TÉMA

Pošta

Česká pošta za loňský rok snížila ztrátu o miliardu korun

Česká pošta za loňský rok snížila ztrátu zhruba o miliardu korun přibližně na 700 milionů korun. Přispěly k tomu provozní změny a úspory včetně uzavření 300 poboček. Letošní hospodaření by mělo skončit kladnou nulou, řekl při čtvrtečním otevření 900. pobočky Pošty Partner ve Hvožďanech na Příbramsku generální ředitel Miroslav Štěpán.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 20:55|

Poslanci po více než 63 hodinách debat podpořili novelu o korespondenční volbě

Sněmovna ve čtvrtek v úvodním kole projednávání podpořila koaliční návrh, který má umožnit korespondenční hlasování při volbách pro Čechy žijící v zahraničí. Vládnímu táboru se to zdařilo až šestý jednací den kvůli tomu, že schvalování novely blokovali poslanci opozičních hnutí ANO a SPD. Jejich návrh na zamítnutí novely nebo vrácení předkladatelům k přepracování dolní komora vládní většinou odmítla.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 21:25|

O korespondenční volbě se nemluví poprvé, nikdy ale nebyla předmětem lítého boje, říká ústavní právník

Divím se, že je kolem korespondenční volby taková bitva, protože to není poprvé, kdy se o ní mluví, poznamenal v Interview ČT24 ústavní právník a poradce prezidenta Jan Kysela. Nikdy se mu ale nezdálo, že by byla předmětem nějakého lítého boje. Sám navrhovaný mechanismus hlasování poštou ze zahraničí považuje za dostatečně bezpečný. Otázkou je, zda má sněmovna rozhodnout v prospěch principu všeobecnosti, nebo tajnosti voleb, podotkl.
20. 1. 2024|

Modernizace pošty po francouzsku: Lidé si mohou v kabinkách vyzkoušet oblečení doručené z e-shopů

Pošty ve Francii se chlubí novinkou – zákazníci si nově mohou na některých pobočkách přímo vyzkoušet doručené oblečení a boty. Slouží jim k tomu zaváděné zkušební kabinky.
4. 1. 2024|

Na Božím daru letos odbaví přes tři sta kilo dopisů Ježíškovi

Sobota 23. prosince je posledním možným dnem, kdy mohou zájemci zaslat na poštu na Božím daru dopis určený Ježíškovi. Ty pošta označí speciálním razítkem a vrací odesílateli zpět. Část dopisů pošta ukládá do speciálního archivu. Podle odhadů tamní pobočky jich během aktuální sezony odbaví přes tři sta kilogramů.
23. 12. 2023|

Poštovní budova v Jindřišské míří do aukce, podnik chce za pražský palác minimálně 1,5 miliardy

Do aukce míří nejdražší ze seznamu budov, kterých se ztrátová Česká pošta zbavuje. Jde o sídlo pošty na rohu ulic Jindřišské a Politických vězňů v centru Prahy u Václavského náměstí. Budova je kulturní památkou, státní podnik ji nabízí za vyvolávací cenu 1,5 miliardy korun. Přednostně ji nabídl k využití jiným státním institucím, ale žádná z nich zájem neprojevila. Čas na nabídky ke koupi vypršel v noci na úterý.
24. 10. 2023|

Nejméně šest lidí zahynulo po ruském útoku na poštu v Charkově

Dvě ruské rakety S-300 v sobotu v noci zasáhly v Charkově distribuční středisko tamní pošty. Šéf oblastní správy Oleh Syněhubov krátce po útoku informoval, že zahynulo nejméně šest osob a čtrnáct bylo zraněno. V neděli dopoledne agentura Ukrinform s odkazem na oblastní prokuraturu napsala, že počet zraněných stoupl na šestnáct.
21. 10. 2023Aktualizováno22. 10. 2023, 11:45|

Pošta vybrala kupce budovy na Pankráci a chystá sérii dalších prodejů. Nabídne i své ústředí

Česká pošta vydražila budovu, v níž sídlí její pobočka na pražské Pankráci. Prostory chce nicméně státní podnik využívat dál. Stejně tak počítá s tím, že bude dál poskytovat své služby na hlavní poště na Novém Městě, i když palác, v němž pošta sídlí, se chystá rovněž prodat. Vedení pošty je přesvědčeno, že se podniku vyplatí si prostory pronajímat.
21. 9. 2023|

