TÉMA

Hyundai

Výroba aut byla v prvním čtvrtletí v Česku rekordní

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 11,5 procenta na 394 443 vozů. Je to dosud nejvyšší produkční výsledek prvního kvartálu. Výroba elektrických vozidel klesla o třetinu na 27 024 aut a jejich podíl na tuzemské produkci automobilů meziročně klesl z 11,7 na 6,8 procenta, oznámilo ve čtvrtek Sdružení automobilového průmyslu.
18. 4. 2024Aktualizováno18. 4. 2024, 13:53|

Obce na Karvinsku chtějí po státu, aby prověřil podmínky pro vybudování průmyslové zóny v Dolní Lutyni

Bohumín, Dolní Lutyně a Dětmarovice budou požadovat od státu důkladné prověření všech podmínek pro případné vybudování strategické průmyslové zóny v Dolní Lutyni na Karvinsku. Chtějí také záruky, že se nezhorší kvalita života jejich obyvatel. Se stavbou zóny souvisí několik problémů, upozornili po pátečním jednání bohumínský starosta Petr Vícha (SOCDEM) a dolnolutyňský starosta Pavel Buzek (STAN). Proti stavbě zóny už vznikla i petice.
8. 3. 2024|

Desítky lidí z nošovické automobilky Hyundai mohou přijít o práci. Zavírá se převodovkárna

Automobilka Hyundai Nošovice oznámila, že se chystá propustit desítky lidí z jedné výrobní haly, ve které pracují asi dvě stovky zaměstnanců. Jedná se o takzvanou převodovkárnu. Většina ze dvou set lidí by mohla najít uplatnění v jiných provozech, pro část pracovníků ale firma zřejmě práci mít nebude. Jde o dvacet až třicet lidí. Informoval o tom server iDNES.cz.
20. 11. 2023|

Nejméně dvacet milionů vozů GM má vadné airbagy, tvrdí americký list

Nejméně 20 milionů vozů automobilky General Motors je vybaveno vadnými airbagy a měly by být svolány ke kontrole, než se zraní nebo zabije více lidí. Uvedl to list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na informované zdroje. Celkem může být vadných až 52 milionů airbagů, které použily také jiné automobilky.
5. 10. 2023|

Pomalu, ale přesto roste i v Česku zájem o elektroauta. Postupně přestane být na výběr

Elektroaut se v Evropské unii prodává už více než vozů s dieselovým pohonem. Zdaleka ne tolik jako v mnoha dalších státech sedmadvacítky, ale přesto roste zájem o elektromobily i v Česku. Prodejci to dávají do souvislosti s rozrůstající se sítí nabíječek. Že přece jenom není tak velký jako v některých jiných zemích, je zřejmě hlavně vysokou cenou vozů s elektrickým pohonem.
23. 7. 2023|

Škoda Auto jedná o prodeji aktiv v Rusku. V koncernu má zodpovídat za expanzi do jihovýchodní Asie

Škoda Auto v rámci mateřského koncernu Volkswagen převezme strategické řízení a budoucí expanzi značek Škoda, Volkswagen a Seat v regionu jihovýchodní Asie ASEAN. Ten vedle Vietnamu zahrnuje například Kambodžu, Laos, Singapur, Malajsii nebo Filipíny. Na trhu chce dosáhnout podílu pět procent. Informovali o tom zástupci společnosti. Podobnou roli v rámci koncernu již má automobilka v Indii. Škodovka podle šéfa Klause Zellmera jedná také o prodeji svých aktiv v Rusku, tedy výrobních závodů a prodejní sítě. Jednání jsou v závěrečné fázi.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 19:03|

Norma Euro 7 má začít platit v roce 2025. Automobilový průmysl se obává, že se nestihne připravit

Europoslanci potvrdili, že od roku 2035 se budou –⁠ při pořízení nového vozu –⁠ prodávat už jenom bezemisní automobily. Už za dva roky má ale začít platit nová norma Euro 7, ke které má výhrady česká vláda. A k tomuto kritickému postoji se připojil i Senát. Evropská komise připomíná, že silniční provoz je hlavním zdrojem znečištění ve městech, a proto je potřeba předpisy zpřísnit. Tuzemští výrobci jsou ale proti, argumentují možným propouštěním, chybí jim prý i čas na přípravu.
19. 2. 2023|

Automobilky se obávají „zadřených kol“. Po stropu na ceny energií v ČT volali šéfové Škody, Hyundai i Toyoty

