TÉMA

SLK

V evropských volbách v Česku se může utkat třicet uskupení, o devět méně než minule

Všech třicet řádně přihlášených uskupení bylo letos připuštěno k volbám do Evropského parlamentu v Česku. Ministerstvo vnitra žádné z nich neodmítlo. Vyřazena byla pouze jedna kandidátní listina, která byla podána až po zákonném termínu, uvedl resort na svém webu.
před 12 h hodinami|

Obce na Jilemnicku vytvořily první oficiální společenství v Česku

Na Jilemnicku vzniklo vůbec první společenství obcí v republice. Sdružuje dvě desítky podkrkonošských obcí, které od tohoto kroku očekávají, že společně dosáhnou lepšího zajištění veřejných služeb. Spolupracovat chtějí například v oblasti školství, dopravy nebo sociálních služeb. Už teď mají společné odpadové hospodářství, spolupráci chtějí rozšiřovat i v následujících letech.
před 20 h hodinami|

Senát umožnil přijetí pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na schůzi

Senát umožnil přijetí nových pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na své schůzi. Rozhodl o tom na návrh předsedy senátorů ODS a TOP 09 Zdeňka Nytry přes odpor KDU-ČSL tím, že novelu občanského zákoníku vyřadil z programu jednání. Předlohu tak dostane k podpisu prezident Petr Pavel po uplynutí měsíční lhůty, kterou horní parlamentní komora na projednávání zákonů má. V případě novely tato lhůta končí ve čtvrtek 18. dubna. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková uvedla, že posílení práv partnerů je krok potřebným směrem, nejlepším krokem k úplnému zrovnoprávnění gayů a leseb v Česku by ale podle ní bylo přijetí manželství pro všechny.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 20:25|

Vedení Liberce chce lanovku na Ještěd s jednou kabinou, prodlouženou k tramvaji

Liberečtí radní preferují variantu obnovy lanové dráhy na Ještěd, která počítá s jednou kabinou zavěšenou na dvou lanech a s prodloužením trasy ke konečné tramvaje v Horním Hanychově. Rozhodnutí ale bude na zastupitelích, kteří o lanovce budou jednat za týden. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) při rozhodování v radě zohlednili i výsledky ankety, v níž hlasovalo skoro 1700 lidí.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 19:25|

ODS chtěla v Liberci pokračovat, opozici vypovězení koaliční smlouvy nestačí

ODS chtěla v koalici na radnici v Liberci pokračovat a měla už i vybraného náhradníka za obviněného, nyní už bývalého, náměstka primátora Petra Židka (dříve ODS). Pondělní rozhodnutí ostatních stran vypovědět občanským demokratům koaliční smlouvu ale respektuje. Zároveň zřejmě ODS nebude spěchat při obnově zrušené místní organizace v krajském městě, cílem prý je mít v ní členy, které veřejnost kladně vnímá. Opoziční uskupení Liberec otevřený lidem (LOL) ale považuje vypovězení koaliční smlouvy s ODS za nedostatečné řešení. Podle něj je odpovědnost i na dalších zástupcích koalice.
16. 4. 2024|

Investor chce u Hrádku nad Nisou postavit další větrné elektrárny, obyvatelé jsou proti

Soukromý investor chce rozšířit větrný park u Hrádku nad Nisou na Liberecku o dalších šest větrných elektráren. Se třinácti stávajícími stožáry už je druhý největší v Česku. Obyvatelům Václavic a Uhelné se záměr nelíbí. Proti byly v anketě asi tři stovky lidí. Pro rozšíření parku jich hlasovalo třináct.
15. 4. 2024|

Kromě liberecké radnice byla policie i u hejtmana, z ničeho jej neobvinila. Dva lidi soud poslal do vazby

Policie v úterý zasahovala v Libereckém kraji kvůli třem kauzám zároveň. Kromě liberecké radnice a některých firem přijeli policisté i k hejtmanovi Martinu Půtovi (SLK). Ten nepřímo potvrdil informace regionálního serveru Náš Liberec, který napsal, že se zajímali o stavbu solární elektrárny u Ralska. Hejtman ale není obviněn na rozdíl od sedmi lidí, kteří figurují ve dvou paralelních případech. Na dva stíhané soud uvalil vazbu. Podle informací ČTK jde o vedoucího odboru správy veřejného majetku magistrátu Lukáše Hýbnera a spolumajitele liberecké firmy Investing CZ, která se zabývá projektováním staveb i investorskou a inženýrskou činností, Josefa Nadrchala.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 16:36|

Policie zasahovala na liberecké radnici kvůli zakázkám na opravu silnic. Obvinila sedm lidí

Policie po úterním zásahu na radnici v Liberci vyšetřuje tři věci. V jedné, která souvisí se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací, obvinila šest osob. Z nich je jednou úředník libereckého magistrátu. Ve druhé věci čelí obvinění kvůli podezření z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby jeden člověk a ve třetí kauze zatím nikdo obviněn nebyl.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 17:47|