Ukrajinští pošťáci doručují dopisy i v neprůstřelné vestě

Navzdory pokračující ruské agresi musí pracovníci nezbytných profesí na Ukrajině dál vykonávat své úkoly. Zpravodajka ČT Darja Stomatová natáčela s poštovní doručovatelkou Annou, která se vydává i do ostřelovaného Časiv Jaru, aby místním předala dopisy a vyplatila důchody. „Každý bojuje na své frontě. A ta naše je teď asi tady,“ říká Anna, která musí pracovat v neprůstřelné vestě.
26. 8. 2023|

Návrh na zvýšení daně z nafty je ve sněmovně před schvalováním

Vládní návrh na zvýšení spotřební daně z nafty o 1,50 korun na litr je ve sněmovně před závěrečným schvalováním. Původně měla nynější snížená sazba platit do konce roku. Vláda ji ale chce kvůli nižším cenám a vyšším příjmům rozpočtu zvednout už nyní. Poslanci také ve středu schválili novelu, díky níž by exekutoři dostávali od státu paušální náhrady nákladů, které vynaloží na zastavení takzvaných bezvýsledných exekucí.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 15:04|

Známka s prezidentem Pavlem jde do prodeje. Zájem o ni bude, sběratelský potenciál ale nemá, míní odborníci

Poštovní známky s prezidentem Petrem Pavlem míří do prodeje. Podle odborníků na sběratelství o ně bude velký zájem – větší než u předchozích dvou hlav státu. Sběratelský potenciál ale podle nich nová emise nemá – a to především kvůli jejímu množství. Hodnota by do budoucna mohla narůst u výtisků s barevnostní nebo jinou tiskovou chybou.
6. 6. 2023|

Historickou budovu centrální pošty v Manile zachvátil požár

Pětipatrovou historickou budovu ústřední pošty v Manile v neděli večer zachvátil požár. Podle úřadů příčiny zatím nejsou známé. Hasiči jej dostali pod kontrolu až po osmi hodinách. Plameny zničily všechny dokumenty uložené v budově, shořela také celá knihovna známek. Pošta byla postavena v roce 1926, po druhé světové válce byla kvůli vážným poškozením obnovena v původním neoklasickém stylu. Generální ředitel pošty Luis Carlos vyzval k sanaci historické památky, která byla dodnes hlavní třídírnou na Filipínách a zároveň nejrušnější pobočkou.
22. 5. 2023|

Pošta od července znovu zdraží. Obyčejné psaní bude stát již 27 korun

Česká pošta opět zdraží posílání dopisů. Od poloviny ruku bude doručení obyčejného psaní v ekonomickém režimu stát 27 korun, tedy o čtyři koruny více, doporučené psaní zdraží o deset korun na 72 a cenné psaní rovněž o desetikorunu na 77 korun, uvedl mluvčí státního podniku Matyáš Vitík. Pošta zdůvodnila zdražení tím, že zájem o zásilky klesá, zatímco náklady stoupají.
11. 5. 2023|

Rušení poboček pošt je poslední varianta před insolvencí, řekl Letocha. Mračková Vildumetzová kritizovala jednání Rakušana

Rušení tří set poboček je poslední možná varianta, která poště zbyla pro to, abychom se nemuseli obávat insolvence, uvedl v pořadu 90' ČT24 poslanec Petr Letocha (STAN). Podotkl, že vláda podnikala kroky již loni, jen nebyly vidět. Podle poslankyně opozičního hnutí ANO Jany Mračkové Vildumetzové však vláda s nikým dopředu nejednala. Kritizovala také jednání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který podle ní nekomunikuje.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 23:16|

PŘEHLEDNĚ: Pošta vyměnila část poboček určených ke zrušení za jiné

Pošta pozměnila seznam poboček, které chce zavřít. Celkový počet tři sta sice zůstává, ale ve čtrnácti případech kývla na požadavky radnic a ponechá otevřené pošty, které se měly zavřít, výměnou za jiné, z pohledu radnic postradatelnější. Nejvýrazněji se tato úprava týká Opavy, kde zaniknou dvě poštovní pobočky, ale jiné dvě zůstanou. V dalších dvanácti městech včetně sedmi krajských je to vždy jedna změna.
19. 4. 2023|

Česká pošta zruší 950 pracovních míst. Původně jich mělo být přes dva tisíce

Česká pošta kvůli snížení počtu poboček o tři stovky zruší 950 pracovních míst. Původně přitom avizovala rušení 2300 míst. Pošťáků odejde ještě méně, protože firma části z nich nabídne jinou pozici nebo rekvalifikaci. Skutečně propuštěným zaměstnancům podnik poskytne odstupné, informoval na tiskové konferenci pověřený generální ředitel podniku Miroslav Štěpán.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 18:51|

