TÉMA

Střídání času

Ohodnocení hygieniků se změní, rozhodla vláda. Jednala i o dřívějším důchodu v náročných profesích

Vláda v pondělí změnila odměňování zaměstnanců v hygienické službě, výrazně víc budou mít hygienici v klíčových pozicích a zvýší se zvláštní příplatky. Růst platů ve veřejné sféře ale jinak vláda neřešila. Kabinet jednal o poslaneckém návrhu ČSSD na dřívější odchody do starobního důchodu pro lidi v náročných profesích, ministři zaujali neutrální stanovisko. Schválili plán proti klimatickým změnám, na programu měli i nařízení o letním čase nebo zvýšení letošního rozpočtu Státního fondu podpory investic o 1,8 miliardy korun na 5,24 miliardy korun.
13. 9. 2021Aktualizováno13. 9. 2021, 20:09|

Termíny střídání času se v následujících pěti letech měnit nebudou, schválila vláda

Letní čas bude v dalších pěti letech stejně jako dosud začínat vždy poslední březnovou neděli a trvat do poslední neděle v říjnu. Nařízení schválila vláda, uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Změny času měly v Evropské unii skončit původně v roce 2019, členské státy se ale na jednotném čase nedohodly. Podle fyzioložky Heleny Illnerové by se lidé, kteří mají s přechodem na letní čas a zase zpět potíže, měli na posun začít připravovat předem.
13. 9. 2021Aktualizováno13. 9. 2021, 16:44|

Letní čas bude začínat a zase končit dalších pět let, vyplývá z návrhu zveřejněného vládou

Přirozený středoevropský čas a letní čas se budou nejspíše pravidelně střídat dalších pět let. Evropská unie původně počítala s ukončením každoročních posunů, ale členské státy se nedohodly, čím by se chtěly dál řídit. Nakonec přišel návrh nařízení, podle kterého se bude letní čas zavádět vždy od konce března do konce října do roku 2026. Podklady zveřejnila vláda.
21. 7. 2021|

V noci začne platit letní čas. Konec posunů se odkládá, mnozí vědci jej považují za žádoucí

Ve 2:00 v noci na neděli začne platit letní čas. Ručičky hodin se tedy posunou o hodinu vpřed na 3:00, takže ráno bude světlo o hodinu kratší dobu a večer o hodinu déle. Bezprostřední dopady na život v Česku budou letos minimální, v noci platí zákaz vycházení. Přípravy Evropské unie na zrušení každoročního střídání času poněkud utichly kvůli koronavirové krizi, stále se s ním ale počítá. Otázkou pro odborníky i politiky zůstává, který čas zachovat.
27. 3. 2021Aktualizováno27. 3. 2021, 16:30|

Noc přinese hodinu navíc. Mění se čas na zimní

Během noci na neděli začne platit zimní čas. Ve tři hodiny ráno se posunou hodiny zpět na 2:00 a noc tak bude o hodinu delší. Česko stejně jako většina dalších evropských zemí tím jako každý rok opustí letní čas a vrátí se k času astronomickému. Standardní středoevropský čas (SEČ), pro který se vžilo označení zimní, bude platit do 28. března příštího roku.
24. 10. 2020Aktualizováno24. 10. 2020, 14:13|
Doporučujeme

Zaveďme středoevropský čas, bude nám lépe, ujišťují čeští vědci

Česká republika musí do dubna příštího roku rozhodnout, jestli trvale zavede letní, nebo zimní čas. Debata vědců se zákonodárci na ministerstvu dopravy skončila jasným závěrem: nejlepší je přirozený, tedy středoevropský čas označovaný jako zimní.
24. 10. 2019Aktualizováno28. 10. 2019, 16:09|

Pětadvacetihodinová neděle je tu, některé noční autobusy mohou ujet. Končí letní čas, ale ne naposledy

Léto skončilo z pohledu meteorologů i astronomů, ale nikoli ještě z pohledu časového. Letní čas přestane platit až v noci na neděli. Volný den bude pětadvacetihodinový, protože se ve 3:00 středoevropského letního času ručičky vrátí na 2:00 středoevropského času. Počítat s tím musí například cestující ve veřejné dopravě.
26. 10. 2019Aktualizováno26. 10. 2019, 20:08|

Který čas si nechat, až skončí střídání? Více lidí chce celý rok letní, odborníci před tím varují

