Vysokoškoláci si připlatí za ubytování na kolejích, někde až o 500 korun za měsíc

S novým akademickým rokem si vysokoškoláci připlatí za ubytování na kolejích. Ceny se proti loňsku zvýšily o osm až 34 procent. ČT to zjistila od vysokých škol a univerzit. Například studenti Západočeské univerzity v Plzni zaplatí až o 500 korun za lůžko na měsíc víc. Příspěvek na ubytování navzdory zdražování studentům nestoupne. Je o něj ale velký zájem.

Zvyšovat cenu se od září chystá například Vysoká škola ekonomická v Praze. „Důvodem jsou především zvýšené ceny elektřiny, vody, plynu, tepla a dodavatelských služeb, jako je odvoz odpadu, praní prádla nebo oprav,“ říká Martina Mlynářová z oddělení marketingu a PR.

Před novým akademickým rokem podražilo ubytování i na kolejích Českého vysokého učení technického. „Kolejné se proti loňsku zvyšuje asi o patnáct procent. Důvodem jsou zvyšující se provozní náklady,“ zdůvodňuje Kateřina Veselá z odboru PR a marketingu.

Ceny za ubytování na vysokoškolských kolejích se navýšily v rozmezí od osmi do 34 procent. Zdražování se týká mimo jiné i dalších univerzit v krajských městech, například Západočeské univerzity v Plzni, Univerzity Hradec Králové, Univerzity Palackého v Olomouci, Masarykovy univerzity v Brně nebo Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Karlova univerzita zdražila už v červnu

Například Karlova univerzita k tomuto kroku přistoupila už v červnu. „Ke zdražení kolejného došlo od 1. června 2022, průměrné navýšení cen bylo o devět procent,“ říká tiskový mluvčí Václav Hájek. Cena se nejčastěji liší podle kategorie a lokality ubytování. „Pohybuje se od 3500 korun ve vícelůžkovém pokoji do 6665 korun za jednolůžkový pokoj na měsíc,“ dodává Hájek.

Podobné ceny jsou i jinde v republice, studenti v průměru zaplatí od tří tisíc korun za vícelůžkový pokoj do 7500 korun za pokoj jednolůžkový.

Ubytovací stipendium se nezvyšuje

Přestože se ubytování na vysokoškolských kolejích od září zdraží, podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové se navýšení stipendia zatím neplánuje. Případná změna by podle ní záležela na diskuzi mezi resortem a vysokými školami.

„Ubytovací stipendium poskytované studentům se nezvýšilo, aktuálně jde o částku 644 korun na měsíc,“ potvrzuje Pavel Korelus z odboru vnějších vztahů Západočeské univerzity.

Koleje už mají plno

Většina vysokoškolského ubytování už je přesto obsazená. „Volná místa od začátku akademického roku už nejsou,“ říká Stanislav Starý ze Správy účelových zařízení Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Zároveň ale dodává, že část ubytovací kapacity se nejspíš uvolní od ledna a února z důvodu standardního a tradičního propadu studentů prvních ročníků v prvním semestru.

V tuto chvíli má už všechna ubytovací místa rezervovaná i Univerzita Palackého v Olomouci, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze nebo Mendelova univerzita v Brně.

Pár volných míst má ještě Vysoká škola ekonomická v Praze nebo Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. „Volná místa jsou stále, aktuálně zhruba třicet procent z celkové kapacity,“ říká mluvčí univerzity Jana Kasaničová.