TÉMA

Tomáš Petříček

Nemáme signály, že za zrušenou návštěvu premiéra v Nigérii může český postoj k Izraeli, řekl Lipavský
Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) by nespojoval zrušení cesty premiéra Petra Fialy (ODS) do Nigérie s českou podporou Izraele v Organizaci spojených národů (OSN). Česká diplomacie podle něj žádné takové signály nezaznamenala. O tom, že zrušení Fialovy návštěvy může souviset s českou podporou Izraele v OSN, mluví někteří politici či analytici. Fiala měl Nigérii navštívit v rámci své cesty po subsaharské Africe, Abuja ale návštěvu na poslední chvíli zrušila.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 18:29|
Premiér Fiala jednal s Netanjahuem i Herzogem. Slíbil, že na summitu EU bude usilovat o podporu Izraele
Český premiér Petr Fiala (ODS) navštívil Izrael, kde jednal se svým protějškem Benjaminem Netanjahuem a prezidentem Jicchakem Herzogem. Fiala bude usilovat o to, aby summit Evropské unie tento týden potvrdil jednoznačnou podporu Izraeli a jeho právo na sebeobranu. Řekl, že Česko je díky silnému obrannému průmyslu připraveno poskytnout Izraeli pomoc.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 23:06|
Zemřel diplomat Martin Povejšil
Ve věku 62 let zemřel diplomat Martin Povejšil, bývalý velvyslanec České republiky při Severoatlantické alianci, Evropské unii, ve Španělsku či v Chile. Na síti X (dříve Twitteru) to oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Povejšil naposled působil jako vrchní ředitel sekce bezpečnostní a multilaterální resortu zahraničí. Povejšilovu profesionalitu a odborný přehled, ale také lidské vlastnosti ocenili jeho spolupracovníci i politici.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 22:45|
Oslovil mě přímo prezident, řekl nový Pavlův poradce Žantovský. Havlův odkaz je podle něj v bezpečí
Spisovatel, překladatel a někdejší diplomat Michael Žantovský se v průběhu května stal členem skupiny zahraničně-politických poradců prezidenta Petra Pavla. V Interview ČT24 se rozpovídal jak o své nové roli, tak o konci osmiletého působení v čele Knihovny Václava Havla.
5. 6. 2023|
Sankce proti Rusku mají smysl i navzdory problémům, shodli se Lipavský, Jourová a Petříček
Sankce proti Rusku mají i navzdory problémům smysl. V pořadu Otázky Václava Moravce se na tom shodli ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti), jeho předchůdce Tomáš Petříček (ČSSD) a místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Lipavský rovněž řekl, že je nutné velmi pozorně sledovat případný návrat Roberta Fica do funkce slovenského premiéra. V souvislosti s Ficovou kritikou Evropské unie či protiruských sankcí Lipavský řekl, že by si přál, aby šlo pouze o předvolební rétoriku.
14. 5. 2023|
Hladík se stal náměstkem na ministerstvu životního prostředí
Vicepremiér Marian Jurečka, který je dočasně pověřen řízením resortu životního prostředí, v pondělí jmenoval svým náměstkem kandidáta lidovců na ministra Petra Hladíka (oba KDU-ČSL), k němuž má výhrady prezident Miloš Zeman. Hladík po svém jmenování řekl, že získal maximální rozsah kompetencí, které může ministr na svého náměstka delegovat.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 18:27|
Petříčka nahradí ve funkci místopředsedy ČSSD Machovec
Předseda ČSSD Michal Šmarda chce voličům stranu prezentovat jako odpovědné řešení mezi pravicovou vládou a populistickou, nacionalistickou opozicí. Řekl to v sobotu delegátům 44. sjezdu sociálních demokratů v Brně. Novým místopředsedou této mimosněmovní strany se na sjezdu stal Karel Machovec, který byl v jejím vedení už v devadesátých letech. Nahradí Tomáše Petříčka, bývalého ministra zahraničí, který na stranickou funkci rezignoval z osobních důvodů.
7. 1. 2023|
Není mým úkolem poučovat politiky, ale říct lidem, co pro ně dělají, uvedl reportér Petr Vašek
Můj úkol není poučovat politiky, jak to mají dělat, ale říct lidem, co pro ně dělají, říká reportér domácí redakce České televize Petr Vašek. Novináři se podle něj musí ke všem politikům chovat s respektem. „To, že jsou mezi nimi animozity, je jejich věc,“ upozorňuje vystudovaný politolog, který platí za experta na státní rozpočet. „Kdybych ho neznal lépe než většina poslanců, tak by asi bylo něco špatně,“ podotýká Vašek. V podcastu Background ČT24 mluví i o tom, kteří politici mu nabízeli práci.
