalisté

Polsko si v sobotu připomíná 105 let od opětovného získání nezávislosti, které se dočkalo po více než staletí, kdy byla země rozdělena mezi Rusko, Rakousko-Uhersko a Prusko. Do ulic Varšavy tak vyšli lidé v rámci Pochodu nezávislosti, který už několik let pořádá polská krajní pravice. Mnozí účastníci drželi červenobílé vlajky, jiní zapalovali světlice. Organizátoři hovoří o „největším vlasteneckém shromáždění v Evropě“, oficiální informace k účasti ale chybí.
11. 11. 2023Aktualizováno11. 11. 2023, 21:17|

Polskou vládu se pokouší sestavit Morawiecki, opoziční strany už ale podepsaly koaliční smlouvu

Šéfové stran, které chtějí vytvořit příští vládní koalici v Polsku, v pátek podepsali koaliční smlouvu. Podle lídra Občanské koalice (KO) Donalda Tuska jsou strany připravené převzít odpovědnost za Polsko. Prezident Andrzej Duda však tento týden pověřil sestavením vlády současného premiéra Mateusze Morawieckého ze strany Právo a spravedlnost (PiS).
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 15:08|

Duda oznámil, že sestavením nové polské vlády pověří Morawieckého

Polský prezident Andrzej Duda v pondělním večerním televizním projevu oznámil, že pověří sestavením nové vlády současného premiéra Mateusze Morawieckého ze strany Právo a spravedlnost (PiS). Ta sice zvítězila v říjnových parlamentních volbách, ale ztratila většinu potřebnou pro potvrzení kabinetu a vládnutí.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 22:18|

„Nemarněte ani sekundu našeho času,“ naléhá polská opozice na prezidenta. Chce Tuska do čela vlády

Polský prezident Andrzej Duda v úterý podle dřívějšího oznámení prezidentské kanceláře zahájil povolební konzultace s politickými uskupeními o nové vládě. Hlava státu pozvala do prezidentského paláce jejich zástupce v pořadí podle výsledků hlasování. Schůzky mají trvat do středy. Trojice opozičních uskupení Občanská koalice, Třetí cesta a Nová levice před konzultacemi avizovala, že chce utvořit nový kabinet v čele s expremiérem Donaldem Tuskem.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 18:42|

Tusk je připraven vést Polsko. Zástupci vládní strany přiznali, že míří do opozice

Předseda opoziční Občanské koalice (KO) Donald Tusk vyzval prezidenta Andrzeje Dudu, aby rychle jmenoval novou vládu. Tu chce vytvořit s Třetí cestou a Levicí, dohromady ve volbách získaly většinu. Šéf kanceláře prezidenta, který je z dosud vládnoucího Práva a spravedlnosti (PiS), prohlásil, že Duda má na konzultace dost času. Zástupci PiS již oznámili, že nejspíš míří do opozice.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 22:12|

V polských volbách vede po sečtení 99 procent okrsků vládnoucí PiS, většinu ale zřejmě složí opozice

Po sečtení více než 99 procent okrsků v nedělních volbách do polského Sejmu, dolní komory parlamentu, má vládnoucí národně-konzervativní Právo a spravedlnost (PiS) 35,7 procenta hlasů, opoziční Občanská koalice (KO) 30,43 procenta. Do dolní komory parlamentu se dostanou ještě tři uskupení. Sčítání hlasů postupuje pomalu, protože volby provázela mimořádná, až 74procentní účast, a zároveň s nimi se konalo i referendum.
16. 10. 2023Aktualizováno16. 10. 2023, 22:31|

Polsko je na prahu parlamentních voleb. Nejsilnější stranou zůstává PiS, tvrdí průzkumy

Polsko během neděle čekají parlamentní volby a v zemi nyní vrcholí politická kampaň. Její součástí jsou i televizní debaty, jedna z těch nejočekávanějších přitom proběhla v pondělí. Odvysílala jí polská veřejnoprávní televize Telewizja Polska (TVP). Poláci budou kromě vybírání nového osazenstva Sejmu a Senátu během hlasování odpovídat i na několik otázek v referendech. Dění v Polsku okomentoval zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 12:28|

