Polsko svěřilo vybudování první jaderné elektrárny Westinghousu. Na vzestupu jsou i větrné zdroje

Události: Energetika v Polsku (zdroj: ČT24)

Polská energetika prochází dramatickou proměnou. Vláda podepsala bez výběrového řízení kontrakt na vybudování první jaderné elektrárny v zemi. Postavit ji má americká společnost Westinghouse. Proud má začít vyrábět za deset let. Mnohem větší podíl má mít i energie z obnovitelných zdrojů. Informoval o tom zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos.

Větrná farma Skoczyklody ročně vyrobí asi 100 megawatthodin elektrické energie. „To nám dovoluje dodat proud až do 40 tisíc domácností,“ vysvětluje vedoucí farmy Andrzej Rumik. 

Provozuje ji polostátní podnik, který jinak patří mezi největší znečišťovatele, spaluje především uhlí. To má podle plánů vlády skončit až po roce 2049. Jenže přestává se to vyplácet už nyní. Firma proto investuje do obnovitelných zdrojů. „Máme teď dvanáct turbín a plánujeme výstavbu dalších,“ dodává Rumik. 

Ráz krajiny se po celém Polsku v uplynulé dekádě proměnil. Zpravodaj ČT to dává do souvislosti i s prudkým rozvojem větrné energie. Ta v současné chvíli pokrývá dvanáct procent roční polské spotřeby, a v následující dekádě to má být ještě víc. 

Polská energetika
Zdroj: ČT24

Připravené jsou projekty na zdvojnásobení počtu větrných a slunečních instalací. Čekají na navýšení kapacity sítě. „Naše přenosová síť není dostatečně moderní na to, aby zvládla takovou instalovanou sílu v obnovitelných zdrojích,“ upozorňuje expert z webu Energetyka24.pl Daniel Czyżewski. 

Poměr mezi uhlím a šetrnějšími zdroji by se měl do konce třicátých let otočit. Navíc přibude i jádro. Potvrdil to také polský premiér Mateusz Morawiecki, když řekl: „Stejně jako 20. století patřilo uhlí a ropě, tak 21. století bude patřit atomu.“

Těmito slovy polský premiér oznámil kontrakt s americkým Westinghousem na projekt první jaderné elektrárny. Předchozí pokus o stavbu v 70. letech ztroskotal kvůli obavám po havárii v Černobylu, na další nebyly peníze. „V roce 2026 má stavba elektrárny začít, v roce 2033 má být předána k užívání,“ doplnil expert Czyżewski. 

Podle odborníků je ovšem termín spíše nereálný a počítají i s několikaletým zpožděním. Do té doby bude na úkor uhlí dále strmě růst podíl obnovitelných zdrojů, dodal zpravodaj Papadopulos.