TÉMA

Kim Čong-un

Kim Čong-un dohlédl na cvičení dělostřelectva se „supervelkými“ odpalovacími zařízeními
Severokorejský vůdce Kim Čong-un v pondělí dohlížel na cvičení dělostřeleckých jednotek na západě země. Podle severokorejské státní tiskové agentury KCNA jsou „nově vybavené supervelkými“ odpalovacími zařízeními. Odehrálo se v době návštěvy Jižní Koreje americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem.
před 3 h hodinami|ČTK
Konec nostalgie, zní z KLDR. Napětí a obavy z konfliktu mezi Korejemi rostou
Na Korejském poloostrově to zase jednou vře. Pchjongjang zostřuje rétoriku vůči jižnímu sousedovi a diktátor Kim Čong-un vydává příkazy k přípravám na válku, zatímco zpřetrhává diplomatické kanály a strhává pomníky jednoty korejského národa. Region se může stát dalším ohniskem nestability a tamní situaci sledují všichni významní hráči.
3. 2. 2024|Adam Musil
Kim Čong-un vyzval k přípravě na válku. Jihokorejci zaznamenali odpal několika raket
Severokorejský vůdce Kim Čong-un při návštěvě loděnic v přístavním městě Nampcho vyzval k posílení vojenského námořnictva. Podle něj je to klíčový úkol v přípravě na válku, napsaly zahraniční agentury s odkazem na severokorejská státní média. V pátek ráno pak Jižní Korea informovala, že podle její armády KLDR vypálila na západním pobřeží několik střel s plochou dráhou letu.
2. 2. 2024Aktualizováno2. 2. 2024, 22:29|ČTK
Velká Británie zmapovala severokorejské dodávky do Ruska. Bude se jimi zabývat i OSN
V únoru plánuje expertní panel Organizace spojených národů vydat první zprávu o dodávkách severokorejské munice do Ruska, kterou podle Kyjeva i Washingtonu Moskva nasazuje ve válce proti Ukrajině. Vývoz zbraní z KLDR zakazuje několik rezolucí Rady bezpečnosti, jíž je Moskva stálým členem. Důkazy o severokorejských zásilkách na ruský Dálný východ se množí od října minulého roku. Ty poslední dodala OSN Velká Británie tento týden.
25. 1. 2024|ČT24
KLDR testovala systém podmořských jaderných dronů. Soul hrozí „drtivou odpovědí“
Severní Korea oznámila, že u východního pobřeží provedla test svého podmořského systému „Heil-5-23“. Podle agentury Reuters se pod názvem skrývají podvodní útočné drony schopné nést jaderné zbraně. Pchjongjang zkouškou reagoval na společné námořní cvičení Jižní Koreje, Spojených států a Japonska, které se konalo tento týden. Soul severokorejský test označil za provokaci.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 22:07|ČTK
Jižní Korea jako nepřítel číslo jedna. Pchjongjang chce zlikvidovat i přeshraniční železnici
Severní Korea zrušila vládní úřady, které mají na starosti vztahy s Jižní Koreou, včetně záležitostí sjednocování a mezikorejského turistického ruchu. Vůdce KLDR Kim Čong-un kromě toho vyzval parlament k přijetí ústavního dodatku, jenž by Jižní Koreu označil za striktně oddělenou zemi a nepřítele číslo jedna. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na severokorejská státní média.
16. 1. 2024|ČTK
KLDR ostřelovala námořní nárazníkové pásmo, Soul evakuoval ostrov
Severní Korea v pátek odpálila do moře u hranic s Jižní Koreou na dvě stě dělostřeleckých granátů. Podle tiskových agentur to uvedla jihokorejská armáda. Soul nařídil evakuaci ostrova Jeonpchjong, který se nachází deset kilometrů od severokorejských hranic. Jihokorejská armáda později uvedla, že v oblasti po severokorejské střelbě provedla odpovídající cvičení s ostrou municí.
5. 1. 2024Aktualizováno5. 1. 2024, 13:39|ČTK, ČT24
Kim nařídil rychlejší zbrojení. Chce se připravit na válku
Severokorejský vůdce Kim Čong-un nařídil armádě a zbrojnímu průmyslu urychlit přípravy na válku v důsledku podle něj bezprecedentních konfrontačních kroků ze strany Spojených států. Informovala o tom ve čtvrtek severokorejská státní média, podle nichž Kim hovořil o prioritách pro příští rok na setkání vládnoucí komunistické strany. Diktátor rovněž prohlásil, že KLDR rozšíří strategickou spolupráci s „protiimperialistickými nezávislými zeměmi“.