Pošta zveřejnila seznam rušených poboček. Mapa ukazuje, kde jsou

Česká pošta zveřejnila seznam tří stovek poboček, které do poloviny letošního roku skončí. Celkem pětatřicet z nich přestane fungovat v Praze, devatenáct v Ostravě a dvanáct v Brně a Plzni. Opatření bude platit od 1. července. Nejvíce pošt, celkem osmačtyřicet, se zruší v Moravskoslezském kraji. Jeho hejtman Ivo Vondrák (zvolen za ANO) odeslal v souvislosti s tím ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) otevřený dopis, kde ho žádá, aby krok přehodnotil. S rušením poboček nesouhlasí také další představitelé měst a samospráv. Parlamentní opozice kritizuje, že Česká pošta rušení se starosty předem neprojednala.
31. 3. 2023Aktualizováno31. 3. 2023, 18:49|

Likvidace pošt dopadne nejvíce na Moravskoslezský kraj a Prahu, vyplývá z návrhu

Z tří set poboček, které plánuje Česká pošta uzavřít, je nejvíce v Moravskoslezském kraji a Praze. V Moravskoslezském kraji jich má ubýt 56, v hlavním městě 35, vyplývá z materiálu České pošty, který zveřejnila ČTK. Nejméně by mělo rušení pošt postihnout Vysočinu, která přijde o osm poboček.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 21:42|

Plán na transformaci pošty strčil do šuplíku, obvinila Rakušana Mračková Vildumetzová. Nestoudné, brání se ministr

Poslankyně a stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová (ANO) ve středečních Událostech, komentářích obvinila vicepremiéra Víta Rakušana (STAN), že připravený transformační a restrukturalizační plán České pošty (ČP) místo realizace „strčil do šuplíku“. Rakušan to kategoricky odmítl a oponoval, že změny v ČP se dějí až nyní kvůli tomu, že předchozí vlády k jejich provedení neměly dost odvahy.
30. 3. 2023|

Pošta kvůli rušení poboček propustí zhruba 1600 zaměstnanců

Česká pošta v souvislosti se snižováním počtu poboček rozdá výpovědi zhruba šestnácti stům zaměstnanců. Další z předpokládaných 2269 rušených míst jsou neobsazená. Na pracovněprávní stránku podávání výpovědí a dodržování stanovených kritérií propouštění budou dohlížet odboráři České pošty. Po středečním jednání vedení pošty se zástupci odborů to řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 20:02|

Policie navrhla obžalovat sedm lidí z pašování drog do věznice Valdice

Policie ukončila vyšetřování případu pašování drog a zakázaných léčiv do věznice Valdice na Jičínsku. Kriminalisté navrhli obžalovat sedm lidí z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Podle spisu obžalovaní jednali jako členové organizované skupiny složené ze čtyř mužů a tří žen. V případě odsouzení jim hrozí tresty od dvou do deseti let, uvedla mluvčí policie Eliška Pospíšilová.
13. 1. 2023|

Rok 2023 nebude lehký, shodují se šéfové velkých firem

Rekordní propouštění, chudoba, vysoká inflace a krachující firmy. I takové jsou prognózy pro letošní rok. Ředitelé čtyř českých firem se shodují, že nebude jednoduchý. Na druhé straně ale předpokládají, že svým zaměstnancům přidají na platech. Očekávají, že to bude zhruba v průměru mezi třemi a šesti procenty. Ekonomickou kondici České republiky pro letošní rok zhodnotili top manažeři v Událostech, komentářích.
5. 1. 2023|

Chorvatsko nečekají jen oslavy Vánoc a Nového roku. Země přijímá euro a vstupuje do Schengenu

Čtyřmilionové Chorvatsko se chystá nejen na Vánoce a Silvestra, ale také na zcela zásadní změny v novém roce. Od 1. ledna země vstupuje do schengenského prostoru bez hraničních kontrol. Ještě větší dopad bude mít ale druhý zvrat: národní měna kuna definitivně končí a nahradí ji euro. Ne každý obyvatel to vítá.
23. 12. 2022|

Ukrajinské zastupitelské úřady v několika zemích včetně Česka dostaly balíčky s očima zvířat

Ukrajinské zastupitelské úřady v několika evropských zemích včetně Česka dostaly balíčky s očima zvířat, informoval na Facebooku mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko. Balíček s mrtvou živočišnou tkání dostal i ukrajinský konzulát v Brně a ukrajinské velvyslanectví v Praze. V Brně zpočátku nebylo jasné, zda v zásilce není výbušnina. Podle policie typově odpovídala těm, které byly zachyceny ve Španělsku. Tam v minulých dnech odhalili několik dopisových bomb, jejichž zaslání zřejmě souvisí s ruskou agresí na Ukrajině.
2. 12. 2022Aktualizováno2. 12. 2022, 17:30|