TÉMA

Petr Dvořák

Buďme obezřetní ohledně inflace, říká Matesová. Podle Klause si vláda přeje co největší růst cen

Český státní dluh dál roste, za první tři měsíce roku se zvedl o skoro 110 miliard korun na rekordní 3,221 bilionu korun. V debatě o situaci české ekonomiky v 90' ČT24 exprezident Václav Klaus prohlásil, že za její současný stav může iracionální politika našich vlád. Ekonomové se v pořadu shodli, že i když inflace zmírnila, je potřeba si dát pozor a je nutná výrazná změna, aby tuzemská ekonomika uspěla.
20. 4. 2024|

Národohospodářská fakulta VŠE musí přijít s garanty, kteří mají publikační činnost, řekl Plaga. Rektor Dvořák slibuje rychlé řešení

Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze přijde o možnost navrhovat jmenování profesorů pro obor ekonomie. O odebrání akreditace rozhodla ve středu Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) pro vysoké školství. Předseda rady Robert Plaga v Událostech, komentářích potvrdil, že důvodem je nedostatečná publikační činnost akademiků, kteří obor zajišťují. Musí přijít noví garanti, kteří publikační činnost mají. Rektor VŠE Petr Dvořák řekl, že bude tlačit na to, aby kroky fakulty byly co nejrychlejší. Situaci nepokládá za své selhání.
5. 4. 2024|

Poslanci zvolili do rozhlasové rady ředitele pražské zoo Bobka. Podpořili i možnost vystavit plnou moc elektronicky

Poslanci zvolili do Rady Českého rozhlasu ředitele pražské zoologické zahrady Miroslava Bobka. Sněmovna také podpořila v úvodním kole zřejmě nejrozsáhlejší novelu o cenách od roku 2009, která mimo jiné upravuje působnost úřadů kontrolujících dodržování cenových předpisů a mění pravidla pro ukládání a vymáhání pokut. Ke schvalování ve sněmovně míří po pátečním jednání rovněž vládní novela vodního zákona, která má snížit rizika havárií na vodách a současně upřesnit pravomoci při likvidaci jejich následků. Sněmovna zrychleně už v prvním čtení podpořila možnost vystavovat plnou moc i v elektronické podobě. Nyní předlohu dostanou k posouzení senátoři.
1. 3. 2024Aktualizováno1. 3. 2024, 14:44|

Ševčík žaluje rektora Vysoké školy ekonomické kvůli svému odvolání

Odvolaný děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík podal na rektora školy žalobu, s odvoláním z funkce dlouhodobě nesouhlasí. Ševčík to řekl serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu. Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák vydal rozhodnutí o odvolání v polovině prosince. Už tehdy Ševčík řekl, že postup považuje za nezákonný a politický motivovaný a že se bude bránit soudní cestou. Ševčík tehdy odmítl odvolání převzít osobně, vedení univerzity mu ho muselo zaslat do datové schránky.
26. 1. 2024|

Palachovo poselství je stále aktuální, řekl premiér Fiala

Památku Jana Palacha, který se před 55 lety upálil na pražském Václavském náměstí, si v úterý lidé připomněli na několika místech v Česku. Patří mezi ně nádvoří pražského Karolina, kde byla v roce 1969 vystavena Palachova rakev, i studentův památník na Václavském náměstí. Svíčky lidé zapalovali i na Olšanských hřbitovech, kde je Palachův hrob. V Děčíně byl u příležitosti úterního výročí odhalen pomník Jana Palacha a Jana Zajíce. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je Palachovo poselství stále aktuální. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) se jeho čin zasloužil o přeměnu totalitní společnosti ve společnost demokratickou a svobodnou.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 20:16|

Rektor VŠE Dvořák se rozhodl odvolat děkana Ševčíka. Ten se chce bránit soudní cestou

Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák se rozhodl odvolat děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. „Setkal jsem se s ním dopoledne, abych mu písemné rozhodnutí předal, odmítl jej ale převzít, proto není pravomocné. Stane se tak, až mu bude doručeno,“ uvedl rektor. Své rozhodnutí odůvodňuje mimo jiné dlouhodobým poškozováním zájmů školy. Děkan Ševčík považuje rozhodnutí rektora za nezákonné a jednoznačně politické. Novinářům řekl, že se proti němu bude bránit soudní cestou.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 23:35|

Spor o odvolání děkana Ševčíka na VŠE pokračuje, rektor dál čeká na stanovisko fakultního senátu

Na pražské Vysoké škole ekonomické pokračuje spor o odvolání děkana Miroslava Ševčíka. Senát národohospodářské fakulty rozhodl, že se k návrhu nemůže vyjádřit. Na stanovisko přitom čeká rektor univerzity Petr Dvořák. Podle něj Ševčík dlouhodobě poškozuje dobré jméno školy. Ten to ovšem odmítá.
1. 11. 2023|

Na podzimní zdražování piva nejspíše naváže růst DPH. Podle pivovarů to ohrozí hlavně venkovské hospody

