TÉMA

Severní Irsko

Irsko se sjednotí v roce 2024, předpověděl Star Trek. Lidé vidí souvislost s úspěchem severoirských nacionalistů
Na sociálních sítích sdílejí lidé konverzaci, která se odehrála mezi androidem Datem a kapitánem Picardem v jednom z dílů sci-fi seriálu Star Trek. V debatě o terorismu padne zmínka, že v roce 2024 došlo ke sjednocení Irska. Televize v době vyhroceného britsko-irského konfliktu epizodu raději nevysílaly. Dnes zájem o narážku na jednotné Irsko přitáhl úspěch nacionalistické strany Sinn Féin ve volbách do regionálního parlamentu v Severním Irsku.
5. 3. 2024|ČTK
Severní Irsko má premiérku strany, která by jednou chtěla sjednocení ostrova
Severní Irsko má novou předsedkyni vlády. Tato část Velké Británie se tak dočkala kabinetu celé dva roky od voleb. Historicky poprvé vládu povede zástupkyně strany Sinn Féin, která usiluje o sjednocení s Irskou republikou. Místní politici sestavení kabinetu dlouho blokovali. Přeli se kvůli brexitu, především kvůli novým pravidlům zavedeným po odchodu Spojeného království z Evropské unie.
5. 2. 2024|ČT24
Bouře Isha v Británii narušila dopravu, desítky tisíc domácností jsou bez proudu
Bouře Isha v Británii v noci na pondělí silně narušila dopravu, kvůli popadaným stromům přišli o život dva lidé. Na mnoha místech země zaznamenali nejsilnější poryvy větru za posledních dvacet let. V Northumberlandu na severoanglickém pobřeží vál vítr rychlostí 159 kilometrů za hodinu. Ráno bylo bez proudu zhruba sedmdesát tisíc domácností, většina z nich v Severním Irsku, píše zpravodajský server BBC News.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 17:05|ČTK
Krvavá neděle je zpět u britského soudu. Blízkým obětí by to mohlo přinést první zadostiučinění
Krvavá neděle (Bloody Sunday) z ledna 1972 se po více než padesáti letech vrací k britskému soudu. Souzen bude jeden z členů jednotky, která v severoirském Derry postřílela 14 katolíků. V případě uznání viny půjde o první zadostiučinění pro blízké obětí. Táhlý konflikt spočíval v ambicích severoirských katolíků odtrhnout se od Spojeného království a připojit se k Irsku, což Londýn vždy odmítal.
16. 12. 2023|ČT24
V severoirském Londonderry napadla a zranila mládež policisty, kteří prováděli domovní prohlídky
Šestnáct severoirských policistů utrpělo zranění poté, co je v severoirském Londonderry napadla skupina mládeže. Podle listu Belfast Telegraph byly mezi útočníky také děti, nejmladšímu bylo osm let. Policisté prováděli domovní prohlídky a mladí lidé po nich házeli kamení a Molotovovy koktejly. Při prohlídkách se našly zbraně, výbušniny a granáty.
8. 9. 2023|
Frontmana kapely Rammstein vyšetřuje prokuratura kvůli obviněním ze sexuálního násilí
Německá metalová legenda Rammstein přišla o spolupráci s jedním z největších hudebních vydavatelství, Universalem. Jde o další ránu, kterou spustila aféra údajného sexuálního obtěžování a zneužívání fanynek frontmanem kapely Tillem Lindemannem. Kvůli nejméně třem obviněním ho začala vyšetřovat německá prokuratura.
16. 6. 2023|
Osmiletá školačka našla vzácný archeologický artefakt
Významné archeologické objevy bývají nejčastěji výsledkem mnohaletého pečlivého výzkumu s využitím špičkovým vědeckých metod. Anebo k nim dojde naprostou náhodou, jako nyní v Norsku.
29. 5. 2023|
Konzervativci očekávají po místních volbách v Anglii ztrátu tisícovky křesel
Podle prvních výsledků místních voleb v částech Anglie zažívají konzervativci britského premiéra Rishiho Sunaka zásadní porážku. V místních radách konzervativci podle sčítání BBC zatím ztratili přes 460 křesel, opoziční labouristé si polepšili o více než 260 křesel. Předseda konzervativců Greg Hands dokonce připouští ztrátu až tisícovky křesel. Labouristé uvedli, že na základě částečných výsledků jsou na dobré cestě vyhrát příští parlamentní volby. Polepšily si i menší politické strany, jako jsou Liberální demokraté a Strana zelených.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 18:55|
První velký test pro Sunaka. V části Británie se konají místní volby
V částech Anglie a Severního Irska ve čtvrtek lidé hlasují v místních volbách. Ty jsou pokládány za první velkou volební zkoušku podpory konzervativců britského premiéra Rishiho Sunaka od jeho nástupu do funkce loni v říjnu.
