TÉMA

Praha sobě

V Praze chybí lůžka pro klienty s postižením. Kapacity nejsou, říká náměstkyně primátora

Podle expertní analýzy bude v Praze do šesti let chybět víc než pět tisíc lůžkových míst v zařízeních sociálních služeb, pokud se situace v tomto směru nebude řešit. Ne všechna zařízení tohoto typu má přitom Praha na svém území, některými disponuje i mimo hlavní město. V odlehlejších regionech ale vedení metropole kapacity navyšovat nechce.
26. 2. 2024|

Praha na začátku března vypíše tendr na rekonstrukci vinohradského divadla

Praha vypíše na začátku března tendr na opravu Divadla na Vinohradech. Důvodem je špatný technický stav budovy i jejího vybavení, včetně divadelní techniky, a rozšíření divadelních prostor. Cena zakázky je maximálně 2,76 miliardy korun. Vypsání tendru ve čtvrtek schválili zastupitelé hlavního města. Kromě opravy zahrnuje rekonstrukce také vybudování nové podzemní komorní scény. Práce mají být dokončeny v roce 2027.
22. 2. 2024|

„To je fungl nový most.“ Pražští zastupitelé přejmenovali projekt rekonstrukce Libeňského mostu na stavbu

Projekt původně označený jako „rekonstrukce" Libeňského mostu přejmenovali pražští zastupitelé na stavbu Libeňského mostu. Podle Patrika Nachera (ANO), který změnu navrhl, to více odpovídá tomu, co se při stavebních pracích s mostem stane. Námitky Technické správy komunikací, že zcela nově se bude stavět jen menší část celého soumostí a že i z pohledu právníků to bude rekonstrukce, zastupitelé nezohlednili. Na Libeňském mostě trvá tramvajová výluka, která začala 11. ledna. V Holešovicích se od neděle změní vedení tramvajových linek, protože skončí jiná výluka. Cestující, kteří nastupují na zastávkách v ulici Komunardů, přijdou o jednu z dlouhodobě zde jezdících tramvajových linek.
26. 1. 2024|

Elektroauta budou v Praze zdarma parkovat v zónách do konce roku

Elektromobily a auta na hybridní pohon budou stát v pražských parkovacích zónách zdarma do konce letošního roku. Původně chtělo město tuto výhodu zrušit od 1. ledna, kvůli nedokončené změně pravidel to ale odložilo. Řidiči budou moci do konce letoška rovněž využívat přenosná povolení k parkování, která plánuje vedení města rovněž zrušit. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Vedení metropole plánuje změnu pravidel provozování zón, k návrhu nyní jednotlivé radnice zasílají své připomínky.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 19:34|

Pražští zastupitelé schválili rozpočet na rok 2024. Nejvíce peněz půjde do dopravy

Pražští zastupitelé ve čtvrtek po několikahodinové diskuzi schválili rozpočet na příští rok. Počítá s příjmy zhruba 105,8 miliardy a výdaji 109,42 miliardy korun, což je na příjmové i výdajové stránce meziroční zvýšení. Rozdíl příjmů a výdajů vyrovnají peníze z vlastních zdrojů z minulých let. Na investice je vyčleněno asi 21,32 miliardy korun, což je oproti letošnímu rozpočtu o 1,12 miliardy víc.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 22:25|

Po staré lávce přes smíchovské nádraží v Praze už lidé nepřejdou. Začalo její bourání

V Praze začalo bourání takzvané smíchovské lávky. Bezmála sto let stará cesta přes rozlehlé nádraží i velká část samotné stanice musí ustoupit nové zástavbě.
9. 10. 2023|

Evropská investiční banka zvažuje zrušení financování metra D

Praze hrozí, že nedostane úvěr na stavbu metra D. Evropská investiční banka podle informací ČT zvažuje, že přislíbené financování zruší. Důvodem je stížnost konsorcia kolem firmy PORR, které podalo nejlevnější nabídku. Pražský dopravní podnik (DPP) ho ale s odkazem na nedostatky ze soutěže vyloučil.
2. 10. 2023|

Poslanci se v debatě o politických kauzách shodli, že potřebujeme rychlejší soudy

Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček si myslí, že kauza Čapí hnízdo, která se pravděpodobně vrátí k novému projednání, u soudů trvá „nezřízeně dlouho“. O nutnosti rychlejší justice mluvil i předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Oba politici se v Událostech, komentářích s šéfredaktorem magazínu Reportér Robertem Čásenským věnovali i kauze Dozimetr či kauze ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Podle Michálka se o konci Pirátů ve vládní koalici nejedná.
15. 9. 2023|

Náměstek pražského primátora Pospíšil ustál hlasování o odvolání

Opozici se nepodařilo odvolat z funkce náměstka pražského primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09). Měl odstoupit na návrh opozičního ANO kvůli své údajné roli v korupční kauze Dozimetr. Pro odvolání hlasovalo 24 z 65 zastupitelů. Pospíšil na mimořádném jednání svou vinu a účast v kauze znovu odmítl.
14. 9. 2023|