Říjen, listopad a prosinec jsou letos měsíce zdražování piva. Počátkem října začali v Plzni, v listopadu se přidají v Humpolci, na listopad a prosinec rozdělí zdražování i v Českých Budějovicích. A podobné plány mají i menší pivovary. V lednu na zdražení, které iniciují samotné pivovary, nejspíše naváže zvýšení DPH na čepované pivo, které se v parlamentu snaží prosadit vláda. Podle zástupců pivovarů nelze očekávat, že by růst DPH dokázaly absorbovat hospody do svých marží, takže patrně znovu stoupnou ceny i pro zákazníky. Zdražování piva bylo tématem Byznysu ČT24.
5. 10. 2023|

Dynamická televize, která uspokojí všechny druhy diváků. Končící generální ředitel ČT Dvořák zhodnotil 12 let ve funkci

Generální ředitel musí Českou televizi držet v chodu a  zlepšovat vnitřně, a kromě toho čelit tlakům zvenčí. V pořadu Interview ČT24 o tom hovořil stávající šéf ČT Petr Dvořák. Zhodnotil, jak se televize posunula za 12 let, kdy ji řídil – podle jeho slov je na úrovni špičkových veřejnoprávních institucí v západní Evropě.
26. 9. 2023|

Přišel jsem s Petrem Dvořákem a odcházím s ním, říká končící ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal

Ruská agrese vůči Ukrajině je podle končícího ředitele zpravodajství a sportu ČT Zdeňka Šámala situace, kdy bylo správné, aby Česká televize zaujala postoj. V Interview ČT24 Šámal také řekl, že si nevzpomíná na žádný okamžik, kdy by měl pocit, že něco takříkajíc zvoral, i když připustil, že s odstupem lze některé momenty hodnotit kriticky. Rozhovor se Zdeňkem Šámalem vedla Tereza Kručinská.
19. 9. 2023|

Chci, aby ČT udávala trendy na digitálním trhu, říká nastupující generální ředitel Souček

Za necelý měsíc bude mít Česká televize nového generálního ředitele. Rada České televize v červnu do této funkce zvolila dosavadního šéfa brněnského studia Jana Součka, který představil nejbližší spolupracovníky. Jak má Česká televize v budoucnu vypadat, představil v Interview ČT 24 nastupující generální ředitel. Rozhovor vedl Daniel Takáč.
5. 9. 2023|

Novou divizi digitálních služeb ČT povede Maxa, zpravodajství převezme Mrzena

Česká televize bude mít od října s nástupem nového generálního ředitele Jana Součka čtyři nové ředitele divizí. Novou divizi digitálních služeb povede dosavadní ředitel vývoje programu a nových médií Jan Maxa, v čele zpravodajství a publicistiky vystřídá odcházejícího Zdeňka Šámala dosavadní šéfredaktor ČT24 Petr Mrzena. Další novou divizi Obsah bude řídit Tereza Polachová a Korporátní služby povede Michal Fila. Souček, který nahradí Petra Dvořáka, změny představil na tiskové konferenci.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 14:06|

Déčko slaví deset let zábavy i vzdělávání. Chystá premiéry o umění či záchranářích a nové Žížaláky

Déčko už deset let vysílá každý den, od šesté hodiny ranní až do večerní osmé hodiny, program pro nejmenší diváky. Celou dekádu děti nejen baví, ale i vzdělává, motivuje ke sportu nebo třeba učí vařit. V narozeninový den stanice, ve čtvrtek 31. srpna, se děti mohou těšit na mimořádný program. Na podzim pak Déčko chystá několik premiér.
30. 8. 2023|

ČT art má význam, bilancuje Petr Dvořák deset let kulturního kanálu

Před deseti lety začal vysílat kanál ČT art. Od Událostí v kultuře, které program stanice zahájily, nabídl už přes 36 tisíc hodin kultury a umění. „ČT art plní svoji roli, oslovuje správnou diváckou skupinu a má význam v plejádě kanálů České televize,“ nepochybuje generální ředitel ČT Petr Dvořák. Desáté výročí si ČT art připomene spolu s diváky desetidenní oslavou od prvního zářijového pátku.
29. 8. 2023|

Česká televize na podzim uvede seriál s Krobotem, pokračování Osady i návrat StarDance

Česká televize odhalila podzimní program, který nabídne například seriál OKTOPUS s Miroslavem Krobotem v roli detektiva, nebo druhou řadu komediálního seriálu Osada. Známé osobnosti se utkají o titul královny či krále tanečního parketu ve dvanácté sezoně StarDance a Jiří Havelka v premiérovém dokumentárním cyklu odhalí, Jak se dělá dobrá škola. Z kin se na televizní obrazovky přesune Buko, Betlémské světlo nebo BANGER. a novinky představí také iVysílání.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 16:44|

Je to reakce na dlouhodobá veřejná vystoupení, uvedl rektor k odvolání děkana Ševčíka. Ten odmítá, že by fakultu poškozoval