4. 5. 2023|
Nezapomeňme, že mír nebyl nevyhnutelný, řekl Biden v Belfastu
Mír v Severním Irsku nebyl nevyhnutelný a jeho ochrana je prioritou pro americké demokraty i republikány, řekl americký prezident Joe Biden při návštěvě severoirské metropole Belfastu. Šéf Bílého domu tam zavítal při příležitosti 25. výročí podpisu dohody, která do regionu po desetiletích sektářského násilí přinesla klid. Severoirský mírový proces se aktuálně ocitl v problémech v důsledku brexitu a Biden uvedl, že doufá v brzkou obnovu sdílení moci mezi dvěma hlavními politickými tábory v této části Spojeného království.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 20:41|
Americký prezident Biden dorazil do Belfastu
Americký prezident Joe Biden v úterý večer přiletěl do Severního Irska, kam přicestoval v souvislosti s 25. výročím podpisu takzvané Velkopáteční dohody. Ta ukončila tři desítky let trvající sektářské násilí mezi probritskými protestanty a katolickými republikány v Severním Irsku.
11. 4. 2023|
Velkopáteční dohoda před 25 lety utnula násilí v Severním Irsku. Současnost nastiňuje její limity
Tři dekády trvalo sektářské násilí v Severním Irsku, než jej v dubnu 1998 ukončila mírová smlouva. Podle data podpisu se jí říká Velkopáteční a představuje klíčový moment v moderní historii Británie i Irska. Cesta k dohodě byla složitá, ale mír v regionu trvá i po čtvrt století. I přesto, že jeho pevnost prověřují izolované incidenty i velké výzvy, jakou byl brexit. Po 25 letech od dosažení míru také vyvstávají otázky, zda není čas smlouvu revidovat. Její část například už rok pomáhá blokovat regionální politiku a severoirská společnost prochází proměnou.
10. 4. 2023|
Britská rozvědka zpřísnila varování před teroristy v Severním Irsku
Britská tajná služba MI5 zvýšila míru teroristické hrozby v Severním Irsku na čtvrtý stupeň z pěti, podle jejího hodnocení je nyní v regionu útok vysoce pravděpodobný. Informoval o tom ministr pro Severní Irsko Chris Heaton-Harris. Agentura AFP upozornila, že se tak stalo krátce před ohlášenou návštěvou amerického prezidenta Joea Bidena, který má v plánu navštívit Belfast v souvislosti s 25. výročím podpisu mírové Velkopáteční dohody, které připadá na 10. dubna.
28. 3. 2023|
Britská Dolní sněmovna schválila klíčovou část pobrexitové dohody pro Severní Irsko
Britská Dolní sněmovna ve středu podle očekávání schválila klíčovou část dohody o novém pobrexitovém uspořádání pro Severní Irsko, na němž se Londýn dohodl s Evropskou unií na konci února. Poslanci hlasovali poměrem 515 ku 29 hlasům pro takzvanou Stormontskou brzdu (Stormont brake). Informovala o tom agentura Reuters. Cílem mechanismu je Severnímu Irsku umožnit získat větší kontrolu a zastavit uplatňování unijních právních předpisů, pokud o to v regionálním parlamentu požádá třetina zákonodárců.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 16:31|
EU a Británie vyřešily irský hlavolam. Klíčem jsou práva severoirského parlamentu
Britská vláda a Evropská komise (EK) dokončily vyjednávání o obchodních pravidlech v Severním Irsku a představily nový rámec, který má poskytnout záruky oběma stranám. Klíčový bude postoj severoirské politické reprezentace, která již avizovala, že dohodnutý text bude pečlivě analyzovat. Podle britského premiéra Rishiho Sunaka nová úmluva odstraní „jakýkoli náznak hranice v Irském moři“ a dotkne se i platnosti evropského práva v Severním Irsku.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 21:59|
Irský premiér popřel zprávy médií o tom, že Británie a EU došly k průlomu v celní dohodě
Irský premiér Leo Varadkar popřel zprávu, že britští a unijní vyjednavači dosáhli dohody o pobrexitových obchodních pravidlech pro Severní Irsko. O údajné shodě, která by mohla ukončit kontroly zboží mířícího na severoirský trh, ve středu nejdříve informoval web deníku The Times. Podle deníku EU také poprvé připustila, že Evropský soudní dvůr by mohl rozhodovat o otázkách týkajících se britské provincie, pouze pokud by mu případ postoupily samy severoirské soudy.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 15:43|
Brexit dle Sunaka přinesl příležitosti, nespokojenost Britů ale roste
Brexit je obrovskou šancí pro růst a Británie využila řadu příležitostí, které jí přinesl, myslí si premiér Rishi Sunak. Země si připomíná třetí výročí odchodu z Evropské unie. Jeho tvrzení je ale v ostrém kontrastu s nedávnými průzkumy veřejného mínění, které naznačují rostoucí nespokojenost Britů s průběhem i výsledky brexitu i s ekonomickými prognózami.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 19:46|
Jednání o severoirském protokolu rychle postupují, tvrdí Londýn
Práce na vyřešení otázek ohledně statusu Severního Irska po odchodu Spojeného království z Evropské unie postupují relativně rychle, uvedl Londýn. Pokrok hlásí vyjednavači po týdnu intenzivních rozhovorů. Najít řešení je důležité i pro severoirskou politiku. Kvůli sporu totiž nemá Belfast od května funkční vládu.
