TÉMA

Univerzita Hradec Králové

Při stavbě dálnic na východě Čech se daří odkrývat miliony artefaktů, nechybí ani tisíce let staré předměty

Na východě Čech probíhá historicky největší záchranný archeologický výzkum. Stavby dálnic D35 a D11, obchvatů a přivaděčů odkrývají miliony historických artefaktů – od keramických střepů až po unikátní, tisíce let staré kovové předměty. Archeologové nyní v zimě pracují na jejich katalogizaci. Protřídit, prozkoumat a označit všechny nálezy nicméně potrvá roky. Podle expertů se něco podobného už zřejmě nebude opakovat.
20. 2. 2024|

Šok, zármutek, soustrast, reagují čeští představitelé na střelbu na pražské univerzitě

Čeští politici vyjadřují soustrast pozůstalým po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, při které zemřelo čtrnáct lidí. V reakcích na sociálních sítích hovoří o tragédii a strašlivé události. Oceňují také práci Integrovaného záchranného systému (IZS) a jeho rychlou reakci. Podporu vyjadřují Univerzitě Karlově i další vysoké školy. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) chystá jednání o případných bezpečnostních opatřeních.
21. 12. 2023Aktualizováno21. 12. 2023, 22:42|

Obyvatelé Orlického Záhoří podepisují petici proti možnému solení silnice na Šerlich

Silnice na Šerlich v Orlických horách znovu budí emoce. Nejdříve byla příliš úzká a nemohly se na ní vyhnout autobusy, některé dokonce havarovaly. Kraj proto musel silnici rozšiřovat. Nyní místní podepisují petici kvůli záměru silničářů úsek v zimě solit. Obávají se poškození přírody, která leží v chráněné krajinné oblasti. Státní agentura o povolení chemického ošetření dané silnice zatím nerozhodla.
16. 12. 2023|

U Náchoda začal archeologický průzkum, poslední krok před dlouho očekávanou stavbou obchvatu

Začal archeologický průzkum na trase budoucího obchvatu Náchoda. Samotná stavba, na kterou místní obyvatelé i projíždějící řidiči čekají desítky let, by měla začít vznikat napřesrok. Ředitelství silnic a dálnic již má stavební povolení, zbývá mu ještě vybrat zhotovitele.
10. 11. 2023|

Objevené germánské sídliště na Hradecku je výjimečné, tvořily ho dvorce i ulice

Germánské sídliště z doby římské u Sadové na Hradecku objevené letos mezi říčkou Bystřicí a železniční tratí nemá podle archeologů na východě Čech obdoby. Jde o soustavu několika dvorců včetně výrobních objektů, které vymezovaly ulice i veřejná prostranství. Sídliště pravděpodobně obývala tehdejší elita, řekl vedoucí archeologického oddělení Muzea východních Čech (MVČ) v Hradci Králové Miroslav Novák. Vědci je datují do třetího až čtvrtého století našeho letopočtu, nálezy dál analyzují.
31. 10. 2023|

Archeologové v trase dálnice D35 našli hroby únětické kultury a nevysvětlitelnou krávu

Archeologové z trasy budoucí dálnice D35 v úseku mezi Sadovou a Hořicemi hlásí první objevy. K zatím nejpozoruhodnějším patří pohřebiště z doby bronzové mezi obcemi Klenice a Horní Černůtky. Kuriózním nálezem z období novověku jsou kosterní pozůstatky krávy s odříznutou hlavou uloženou v břiše. Zkoumaný úsek měří asi 10,5 kilometru.
17. 11. 2022|

Zastupitelé Hradce Králové zvolili primátorkou města Springerovou

Primátorkou stotisícového Hradce Králové zastupitelé zvolili prorektorku Univerzity Hradec Králové a předsedkyni Hradeckého demokratického klubu Pavlínu Springerovou. Stala se první ženou v čele města v jeho historii. V tajné volbě jí dalo hlas dvacet ze třiceti čtyř přítomných zastupitelů. Koaliční smlouvu představitelé stran podepsali v pondělí. Opozice se pokusila nečekaně navrhnout dosavadního primátora Alexandra Hrabálka z koaliční ODS, který ale nebyl přítomen, nemohl nominaci přijmout, a tedy nemohl ani být volen. Naopak se podle předchozích dohod stal jedním z radních.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 17:59|

Prezidentské volby v Brazílii provázejí dezinformace i násilí

Brazílie si hledá prezidenta, rozhodne se už v neděli. Proti sobě stojí dva muži, kteří funkci již zastávali – ke krajní pravici tíhnoucí současný prezident Jair Bolsonaro a bývalá silně levicová hlava státu Luiz Inacio Lula da Silva. Očekává se těsný souboj, průzkumy mírně favorizují levicového politika. Silně polarizované volby, které komentátoři nazývají těmi nejdůležitějšími v dějinách Brazílie, ovládly dezinformace a násilí.
28. 10. 2022|

Čipy proti covidu, medicínské postele nebo boj proti infodemii. TA ČR ocenila české úspěchy ve vědě

Letošní ceny Technologické agentury ČR (TA ČR) do značné míry spojuje pandemie covidu-19, která na řadě konkrétních případů ukázala, jak dobře může fungovat spolupráce mezi světem vědy a byznysu.
20. 10. 2022|

Hradecká univerzita za 216 milionů opravila budovu filozofické fakulty. Práce trvaly dva roky

Univerzita Hradec Králové (UHK) po dvouleté rekonstrukci otevřela budovu filozofické fakulty na náměstí Svobody v centru města. Celková investice včetně přístavby budovy a vybavení činí 216 milionů korun se započtením daně. Při znovuotevření objektu o tom informovali zástupci vysoké školy. Stavba začala v září 2020, práce zajistila firma Metrostav.
21. 9. 2022|

