TÉMA

ČBA

Banky poskytly v lednu hypotéky za třináct miliard korun, meziročně jde o dvojnásobek

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu hypoteční úvěry za třináct miliard korun, což je meziroční nárůst o 99 procent. Úrokové sazby v lednu pokračovaly v poklesu a snížily se z prosincových 5,65 na 5,54 procenta, nejnižší hodnotu od poloviny roku 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 19:11|

Program Oprav dům po babičce bude mít výhodný úvěr, Hladík si od něj slibuje lepší dostupnost

Ministerstvo životního prostředí poskytne žadatelům o dotace z programu Oprav dům po babičce výhodnější 3,5procentní úvěr. Úřad podmínky vyjednal s Asociací českých stavebních spořitelen a Českou bankovní asociací. Účelem bylo, aby byl dotační program vhodný k rekonstrukci rodinných domů dostupnější pro více lidí, řekli v úterý ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a zástupci asociací. Podpora s nižším úvěrem se začne vyplácet od února příštího roku, v lednu začnou banky a spořitelny nabízet poradenství. Rekonstrukce mohou podle Hladíka rodinám ušetřit desetitisíce ročně.
19. 12. 2023|

Bankovní asociace čeká letos jen mírný růst HDP, příští rok pak ke třem procentům

Česká ekonomika vystoupila z recese, v letošním roce se mírně zvedne o 0,4 procenta. Růst bude postupně zrychlovat, v příštím roce se přiblíží ke třem procentům.  Vyplývá to z nové makroekonomické prognózy, kterou představila Česká bankovní asociace (ČBA). Inflace se letos podle ní v průměru dostane k jedenácti procentům a citelněji ke třem procentům klesne až v roce 2024.
11. 5. 2023|

Zablokovali jsme už přes 500 podvodných webů vydávajících se za státní instituce, uvedl šéf NÚKIB

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) už zablokoval přes pět set podvodných webů, které se vydávaly za oficiální stránky vládní instituce. V Otázkách Václava Moravce to uvedl ředitel úřadu Lukáš Kintr. Přestože počet kybernetických útoků v bankovní oblasti přibývá, za posledního půl roku se podle prezidenta České bankovní asociace (ČBA) Tomáše Salomona podařilo jejich úspěšnost snížit až o polovinu.
16. 4. 2023|

Objem hypoték v lednu klesl o 16 procent, sazby po dvou letech mírně klesly

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu hypoteční úvěry za 6,5 miliardy korun, což je proti prosinci pokles o 16 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování poprvé po dvou letech mírně poklesla, a to z 5,98 na 5,93 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 22:38|

Část Čechů se zadlužuje problematicky, nejzbrklejší jsou mladí, ukázal průzkum

Desetina lidí, kteří si půjčují, se zadlužuje problematicky. Ukázal to nový průzkum České bankovní asociace (ČBA). Trend je ale pozitivní – lidí s rizikovými úvěry je méně než před rokem. Také schopnost splácet se drží na dobré úrovni. Potíže s úhradou jsou pouze asi u jednoho procenta objemu úvěrů od bank. Odborníci ale zároveň upozorňují, že se situace může zhoršit. Například kvůli drahým energiím.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 21:22|

Sazby hypoték v říjnu dál rostly

Sazby hypoték dál rostou. V říjnu nabízely banky průměrný úrok u nových smluv ve výši 5,86 procenta. Ten tak patří k nejvyšším za posledních dvacet let. I proto pokračuje taky nízký zájem o úvěry na bydlení. Meziročně klesl o 80 procent a v září i říjnu se pohyboval objem nově poskytnutých hypoték na nejnižším čísle od roku 2014. Podle bankovní asociace by navíc sazby měly klesat jen pomalu.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 17:45|

Jmenování nových členů rady ČNB je z pohledu trhu dobrá volba, uvedl ekonom Seidler

S novými členy rady České národní banky (ČNB), kteří nastoupí v červenci, neočekává hlavní ekonom České bankovní asociace (ČBA) Jakub Seidler zvyšování úrokových sazeb. Spekuluje o tom, že nový guvernér centrální banky Aleš Michl bude výrazněji přistupovat k investici devizových rezerv. „V případě využívání devizových rezerv a intervenování za silnější korunu bude muset centrální banka hlavně udělat rozhodnutí, kam až by korunu chtěla dostat,“ uvedl v pořadu Interview ČT24.
8. 6. 2022|

Bankovní asociace zhoršila odhad růstu ekonomiky pro letošní i příští rok

Česká bankovní asociace (ČBA) v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky pro letošní rok na 1,8 procenta. V předchozí únorové prognóze počítala letos s růstem hrubého domácího produktu o 3,7 procenta.
12. 5. 2022Aktualizováno12. 5. 2022, 10:53|

Česká ekonomika letos poroste podle bank o 3,7 procenta, Evropská komise očekává 4,4 procenta