Polsko na summitu EU zablokovalo společné prohlášení o migraci

Polsko podle premiéra Mateusze Morawieckého odmítlo prohlášení zemí Evropské unie (EU) týkající se migrace. Sdělil to po pátečním neformálním summitu sedmadvacítky ve španělské Granadě. Podle nejmenovaného unijního představitele, kterého citovala agentura Reuters, tak ze summitu sice vznikla závěrečná deklarace, kterou odsouhlasily všechny státy, nicméně otázka migrace je obsažena pouze ve zvláštním prohlášení předsedy Evropské rady Charlese Michela.
6. 10. 2023Aktualizováno6. 10. 2023, 19:05|

Polsko svěřilo vybudování první jaderné elektrárny Westinghousu. Na vzestupu jsou i větrné zdroje

Polská energetika prochází dramatickou proměnou. Vláda podepsala bez výběrového řízení kontrakt na vybudování první jaderné elektrárny v zemi. Postavit ji má americká společnost Westinghouse. Proud má začít vyrábět za deset let. Mnohem větší podíl má mít i energie z obnovitelných zdrojů. Informoval o tom zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos.
6. 10. 2023|

Musíme zvítězit, aby Putin neútočil jinde, řekl evropským lídrům Zelenskyj

V jihošpanělské Granadě se koná summit Evropského politického společenství (EPC), jehož se zúčastní přes čtyři desítky šéfů států a vlád evropských zemí. Na setkání promluvil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který prohlásil, že díky Ukrajině se vojáci evropských zemí nemusí bránit Rusku. EPC je mezivládní fórum evropských zemí, které vzniklo loni na jaře několik měsíců po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Českou republiku na setkání zastupuje premiér Petr Fiala (ODS).
5. 10. 2023Aktualizováno5. 10. 2023, 17:58|

Česko, Polsko a Rakousko zavedou kontroly na hranicích se Slovenskem. To žádá evropské řešení

Kvůli rostoucímu počtu migrantů zavede Česko od středy kontroly na hranicích se Slovenskem. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou namátkové a po celé délce hranice. Česko koordinuje krok s Polskem, které oznámilo obdobné opatření. Později avizovalo stejný záměr také Rakousko. Slovenský premiér Ľudovít Ódor vyzval k evropskému řešení, jeho kabinet o reakci rozhodne ve středu.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 21:13|

Polskou volební kampaň opanovalo zdražování. Vláda přidává důchody, opozice chce odblokovat evropské peníze

Do hlasování o novém složení polského parlamentu zbývá osmnáct dní a v kampani se vyostřují spory o migraci nebo se diskutuje o vztazích s Ukrajinou. Letošní volby zároveň experti označují za nejvyhrocenější v historii. Klíčovým tématem je zpomalující tempo hospodářství a inflace, která tlačí na ceny zboží i služeb.
28. 9. 2023|

Polsko kvůli migraci zavede kontroly na hranicích se Slovenskem

Polsko kvůli nárůstu nelegální migrace zavede kontroly vozidel na hraničních přechodech se Slovenskem, uvedl podle polských médií premiér Mateusz Morawiecki. Podobná opatření může Varšava zavést do budoucna také na hranicích s Německem, uvedla stanice Polsat News s odkazem na mluvčího polské vlády. Varšava a Berlín už dříve uvedly, že hodlají ohledně situace na hranicích brzy jednat. Kvůli migraci jedná Německo o opatřeních na hranicích i s Českem.
25. 9. 2023|

Zelenskyj se při návratu z Kanady zastavil v Polsku. Vyznamenal dva dobrovolníky, s politiky nejednal

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se při zpáteční cestě z Kanady a USA zastavil v Polsku, kde vyznamenal dva dobrovolníky. S představiteli polské vlády podle dostupných informací nejednal, uvedl server Onet.pl. Tento týden vzrostlo napětí mezi Varšavou a Kyjevem mimo jiné kvůli sporu o export ukrajinského obilí a zákaz jeho dovozu do Polska.
23. 9. 2023|

Předvolebním Polskem otřásá vízová aféra. Opozice kritizuje pokrytectví konzervativní vlády

Kampaň před polskými parlamentními volbami rozbouřila aféra s vízy. Polské konzuláty v Africe a Asii měly vydávaly urychleně dokumenty migrantům za nemalé úplatky. Zatímco vláda tvrdí, že šlo jen o pár stovek případů, podle opozice šlo o statisíce. Migrace a ochrana hranic jsou přitom jedním z ústředních témat kampaně vládní strany Právo a spravedlnost, která se uchází o třetí volební období u moci. Kauza ale zřejmě opozici nenahraje. Voliče, zvláště pak odpůrce migrace, spíše odradí k volebním urnám vyrazit.
22. 9. 2023|