TÉMA

Bezpilotní letadlo

Na Moskvu a další ruské oblasti mířil rozsáhlý dronový útok

Moskva i další ruské regiony se podle ruských médií a úřadů staly v noci na neděli terčem rozsáhlých útoků bezpilotních letounů. Dočasně kvůli nim byla přerušena doprava na moskevských letištích Domodědovo a Vnukovo. Ruské úřady uvádějí, že jeden člověk utrpěl lehké zranění a že sestřeleno bylo přes dvacet dronů. Podle ukrajinských médií provedla útok ukrajinská vojenská rozvědka (HUR). Rusko v noci na neděli rovněž útočilo na Ukrajinu drony.
26. 11. 2023Aktualizováno26. 11. 2023, 15:34|

Nepřítel na levém břehu Dněpru neformuje síly k protiútokům, hlásí mluvčí Bratčuk

Ukrajinská námořní pěchota dosáhla důležitého válečného cíle. Překročila řeku Dněpr a vytvořila předmostí. Podle mluvčího Ukrajinské dobrovolnické armády Jih Serhije Bratčuka obsadili vojáci okupované země několik předmostí, která se jim daří držet bez ohledu na palebný tlak ze strany nepřítele, jenž používá všechny typy zbraní včetně letectva.
23. 11. 2023|

Ukrajinci vytlačili ruské jednotky několik kilometrů od Dněpru, tvrdí Kyjev

Ukrajinským silám se podařilo v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny zatlačit ruská vojska tři až osm kilometrů dál od levého břehu řeky Dněpr, tvrdí mluvčí jižního velení ukrajinské armády Natalija Humenjuková. Výrok však nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Ruské síly už podle ní nemohou ostřelovat pravý břeh z minometů, i když pokračují v palbě pomocí jiných zbraní. Invazní jednotky pak v noci na neděli pokračovaly v útocích na ukrajinské území, hlavní město Kyjev hlásí několik náletů bezpilotních letounů.
19. 11. 2023Aktualizováno19. 11. 2023, 11:53|

Ruské destrukční drony mění pravidla hry. Klíčová strategie Ukrajiny kvůli převaze Moskvy selhává

Válka dronů na Ukrajině nabírá na síle. Ukrajinští vojáci, kteří ovládají flotilu malých a levných útočných FPV strojů, varují, že Moskva začíná být na poli bezpilotních letounů ve výrazné přesile, píše agentura Reuters. Právě FPV stroje dosud patřily mezi nejúspěšnější obranné strategie Kyjeva v boji proti ruským silám. Kreml ale postupně začal pumpovat značné finanční prostředky do vlastní výroby dronů. Ukrajinu terorizují hlavně ruské kamikadze stroje Lancet, které dokážou po výbuchu prorazit ochranu obrněných vozidel a tanků. Kyjev se nyní snaží urychlit výrobu vlastních strojů a součástek.
13. 11. 2023|

Zasáhli jsme a potopili dvě ruské lodě u Krymu, tvrdí ukrajinská vojenská rozvědka

Ukrajina v noci na pátek u poloostrova Krym zasáhla dvě malé ruské výsadkové lodě s posádkou a obrněnci, uvedla podle agentury Unian ukrajinská vojenská rozvědka (HUR). Později na platformě Telegram sdělila, že obě plavidla se po útoku námořních dronů v zátoce Vuzka potopila. Rusko zatím zprávu nekomentovalo.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 21:33|

Kyjev hlásí ruský útok raketami, Moskva nálet ukrajinských dronů

V ukrajinských městech Dnipro a Kryvyj Rih v noci na sobotu zazněly exploze, informují ukrajinská média. Ukrajinské letectvo uvedlo, že Rusko do Dněpropetrovské oblasti vyslalo čtyři rakety Iskander, tři z nich se podle Ukrajinců podařilo sestřelit. Čtvrtá raketa podle nich nedosáhla svého cíle, není ale jasné, kam dopadla. Ruská armáda citovaná agenturou Interfax uvedla, že v noci na sobotu zničila šest ukrajinských dronů nad Orlovskou a Tulskou oblastí, které leží mezi Ukrajinou a Moskvou.
28. 10. 2023|

Autonomní traktor i dron. Zemědělcům pomáhají moderní technologie

Lepší úrodu se snaží zemědělci zajistit i pomocí moderních technologií. O dotace na investice do zemědělských a potravinářských podniků je velký zájem. Farmáři a potravináři letos přihlásili přes pět tisíc projektů za více než třináct miliard. Vůbec poprvé mohli zemědělci žádat i o dotace na nákup dronů. Podle Zemědělského svazu by také moderní technologie mohly v budoucnu pomoci i s nedostatkem pracovníků v oboru.
28. 10. 2023|