28. 12. 2023|ČTK
Na Korejském poloostrově roste napětí. Kim Čong-un mluví o schopnosti „vést plnohodnotnou válku“
Vůdce KLDR Kim Čong-un vyzval severokorejskou armádu, aby byla připravena reagovat na provokace ze strany nepřátel. V pátek to podle agentury Reuters uvedla severokorejská státní média. Na Korejském poloostrově se znovu zvýšilo napětí poté, co KLDR vypustila v listopadu na oběžnou dráhu svou špionážní družici.
1. 12. 2023|
Jižní Korea částečně pozastavuje vojenskou dohodu s KLDR kvůli špionážní družici
Jihokorejská vláda ve středu rozhodla o částečném pozastavení platnosti vojenské dohody s KLDR v reakci na vypuštění špionážní družice oznámené v úterý Pchjongjangem. Informovaly o tom světové agentury. Soul hodlá obnovit průzkumné lety v hraničním pásmu obou zemí, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Krok KLDR po Spojených státech či Japonsku rázně odsoudil i generální tajemník OSN António Guterres. USA do oblasti podle agentury Reuters vyslaly ponorku na jaderný pohon.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 13:37|
Kim Čong-un si prohlédl výrobnu stíhaček v Rusku. Zbrojní spolupráce s Putinem straší Západ
Severokorejský vůdce Kim Čong-un v pátek navštívil výrobnu stíhaček v ruském městě Komsomolsk na Amuru. Už ve středu prozkoumal v doprovodu ruského vládce Vladimira Putina kosmodrom a podle dostupných informací se připravuje i na prohlídku ruské válečné flotily. Případná zbrojní spolupráce obou zemí znepokojuje západní země. Spojené státy už pohrozily dalšími sankcemi, pokud k takovému obchodu dojde.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 23:27|
KLDR stojí za Putinem a jeho rozhodnutími, řekl Kim Čong-un na společné schůzce
Severní Korea podporuje Vladimira Putina ve všech jeho rozhodnutích, řekl ve středu podle agentury Reuters severokorejský vůdce Kim Čong-un. Putin uvedl, že Rusko pomůže KLDR v oblasti vesmírných družic. Oba státníci se sešli na kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě, kde jednali přes pět hodin. Podle západních médií a Kyjeva Putin severokorejského lídra žádal o zbraně, které by podpořily ruskou invazi na Ukrajinu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se k tomu nechtěl vyjádřit. Předmětem rozhovorů byla podle agentury RIA Novosti také možnost vyslání severokorejského kosmonauta do vesmíru.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 22:43|Matěj Lucovič
Kim dorazil do Ruska. Kde a kdy se sejde s Putinem, není jasné
Severokorejský vůdce Kim Čong-un poprvé po čtyřech letech opustil území svého státu a přijel obrněným vlakem do Ruska. Podle ruských médií ho ve vsi Chasan na hranici s KLDR přivítal ministr ekologie a přírodních zdrojů Alexandr Kozlov. Kim se má sejít s ruským vůdcem Vladimirem Putinem, který je nyní na Dálném východě. Spekuluje se, že spolu budou jednat o dodávkách severokorejských zbraní pro ruskou armádu. Místo a čas schůzky Kreml neupřesnil.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 22:42|
Kim Čong-un se vydal do Ruska, podle Reuters bude jednat o dodávkách zbraní a potravin
Severokorejský vůdce Kim Čong-un se vydal vlakem na cestu do Ruska, kde by se měl sejít s ruským vůdcem Vladimirem Putinem. V pondělí uvedla jihokorejská televizní stanice YTN s odvoláním na nejmenovaný jihokorejský vládní zdroj, cestu později potvrdila oficiální severokorejská tisková agentura KCNA i Rusko. Podle jihokorejských médií by se schůzka Kima s Putinem mohla uskutečnit již v úterý, zřejmě ve Vladivostoku.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 21:00|
Severní Korea spustila na vodu svou první jadernou ponorku. Kim Čong-un chce pokračovat ve zbrojení
Severní Korea uvedla do provozu svou první taktickou jadernou ponorku. Zařadila ji do flotily, která hlídkuje ve vodách mezi Korejským poloostrovem a Japonskem. Informovala o tom v pátek státní tisková agentura KCNA. Slavnostního spuštění na vodu se zúčastnil severokorejský vůdce Kim Čong-un.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 23:06|
Ruská diplomacie slaví. Kim Čong-un podle zdrojů z Washingtonu vyrazí za Putinem jednat o munici
Severokorejský vůdce Kim Čong-un se podle amerických médií chystá v září do Ruska, kde má jednat se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem o prodeji zbraní. Novináři se odvolávají na vysoce postavené představitele ve Washingtonu, Moskva to nekomentuje. KLDR veřejně podporuje ruskou agresi na Ukrajině a vlastní velké zásoby munice, kterou Moskva pro válku potřebuje.