Policisté přišli na libereckou radnici. Zajímají se o dva primátorovy náměstky

Do budov radnice v Liberci přišli ráno policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Potvrdil to i primátor města Jaroslav Zámečník (SLK) s tím, že důvod zásahu sdělit nemůže. Provoz na magistrátu to nijak neomezilo, otevřená zůstala všechna pracoviště. Podle zjištění ČT se kriminalisté zajímají o dva náměstky – Petra Žídka (ODS) a Jiřího Šolce (ANO). Šolc uvedl, že poskytoval policii součinnost při vyšetřování. Dodal, že není obviněn. Podle Deníku N je z trestných činů podezřelých celkem osm lidí.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 20:10|

Průzkum: Eurovolby by nyní vyhrálo ANO, druhé by skončilo SPOLU

Volby do Evropského parlamentu by nyní v Česku vyhrálo podle průzkumu agentury STEM/MARK ANO s 27,5 procenta hlasů před koalicí SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), kterou by volila pětina lidí. Zhruba po deseti procentech hlasů by dostala koalice Starostové a osobnosti pro Evropu, kterou tvoří hnutí STAN a SLK, a koalice SPD a Trikolory. Podobný zisk by měli i Piráti. Pětiprocentní hranici by ještě překročila koalice Stačilo! v čele s komunisty a koalice Přísahy a Motoristů sobě. S ohledem na očekávanou nízkou volební účast je ale třeba brát výsledky průzkumu s obezřetností, upozornila agentura.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 14:09|

Do Evropského parlamentu chce 30 českých uskupení

Ministerstvu vnitra letos předložilo kandidaturu pro červnové volby do Evropského parlamentu třicet uskupení. Je jich o deset méně než před pěti lety, počet koalic se zvýšil o téměř polovinu. Lhůta pro předkládání kandidátních listin skončila v úterý odpoledne, úředníci ministerstva vnitra je ještě musí přezkoumat.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 21:47|

V Liberci je pro veškerou dopravu uzavřená část Sokolské ulice. Neprůjezdná bude půl roku

V Liberci přibylo s jarem dopravních omezení, uzavřená je pro veškerý provoz část Sokolské ulice v centru, která je součástí krajské silnice. Neprůjezdná zůstane zhruba půl roku. Po objízdných trasách musí i autobusy městské dopravy. S dopravním omezením musí od pondělí řidiči počítat i v Doubské ulici, kde se rekonstruuje podchod pod tratí.
18. 3. 2024|

Zvolili jsme „partyzánskou“ cestu, aby se děti nemusely na školy znovu hlásit postaru, tvrdí Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) v úterních Událostech, komentářích hájil jednodenní prodloužení termínu pro podání přihlášek na střední školy. Oznámeno podle něj bylo prý i proto, aby se snížilo možné riziko kyberútoků na nový elektronický systém. Odklad uvítal i liberecký hejtman Martin Půta (SLK), podle něj se tak uleví rodičům. Středa 21. února je tak posledním dnem, kdy lze přihlášky odevzdat.
21. 2. 2024|

V pohraničí blízko Dolu Turów chybí voda. Samosprávy připravují nové vodovody

Obyvatelé některých obcí na Chrastavsku a Hrádecku v Libereckém kraji bojují s nedostatkem vody. Může za to podle nich těžba v polském hnědouhelném Dole Turów. Zásobování mají vyřešit dva nové vodovody. Na jejich vybudování nyní uvolnilo peníze hejtmanství. Ve fondu Turów je uloženo asi 920 milionů korun, které poslala polská strana jako kompenzaci za těžbu.
20. 2. 2024|

Kyvadlová i „tramvaj“. Liberec má šest možností obnovy lanovky na Ještěd

Liberec bude posuzovat šest variant obnovy visuté lanovky na Ještěd, která je mimo provoz po tragické nehodě z října 2021. Vzešly ze studie proveditelnosti. Připomínky a podněty k nim mohou lidé posílat do konce února. Oznámil to primátor města Jaroslav Zámečník (SLK). Odhadované náklady na obnovu lanovky jsou podle navržených variant mezi 290 a 500 miliony korun bez daně. Studii si liberecká radnice objednala u architektů kanceláře SIAL.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 19:35|

Část koalice na schválení Istanbulské úmluvy moc spěchala, míní Fiala. Podle Šípové jde o špatný signál nejen pro oběti

Větší šanci na přijetí by měla Istanbulská úmluva proti násilí na ženách a domácímu násilí po širší debatě, soudí premiér a předseda ODS Petr Fiala. Pro server Blesk.cz uvedl, že někteří koaliční partneři na ratifikaci spěchali. Senát ve čtvrtek večer úmluvu neschválil, k přijetí chyběly dva hlasy. Lidovci v drtivé většině hlasovali proti, pro byla většina Starostů a Pirátů, ODS byla rozdělena. Podle předsedkyně senátního sociálního výboru Miluše Horské (nestr.) úmluva nevnáší klín mezi muže a ženu, ale říká, co by se mělo dělat v případě násilí páchaného na ženách. Senátorka za Piráty Adéla Šípová podotkla, že neschválení úmluvy je špatným signálem nejen pro oběti. Mezi odpůrci byl například místopředseda ústavně-právního výboru Michael Canov (SLK), podle něhož je problematické zavedení pojmu gender.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 19:24|