21. 12. 2022|Šimon Rogner
Putin cítí, že válku prohrává, soudí Perebyjnis. Podle Lipavského Pivoňka zůstane velvyslancem v Rusku
Diplomat Jiří Čistecký bude v Rusku působit jako zástupce velvyslance. Velvyslancem zůstane Vítězslav Pivoňka, jeho post Česko rušit nebude. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo podle něj nechce prozatím ambasadorskou pozici v Moskvě nahradit místem chargé d'affaires. Tématem nedělního pořadu byly také útoky ruských sil na ukrajinskou infrastrukturu. „Putin používá tuto taktiku, protože nemá jiné východisko. Cítí, že prohrává,“ sdělil náměstek ministra zahraničí Ukrajiny Jevhen Perebyjnis. Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se s Lipavským shodl, že pomoc Ukrajině musí pokračovat. Lipavský také prozradil, že na resortu zahraničí vzniká oddělení, které se bude věnovat českým sankcím vůči Rusku.
18. 12. 2022Aktualizováno18. 12. 2022, 15:09|
Chorvatsko bude od ledna v Schengenu
Ministři vnitra členských zemí Evropské unie schválili ve čtvrtek vstup Chorvatska do schengenského prostoru. Cestující z Česka a dalších částí zóny volného pohybu budou moci do Chorvatska dojet bez hraničních kontrol od ledna příštího roku. Naopak na přijetí Rumunska a Bulharska se ministři neshodli, potvrdili médiím účastníci jednání. Zástupci těchto dvou zemí uvedli, že jsou rozhodnutím ministrů zklamáni.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 23:25|vkl
Rada bezpečnosti selhala, přiznal generální tajemník OSN. Organizace se snaží o reformu
Ruská invaze na Ukrajině znovu spustila debatu o funkčnosti Rady bezpečnosti OSN. Kritici tvrdí, že nezvládá ochránit mír, i když za tímto účelem vznikla. Samotný generální tajemník António Guterres při své návštěvě Ukrajiny přiznal, že Rada bezpečnosti selhala. Organizace se teď snaží orgán reformovat. Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) řekl, že podle něj je debata o její reformě zcela na místě.
30. 4. 2022|vkl
Polsko postaví val a podzemní stěnu, Česko stáhne žalobu. V čem spočívá dohoda o Dole Turów?
Premiéři Česka Petr Fiala a Polska Mateusz Morawieck podepsali ve čtvrtek dohodu o řešení vlivu těžební činnosti v hnědouhleném Dole Turów u českých hranic. Uzavření mezistátní dohody ukončilo dlouholetý spor.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 23:14|
Roli v eskalaci kolem Ukrajiny hraje i Green Deal, řekl ministr Bek. Podle Petříčka je to diplomatická hra
Také evropský Green Deal a s ním spojené otázky energetické bezpečnosti mohou mít vliv na vojenskou politiku Ruska na Ukrajině. V Otázkách Václava Moravce to uvedl ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN). Podle něj se bezpečnostní situace horší každým dnem a hrozba ozbrojeného střetu je v tuto chvíli nejzávažnější za celou řadu posledních měsíců. Exministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) věří, že se novému válečnému konfliktu na Ukrajině dá vyhnout a že Rusko spíš hraje „diplomatickou hru“. Podle něj dnes ani Rusko samo neví, co chce v dalších krocích udělat.
23. 1. 2022|daz
Petříček vnímá kazašské demonstrace jako reakci na frustraci. Pokus o převrat, míní Kobza
Autokratický prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev vyzval v úmyslu tvrdě potlačit nepokoje v zemi policii a vojáky ke střelbě bez varování. Na jeho výzvu do země také zamířily armády postsovětských států včetně Ruska. V pořadu Události, komentáře situaci hodnotili člen sněmovního evropského výboru Ondřej Kolář (TOP 09), člen sněmovního zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD) a bývalý šéf diplomacie a místopředseda ČSSD Tomáš Petříček.
8. 1. 2022|rp
Zeman pochopil, že tahá za kratší konec, tvrdí Kalousek. Fiala umí překvapit, souhlasí Kupka
Páteční jmenování vlády je překvapením, konstatovali bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Od prezidenta Miloše Zemana očekávali, že bude vyjednávání dále protahovat, uvedli v pořadu Události, komentáře. Budoucí ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který byl také hostem, zdůrazňuje, že podmínkou úspěchu kabinetu Petra Fialy (ODS) je dobrá spolupráce.
17. 12. 2021|rp
Kdo má nějaký plán, měl by s ním přijít hned, vyzval Šmarda starou i novou vládu
Podle nově zvoleného předsedy ČSSD Michala Šmardy by měla vláda v demisi společně s kabinetem Petra Fialy (ODS) usilovně řešit kritickou situaci v České republice. Politikaření kritizuje i v případě sestavování nové vlády, vítá však prezidentovo rozhodnutí jmenovat ji jako celek. Bývalého předsedy sociální demokracie Jana Hamáčka si váží i přes chyby, za které strana ve volbách zaplatila. Šmarda to řekl v pořadu Interview ČT24.