Tuzemští výrobci automobilů s obavami sledují růst cen elektřiny i zemního plynu, které se mohou zásadně propsat do výroby jich samotných i jejich dodavatelů, a závažně tak ovlivnit i českou ekonomiku. Předseda představenstva Škoda Auto Klaus Zellmer i generální ředitel české Hyundai Martin Saitz ve vysílání ČT24 vyzvali vládu, aby energie pro velké podniky zastropovala.
20. 10. 2022|

V Ostravě mají první veřejnou vodíkovou plnicí stanici. Do osmi let by jich mělo být v Česku 80

V Ostravě byla uvedena do provozu první veřejná vodíková plnicí stanice v České republice. Její vybudování trvalo dva měsíce a přišlo zhruba na čtrnáct milionů korun. Plnička určená pro osobní vozidla se nachází ve Vítkovicích u vjezdu do výrobního areálu.
28. 6. 2022|

V Česku se loni vyrobilo méně osobních aut, stoupl ale jejich prodej

Výroba osobních aut v Česku loni klesla meziročně o 4,1 procenta na 1,105 milionu vozů. Proti předcovidovému roku 2019 to bylo o téměř 23 procent méně. Produkce se výrazněji propadla ve třetím čtvrtletí, kdy kulminovala krize na trhu s polovodiči. Ta ovlivnila také prodej nových osobních aut v Evropské unii, který loni klesl o 2,4 procenta na 9,7 milionu. V České republice ovšem prodej osobních aut naopak vzrostl, a to o 1,9 procenta na 206 876 vozů.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 11:38|

Nedostatek čipů zbrzdil prodej nových aut, rekordní byl zájem o vozy z druhé ruky

Prodej nových osobních aut v minulém roce vzrostl meziročně o 1,9 procenta na více než dvě stě tisíc vozů, proti předcovidovému roku 2019 byl ovšem o 17,2 procenta nižší a situaci komplikovaly výpadky v dodávkách. Výrazný zájem kupců proto zaznamenávali dovozci ojetých aut z ciziny, prodalo se jich přes 185 tisíc, tedy nejvíc za posledních třináct let.
6. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 20:17|

Výroba ve Škoda Auto se po Vánocích rozjede až 10. ledna

Výroba v automobilce Škoda Auto se po vánočních svátcích rozjede až 10. ledna. Výrobní linky se před svátky zastaví 22. a 23. prosince. Uvedl to týdeník Škodovácký odborář. Důvodem delší odstávky je podle něj rozhodnutí z koncernu Volkswagen a také nutnost provést plánované investice. Škodovka podepsala také novou kolektivní smlouvu pro příští rok a na jaře bude firma s odbory jednat o růstu mezd.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 10:27|

V Česku se začal vyrábět nový hybrid, poptávka po tomto typu aut roste

Do produkce dalšího auta s hybridním motorem se v úterý pustila kolínská automobilka Toyota. Je to první vůz z této továrny, který nemá čistě spalovací motor. Stává se tak druhým závodem v Evropě, který bude model Yaris vyrábět. Firmy z oboru kvůli zvyšující se poptávce po autech s hybridním pohonem nabírají další zaměstnance.
9. 11. 2021|

Zamrzly dodávky, na nové auto se čeká až rok

I rok čekají nyní zákazníci na nová auta, která si objednali. Čekací doba se v některých případech zdvojnásobila. Je to důsledek nedostatku čipů, celosvětových problémů s logistikou i vyšší poptávky.
13. 9. 2021|

Výroba aut oproti loňskému jaru vzrostla, odvětví se ale přesto nachází ve složité situaci

Za první čtyři měsíce letošního roku vyrobily továrny v Česku přes 453 tisíc osobních aut. Oproti loňskému roku je to sice o třetinu víc, loni ale továrny kvůli koronaviru v březnu a dubnu vyráběly jen minimálně. Téměř deset procent z nových vozů tvoří elektrické. Podle výrobců se automobilový průmysl nadále nachází ve složité situaci.
20. 5. 2021|

Hyundai a Kia zaplatí v USA 137 milionů dolarů kvůli pomalému svolávání aut

Jihokorejská automobilka Hyundai Motor a její sesterská společnost Kia Motors zaplatí ve Spojených státech pokutu 137 milionů dolarů (tři miliardy korun) kvůli pomalému postupu při svolávání zhruba 1,6 milionu automobilů, u kterých mohly nastat problémy s motorem.
27. 11. 2020|

