TÉMA

Mnichov

Železniční trať na Domažlicku se má rozšířit na dvoukolejnou přes nevoli části místních

Část obyvatel Domažlic se začíná smiřovat s tím, že městem povede dvoukolejná trať do Německa. Úsek z hlavního nádraží k zastávce totiž lemují pozemky, na které by se kolejiště mělo rozšířit. A s peticí lidé neuspěli. Modernizace trati v oblasti má zrychlit dopravu mezi Plzní a Mnichovem a přispěje i k větší bezpečnosti. Stavba také zasáhne do infrastruktury Holýšova.
včera|

Ukrajině dáváme málo a pozdě, míní ministr Dvořák. Se Slováky prý Češi pokaždé nebyli jen kamarádi

Pokračující ruská válka proti Ukrajině ukazuje, že Západ nebyl na podobný konflikt připraven, což se projevuje i v nedostatečné pomoci. V Interview ČT24 to prohlásil ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) a dodal, že Ukrajina je pod tlakem, protože Rusko na rozdíl od Evropy přestoupilo na válečnou ekonomiku. V souvislosti s česko-slovenskými vztahy a pozastavením mezivládních konzultací Dvořák podotkl, že ne vždy byly v historii vztahy obou zemí na přátelské úrovni.
26. 3. 2024|

Odmítáme zahraniční diktát, reagoval Izrael na výzvy k uznání nezávislé Palestiny

Také v poslední den Mnichovské bezpečnostní konference patřila k hlavním tématům debat válka na Ukrajině, političtí představitelé se ale věnovali i evropskému zbrojnímu průmyslu a konfliktu mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. Palestinský premiér Muhammad Ištajja na konferenci vyzval k uznání nezávislého palestinského státu. Prohlásil rovněž, že v zájmu palestinské jednoty je připraven jednat s Hamásem. Příležitost podle něj bude 26. února v Moskvě, kam Rusko pozvalo všechny palestinské frakce.
18. 2. 2024Aktualizováno18. 2. 2024, 19:44|

Musíme podpořit evropský obranný průmysl, zdůraznila von der Leyenová

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Bezpečnostní konferenci v Mnichově prohlásil, že fakt, že Ukrajina nemá dostatek zbraní, posiluje ruského vůdce Vladimira Putina. Přítomné státníky vyzval, aby se vojenské porážky Ruska na Ukrajině nebáli. Kromě toho zdůraznil, že Putinova válka není jen bojem proti Ukrajině, ale proti všem pravidlům, protože případné ruské vítězství bude mít pro svět dalekosáhlé následky.
17. 2. 2024Aktualizováno17. 2. 2024, 13:43|

Zóna ČT24: Na bezpečnostní konferenci v Mnichově dorazí desítky státníků. V minulosti se stala místem zásadních oznámení

V pátek začíná v Mnichově bezpečnostní konference, na kterou opět dorazí desítky státníků, ministrů a expertů. Konference vznikla v šedesátých letech, založil ji jeden z představitelů německého protinacistického odboje. Platforma se postupně stala vyhledávanou příležitostí pro neoficiální setkání. Letos stejně jako loni bude hlavním tématem válka na Ukrajině a nově také izraelsko-palestinský konflikt. Blížící se konferenci se věnoval pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa.
11. 2. 2024|

Stávka zaměstnanců Lufthansy ovlivňuje i spoje s Českem

Na pěti německých letištích odstartovala stávka pozemního personálu společnosti Lufthansa. Potrvá do čtvrtečního rána a podle aerolinek se zřejmě dotkne zhruba sto tisíc cestujících. Zaměstnanci stávkují na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem a v Mnichově, což jsou důležité tranzitní uzly, a také v Berlíně, Düsseldorfu a Hamburku. Zrušeny jsou i některé spoje s Prahou.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 14:29|

V Německu zrušili stovky letů kvůli přívalům sněhu a ledovce, doprava kolabuje i v Norsku

Sněžení a ledovka komplikují dopravu napříč Evropou. Několik velkých letišť v Německu preventivně zrušilo stovky letů a na některých místech zůstanou zavřené i školy. Meteorologové navíc varovali, že v západní a severní části země by mohlo během 24 hodin napadnout dalších 15 až 35 centimetrů sněhu. Kvůli rozmarům počasí byl pozastaven provoz také na mezinárodním letišti Gardermoen v Oslu a problémy v dopravě hlásí také jih Švédska a Dánsko.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 17:10|

Ledovka v Mnichově zastavila všechny lety do Česka. Bavorsko uzavřelo část škol

Druhé největší německé letiště v Mnichově kvůli ledovce a silné námraze neodbavovalo v úterý dopoledne žádné lety, po poledni už ale opět pracuje. Zrušeny byly všechny úterní linky mezi Prahou a bavorskou metropolí. S následky zimního počasí se potýká většina Německa, nejvážnější je situace v Bavorsku. Některé školy v této spolkové zemi jsou z bezpečnostních důvodů uzavřené, protože na střechách leží silná vrstva sněhu.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 12:44|