15. 12. 2021|dap
Šmarda je novým předsedou ČSSD. Slíbil straně změny, které budou bolet, za prezidenta chce Středulu
Michal Šmarda je novým šéfem ČSSD, statutárním místopředsedou zvolili delegáti mimořádného sjezdu Igora Bruzla. Oba jsou hlavně komunální politici, Šmarda je starostou v Novém Městě na Moravě, Bruzl bohumínským místostarostou. Nový předseda dostal od delegátů přesně takové vedení, jaké si přál, mezi řadovými místopředsedy jsou Tomáš Petříček, Martin Netolický a Robin Šín. Dál je to také Břetislav Štefan a Daniela Ostrá. Vedení ČSSD přebírají dva měsíce poté, co strana vypadla z Poslanecké sněmovny, a rok po volbách, po nichž přišla o senátorský klub.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 21:34|
„Sdílejte, než to smažou.“ Hoaxy o očkování stát nadále podceňuje, zjistili Reportéři ČT
Pandemie koronaviru ukazuje, že Evropu stále rozděluje železná opona, i když jenom v přeneseném smyslu. Téma covidu, stejně jako uprchlické téma z roku 2015, poskytuje obrovský zdroj pro šíření dezinformací. Takzvanými hoaxy je nejvíce zasažena právě východní Evropa. Z odmítavého postoje k očkování se stává u mnoha lidí výraz politického vzdoru, který v boji s pandemií vidí jako nástroj systémového útlaku. Dezinformace přitom stát dlouhodobě podceňuje. Pro Reportéry ČT natáčely Aneta Snopová a Adéla Paclíková.
30. 11. 2021|
Petřiček s Gregorovou kritizovali vyloučení ruské opozice z voleb. Pawlas odkázal na místní specifika
Rusové začali volit do Státní dumy. Favoritem je vládní strana, hlavní kritici Kremlu kandidovat nemohou. Evropský parlament varoval, že výsledky neuzná. Podle člena sněmovního zahraničního výboru Daniela Pawlase (KSČM) by hlasování mohlo proběhnout objektivně v kontextu specifičnosti země. Řekl to v pátečních Událostech, komentářích. Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) zdůraznili nemožnost opozice zapojit se do demokratické soutěže.
18. 9. 2021|
Postup Talibanu buď zpravodajové neodhadli, nebo jejich informace vlády ignorovaly, míní Cyril Svoboda
Česko se bude podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) snažit o užší spolupráci se zeměmi, které mají kontakty na Taliban. Jeho vůdci už zahájili jednání o vládě mimo jiné se zástupci bývalého kabinetu. Mezitím se ale tisíce lidí snaží ze země uprchnout a dál obléhají kábulské letiště. O situaci v zemi diskutovali v pořadu Události, komentáře bývalí ministři zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a Cyril Svoboda (KDU-ČSL).
19. 8. 2021|
Výroky Hamáčka o českých zpravodajcích v Rusku byly za hranou, shodli se Fischer a Kobza
Diplomatické vztahy mezi Českou republikou a Ruskem jsou i nadále kvůli vrbětické kauze na bodu mrazu. Zatímco z české strany zní požadavky na omluvu a odškodnění, Moskva chce osvětlit slova ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) o působení českých zpravodajců na území federace. Jeho výroky zaskočily jak senátora Pavla Fischera (nestr.), tak poslance Jiřího Kobzu (SPD), kteří byli spolu s bývalým ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) hosty Otázek Václava Moravce.
6. 6. 2021|
Politici kvůli pandemii tolik necestují. Ušetřené peníze posloužily na posílení konzulátů či videokonferenční techniku
Prezident, premiér a ostatní členové vlády podnikli za dobu pandemie covidu-19 násobně méně zahraničních cest než v letech předcházejících. Kancelář hlavy státu, Úřad vlády a jednotlivé resorty tak ušetřily desítky milionů korun, které stát naopak využil na posílení konzulátů České republiky v zahraničí nebo na nákup techniky pro videokonference. Kvůli pandemii covidu-19 se celosvětově omezily zahraničněpolitické styky a politici častěji jednají on-line.
12. 5. 2021|Jakub Vik
Rusko je hrozba, říká exministr Petříček. Nerozumí tomu, proč prezident mlčí
Nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) má v postupu vůči Moskvě jasně danou cestu, je přesvědčen jeho předchůdce Tomáš Petříček (ČSSD). Míní, že zjištění ohledně zapojení ruské tajné služby GRU do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích ukazuje, že Rusko je hrozba. Jeho poslední diplomatické kroky čte exministr tak, že Moskva se snaží situaci eskalovat. Tomáš Petříček byl hostem Interview ČT24.
22. 4. 2021|
Zahraniční politika bude kontinuální, jejím základem je EU a NATO, řekl Kulhánek. Nejprve jednal se Stoltenbergem
Kontinuita zahraniční politiky, její orientace na Evropskou unii a NATO a co nejširší shoda na zahraniční politice jsou priority, které po svém nástupu do funkce jmenoval nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). V prvních hodinách ve funkci jednal s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem a také s ruským velvyslancem Alexandrem Zmejevským, kterého si předvolal.
21. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 20:00|