Pražští radní změnili pravidla pro přidělení městského bytu. Kritizuje je opozice i koaliční Piráti

Praha má nová pravidla pro přidělování městských nájemních bytů, která v minulých měsících čelila kritice ze strany nevládních organizací, opoziční Prahy Sobě či koaličních Pirátů. Nové znění pravidel schválili městští radní, nepodpořili je však členové rady za Piráty. Dokument oproti původnímu návrhu ponechává bodový systém pro byty určené lidem v sociální tísni, jejichž přidělování přejde z magistrátního odboru pod Centrum sociálních služeb Praha (CSSP).
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 15:52|

Pražský primátor svolal mimořádné zastupitelstvo, ANO chce jednat o Pospíšilovi

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) svolal na žádost 26 zastupitelů napříč politickými stranami mimořádné jednání zastupitelstva. Bude se konat ve čtvrtek 14. září v ten samý den jako první řádná schůze zastupitelů po prázdninách. Magistrát to zveřejnil na úřední desce. Jednání inicioval klub opozičního ANO a na programu má jeden bod týkající se role primátorova náměstka Jiřího Pospíšila (TOP 09) v korupční kauze Dozimetr v dopravním podniku.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 21:42|

Praha Sobě kvůli informacím o Pospíšilovi vyzve Pekarovou Adamovou k rozpuštění pražské buňky TOP 09

Praha Sobě se obrátí na předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou s výzvou, aby kvůli informacím médií o roli náměstka pražského primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09) v korupční kauze Dozimetr rozpustila pražskou buňku strany. Vedení uskupení se chce také v pondělí sejít se zástupci koaličních Pirátů a STAN a jednat s nimi o podpoře Pospíšilova odvolání z funkce. V případě neúspěchu podpoří svolání mimořádného zastupitelstva navrhované hnutím ANO. Informovali o tom zástupci Prahy Sobě. Pospíšil jakékoliv pochybení odmítá.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 19:28|

Správa železnic uzavřela jednu lávku pro pěší na výtoňském mostu v Praze, instaluje čidla

Správa železnic (SŽ) začala tento týden rozšiřovat systém bezpečnostního monitoringu na železničním mostu přes Vltavu mezi pražským Podskalím a Smíchovem. Nyní se uzavření týká severní lávky, po které lidé neprojdou do 1. října, poté bude od 2. října do 12. listopadu nepřístupná lávka jižní. Pražská Technická správa komunikací (TSK), která má lávky ve správě, také letos provedla jejich údržbu.
31. 8. 2023|

Experti zkoumají díly mostu podobného ohroženému vyšehradskému. Správa železnic trvá na jeho zbourání

Přesný technický stav pražského železničního mostu pod Vyšehradem se pokoušejí zjistit odborníci z Kloknerova ústavu ČVUT tak, že detailně zkoumají části nedávno odstraněného podobného mostu z Děčína. Správa železnic chce most pod Vyšehradem nahradit novou konstrukcí, což ale vyvolalo diskusi a částečně také odpor. Zachování původního mostu žádá petice s 16 tisíci podpisy a vyzvalo k tomu také UNESCO. Podle železničářů ale vychází agentura OSN z neúplných informací a chce jí zaslat další.
28. 6. 2023|

Pražská koalice představila programové prohlášení, chce se zaměřit na dopravu i energetiku

Pražská koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN se v nynějším volebním období zaměří na energetiku, rozvoj vodohospodářské infrastruktury nebo projekt dostavby městského okruhu. Chce vybudovat vědeckotechnický park a pokračovat ve směně majetku se státem. Jednat s ním bude i o dostavbě okruhu. Rozšíří se počet míst v sociálních zařízeních a vedení města se zaměří na péči o duševní zdraví obyvatel. Novinářům to v pondělí při představení programového prohlášení řekli pražští radní.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 18:50|

Pražské zastupitelstvo kývlo na dokončení Nové Palmovky. Vypíše tendr za 1,9 miliardy

Nedokončená ruina by měla přestat hyzdit oblast pražské Palmovky. Městské zastupitelstvo odsouhlasilo téměř dvoumiliardový tendr na její dostavbu. Po dokončení by se do budovy nazvané Nová Palmovka měla přestěhovat Agentura Evropské unie pro kosmický program (EUSPA). Zároveň se má objekt, který kdysi chtěla použít Praha 8 jako svoji novou radnici, stát ústředím nové obytné čtvrti.
22. 6. 2023|

Na řadě míst, kde je v Praze potřeba třicítka, už podle politiků je. Aktivisté ji ale chtějí jako pravidlo, ne výjimku

