TÉMA

Jaroslav Staník

Někdejší tajemník SPD narazil s dovoláním. Podmínka za nenávistné výroky platí

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání bývalého tajemníka SPD Jaroslava Staníka. Za výroky na adresu homosexuálů, Romů a Židů dostal roční podmíněný trest. Podle pravomocného verdiktu měl Staník také zaplatit 70 tisíc korun. Soud se dovoláním zabýval neveřejně, výsledek je patrný z databáze InfoSoud a potvrdila ho mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová.
26. 3. 2020|

Soud potvrdil bývalému tajemníkovi SPD Staníkovi trest za nenávistné výroky

Odvolací pražský městský soud ve čtvrtek potvrdil bývalému tajemníkovi SPD Jaroslavu Staníkovi roční podmíněný trest kvůli výrokům, které pronesl ve sněmovní restauraci na adresu homosexuálů, Romů a Židů. Má také zaplatit 70 tisíc korun. Verdikt je pravomocný.
19. 9. 2019|

Staník, který dostal podmínku za výroky o Romech či homosexuálech, s trestem nesouhlasí. Odvolal se

Bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník nesouhlasí s ročním podmíněným trestem s dvouletým odkladem, který mu uložil v dubnu Obvodní soud pro Prahu 1 za jeho výroky ve sněmovní restauraci na adresu homosexuálů, Romů a Židů. Podal si proto odvolání. Informaci ČT potvrdila mluvčí soudu Pavla Hájková. Kromě podmíněného trestu se Staník brání také pokutě 70 tisíc korun.
13. 6. 2019|

Soud nepravomocně potvrdil podmínku pro extajemníka SPD Staníka. Za podněcování k nenávisti

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil bývalému tajemníkovi SPD Jaroslavu Staníkovi roční podmíněný trest kvůli výrokům, které pronesl ve sněmovní restauraci na adresu homosexuálů, Romů a Židů. Muž má také zaplatit pokutu. Podle soudkyně Heleny Králové se dopustil trestných činů podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Rozhodnutí není pravomocné, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.
9. 4. 2019Aktualizováno9. 4. 2019, 11:23|

Soud řeší údajné nenávistné výroky extajemníka SPD. Jen chtěl na sebe strhnout pozornost, říká svědkyně

Bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník se ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 1 omluvil za to, že v říjnu 2017 ve sněmovní restauraci vulgárně nadával Marii Richterové, bývalé tajemnici někdejší ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD). Stále však odmítá, že by pronášel nenávistné výroky vůči homosexuálům, Romům či Židům, ze kterých ho viní obžaloba. Podle Richterové byl Staník značně opilý a řečmi o menšinách se snažil na sebe strhnout pozornost.
24. 1. 2019|

Bývalý tajemník SPD Staník popřel údajné nenávistné výroky. Byl jsem opilý a slavil, brání se

Bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 1 odmítl obžalobu, která ho viní z nenávistných výroků vůči homosexuálům, Romům či Židům. Uvedl, že ve sněmovní restauraci loni v říjnu zapíjel volební úspěch své strany. Bavil se s ostatními politiky také o menšinách, ale nehaněl je, řekl.
13. 12. 2018|

Extajemník SPD Staník dostal za nenávistné a rasistické výroky pokutu a rok podmíněně

Bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník dostal roční trest odnětí svobody s dvouletou podmínkou za nenávistné a rasistické výroky na adresu Židů, Romů a homosexuálů. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 1. Staník zároveň musí zaplatit peněžitý trest 70 tisíc korun. ČT to řekl šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. Pokud Staník uloženou částku nezaplatí, bude muset jít místo toho na dva měsíce do vězení. Rozhodnutí je nepravomocné.
1. 8. 2018Aktualizováno1. 8. 2018, 10:53|

Bývalý tajemník SPD Staník půjde za nenávistné výroky před soud

Státní zástupkyně podala obžalobu na bývalého tajemníka hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jaroslava Staníka kvůli nenávistným výrokům ve sněmovně. Informaci České televizi potvrdilo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Staník se měl podle obžaloby dopustit trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob, omezování jejich práv a svobod a trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Za to mu hrozí až tři roky vězení.
23. 7. 2018|