Změna času, která čeká Česko i celou Evropskou unii v noci na neděli, není populární. Sociologové se o tom znovu ujistili v průzkumu, který provedla agentura STEM/MARK a jeho výsledky představila na workshopu ministerstva dopravy ke každoročnímu střídání času. Většina lidí je pro zrušení střídání i při zvážení všech souvisejících rizik a – navzdory zkušenostem například z Ruska – by větší část dotázaných uvítala, kdyby celoročně platil letní čas.
25. 10. 2019|

Volba času je politická a ekonomická otázka, na počátku byla železnice, říká historik

Evropskou unii čeká debata o konci střídání času. Návrh Evropské komise se opírá o průzkum, kterého se zúčastnilo víc než 4,5 milionu lidí ze všech členských států. Není však jasné, ke kterému času – letnímu, nebo „zimnímu“ – se jednotlivé země přikloní. Historik Stanislav Bárta v pořadu 90′ ČT24 upozornil, že čas je v podstatě otázkou konsenzu. „Rozhodnutí o tom, podle jakého času se budeme řídit, je politické a ekonomické,“ uvedl.
1. 11. 2018|
Střídání času

Přechodem na letní čas se už neušetří. Žárovky doma nevezmou tolik energie, co spotřebiče

Změny „zimního“ času na letní se zavedly hlavně proto, aby firmy i domácnosti ušetřily za svícení. To už ale podle odborníků dnes neplatí a ekonomické důvody pro letní čas tak nejsou.
1. 11. 2018|
Střídání času

Vláda podle Babiše podporuje trvalý „zimní“ čas. Mé vnučky v létě nechtějí spát, řekl premiér

Pokud by skončilo střídání času, měl by v Česku nastálo platit standardní, tedy „zimní“ čas. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) to vyplynulo z debaty vlády. Podle něj pro tuto variantu mluví praktické důvody i názory odborníků. Evropská shoda se však zatím nerýsuje.
31. 10. 2018Aktualizováno31. 10. 2018, 20:54|
Události komentáře

Ranní světlo léčí. Všichni odborníci doporučují zrušit letní čas, říká fyzioložka Illnerová

Lidský organismus potřebuje ranní světlo, aby si udržel zdravý rytmus. Například italští pacienti s depresí se léčili lépe, když měli okna na východ než na západ. Proto je třeba zrušit letní čas, abychom na jaře nevstávali do tmy. V Událostech, komentářích to řekla fyzioložka a biochemička a bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová.
31. 10. 2018|
Střídání času

Vědci prosazují trvalé zavedení „zimního“ času. Je pro zdraví prospěšnější než stálý letní čas

Mezinárodní odborné společnosti, které se zabývají výzkumem biorytmů, zaslaly své stanovisko ke změně času vládním institucím zemí Evropské unie. Vědci v něm doporučují zavedení ustáleného standardního času, také označovaného jako „zimní“. Je podle nich prospěšnější zdraví celé společnosti než stálý čas „letní“.
30. 10. 2018|
Střídání času

Letní čas je u konce. V noci se zastaví vlaky, sváteční neděle bude pětadvacetihodinová

Letní čas končí. V Česku skončí přesně ve 3:00 SELČ, kdy opět začne platit čas astronomický, bude tedy 2:00 SEČ. Vzhledem k letošnímu dění na evropské politické scéně se ozývají hlasy, že by to mohla být poslední změna, byť tomu zatím nic nenasvědčuje. Každopádně se změnou času přichází totéž co každý rok. Noční vlaky se na hodinu zastaví, v noční MHD pojedou spoje navíc, ale ne ve všech městech. Může se tedy stát i ta nepříjemnost, že kdo se na konec letního času nepřipraví, stráví na zastávce hodinu.
27. 10. 2018|
Střídání času

Střídání času už úspory energie nepřináší. Podle vědců navíc organismu prospívá pravidelnost

Příští rok na podzim možná skončí střídání zimního a letního času. Pro změnu se v internetové anketě mezi Evropany vyslovila většina hlasujících a Evropská komise nezahálela; změnu navrhla už od příštího roku. Boj proti pravidelnému střídání času není v Evropě novinkou. Vědci zkoumající biorytmy navíc potvrzují, že lidskému tělu prospívá i v této oblasti pravidelnost.
16. 9. 2018|
Střídání času

Evropská komise navrhuje ukončit povinné střídání času už příští rok

Evropská komise předpokládá, že naposledy se v EU povinně změní zimní čas na letní v neděli 31. března 2019. Vyplývá to z jejího návrhu na konec celoevropské povinné změny času už příští rok, který v projevu v europarlamentu zmínil předseda komise Jean-Claude Juncker.
12. 9. 2018|
Střídání času