Snížení rychlostního limitu v rezidenčních oblastech Prahy na 30 kilometrů za hodinu by podle mluvčí hnutí Poslední generace Veroniky Holcnerové znamenalo spíše úlevu pro všechny než zhoršení. Domnívá se, že by se tak rozředily zácpy a situace by se zlepšila i pro městskou hromadnou dopravu. Podle starosty Prahy 9 a předsedy zastupitelského klubu SPOLU na magistrátu Tomáše Portlíka (ODS) se ale třicítka na mnoha místech, kde je potřeba, už zavedla, a případné zavedení jinde by naopak všechny zdržovalo. Třicítka ve městech byla tématem 90' ČT24.
25. 5. 2023|

Starostové sousedních čtvrtí mají výhrady k návrhu zpoplatnit vjezd do Prahy 1

Starostové městských částí, které sousedí s Prahou 1, se začali ohrazovat proti možnosti, že by byl vjezd do historického centra metropole zpoplatněn. Že by na to mohlo dojít, řekli v první polovině května náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) a starostka první městské části Terezie Radoměřská (TOP 09). Podle starostů Prahy 2 a 5 ale hrozí, že se řidiči budou centru vyhýbat a zahltí ulice v jejich městských částech.
19. 5. 2023|

Pražské zastupitelstvo dalo zelenou směně nemovitostí se státem za 1,7 miliardy korun

Zastupitelé Prahy ve čtvrtek schválili směnu nemovitostí mezi hlavním městem a státem v hodnotě asi 1,7 miliardy korun. Město od státu získá výměnou za většinu areálu Nemocnice na Bulovce mimo jiné kasárny v Karlíně nebo budovu v Hybernské ulici. Směnu nemovitostí v polovině dubna schválili pražští radní. Rozdíl v hodnotě směňovaných majetků byl vyčíslen asi na 10,6 milionu korun, což doplatí hlavní město.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 18:11|

Pražští radní vyměnili dozorčí radu městských společností THMP a PVS

Pražští radní v pozici valné hromady městských společností Technologie hlavního města Prahy (THMP) a Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) vyměnili část členů dozorčích rad firem. V případě THMP se to týká čtyř členů ze sedmi, do funkce zvolili stejný počet členů. V PVS jde o pět členů z devíti a do funkce nově zvolili tři členy. Vyplývá to z dokumentů, které v pondělí schválili radní. THMP se starají mimo jiné o veřejné osvětlení a PVS se stará o vodohospodářské sítě.
17. 4. 2023|

Přestává to být únosné, pražské školství je třeba změnit, apelují starostové

Starostové pražských městských částí požadují po resortu školství (MŠMT) a ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) změnu podpory pražského školství a vytvoření národního dotačního programu na opravy a modernizace škol. Zároveň chtějí po MŠMT, aby jednalo s magistrátem o převodu státních budov, které lze přebudovat na školy, do vlastnictví města. Starostové rovněž zopakovali požadavek, aby Praha zhruba zdvojnásobila příspěvky na žáka na deset tisíc korun. Mluvčí MŠMT Aneta Lednová řekla, že úřad je připraven o požadavcích diskutovat. Ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo, že pro vyhlášení dotačního titulu jsou potřeba peníze ze státního rozpočtu.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:30|

Dozorčí rada pražského dopravního podniku je kompletní. Vedení města zvolilo zbylé tři členy

Pražští radní v pondělí v pozici valné hromady dopravního podniku (DPP) zvolili do jeho patnáctičlenné dozorčí rady primátorova náměstka Zdeňka Kováříka (ODS), Tomáše Suneghu (KDU-ČSL) a Tomáše Homolu (STAN). Nové povolební složení rady by tak mělo být kompletní, první personální změny vedení města schválilo již začátkem března. Rada metropole v pondělí také schválila změny v dozorčí radě městské firmy Kolektory Praha.
20. 3. 2023|

Novými členy dozorčí rady pražského dopravního podniku jsou Hřib, Lněničková a Prokop

Pražští radní na valné hromadě dopravního podniku (DPP) zvolili do jeho patnáctičlenné dozorčí rady primátorova náměstka Zdeňka Hřiba (Piráti), zastupitelku Gabrielu Lněničkovou (Piráti) a opozičního zastupitele Ondřeje Prokopa (ANO). Zároveň z ní odvolali bývalého náměstka primátora Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) a Petru Kolínskou. V dozorčí radě zůstává jedno neobsazené místo, které obsadí lidovci, řekl Hřib. DPP je největší městskou firmou, která zaměstnává asi jedenáct tisíc lidí. Na starosti má provoz MHD.
6. 3. 2023|

Svoboda se stal pražským primátorem. Zastupitelé zvolili i náměstky a radní

Pražští zastupitelé ve čtvrtek na jednání ustavujícího zasedání zvolili nové vedení hlavního města včetně primátora. Tím se stal po téměř pěti měsících od voleb lídr pražské SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda (ODS). Koalici na magistrátu uzavřeli zástupci SPOLU, Pirátů a STAN, kopíruje tedy vládní složení a má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. V opozici budou ANO, Praha sobě a SPD. Volby v Praze vyhrála SPOLU před druhým ANO a třetími Piráty.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 23:24|