Bouře Isha v Británii narušila dopravu, desítky tisíc domácností jsou bez proudu

Bouře Isha v Británii v noci na pondělí silně narušila dopravu, kvůli popadaným stromům přišli o život dva lidé. Na mnoha místech země zaznamenali nejsilnější poryvy větru za posledních dvacet let. V Northumberlandu na severoanglickém pobřeží vál vítr rychlostí 159 kilometrů za hodinu. Ráno bylo bez proudu zhruba sedmdesát tisíc domácností, většina z nich v Severním Irsku, píše zpravodajský server BBC News.

Ve Skotsku vál vítr o rychlosti až 144 kilometrů v hodině. Kvůli bouři tam byla zcela zrušena veškerá vlaková doprava. Železničáři celou noc odklízeli popadané stromy a kontrolovali průjezdnost jednotlivých úseků. Vedení skotské železnice očekává plné obnovení provozu v pondělí odpoledne. Kvůli silnému větru a dešti zrušila desítky letů i skotská letiště Edinburgh a Glasgow.

Problémy na silnicích působily zejména popadané stromy, kvůli kterým na silnicích zemřeli dva lidé. Čtyřiaosmdesátiletý muž nepřežil náraz svého auta do stromu ve skotském Falkirku. Další řidič zemřel v severoirském hrabství Londonderry poté, co na jeho vůz spadl strom.

Vážná je situace v Severním Irsku, kde je bez proudu nejméně 45 tisíc domácností a elektřina se postupně zapíná jen tam, kde už je to bezpečné. V dalších částech Spojeného království zůstává bez energie na třicet tisíc domácností, proud byl zatím obnoven ve většině nemovitostí ve východní a jihovýchodní Anglii, píše s odkazem UK Power Networks agentura Reuters.

Podle zpravodaje ČT ve Spojeném království Lukáše Dolanského se kvůli trvajícímu silnému větru energetickým společnostem nedaří domácnosti připojovat zpět k síti. Pro část země stále platí výstraha před tornády. Situace by se mohla postupně vracet k normálu během pondělka, záleží to však na tom jak se bude vítr tišit, přiblížil Dolanský. Podle místních úřadů může na některých místech trvat výpadek proudu až do úterka.

Kvůli bouři zrušili stovky letů, někteří cestující zůstali na letišti uvěznění i deset hodin. Značná zpoždění nabíraly také trajekty z Belfastu a do něj, lodě nemohly vyplout na rozbouřené moře. Bouře poškodila mnoho silnic i elektrickou síť a severoirská policie vyzývá zejména řidiče k opatrnosti. V pondělí zůstaly zavřené i některé školy.

V Irské republice bylo bez proudu až 155 tisíc domácností a podniků. Podle Barry Bestové, z BBC News, by výjimečně větrné počasí mohlo tento týden způsobit další škody, od Atlantiku se totiž blíží bouře Jocelyn. Přestože se neočekává tak silný vítr jako v případě bouře Isha, meteorologický úřad varuje před nárazy větru o rychlosti až 105 kilometrů za hodinu, v exponovanějších místech možná i silnější.

Na ostrově Man několik metrů vysoké vlny bičovaly pobřežní promenádu, která byla ovšem vyklizená. Podobně vypadala také skotská pobřeží. Uživatelé na sociálních sítích sdíleli video, jak vítr žene vodu takovou rychlostí skrz čerpací stanici, že prší horizontálně a lidé nemohou vyjít ven.