22. 1. 2023|
Severoirské bezvládí: Pat kolem protokolu blokuje státní správu, unionisty znervózňuje demografie
Severní Irsko už od května nemá funkční parlament ani vládu. Pětkrát se poslanci pokusili pat prolomit, odpor unionistů k severoirskému protokolu je ale silnější. Region spravují úředníci, kteří mají velmi omezené pravomoce a nemohou činit klíčová rozhodnutí. Na pozadí se odehrává politický souboj o pobrexitové uspořádání, ale také významné společenské změny, které tiše otřásají základy Severního Irska.
12. 1. 2023|
Evropu zasypal sníh. Letiště v Británii zrušila desítky letů, v Estonsku zůstaly tisíce lidí bez proudu
Silné sněžení a mrazy komplikují leteckou, železniční i silniční dopravu ve Velké Británii. Londýnská letiště Gatwick a Stansted upozornila, že může docházet k dalšímu rušení spojů, Standsted dokonce v neděli večer zcela přerušil provoz. Ve Skotsku meteorologové naměřili v noci na pondělí minus 15 stupňů Celsia, mráz má podle předpovědi vydržet i v noci na úterý. U Birminghamu se pod čtyřmi dětmi prolomil led na zamrzlém jezeře. Tři chlapci zemřeli, čtvrtý je v kritickém stavu. V Estonsku zůstalo kvůli sněhové bouři asi třináct tisíc domácností bez proudu. Nejvíce postižené byly ostrovy Saaremaa i Hiiumaa.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 17:44|vkl
„Nástroje do rukou lidu.“ Britští labouristé chtějí zrušit nevolené lordy
Britská opoziční Labouristická strana v pondělí představila plán A New Britain (Nová Británie). Navrhuje v něm mimo jiné zrušení Sněmovny lordů, nevolené horní komory britského parlamentu. Nahradila by ji menší a méně nákladná komora, která by důsledněji odrážela rozložení sil v království. Strana by chtěla posílit také skotskou autonomii nebo přesunout řadu pracovních míst do regionů. Labouristé jsou dvanáct let v opozici. Aktuálně však mají v průzkumech výrazný náskok před vládnoucí Konzervativní stranou.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 20:12|rp
Británie hledá cestu, jak vyřešit pat v Severním Irsku. Do dalších voleb se nikomu nechce
Británie zvažuje, že změní právní předpisy tak, aby mohla odložit vyhlášení termínu předčasných voleb do regionálního parlamentu v Severním Irsku. Nedávno totiž vypršela lhůta, kterou měly tamní strany od květnového hlasování na sestavení vlády. V posledních volbách zvítězila nacionalistická strana Sinn Féin. Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) s ní ale odmítla utvořit vládu kvůli brexitovým pravidlům.
3. 11. 2022|
Severní Irsko zažívá odliv mladých lidí. Může za to nejasná politická situace po brexitu
Ze Severního Irska odchází tisíce mladých lidí, každoročně ho opustí patnáct až dvacet tisíc z nich. Může za to mimo jiné politická situace po brexitu, která přispívá k napětí v už tak rozdělené společnosti. Na vině je také složité vyjednávání a nejasná budoucnost ohledně takzvaného severoirského protokolu. Mladá generace Severoirů je přesvědčena, že nemá v zemi žádné slovo.
18. 10. 2022|dk
Londýn a EU opět jednají o severoirském protokolu. Nejen v Belfastu roste napětí
Londýn a Brusel se vrátily k jednacímu stolu nad takzvaným severoirským protokolem. Britská premiérka se tématu nevyhne ani během neformálního summitu v Praze. Protokol řeší pobrexitovou situaci v Severním Irsku. Velká část místních obyvatel ho však odmítá, protože jim výrazně komplikuje každodenní život.
6. 10. 2022|