Americký prezident Biden dorazil do Belfastu

Americký prezident Joe Biden v úterý večer přiletěl do Severního Irska, kam přicestoval v souvislosti s 25. výročím podpisu takzvané Velkopáteční dohody. Ta ukončila tři desítky let trvající sektářské násilí mezi probritskými protestanty a katolickými republikány v Severním Irsku.

Letadlo s šéfem Bílého domu, který má sám irské kořeny, přistálo nedaleko severoirského Belfastu asi čtvrt hodiny po desáté. Na přistávací ploše ho přivítal mimo jiné britský premiér Rishi Sunak.

„Před 25 lety si představitelé Severního Irska zvolili mír,“ napsal Biden ještě před přistáním na Twitteru. „Těším se na připomenutí výročí v Belfastu,“ dodal s poznámkou, ve které také zmínil závazek Spojených států k zachování míru.

Velkopáteční dohoda z 10. dubna 1998 ukončila tři desítky let trvající sektářské násilí mezi probritskými protestanty a katolickými republikány, za které zaplatilo životem na 3500 lidí. Dohodu pomohly zprostředkovat Spojené státy. Situace kolem hranice mezi Severním Irskem a Irskem se ale zkomplikovala po britském vystoupení z Evropské unie.

Velkopáteční dohoda rovněž definovala systém vládnutí v této části ostrovního království, který je založen na společné vládě unionistů a republikánů. Činnost severoirské vlády však svou neúčastí více než rok de facto blokuje hlavní unionistická strana DUP, a to právě kvůli nesouhlasu s pobrexitovým uspořádáním v Severním Irsku. Londýn stranu dosud marně vyzývá, aby se do severoirské vlády vrátila.

Ve středu bude americký prezident v Belfastu jednat s britským ministerským předsedou Sunakem, poté přednese projev v nově otevřeném vysokoškolském kampusu Ulsterské univerzity. Odpoledne odcestuje do Irska, kde zůstane až do pátečního večera.