Vysokoškoláci si připlatí za ubytování na kolejích, někde až o 500 korun za měsíc

S novým akademickým rokem si vysokoškoláci připlatí za ubytování na kolejích. Ceny se proti loňsku zvýšily o osm až 34 procent. ČT to zjistila od vysokých škol a univerzit. Například studenti Západočeské univerzity v Plzni zaplatí až o 500 korun za lůžko na měsíc víc. Příspěvek na ubytování navzdory zdražování studentům nestoupne. Je o něj ale velký zájem.
3. 8. 2022|

Bez zvyšování úrokových sazeb by inflace dosáhla 25 procent, míní Rusnok

Pokud by Česká národní banka nezvyšovala úrokové sazby, vystoupala by nyní inflace podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka minimálně na dvacet až pětadvacet procent a kurz koruny by byl třicet korun za euro. Rusnok to řekl během Diskuzního fóra ČNB na Univerzitě Hradec Králové.
17. 5. 2022|

Vysoké školy reagují na sílící epidemii. Některé budou jednat o distanční výuce

Některé vysoké školy budou v příštím týdnu jednat o zpřísnění opatření nebo zavedení či rozšíření distanční výuky. Vyplývá to z výpovědí deseti univerzit pro ČT. Reagují tak na zhoršující se epidemickou situaci spojenou s onemocněním covid-19. Část univerzit už přitom omezuje počet studentů ve třídách nebo nabízí hybridní výuku, tedy možnost kombinovat přednášky v on-line i off-line podobě.
24. 10. 2021|

V trase budoucího obchvatu Jaroměře našli archeologové pec z doby laténské

Archeologové našli na území obce Čáslavky na Náchodsku zbytky pece z doby laténské. Jde o konstrukční řešení, které není pro laténské hrnčířské pece na sever od Dunaje typické. Pec patří mezi nejvzácnější nálezy, které archeologové odkryli při výzkumu v trase budoucího obchvatu Jaroměře.
8. 10. 2021|

Pardubice žalují distributora falešných nanoroušek, případem se zabývá soud

Pardubice podaly žalobu na distributora falešných nanoroušek, které město nakoupilo pro lidi nasazené v první linii boje proti pandemii, sdělil ČT mluvčí pardubického magistrátu Radim Jelínek. Vědci z Technické univerzity v Liberci loni v listopadu zjistili, že roušky dovážené zejména z Asie žádný nanomateriál neobsahují. Magistrát za pět a půl tisíce roušek zaplatil téměř tři čtvrtě milionu korun.
22. 6. 2021|

Většina českých univerzit si v mezinárodním hodnocení pohoršila, ČVUT se zlepšilo

Většina českých vysokých škol si letos pohoršila v mezinárodním žebříčku, který každý rok zveřejňuje britská společnost Quacquarelli Symonds (QS). Stejně jako v předešlých letech se z českých zástupců nejlépe umístila největší Univerzita Karlova (UK). V hodnocení klesla z 260. místa na 266. V první pětistovce jsou ještě Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) a České vysoké učení technické (ČVUT), které jako jediné z výzkumných českých univerzit zaznamenalo zlepšení. Posunulo se z pozice 432 na 403.
10. 6. 2021|

Při vyklízení studentských kolejí panuje chaos. Ministr školství Plaga už nařízení zmírnil

Studenti vysokých škol, kteří se nemohou vrátit domů nebo jsou v karanténě, mohou zůstat na kolejích, uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO). Vyplývá to podle něj z dohody s ministerstvem zdravotnictví. Ostatní studenty vyzval, ať jedou domů a omezí sociální kontakty. Vláda v pondělí rozhodla, že kvůli zhoršující se situaci kolem šíření koronaviru od středy nesmí být na kolejích ubytovaní studenti, kteří mají bydliště jinde v České republice. Výjimku mají studenti s nařízenou pracovní povinností, studenti lékařských oborů či ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi na školách.
13. 10. 2020|

Archeologové našli v Českých Lhoticích více než dva tisíce let starý meč. Nevědí, kde se vzal

Množství artefaktů, včetně železného meče, nalezli archeologové při novém průzkumu keltského oppida v Českých Lhoticích nedaleko Nasavrk na Chrudimsku. Kromě meče objevili také hroty šípů, stavební kování či části spon. Umožnila jim to orba kousku zatravněné plochy, kterou mohli prozkoumat s pomocí spolupracovníků z řad veřejnosti s detektory.
3. 9. 2020|

O ropu jde velmi, říká politoložka k současné krizi ve Venezuele. Má to však své háčky

Současná vyhrocená situace ve Venezuele podle politoložky Pavlíny Springerové souvisí i s tím, že má tato latinskoamerická země největší ropné rezervy na světě. „Je potřeba si přiznat, že o venezuelskou ropu jde velmi,“ uvedla v rozhovoru pro pořad Horizont ČT24 děkanka Filozofické fakulty královéhradecké univerzity. Upozornila ale zároveň na úskalí, která jsou s jejím zpracováním a obchodováním spojena, i na to, že například Spojené státy závisí na Venezuele z hlediska denních dodávek této suroviny zhruba jen ze sedmi nebo osmi procent.
25. 1. 2019|

Archeologové objevili polní opevnění z bitvy u Chlumu pomocí magnetometru

Moderní vědecké metody pomáhají také archeologům. Díky magnetometru se podařilo najít část opevnění po největší bitvě na našem území.
14. 2. 2018|