Změny času v Rusku? Stáli za nimi fotbaloví fanoušci, obavy o zdraví i revoluce v roce 1917

Evropská unie začíná rozhodovat o zrušení letního času. Zatímco v Evropě je debata teprve na začátku, Rusko si už prošlo několika změnami. V roce 2011 střídání času zrušil tehdejší prezident Dmitrij Medveděv, který se snažil ustálit rozladěné biorytmy občanů. Za tři roky pak jeho nástupce Vladimir Putin ručičky ciferníků zase posunul.
31. 8. 2018|
Střídání času

EK schválí návrh na zrušení střídání času. V dotazníku se pro to vyslovila většina Evropanů, včetně Čechů

Evropská komise podle svého předsedy Jeana-Clauda Junckera schválí návrh na zrušení pravidelného přechodu na letní čas. Pro konec střídání času se v největším online průzkumu mezi občany EU vyslovilo více než osmdesát procent respondentů. Aby ale byl zaveden jednotný celoroční čas, musel by s návrhem Komise souhlasit i Evropský parlament a jednotlivé členské státy EU.
31. 8. 2018Aktualizováno31. 8. 2018, 16:25|

Střídat, či nestřídat? Občané EU mají poslední možnost hlasovat o zimním a letním čase

Občané Evropské unie mají poslední den na to, aby vyjádřili svůj názor na střídání letního a zimního času. Evropská komise spustila internetový dotazník v červenci, začátkem srpna už evidovala více než milion hlasujících. Výsledky použije k tomu, aby vyhodnotila další postup – tedy zda navrhne Evropskému parlamentu, aby střídání času zrušil.
16. 8. 2018|
Blog

Pavel Suchan: Astronomie letní čas nepotřebuje. Je to přežitek

Astronomové bývají pravidelně rok co rok dotazováni, co na zavedení letního času říkají, a my pravidelně rok co rok odpovídáme, že astronomie letní čas nepotřebuje, a v posledních letech už jsme také důrazně upozorňovali na negativní dopady a také na nedostatečné zdůvodnění zavádění letního času. Letní čas se z pohledu dneška jeví jako přežitek.
24. 3. 2018|
Střídání času

Skončí střídání letního a zimního času? Rizika a přínosy má vyhodnotit Evropská komise

Poslanci Evropského parlamentu vyzvali Evropskou komisi, aby vyhodnotila přínosy a rizika střídání letního a zimního času a případně navrhla zrušení změny času. Čtvrteční hlasování bylo reakcí na občanské iniciativy a petice, které argumentují možnými negativními dopady změn zejména na zdraví. Případné rozhodnutí o zrušení či zachování střídání času se podle europoslanců musí vztahovat na všechny členské státy.
8. 2. 2018|
Střídání času

Česko i celou Evropu čeká změna času. Jednotná bude možná naposledy

V noci na neděli skončí středoevropský letní čas. Noc tedy bude o hodinu delší, šedesát minut mezi druhou a třetí se zopakuje ještě jednou. Dopad to bude mít na noční MHD i jízdu nočních vlaků, nikoli však tak zásadní, jako mívá jarní změna, jež způsobuje zpoždění. Změna času se ovšem může stát celoevropským politikem. Polská vláda dala najevo, že by se jí chtěla vzdát a zůstat trvale u letního času.
28. 10. 2017|
Střídání času

Zrušit střídání zimního a letního času se pokusí skupina europoslanců. Vede ji Svoboda

Sedm desítek poslanců Evropského parlamentu spustilo tento týden iniciativu, pomocí které by chtěli „v blízké budoucnosti“ dosáhnout toho, aby bylo zrušeno střídání letního a zimního času. Změna času dvakrát do roka podle nich už nepřináší žádné výrazné úspory energie a navíc má negativní dopady na lidské zdraví. Na zimní čas evropské země po sedmi měsících opět přejdou v noci na neděli 29. října.
27. 10. 2017|
Střídání času

Léto celý rok? Zatím ještě ne, změna času bude jen na sedm měsíců

V neděli se mění čas ze středoevropského na středoevropský letní. Při jarní změně „zmizí“ hodina, což nepotěší ty, kdo musí v neděli ráno vstávat, nebo cestující v nočních vlacích, které budou mít ráno zpoždění. Letní čas zůstane jen do října, ačkoli v současnosti sílí hlasy, podle kterých by bylo vhodné právě letní čas zachovat celoročně.
25. 3. 2017|