Invazní druhy budou hledat umělé inteligence, likvidovat je budou roboti

Do likvidace invazních druhů, které ročně způsobují vysoké škody zemědělcům a vytlačují z přírody původní druhy, se zapojí drony, roboti a umělá inteligence. Projekt, jehož vznik iniciovala ochranářská společnost Česká krajina spravující přírodní rezervaci v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku, mají společně vyvíjet některé české univerzity, výzkumné ústavy a startupy.
26. 10. 2023|

Západ čelí výzvě podporovat Ukrajinu i Izrael zároveň. Jejich zbrojní potřeby se zčásti překrývají

Již před útokem teroristického hnutí Hamás na Izrael se začaly projevovat limity obranného průmyslu západních zemí. Proto panuje nejistota, jestli Západ dokáže podporovat Ukrajinu i Izrael současně. „Můžeme zvládnout obojí a zvládneme obojí,“ míní americký ministr obrany Lloyd Austin. Jenže experti poukazují na výrazné změny, které americká administrativa musí udělat, aby k tomu opravdu došlo. Mezitím Ukrajina opouští státní zbrojní monopol, aby dokázala produkovat dostatečné množství dronů a dalšího vojenského materiálu.
24. 10. 2023|

U Avdijivky se tvrdě bojuje, Ukrajinci hlásí zhoršení situace

Ruská invazní armáda – soudě podle nepotvrzených zpráv z obou stran – v úterý zahájila rozsáhlý útok severně i jižně od Avdijivky a podařilo se jí postoupit po obou křídlech, napsala večer stanice BBC. Později však zmínila, že ukrajinská armáda i vojenští blogeři uvedli, že Ukrajinci ruské útoky odrazili.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 22:23|

Ruský útok na Cherson si vyžádal oběti, ukrajinská obrana čelila i dronům

Při ruském ostřelování Chersonu na jihu Ukrajiny zemřeli dva lidé. Ve čtvrtek o tom informoval šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Tamní vzdušné síly předtím uvedly, že v noci na čtvrtek zničily při masivním ruském dronovém útoku většinu z asi tří desítek nepřátelských dronů. Také Rusko obvinilo Ukrajinu z dronových útoků, které podle něj způsobily výpadky proudu v příhraniční oblasti. Ukrajinské síly obvinila Moskva také z použití kazetové munice, která údajně zranila jednu ženu.
5. 10. 2023|

V Umani začaly hořet sklady obilí, Rusové v noci ostřelovali Ukrajinu

Rusko v noci na neděli na různých místech Ukrajiny útočilo raketami, bezpilotními letouny i leteckými bombami. V Umani se jejich cílem staly sklady obilí, které začaly hořet. Charkov ruská armáda ostřelovala z přilehlé Belgorodské oblasti a výbuchy se během noci ozvaly také v Oděse na jihozápadě země nebo v Dněpropetrovské oblasti.
1. 10. 2023Aktualizováno1. 10. 2023, 09:42|

Během ruského ostřelování severu a jihu Ukrajiny zemřelo ve čtvrtek pět lidí

Při čtvrtečním ruském ostřelování byly zabity tři ženy v jihoukrajinském městě Cherson a další dva lidé v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Informovaly o tom ve čtvrtek večer podle agentury Reuters místní úřady. Podle ruského ministerstva obrany systémy protivzdušné obrany zničily v noci na pátek nad Kurským a Kalužským regionem jedenáct ukrajinských bezpilotních letounů.
29. 9. 2023Aktualizováno29. 9. 2023, 11:52|

Ruské útoky zabily dva lidi v oděském přístavu a šest v Chersonské oblasti

Rusko zaútočilo na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny, uvedla agentura Unian. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila všechny drony a většinu střel, škody ale i tak utrpěla přístavní infrastruktura včetně obilných sil a v areálu zahynuli dva lidé. Zničen byl i nepoužívaný hotel v přístavu. Šest lidí zabily ruské útoky v Chersonské oblasti. Zbraně létaly i opačným směrem. Guvernér ruské Kurské oblasti prohlásil, že při dronovém útoku na Kursk došlo k poškození střechy administrativní budovy a několika obytných domů.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 22:03|

Dron řízený umělou inteligencí porazil lidské piloty. Podle vědců je to mezník

Dron řízený umělou inteligencí (AI) bez problémů porazil stroje řízené lidmi. Stalo se to na překážkové dráze, kde se testovala přesnost a rychlost letu. Podle autorů experimentu jde o milník v mobilní robotice.
21. 9. 2023|

Při náletu v Kupjansku zemřelo šest lidí. Oběti ruských útoků hlasí i Lvov a Cherson

Ruský nálet na ukrajinské město Kupjansk zabil šest lidí. Podle tamních představitelů byla v noci na úterý pod palbou ruských střel a dronů i další ukrajinská města, celkem si poslední ruský úder vyžádal devět obětí. Raketový útok zasáhl v noci i oblastní metropoli Charkov. Jeden člověk zemřel v důsledku úderu okupantů v západoukrajinském Lvově, další dva pak v Chersonu na jihu země, uvedly místní samosprávy. Podle ruské strany její protivzdušná obrana zneškodnila tři vzdušné cíle v Bělgorodské oblasti.
19. 9. 2023Aktualizováno19. 9. 2023, 17:57|

