Extajemník SPD Staník dostal za nenávistné a rasistické výroky pokutu a rok podmíněně

Bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník dostal roční trest odnětí svobody s dvouletou podmínkou za nenávistné a rasistické výroky na adresu Židů, Romů a homosexuálů. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 1. Staník zároveň musí zaplatit peněžitý trest 70 tisíc korun. ČT to řekl šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. Pokud Staník uloženou částku nezaplatí, bude muset jít místo toho na dva měsíce do vězení. Rozhodnutí je nepravomocné.

„Včerejšího dne byl Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 doručen trestní příkaz. Samotný obviněný byl uznán vinným ve smyslu podané obžaloby, tedy ze spáchání přečinu podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod a dále z popírání, schvalování a ospravedlňování genocidy. Obviněnému byl uložen trest odnětí svobody v trvání jednoho roku, jehož výkon byl podmíněně odložen na zkušební dobu v trvání dvou let. Dále mu byl uložen trest 70 tisíc korun,“ potvrdil Lelek pro ČT.

Státní zástupce podal na Staníka obžalobu 19. července. Obvodní soud pro Prahu 1 ho na základě obžaloby odsoudil trestním příkazem 30. července. Trestní příkaz je obdobou odsuzujícího rozsudku. Soud ho může vydat bez nařízení jednání, pokud k vyslovení viny a uložení trestu postačují skutečnosti a důkazy obsažené v obžalobě.

„Trestní příkaz nenabyl právní moci. Státní zástupce ho přezkoumá a posoudí, zda ho akceptuje, nebo proti němu podá odpor,“ upřesnil Lelek. Možnost podat proti trestnímu příkazu odpor má i Staník. Podaným odporem se trestní příkaz zruší a soud nařídí hlavní líčení s dokazováním. Soud už ale nebude trestním příkazem vázán a mohl by tak Staníkovi v hlavním líčení uložit mírnější i přísnější trest. Anebo ho obžaloby zcela zprostit.

Česká televize se snažila získat stanovisko Jaroslava Staníka. Ten ale nezvedá svůj mobilní telefon ani nereaguje na zaslané sms zprávy.

Rasistické výroky ve sněmovní restauraci

Na případ loni upozornil server Aktuálně.cz, který s odkazem na některé svědky incidentu uvedl, že Staník posílal ve sněmovní restauraci příslušníky menšin do plynu a vyzýval k jejich zabíjení. „Vyzýval k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé stříleli už po narození,“ řekl serveru bývalý poslanec Marek Černoch (zvolený za Úsvit).

Tehdejší ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) webu popsala, že když do sněmovního klubu vešla, silně opilý Staník ji oslovil jako Marxovou-Engelsovou. Řekl pak, že ministryně podporuje homosexuály. „Mluvil o tom, že by měli jít do plynu a že by se měli zlikvidovat,“ uvedla tehdy Marksová. 

Staník byl tajemníkem hnutí Svoboda a přímá demokracie a asistentem poslance SPD Jaroslava Holíka. Ve funkci asistenta skončil na přelomu loňského listopadu a prosince, protože byl podle Holíka příliš vytížený jako tajemník.

Podle Aktuálně.cz Staník od 80. let působil u někdejšího Sboru národní bezpečnosti, později u policie. Byl dlouholetým členem ČSSD. Ze strany byl v roce 2012 vyloučen, už tehdy úzce spolupracoval s Tomiem Okamurou. Jako tajemník SPD o říjnových volbách bránil novinářům ve vstupu do volebního štábu hnutí a volal na ně policii.