Není to reakce na jeden či dva body, ale na dlouhodobý průběh. Některá veřejná vystoupení děkana Miroslava Ševčíka vzbuzovala negativní reakce a já jsem mu to vytýkal, uvedl v pořadu 90' ČT24 rektor VŠE Petr Dvořák. Zdůraznil, že nejde o názory, ale o formu a způsob, kde jsou pronášeny, což na školu hází negativní světlo. Ševčík v pořadu uvedl, že velmi silnou roli hrají média, která o něm šíří nepravdivé informace. Odmítl, že by poškozoval zájmy vysoké školy a zmínil, že petici proti jeho odvolání podepsalo desetkrát více lidí než pro jeho odvolání. Už dříve uvedl, že je připraven se proti rozhodnutí bránit právní cestou.
27. 6. 2023|

Rektor VŠE může odvolat děkana Ševčíka, umožnilo mu to hlasování akademického senátu

Akademický senát Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) umožnil rektorovi univerzity Petrovi Dvořákovi, aby odvolal Miroslava Ševčíka z funkce děkana Národohospodářské fakulty.  Rektor chce Ševčíka odvolat proto, že podle něj poškozuje dobré jméno školy. Podobně se vyjádřili i někteří členové senátu. Sám Ševčík a jeho podporovatelé z fakulty se proti tomu ohradili. Ševčík je připraven se proti rozhodnutí bránit právní cestou.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 20:48|

Radní ČT vyzvali Dvořáka, aby předložil všechny chystané smlouvy nad milion korun

Radní České televize (ČT) vyzvali končícího šéfa Petra Dvořáka k předložení chystaných smluv nad jeden milion korun dozorčí komisi. Ta má zároveň monitorovat předání funkce nově zvolenému generálnímu řediteli Janu Součkovi. Vyplývá to z aktuálního jednání rady. Podle Dvořáka je její rozhodnutí nezákonné. Ve funkci končí 30. září.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 17:22|

Do letošní sbírky Pomozte dětem dárci poslali rekordních 25 milionů

Rekordních 25 milionů korun se podařilo vybrat v letošním ročníku sbírky Pomozte dětem. Ta jim čtvrt století umožňuje žít kvalitněji – navzdory zdravotnímu nebo sociálnímu handicapu. Česká televize a Nadace rozvoje občanské společnosti rozdělí peníze mezi padesátku organizací a projektů.
16. 6. 2023|

Budoucnost televize je v digitálním prostoru, míní nově zvolený generální ředitel ČT Jan Souček

Cílem nově zvoleného generální ředitele České televize Jana Součka je připravit instituci na konec terestrického vysílání a přechod výhradně do digitálního prostoru, kde mohou diváci sledovat pořady pomocí nejrůznějších aplikací. Důležitá je podle něj i reforma financování televize a diskuze o podobě koncesionářských poplatků, jejichž výši by si představoval kolem 180 korun. Jan Souček byl hostem Událostí, komentářů, rozhovor s ním vedl moderátor Daniel Takáč.
8. 6. 2023|

Novým generálním ředitelem České televize byl zvolen ředitel brněnského studia Jan Souček

Novým generálním ředitelem České televize byl ve třetím kole zvolen ředitel brněnského studia ČT Jan Souček. S jedenácti získanými hlasy porazil dosavadního šéfa ČT Petra Dvořáka. Výsledky vyhlásil předseda volební komise Ladislav Mrklas. Souček se funkce ujme 1. října, kdy Dvořákovi vyprší druhé funkční období. Mandát je šestiletý. Veřejnoprávní televize hospodaří zhruba se sedmimiliardovým rozpočtem.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 19:52|

Děkan Ševčík podle Etické komise VŠE porušil kodex, píší Seznam Zprávy

Etická komise Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze se usnesla, že děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík v minulosti jednal v rozporu s etickým kodexem školy. Informoval o tom ve středu server Seznam Zprávy. Informaci následně potvrdily mluvčí VŠE Kateřina Pelouchová a předsedkyně Etické komise VŠE Lucie Andreisová.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 14:07|

Ševčíka se na VŠE zastala fakultní etická komise

Etická komise Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) se usnesla na tom, že její děkan Miroslav Ševčík neporušil svým chováním etický kodex univerzity. Komise zasedala na podnět rektora Petra Dvořáka, který chce Ševčíka z vedení fakulty odvolat kvůli tomu, že dlouhodobě poškozoval dobré jméno školy. Fakultní etická komise během zasedání naopak kritizovala jak rektora Dvořáka, tak i předsedkyni univerzitní etické komise Lucii Andreisovou.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 18:45|

Do užšího výběru na ředitele ČT postoupili Dvořák, Souček, Konrád, Štern a Hřídel

Do užšího výběru kandidátů na místo generálního ředitele České televize postoupil její stávající šéf Petr Dvořák, ředitel brněnského studia ČT Jan Souček a bývalý šéf televize Prima Martin Konrád. Ve druhém kole pak radní ČT mezi pětici uchazečů zvolili ještě kreativního producenta v ČT Jana Šterna a krizového manažera Pavla Hřídela. Vyplývá to ze středečního jednání rady.
17. 5. 2023|