Prodej osobních aut v říjnu klesl. Nenavázal tak na nadějné září

Prodej nových osobních aut za deset měsíců klesl o 21,7 procenta na 165 154 vozů. Po nadějném září, kdy prodeje o sedm procent vzrostly, se v říjnu trh propadl meziročně o 15,6 procenta. Rostl prodej autobusů a motocyklů. Oznámil to ve středu Svaz dovozců automobilů.
4. 11. 2020|

Prodej osobních aut klesl v Česku za devět měsíců o 22 procent

Prodej nových osobních aut v Česku se za tři čtvrtletí meziročně snížil o 22,4 procenta na 148 319 vozů. Oznámil to v pondělí Svaz dovozců automobilů. U lehkých užitkových vozů činí pokles 23,6 procenta a u nákladních automobilů 35 procent.
5. 10. 2020|

Škodovka představila model auta, které jede čistě na elektřinu. Zájem v Česku je však stále nízký

Automobilka Škoda Auto představila model, který je poháněný čistě elektrickou energií – Enyaq. Jde o první takový elektromobil vyráběný v Česku. Elektromobilů nebo takzvaných hybridů v zemi neustále přibývá, ve srovnání s ostatními evropskými státy je však Česko výrazně pozadu. Problém je zejména v tom, že chybí dobíjecí stanice, zákazníky odrazuje i vyšší cena.
1. 9. 2020|

Automobilový průmysl klesl za sedm měsíců o 30 procent. Žádá podporu od vlády

Výroba osobních aut v Česku se od ledna do července meziročně propadla o 29,7 procenta na 586 333 vozů. I v létě tak pokračoval pokles způsobený koronavirovou krizí, oznámilo ve čtvrtek Sdružení automobilového průmyslu (SAP). Samotný červenec však už hodnotí kladně.
20. 8. 2020|

Výroba aut v Česku klesla v pololetí o třetinu. Červen přinesl mírné oživení

Výroba osobních aut v Česku v prvním pololetí klesla meziročně o 32,6 procenta na 503 615 vozidel. Oznámilo to v pondělí Sdružení automobilového průmyslu. Zároveň uvedlo, že samotný červen přinesl mírné oživení výroby: zatímco v květnu klesla produkce ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o 52,8 procenta, v červnu činil pokles 17 procent.
20. 7. 2020|

Prodej aut klesl za pololetí v Česku o 26 procent, v Německu o 35 procent

Tuzemský prodej nových osobních automobilů v 1. pololetí kvůli epidemii koronaviru klesl o 26 procent na 95 029 vozů. V červnu byl ale už jen o pět procent meziročně nižší, oznámil Svaz dovozců automobilů. V Německu se prodej snížil v prvním pololetí meziročně o téměř 35 procent na 1,21 milionu.
3. 7. 2020Aktualizováno3. 7. 2020, 14:11|
Reportéři ČT

Nedostatek informací, chaos při testování. O nákaze v Dole Darkov se prý horníci dozvídali z internetu

Zatímco ve většině republiky se ruší zákazy kvůli koronavirové pandemii, pro Karvinsko platí dál. Tamní černouhelný Důl Darkov se stal největším ohniskem nákazy. O víkendu se zastavila těžba a proběhlo velké testování zaměstnanců šachty, jejich příbuzných a lidí z dodavatelských firem. Nemocných jsou více než dvě stovky. Co se mělo udělat jinak, aby se nákaza v dole tolik nerozšířila, zjišťovali Reportéři ČT.
26. 5. 2020|

Do Nošovic přijede 750 korejských inženýrů. Výjimku klíčovému zaměstnavateli schválila vláda

Korejští pracovníci automobilky Hyundai budou moci přijet do závodu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Celkem zhruba 750 inženýrů, kteří budou pracovat na vývoji nového vozidla, rozhodla v pátek vláda. Podle Asociace cestovních kanceláří ČR by měl kabinet cestovnímu ruchu pomoci vyjednáním dvoustranných dohod se zeměmi s nízkým rizikem nákazy. V největší německé letecké společnosti Lufthansa zanikne zhruba 10 tisíc pracovních míst. Norský parlament schválil důležitý zákon o restrukturalizaci podniků. Amazon prohrál soud ve Francii. Americký prezident Donald Trump podepsal pomoc malým podnikům a nemocnicím. Air France dostanou záchranný balíček.
24. 4. 2020Aktualizováno25. 4. 2020, 16:20|