Sníh v Evropě stále komplikuje dopravu. V Rakousku pod lavinou zahynul český lyžař

Jednapadesátiletý český lyžař v neděli odpoledne zahynul pod lavinou v rakouském lyžařském středisku Mölltaler Gletscher. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na policii ve spolkové zemi Korutany. Kromě této tragické události sníh komplikuje i dopravu. Cestující z mnichovského hlavního nádraží musí až do pondělí počítat s rozsáhlými omezeními, upozornila mluvčí Deutsche Bahn (DB). Mnichovské mezinárodní letiště v neděli již obnovilo provoz, nadále však budou trvat omezení. Například spoje mezi Mnichovem a Prahou jsou zrušené i v neděli. Nelétá se ani mezi Prahou a Amsterdamem. Tamní letiště Schiphol zrušilo desítky příletů a odletů.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 21:29|

Na jihu Německa museli lidé přespávat ve vlacích, sníh ochromil dopravu

Silné sněžení způsobilo vážné dopravní potíže na jihu Německa. V Mnichově se zastavila povrchová městská hromadná doprava a v bavorské metropoli, ale i v Ulmu v Bádensku-Württembersku museli cestující přenocovat ve vlacích, které rovněž nejely. Mnichovské letiště je zavřené, a to až do nedělního rána.
2. 12. 2023Aktualizováno2. 12. 2023, 15:16|

Německé restaurace budou muset po konci úlev zdražit. Tisícům podniků hrozí zánik

Restaurace v Německu budou od příštího roku zdražovat. Reagují tak na konce daňových úlev, které jim poskytla spolková vláda během pandemie. Namísto sedmi procent budou muset na dani z přidané hodnoty odvádět opět devatenáct procent. Většina restauratérů přenese vyšší daňovou zátěž na zákazníky. Tisíce majitelů podniků hrozí tím, že své restaurace uzavřou.
20. 11. 2023|

Němečtí archeologové objevili skvěle zachovalou středověkou protézu. Majitelem byl neznámý rytíř

Archeologové v Německu zkoumají pozůstatky muže, který měl místo ruky kovovou protézu. Žil před stovkami let, jeho náhradní umělá končetina patří k těm nejdůmyslnějším, které vědci zatím popsali.
15. 11. 2023|

Sto let od pivního puče. Neúspěšný pokus o převrat pomohl zpopularizovat Adolfa Hitlera

Neúspěšný pokus o převrat, ale také událost, se kterou se nedokázaly úřady meziválečného Německa patřičně vypořádat. Byl to první vážně míněný pokus nacistů dostat se k moci. Byla to událost, která nakonec pomohla zpopularizovat Adolfa Hitlera, a protože trestem pro něj a jeho nejbližší spolupracovníky bylo jen docela krátké vězení, nakonec mu neúspěch neuškodil – spíše naopak. Pokus o převrat provedli nacisté v Mnichově před sto lety – 8. a 9. listopadu 1923. Bylo to mimochodem také rovných patnáct let před křišťálovou nocí.
8. 11. 2023|

Desetitisíce muslimů se vydaly do ulic vyjádřit podporu Gaze. Pálili izraelské vlajky

Teroristé z Hamásu vyzvali na pátek ke generální mobilizaci muslimů po celém světě. Desítky tisíc lidí se zúčastnily demonstrací na Blízkém východě. Protestující se sešli například v Bangladéši, Íránu nebo Afghánistánu. Tam někteří lidé na znamení neúcty šlapali na americké a izraelské vlajky. Shromáždění na podporu Palestinců byla naplánovaná i v Římě, Helsinkách, Mnichově či Istanbulu. Francouzská policie musela ve čtvrtek nasadit slzný plyn a vodní děla proti demonstrantům v Paříži, kteří ignorovali zákaz akcí na podporu Palestinců.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 19:18|

Bylo rozhodnuto devět dní před podpisem mnichovské dohody, připomíná Pithart. Národ se podle něj s traumatem nevyrovnal

Mnichovská dohoda představuje trauma, které český národ neměl příležitost zpracovat, řekl bývalý předseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) v pořadu Události, komentáře. Poukázal na údajné snahy tehdejší československé politické reprezentace odevzdat území první republiky a kritizoval uchylování se k pozici oběti, ke kterému má podle jeho názoru česká společnost stále sklony.
30. 9. 2023|

Nová trať z Plzně do Stoda už má územní rozhodnutí, vydal ho Jihočeský kraj

Jihočeský krajský úřad vydal územní rozhodnutí k novostavbě trati z Plzně do Stoda. To měl přitom původně vydávat Plzeňský kraj, jenže ten neměl dost úředníků. Ministerstvo dopravy tak schvalování kvůli dvouletému průtahu přesunulo do sousedního kraje. Trať za devět miliard korun chtěla Správa železnic (SŽ) začít stavět už loni, teď to má být až rok 2025.
27. 9. 2023|

