„Nemarněte ani sekundu našeho času,“ naléhá polská opozice na prezidenta. Chce Tuska do čela vlády

Události: Polská opozice tlačí na prezidenta (zdroj: ČT24)

Polský prezident Andrzej Duda v úterý podle dřívějšího oznámení prezidentské kanceláře zahájil povolební konzultace s politickými uskupeními o nové vládě. Hlava státu pozvala do prezidentského paláce jejich zástupce v pořadí podle výsledků hlasování. Schůzky mají trvat do středy. Trojice opozičních uskupení Občanská koalice, Třetí cesta a Nová levice před konzultacemi avizovala, že chce utvořit nový kabinet v čele s expremiérem Donaldem Tuskem.

Delegaci PiS na schůzku do prezidentského paláce vedl premiér Mateusz Morawiecki, nikoliv její předseda Jaroslaw Kaczyński. Později Duda jednal se zástupci KO. Ve středu prezident přijme představitele Třetí cesty, Nové levice a ultrapravicové Konfederace, která se do Sejmu ve volbách dostala jako poslední ze stran.

„Nejde o zástupce jednotlivých stran, ale o lídry těch uskupení. Duda se chce potkat se všemi zástupci platforem, které budou přítomny v novém Sejmu. Bude od nich chtít slyšet jejich recepty na zlepšení hospodářské situace, nebo jak se vypořádají s problémy, které sužují Polsko,“ okomentoval konzultace zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

Ještě před začátkem konzultací společně vystoupili lídři opozičních uskupení Občanská koalice, Třetí cesta a Nová levice. Prohlásili, že plánují sestavit vládu, do jejíhož čela se postaví předseda Občanské koalice a někdejší premiér Tusk. „Apelujeme na prezidenta Dudu, aby nemarnil ani sekundu našeho času,“ řekl během vystoupení jeden ze dvou šéfů koalice Třetí cesta Szymon Holownia.

„Jsem velkým optimistou, bez ohledu na emoce, které dosud prožíváme. Počítám s dobrou spoluprací s prezidentem i s rychlými rozhodnutími,“ prohlásil Tusk.

Studio ČT24: Andreas Papadopulos o politické situaci v Polsku (zdroj: ČT24)

Tusk poděkoval lídrům ostatních stran za důvěru a prohlásil, že vedení Sejmu i Senátu by mělo odrážet „partnerství a rovnost všech subjektů“. Konkrétní jména chtějí strany představit až v dalších dnech, podle portálu Onet.pl však ve vládě může být několik předních Tuskových spolupracovníků z minulého období. Předsedou Sejmu by se mohl stát přímo Holownia.

Během konzultací s prezidentem Dudou se bude podle Papadopulose mluvit o složení vlády a obsazení klíčových postů v kabinetu, tato témata ale nebudou mít prioritu.

Pověření k sestavení vlády se neočekává

Od konzultací se neočekává, že by měla vést k pověření některého z lídrů sestavením nové vlády. „Nejprve se musí sejít Sejm a zvolit nového předsedu, takzvaného maršálka. Jde o začátek dlouhé série dialogů a politických jednání, na jejichž konci má být teprve pověření prezidenta,“ dodal Papadopulos.

Zpravodaj rovněž nastínil, že podle mnohých expertů a médií bude sestavením nového kabinetu pověřen pravděpodobně Morawiecki. Strana PiS totiž získala v nedávných volbách do Sejmu nejvíce hlasů. Vítězství v hlasování jí ale nestačí k tomu, aby dokázala vytvořit novou vládu s požadovanou většinou 231 hlasů v dolní komoře parlamentu.

Prezident může nicméně svěřit úkol sestavení nového kabinetu prakticky komukoliv, výsledek voleb v tom nehraje roli, upozornil Marcin Przydacz z polské prezidentské kanceláře. „Duda rovněž pochází z tábora PiS. S podporou této strany kandidoval, byl jejím členem. Toho se vzdal až s příchodem do prezidentské funkce. Podle řady kritiků se ale stále chová, jako kdyby se nic nezměnilo,“ řekl Papadopulos.

Očekává se, že vládu sestaví právě opoziční Občanská koalice, která ve volbách skončila jako druhá, ve spojení s Třetí cestou a Novou levicí. „Jednota opozice je naprosto klíčová k tomu, aby mohla převzít vládu nad Polskem. Poté se nicméně dá očekávat, že lidé navázaní na PiS budou zbaveni funkcí v nejedné státní instituci. Poslanci současné opoziční koalice by se v takovém případě také měli zabývat napravením situace v justici či veřejnoprávních médiích,“ dodal novinář.

Poláci by mohli mít novou vládu v prosinci

Proces tvorby nové vlády by podle Papadopulose nicméně odstartoval až po prvním zasedání nového Sejmu, které se musí odehrát do 14. listopadu. „Tam se zvolí jeho předseda. Do jeho rukou poté současná Morawieckého vláda složí demisi, kterou musí prezident přijmout a do čtrnácti dní někoho pověřit sestavením vlády. Nový premiér bude mít čtrnáct dní na vytvoření kabinetu a vládního prohlášení. Nakonec se bude ucházet o důvěru Sejmu,“ popsal.

Pokud by pověření od prezidenta dostal Morawiecki, zřejmě by důvěru Sejmu nezískal, uvedl zpravodaj s odvoláním na výpovědi současných lídrů stran demokratického opozičního bloku. „Pokud ji nezíská, tak mu ten pokus skončí. Druhý pokus o pověření v takovém případě provede předseda Sejmu. Tam se předpokládá, že se situace odblokuje a v řádu týdnů by měla vzniknout nová vláda s důvěrou. Očekává se, že by to mohlo být někdy uprostřed prosince, možná kolem Vánoc,“ konstatoval Papadopulos.