Ruský útok na Cherson si vyžádal oběti, ukrajinská obrana čelila i dronům

Při ruském ostřelování Chersonu na jihu Ukrajiny zemřeli dva lidé. Ve čtvrtek o tom informoval šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Tamní vzdušné síly předtím uvedly, že v noci na čtvrtek zničily při masivním ruském dronovém útoku většinu z asi tří desítek nepřátelských dronů. Také Rusko obvinilo Ukrajinu z dronových útoků, které podle něj způsobily výpadky proudu v příhraniční oblasti. Ukrajinské síly obvinila Moskva také z použití kazetové munice, která údajně zranila jednu ženu.

„Rusové ostřelovali Cherson. Podle prvních zpráv zahynuli dva lidé. Je mezi nimi pracovník komunálních služeb, který prořezával stromy,“ sdělil Jermak bez dalších podrobností na sociální síti X. Město čelí intenzivnímu ruskému ostřelování už několik měsíců od doby, kdy z něj v listopadu loňského roku ruská vojska ustoupila na druhý břeh Dněpru.

Rusko vedle toho podle ukrajinského generálního štábu v brzkých ranních hodinách odpálilo na Ukrajinu z okupovaného Krymu drony Šáhed íránské výroby. Podle oznámení ukrajinských vzdušných sil se podařilo 24 z těchto 29 dronů sestřelit nad Oděskou, Mykolajivskou a Kirovohradskou oblastí.

Mluvčí jižního velení ukrajinské armády Natalija Humenjuková uvedla, že „v současné době ruský nepřítel většinu šáhedů odpaluje z východního pobřeží Azovského moře nebo z Krymského poloostrova a ukrajinská protivzdušná obrana je musí sestřelovat v jižních oblastech Ukrajiny“.

Dronový útok z noci na čtvrtek hlásí také Rusko. Gubernátor Kurské oblasti Roman Starovojt tvrdí, že zasáhl infrastrukturní zařízení v Sudžském, Koreněvském a Gluškovském okrese a způsobil výpadky elektřiny. Podle gubernátora už byly dodávky částečně obnoveny. Jedna žena podle Starovojta utrpěla středně vážné zranění při ukrajinském ostřelování kazetovou municí ve městě Rylsk nedaleko hranic s Ukrajinou.

Ruské útoky s pomocí bezpilotních letounů na ukrajinské obce jsou během ruské agrese každodenní realitou. V poslední době přibylo také dronových útoků na objekty v západoruských příhraničních regionech, Kyjev se k nim ale většinou nevyjadřuje.