Před třiceti lety si bývalý agent StB Minařík vyslechl rozsudek za přípravu atentátu na Svobodnou Evropu

Před třiceti lety si bývalý agent StB Pavel Minařík vyslechl rozsudek za přípravu atentátu v mnichovském sídle rádia Svobodná Evropa. Do vězení kvůli tomu ale nikdy nenastoupil. Nadřízená instance čtyřletý trest zrušila a státní zástupci už pak u soudů neuspěli.
17. 9. 2023|

Dílo Gertrud Kauders, zavražděné nacisty, zůstalo zazděné 80 let. Objevili ho až dělníci

Výtvarnice Gertrud Kauders se narodila ve stejném roce jako Franz Kafka, rovněž do pražské německé židovské rodiny. A stejně jako Kafkovo dílo, i to Gertrud se podařilo zachovat díky přátelům. Na rozdíl od svého slavného současníka ale zůstala Gertrud Kauders téměř osmdesát let téměř zapomenuta. Její dílo totiž prakticky celé zmizelo.
3. 8. 2023|

Kusy ledu padající rychlostí 120 kilometrů z nebe. Kroupy mohou i zabíjet

Tento týden přináší první výraznější bouřkovou epizodou tohoto roku. Bouřky můžou být doprovázeny i krupobitím, přičemž velikost krup může výjimečně přesáhnout i tři centimetry. A jejich dopad může způsobit nejen vážné zranění, ale dokonce i smrt.
22. 6. 2023|

Trať v Domažlicích potřebuje zmodernizovat. Desítky lidí nechtějí, aby nová kolej vedla přes jejich pozemky

Desítky obyvatel Domažlic odmítají plány na zdvojkolejnění tamní železniční trati. Jsou sice zvyklí, že jim kolem domů projíždějí vlaky, ale nová kolej, která je součástí plánované modernizace trati z Prahy do Mnichova, má vést přes jejich pozemky. Vlakové spojení by mělo být rychlejší a bezpečnější.
21. 6. 2023|

V osmi českých obcích si lidé v sobotu vybrali nové zastupitele

V sobotu si lidé v osmi českých obcích volili nové zastupitele. Například ve středích Čechách si nové vedení v opakovaných volbách vybrali obyvatelé Kadlína na Mělnicku a Plchova na Kladensku. V Plzeňském kraji se volilo v obcích Líšina na jihu Plzeňska a Mnichov na Domažlicku, na Vysočině ve Vísce. A lidé vyrazili k urnám také v Ústeckém kraji, kde se znovu volilo v Bynovci na Děčínsku, v Žiželicích na Lounsku a Domašíně na Chomutovsku.
18. 6. 2023Aktualizováno18. 6. 2023, 09:25|

Obyvatelé osmi obcí rozhodovali o nových zastupitelstvech. Stará se rozpadla

V sedmi obcích se v sobotu konaly nové komunální volby. Dosavadní zastupitelstva nevydržela osm měsíců od řádných voleb, a tak museli obyvatelé rozhodnout znovu. V jedné obci se měly konat dodatečné volby, ale nakonec se ani tentokrát nepodařilo sehnat dostatek kandidátů, kteří by mohli v zastupitelstvu usednout.
17. 6. 2023Aktualizováno17. 6. 2023, 22:38|

Frontmana kapely Rammstein vyšetřuje prokuratura kvůli obviněním ze sexuálního násilí

Německá metalová legenda Rammstein přišla o spolupráci s jedním z největších hudebních vydavatelství, Universalem. Jde o další ránu, kterou spustila aféra údajného sexuálního obtěžování a zneužívání fanynek frontmanem kapely Tillem Lindemannem. Kvůli nejméně třem obviněním ho začala vyšetřovat německá prokuratura.
16. 6. 2023|

Po nenávisti a krveprolití spolu musíme pracovat na míru, řekl Bek na sjezdu sudetských Němců

Máme za sebou mnoho nenávisti, bolesti a dokonce i krve, proto musíme pracovat na míru. Na hlavním shromáždění na sudetoněmeckém sjezdu v Řezně to v neděli prohlásil český ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který sudetské Němce pozdravil jako milé krajany. Bek se po Danielu Hermanovi a Pavlu Bělobrádkovi (oba KDU-ČSL) stal třetím úřadujícím členem české vlády, který se sudetoněmeckého setkání zúčastnil. Šéf sudetských Němců Bernd Posselt se po Bekově projevu omluvil za podíl sudetských Němců na nacismu.
28. 5. 2023Aktualizováno28. 5. 2023, 13:59|