Problémy českých zbrojařů u bank trvají, říká Černochová

Tisková konference Jany černochové k financování zbrojního průmyslu (zdroj: ČT24)

Problémy v přístupu bank k firmám ze zbrojního a obranného průmyslu stále přetrvávají. Po jednání se zástupci Hospodářské komory to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Komplikacím čelí ve větší míře malé a střední podniky. Ministryně by se kvůli tomu měla opět sejít se zástupci bank v řádu dnů až týdnů.

„Problém přetrvává u některých bank, které nechtějí vést účty nebo nechtějí schválit některé transakce, třeba i na Ukrajinu, což značně komplikuje život našim firmám,“ upozornila Černochová.

Českým firmám by podle ministryně mohlo pomoci také posílení významu zbrojního průmyslu v hospodářské strategii ČR pro následujících deset až patnáct let, kterou připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu. „Navrhli jsme více než čtyřicet úprav textu. Pokud bankovní a peněžní ústavy uvidí v hospodářské strategii, že Česká republika má význam průmyslu pro zajištění obrany a bezpečnosti jako hlavní prioritu, tak to opět bude některé věci odstraňovat,“ doplnila.

Předseda sekce obranného průmyslu Hospodářské komory ČR Lubomír Kovařík uvedl, že s problémy se u bank v Česku setkávají hlavně menší a střední podniky. Kritizoval ale také přístup Evropské investiční banky k financování vojenského materiálu, u materiálu dvojího užití se naopak zlepšil, řekl. „Stále v rámci Evropské investiční banky nelze financovat vojenský materiál, což je velký problém následně propisovaný i do jednotlivých bank v České republice,“ poznamenal.

Vývoz vojenského materiálu z České republiky loni meziročně vzrostl o více než 60 procent na 48,9 miliardy korun. Dovoz stoupl téměř trojnásobně na přibližně 11,5 miliardy korun, vyplynulo už dříve z výroční zprávy ministerstva průmyslu a obchodu. Licencí k vývozu vojenského materiálu podle ní úřad minulý rok do 99 zemí udělil 1580 za asi 68,2 miliardy korun.