5. 9. 2023|
Rusko kvůli zbraním utužuje spolupráci s KLDR. Často se kazí, říkají o ukořistěné munici Ukrajinci
Rusko hledá spolehlivého spojence ve zbrojním průmyslu, který by mu vzhledem k přetrvávající agresi proti Ukrajině pomohl dodávkami zbraní. I proto se podle bezpečnostního mluvčího Bílého domu Johna Kirbyho vydal Sergej Šojgu během minulého týdne do Pchjongjangu. Rusko už severokorejskou munici používá. Ukrajinští obránci si přitom postěžovali, že ta, kterou od okupantů ukořistili, je nekvalitní a nevyzpytatelná.
31. 7. 2023|
Chudý a izolovaný, demokratický a bohatý. Oba korejské státy slaví 70 let příměří
Severní Korea předvedla ruskému ministrovi obrany Sergeji Šojguovi tradiční vojenskou přehlídku, včetně zakázaných raket a dronů, které imitují americké bezpilotní stroje. Ministr se spolu s čínskou delegací účastní v Pchjongjangu oslav sedmdesáti let od uzavření příměří, které zastavilo korejskou válku. Milník si připomínají i v demokratické jižní části poloostrova.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 23:06|
V Severní Koreji lidé umírají hlady. Situace je kritická, řekli svědci BBC
V Severní Koreji je nedostatek jídla a sousedé umírají hlady. V exkluzivních rozhovorech to novinářům britské stanice BBC řekli tři lidé, kteří tam žijí. Jejich svědectví naznačuje, že situace v totalitní diktatuře je nejhorší od hladomoru z druhé poloviny 90.let. Pchjongjang tvrdí, že zájmy jeho občanů pro něj vždy byly na prvním místě. Svědectví získané BBC zpochybnil tvrzením, že jsou smyšlená a pocházejí od protirežimních sil.
15. 6. 2023|
Zlepšíme náš jaderný odstrašující potenciál, hrozí KLDR po posílení spolupráce mezi Soulem a USA
Kim Jo-čong, vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, prohlásila, že KLDR musí dále zdokonalit svůj „jaderný odstrašující potenciál“. Informuje o tom agentura Reuters, podle které v Pchjongjangu vzbudila nevoli dohoda o posílení spolupráce mezi Jižní Koreou a Spojenými státy z tohoto týdne.
29. 4. 2023|
Doporučujeme
Spolu v jednom zákopu. Válka sbližuje Rusko a KLDR
Od počátku otevřené invaze na Ukrajinu má Rusko nenápadného spojence. Severní Korea – východoasijská diktatura nyní podle některých analytiků využívá příležitosti vyjít z izolace a nabízí pomocnou ruku svému sousedovi. Obě země usilovně pracují na zlepšení bilaterálních vztahů. Moskva zejména kvůli nedostatku zbraní a hotovosti kvůli vleklé válce, kterou rozpoutala na Ukrajině, a Severní Korea naopak potřebuje kvůli vážným ekonomickým problémům rozšířit dovoz levné ropy a potravin.
28. 4. 2023|
Pchjongjang pokračuje v testu raket. Odpal střel je podle Soulu „vážnou provokací“
Severní Korea v pondělí ze svého východního pobřeží odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu. Dopadly do Japonského moře. Podle zahraničních agentur o tom informovalo velení jihokorejské armády a japonská pobřežní stráž. Komunistická země v posledních týdnech rakety testuje opakovaně. KLDR novou zbrojní zkoušku provedla v den, kdy Spojené státy a Jižní Korea zahájily další vojenské manévry, jichž se účastní i americká letadlová loď Nimitz s jaderným pohonem a její úderná skupina.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 11:45|
KLDR simulovala jaderný útok. Buďme připraveni kdykoli provést úder, vyzval Kim Čong-un Severokorejce
Severokorejský vůdce Kim Čong-un vyzval svou zemi, aby byla připravena kdykoli provést jaderné útoky k odvrácení války. S odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA to uvedla agentura Reuters, podle níž Pchjongjang v neděli odpalem balistické rakety simuloval taktický jaderný útok. Cílem byla Jižní Korea, píše agentura AP.
20. 3. 2023|
Za „barbarský čin“ označilo Tokio další severokorejský test mezikontinentální střely
Severní Korea ve čtvrtek odpálila mezikontinentální balistickou raketu, která dopadla do Japonského moře. Tokio i Soul kvůli dalšímu vojenskému testu komunistické země svolaly své bezpečnostní rady. Ve čtvrtek se přitom v Japonsku setkali tamní premiér Fumio Kišida s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 23:28|