Česká ekonomika letos poroste o 4,4 procenta a příští rok o 3,9 procenta, uvedla Evropská komise. Je to dosud nejoptimističtější predikce. Komise ji zveřejnila v týž den, kdy svůj odhad vydala i Česká bankovní asociace. I ta je optimističtější než ministerstvo financí a Česká národní banka – letos čeká růst o 3,7 procenta. Potáhne jej hlavně obnovená investiční aktivita, export a také spotřeba domácností. Ty ale budou omezeny inflací, která bude podle asociace v průměru na 7,2 procenta, přičemž v prvním pololetí se bude pohybovat u desetiprocentní hranice.
10. 2. 2022Aktualizováno10. 2. 2022, 11:44|

Česká bankovní asociace i Evropská komise snížily odhad růstu české ekonomiky

Česká bankovní asociace (ČBA) v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos čeká na základě odhadů ekonomů českých bank růst hrubého domácího produktu (HDP) o 2,6 procenta a příští rok o 3,9 procenta. I prognóza Evropské komise snížila očekávání růstu tuzemského HDP, půjde podle ní nahoru o tři procenta. V předchozí letní předpovědi přitom komise počítala s růstem 3,9 procenta. Loni ekonomika klesla o 5,8 procenta.
11. 11. 2021Aktualizováno11. 11. 2021, 12:03|

Ekonomika letos stoupne o 2,6 procenta, odhaduje bankovní asociace. Prognóza Evropské komise je optimističtější

Česká bankovní asociace v nové prognóze očekává na základě odhadů ekonomů tuzemských bank, že ekonomika letos stoupne o 2,6 procenta. Příští rok by měl růst zrychlit na 4,6 procenta, informovala asociace. V říjnové prognóze očekávala, že ekonomika letos poroste o dvě procenta. Evropská komise svůj odhad růstu  české ekonomiky zlepšila, a to na 3,2 procenta. Hospodářství celé EU letos však podle ní kvůli přetrvávajícím koronavirovým omezením poroste pomaleji, než se dosud očekávalo.
11. 2. 2021Aktualizováno11. 2. 2021, 13:53|

Bankovní asociace odhaduje růst ekonomiky o 2,4 procenta. Otázkou zůstává vývoj v Německu

Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze nadále odhaduje růst české ekonomiky v letošním roce o 2,4 procenta. Odhad komplikují nejistoty ohledně vývoje v zahraničí, zejména pak německé ekonomiky. Pro příští rok asociace ponechala odhad na 2,3 procenta.
25. 7. 2019|

Úspěch bankovního fondu je podmíněn nezávislostí jeho řízení, tvrdí asociace

Klíčovou podmínkou pro úspěšné fungování Národního rozvojového fondu je zavedení profesionálního řízení, které bude nezávislé na vládě i samotných bankách a dalších přispěvatelích. Na konferenci týdeníku Euro věnované bankovnictví to uvedl výkonný ředitel České bankovní asociace (ČBA) Pavel Štěpánek. Zřízení fondu navrhl premiér Andrej Babiš (ANO) místo navrhovaného sektorového zdanění bank, které žádala ČSSD.
29. 5. 2019|

Bankovní asociace zhoršila odhad letošního růstu ekonomiky

Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta z říjnových 2,9 procenta. Důvodem je postupný pokles výkonu ekonomiky a nejistota kolem ekonomického vývoje v zahraničí. Pro příští rok asociace odhaduje růst ekonomiky o 2,5 procenta. Zároveň zhoršila svůj finální odhad růstu v loňském roce, a to na 2,8 procenta z předchozích tří procent. První odhady vývoje ekonomiky za loňský rok zveřejní Český statistický úřad 15. února.
5. 2. 2019|

Bankovní asociace zhoršila odhad letošního růstu české ekonomiky, brzdí i EU

Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na tři procenta z červencových 3,3 procenta. Důvodem je postupný pokles výkonu ekonomiky po předchozím růstu nad jejími dlouhodobými možnostmi. Pro příští rok asociace odhad ponechala na 2,9 procenta. Zpomalil i růst celé EU.
30. 10. 2018Aktualizováno30. 10. 2018, 14:48|

České domácnosti za deset let zbohatly o téměř dvě pětiny, roste ale i zadlužení

Majetková a finanční situace českých domácností se v průběhu poslední dekády celkově zlepšila. Čisté jmění domácností vzrostlo od roku 2008 o téměř 38 procent na 10,951 bilionu korun. Vyplývá to z dat, která ve středu zveřejnila České bankovní asociace. Současně s tím ale roste i zadlužení domácností.
12. 9. 2018|

Česká ekonomika si nadále povede dobře, míní bankéři. Rizika nicméně sílí

České domácnosti budou i v příštím roce dále utrácet a investice porostou, na druhou stranu hrozící obchodní válka mezi Evropskou unií a USA a varianta „tvrdého“ brexitu, tedy žádná dohoda o volném obchodu mezi státy EU a Velkou Británii, mohou českou ekonomiku výrazně poznamenat. Vyplývá to z nejnovější prognózy České bankovní asociace (ČBA). Česká ekonomika tak sice podle jejího odhadu dále poroste, zřejmě už ale ne tak rychle.
26. 7. 2018|