Liberec má návrhy nové lanovky na Ještěd

Liberec má k dispozici návrhy nové lanovky na Ještěd. Varianty zpracovala projekční kancelář Sial, která stojí i za stavbou samotného hotelu s vysílačem Ještěd v 70. letech minulého století. Nová lanovka má nahradit původní, která je od tragické nehody v roce 2021 mimo provoz.
22. 1. 2024|

Liberečtí úředníci se přestěhovali, lidé za nimi mohou jen s občankou. Bezpečnost, tvrdí majitel budovy

V Liberci se lidé bez občanského průkazu nedostanou za některými úředníky. Město od nového roku přestěhovalo přestupkovou agendu do soukromého objektu. Klienti se tak musí při vstupu na recepci prokázat dokladem s fotografií.
11. 1. 2024|

V Liberci funguje nový parkovací dům. Jedno místo vyšlo zhruba na milion korun

Řidiči nově mohou nechat auto v parkovacím domě u krajského úřadu v Liberci, a to za šedesát korun na den. K tomu získají i jízdenku na MHD. Celkem 244 parkovacích míst vyšlo na 246 milionů korun, za stání jednoho auta tak kraj zaplatil asi milion korun. Podle liberecké opozice jde o nejdražší parkování v Čechách, hejtman Martin Půta (SLK) mluví o nezbytné investici. Opozici se zároveň nelíbí, že parkovací dům vyrostl v centru – místo aby stál na okraji města.
2. 1. 2024|

Senát podpořil zavedení digitálních dokladů i energetické komunity

Obyvatelé se patrně budou moci od příštího roku prokazovat českým úřadům a institucím digitální podobou osobních dokladů místo fyzických, zavedení elektronických stejnopisů průkazů ve středu schválil Senát. Řešil také pravidla pro přípravu stavby hlubinného úložiště jaderného odpadu, v zákoně chce mít podmínku souhlasu obou komor parlamentu s jeho umístěním, kterou sněmovna zrušila. Horní komora rovněž kývla na novelu zákona zvaného lex Ukrajina, podle něhož si budou uprchlíci z Ukrajiny moci prodloužit dočasnou ochranu v Česku do konce března 2025.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 15:56|

Prezident může jmenovat nové ústavní soudce. Senátoři schválili Dolanskou Bányaiovou i Kühna

Senát v úvodním dnu své poslední letošní schůze schválil dvě nominace na ústavní soudce. Stanou se jimi Zdeněk Kühn a Lucie Dolanská Bányaiová. Dopoledne je přišel podpořit prezident Petr Pavel, který je navrhl – a nadále platí, že s většinou svých nominací zatím v Senátu uspěl. Hlasování výborů, které předcházelo projednání jeho návrhů na plénu, přitom nebylo jednoznačné, Dolanská Bányaiová nezískala podporu ústavně-právního výboru. Jeho stanovisko však není pro plénum závazné.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 20:24|

Oba senátní výbory podpořily Zdeňka Kühna na ústavního soudce, Lucii Dolanskou Bányaiovou jeden

Senátní výbor pro lidská práva jednomyslně doporučil schválit nominaci Zdeňka Kühna z Nejvyššího správního soudu jako ústavního soudce. Doporučení získala také advokátka Lucie Dolanská Bányaiová, kterou ve středu odpoledne podpořilo šest ze sedmi přítomných členů výboru. Senátní ústavně-právní výbor dopoledne podpořil pouze nominaci Kühna, Dolanské Bányaiové chyběl jeden hlas.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 20:45|

Sokolská ulice v Liberci je průjezdná, rekonstrukce bude pokračovat na jaře

Sokolská ulice v Liberci je průjezdná. Její rekonstrukce, která od října omezovala dopravu v centru města, sice ještě není hotová, ale práce budou pokračovat až na jaře. Na frekventovanou komunikaci se tedy mohla dočasně vrátit auta i městská hromadná doprava – na Sokolské jezdí šest autobusových linek, které měly poslední dva měsíce výluku.
13. 12. 2023|

Obyvatelé obcí v blízkosti Turówa mohou sledovat statiku svých domů. O měření ale velký zájem nemají

V souvislosti s těžbou v polském hnědouhelném Dole Turów chce Liberecký kraj kontrolovat statiku budov v příhraničí. Z peněz, které dostal z Polska v rámci kompenzací, zaplatí monitoring i nákup měřicích zařízení. Ty zájemci získají zdarma. Doplní tak 65 sond umístěných v zemi, které hlídají pohyb terénu. S měřením se počítá po celou dobu těžby.
11. 12. 2023|