UNESCO zařadilo na seznam světového dědictví obce založené moravskými bratry

UNESCO na svém zasedání v Dillí zařadilo na seznam světového dědictví severoirský Gracehill, saský Herrnhut a Betlehem v americké Pensylvánii. Obce s unikátním urbanistickým konceptem vycházejícím z ideálů evangelického učení byly založeny v osmnáctém století moravskými bratry. Už dříve byl na seznam zařazen dánský Christiansfeld.

Osada Gracehill byla založená exulanty z Moravy, kteří uprchli před pronásledováním katolickou církví, v roce 1759. Moravští bratři byli proslulí vysokou úrovní vzdělání a vybudovali v obci nejen kostel, ale také denní a internátní školy pro chlapce i dívky. Gracehill byl už v roce 1975 vyhlášen chráněnou oblastí, získal mnoho ocenění včetně ceny Europa Nostra. Moravská vesnice se teď stala prvním místem v Severním Irsku, kterému byl udělen status světového kulturního dědictví.

„Zapsání Gracehill na seznam světového kulturního dědictví je dobrou zprávou pro Severní Irsko jako celek. Něco, o co se může podělit každý a být na to hrdý,“ řekl předseda Gracehill Old School Trust David Johnston pro BBC. Biskupku moravské komunity Gracehill Sarah Grovesovou potěšilo, že je uznáváno dědictví obce. „Po letech práce je to potěšení i úleva, že se to všechno konečně vyplatilo. Zdejší komunita je nadšená,“ řekla.

Moravský kostel v Gracehill
Zdroj: Wikimedia Commons/Kenneth Allen

Gracehill je jedním z řady podobných historických moravských osad rozesetých po celém světě a od roku 2003 je komunita aktivně zapojena do mezinárodní sítě známé jako Christiansfeld Initiative.

Ochranovská hvězda

Téměř o čtyři desítky let dříve (v roce 1722) založili členové Jednoty bratrské v Horní Lužici na panství hraběte Mikuláše Ludvíka ze Zinzendorfu Herrnhut (česky Ochranov). Z osady se vydávali na misijní cesty do celého světa.

Širší veřejnosti je Herrnhut znám díky dekorativním hvězdám, které se zrodily v tamních internátech a sloužily i jako pomůcka při výuce geometrie. Dnes neodmyslitelně patří k Vánocům v Německu, oblíbili si je ale i lidé v jiných zemích. V Česku jsou tyto ozdoby známé jako ochranovské hvězdy.

Bratrský kostel v Herrnhutu
Zdroj: ČTK/DPA/Sebastian Kahnert

Zařazení Herrnhutu na seznam světového dědictví UNESCO uvítali saští politici. Premiér této spolkové země Michael Kretschmer uvedl, že v Sasku jsou teď tři místa světového kulturního dědictví a všechna jsou přeshraniční. Sasko má společně s Českem na prestižním seznamu krušnohorský hornický region a také Park knížete Pücklera na sasko-polském pomezí v Bad Muskau (Mužakov).

Saská ministryně kultury Barbara Klepschová řekla, že památky na seznamu UNESCO působí jako turistický magnet. „Jako další místo přeshraničního kulturního dědictví tímto moravští bratři otevírají další možnosti pro celosvětové přilákání návštěvníků do Horní Lužice a celého Saska," poznamenala.