„Je to jako zemětřesení.“ Rumuni žijící u hranic s Ukrajinou nacházejí trosky ruských dronů

Rumunsko rozšířilo omezení ve vzdušném prostoru u hranic s Ukrajinou poté, co se již potřetí na jeho území našly trosky zřejmě ruského bezpilotního letounu. Dvakrát se úlomky dronu našly u rumunské vesnice Plauru. Obyvatele pustnoucí osady dělí od ukrajinského přístavu Izmajil pouze několik set metrů široká řeka Dunaj. Následky války tak cítí na vlastní kůži.
19. 9. 2023|

Ukrajinci údajně zničili na Krymu systém protivzdušné obrany S-400

Ukrajina zřejmě zničila ruský systém protivzdušné obrany S-400 u města Jevpatorija na Ruskem nelegálně anektovaném Krymu při nočním útoku dronů a raket, který ve čtvrtek provedla ukrajinská bezpečnostní služba a námořnictvo. Uvedl to zdroj z ukrajinské rozvědky pro agenturu Reuters. Ukrajinská armáda také tvrdí, že poškodila dvě ruské hlídkové lodi v Černém moři. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že protivzdušná obrana nad Krymem sestřelila jedenáct bezpilotních letounů. Rusové si nemohou být jistí, kde přijde další úder, míní Tomáš Řepa z Fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 20:17|

Dronových útoků v Rusku přibývá, pro protivzdušnou obranu jsou oříškem

Útoky dronů na ruská letiště v týlu Ruské federace jsou téměř jistě prováděny z ruského území, konstatuje britská rozvědka. Bezpilotní letouny zasáhly od května do srpna letošního roku sedmnáct ruských regionů během více než pěti set útoků a tento trend bude podle vojenských expertů pokračovat. Ruská protivzdušná obrana je dle analýz téměř bezbranná, což Ukrajince ještě více motivuje ve výrobě vlastních dronů.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 16:37|

Sevastopolem otřásly výbuchy, vzplála zřejmě ruská výsadková loď a ponorka

Sevastopolem na Ruskem obsazeném poloostrově Krym otřáslo během noci několik mohutných výbuchů, informovala agentura Unian. Tamní okupační činitel Michail Razvožajev uvedl, že Ukrajinci ve městě zasáhli loděnici, kde vypukl požár a nejméně 24 lidí utrpělo zranění. Ukrajinská rozvědka prohlásila, že došlo k zásahu ruské ponorky a výsadkové lodě. Rusové podle Unianu uzavřeli Krymský most, který spojuje poloostrov s Ruskem.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 17:41|

Útoky okupantů poničily ukrajinský přístav a zabily dva lidi, nálety dronů hlásí Rusko

Ruský útok drony Šáhed v noci na čtvrtek poničil přístavní infrastrukturu, obilné silo a administrativní budovy v okrese Izmajil v Oděské oblasti na jihozápadě Ukrajiny. Jeden člověk byl při útoku zraněn, oznámil předseda oblastní správy Oleh Kiper. Rusko oznámilo nálety dronů na řadě míst země. Ruské ostřelování zabilo ve čtvrtek člověka v Chersonské oblasti, další oběť za poslední den hlásila už ráno Záporožská oblast.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 13:10|

Rusové zaútočili na tržiště v Kosťantynivce v Doněcké oblasti, sedmnáct lidí zabili

Sedmnáct lidí přišlo o život při ruském útoku na tržiště ve městě Kosťantynivka v ukrajinské Doněcké oblasti. Informovalo o tom Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) i místní úřady. Další lidé utrpěli zranění. Jeden člověk zemřel při ruském útoku na dunajský přístav Izmajil. Náletu čelil také Kyjev a Záporoží.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 21:04|

Dronové útoky jsou stále častější, Rusové svá letadla ukrývají pod pneumatikami

Útoky dronů na ruské základny jsou stále častější a úspěšnější, Rusové se proto snaží chránit své vojenské vybavení, jak jen to jde. Stanice CNN například informovala o tom, že provizorně pokrývají svá bojová letadla pneumatikami. Ukrajina se k akcím bezpilotních letounů většinou nehlásí, zároveň ale z řad jejích nejvyšších představitelů zní předpoklad, že útoků bude přibývat.
6. 9. 2023|

Rusko zaútočilo na ukrajinský přístav na Dunaji

Útok 25 dronů z Ruska poškodil v neděli časně ráno přístavní infrastrukturu v ukrajinské Oděské oblasti. Dva civilisté utrpěli zranění. Ukrajinská protivzdušná obrana 22 dronů sestřelila, informovala agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské vojenské letectvo.
3. 9. 2023Aktualizováno3. 9. 2023, 20:52|