TÉMA

William Shakespeare

První sbírka Shakespearových her přišla před čtyřmi sty lety na dva dělnické platy, dnes stojí miliony

Před čtyřmi sty lety, 8. listopadu 1623, byla vydána jedna z nejdůležitějších knih anglicky psané literatury, takzvané První folio. Nebýt této sbírky, nedochovala by se část díla Williama Shakespeara, včetně tragédie Macbeth.
8. 11. 2023|

Česko bude za tři roky čestným hostem na Frankfurtském knižním veletrhu

Česká republika bude čestným hostem na Frankfurtském knižním veletrhu v roce 2026, řekl v Praze jeho generální ředitel Juergen Boos. Česko se plánuje představit jako země na pobřeží literárního oceánu. Záměr, aby ČR byla hlavní hostující zemí na veletrhu, nedávno schválila česká vláda. Na přípravu a samotné hostování je potřeba podle schváleného záměru vyčlenit asi 198 milionů korun pro roky 2023 až 2027. Organizací české prezentace je pověřena Moravská zemská knihovna.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 17:41|

Brněnský Hamlet se hádá sám se sebou. Má duši Michala Isteníka a tělo Martina Mihála

Městské divadlo Brno otevře novou sezonu nejznámější Shakespearovou tragédií. Hamleta uvádí s podtitulem Hádala se duše s tělem a v interpretaci, kterou se režisér Stanislav Moša rozhodl zdůraznit rozporuplnost titulní postavy. Dánského prince hrají Martin Mihál a Michal Isteník, nikoliv v alternaci, ale zároveň. Shakespearovu hru chystají v této sezoně i další scény.
6. 9. 2023|

Queer král Edvard II. nechce být na divadle za slabého

Po sto jedna letech se na česká jeviště vrací Edvard II. Historické drama nastudoval soubor Depresivní děti touží po penězích. V titulní roli anglického krále, který musel skrývat svou sexuální orientaci, se představuje letošní držitel Českého lva Michal Kern.
17. 6. 2023|

Láska a manipulace. Sen noci svatojánské vyvolá v Divadle pod Palmovkou i videomapping

Pražské Divadlo pod Palmovkou rozšířilo svůj repertoár o jednu z nejoblíbenějších a nejhranějších komedií Williama Shakespeara. Sen noci svatojánské chce diváky vtáhnout do vizuálně silného až magického představení, působivosti příběhu o lásce a manipulacích napomůže i videomapping.
26. 4. 2023|

Filmoví představitelé Romea a Julie podali žalobu za nahé scény, žádají jedenáct miliard korun

Leonard Whiting a Olivia Husseyová, kteří hráli Romea a Julii ve stejnojmenném filmu Franka Zeffirelliho z roku 1968, žalují filmovou společnost Paramount. Důvodem je intimní scéna ze snímku, v níž se objevili nazí. Podle časopisu Variety je předmětem žaloby údajné sexuální zneužití, sexuální obtěžování a podvod. Herci, v době natáčení teenageři, požadují více než pět set milionů dolarů, tedy téměř 11,4 miliardy korun.
4. 1. 2023|

Litry krve z Maďarska, Stouni ze Slovenska. Lidé v krizi divadlo potřebují, říká ředitel festivalu

Představením divadelního vizionáře Roberta Lepagea začal v Plzni mezinárodní festival Divadlo. O inscenaci 887 slavného kanadského divadelníka dramaturgie festivalu dlouho usilovala. Ve třicátém ročníku svou tvorbu do Plzně doveze celkem šestadvacet souborů z devíti zemí.
15. 9. 2022|

V Dejvickém divadle si umíme říkat věci do očí, říká herečka Lenka Krobotová

Lady Macbeth hraje ve slavné tragédii v rámci Letních shakespearovských slavností herečka Lenka Krobotová, která je také součástí Dejvického divadla. V rozhovoru pro Interview ČT24 mluví o tom, v čem je tamní soubor specifický i zda se umí někdy pohádat. Zároveň přiznává, že je stále těžší se navzájem překvapovat.
18. 7. 2022|

Nad Hradem se smráká. Letním shakespearovským slavnostem letos vládne Macbeth

Jednou z nejslavnějších divadelních her o touze po moci začínají Letní shakespearovské slavnosti. Na Pražském hradě se usadí Marek Němec jako Macbeth. Tragédie i komedie alžbětinského dramatika se opět budou odehrávat pod širým nebem na hradních nádvořích nejen v Praze, ale také v Brně, Ostravě a Bratislavě. Divadelní festival kromě Macbetha uvede další tři novinky, včetně scénického koncertu.
28. 6. 2022|

V Brně po třiceti letech žárlí operní Otello, zase uvěřil dezinformacím

Národní divadlo Brno si jako poslední operní premiéru letošní sezony vybralo jeden z nejslavnějších příběhů o žárlivosti a lžích. Otello vyprávěný Guiseppem Verdim se na brněnské jeviště vrací po více než třiceti letech. Podle ředitele divadla a režiséra Martina Glasera inscenace pasuje téma opery i na současnost.
17. 6. 2022|

Shakespearova komedie o generaci singles. V Národním divadle dělají Mnoho povyku pro nic

Zůstat starým mládencem, nebo se oženit? Komedie Mnoho povyku pro nic patří mezi Shakespearovy nejzábavnější hry. Novou verzi příběhu o lásce a intrikách uvádí Národní divadlo v režii Daniely Špinar. Hlavní role hrají Lucie Polišenská a Robert Mikluš.
18. 5. 2022|

Největší tragédií pro Romea a Julii v roce 2022 je nedostat za lásku dost lajků

Kdyby se nejslavnější Shakespearův romantický příběh odehrával v současnosti, těžko by v něm chyběly mobilní telefony, aplikace, lajky a sdílení. Tak alespoň tragickou lovestory vidí inscenace romeo&julie2022 v pražském Divadle pod Palmovkou. Rumunští tvůrci tu příběh Romea a Julie vypráví jako „emocionální digitální thriller“.
12. 4. 2022|

Richard III. jako arogantní floutek intrikuje v Dejvickém divadle

Kde se bere zlo, které pak dokáže zabíjet a ničit? Na tuhle otázku se pokoušel najít odpověď už Shakespeare ve svých slavných historických dramatech včetně Richarda III. Nejnověji to nyní zkouší i režijní duo SKUTR se souborem Dejvického divadla.
5. 4. 2022|

Hlavní cenu festivalu Zlatá Praha vyhrál snímek Romeo a Julie režiséra Simona Godwina

Hlavní cenu festivalu Zlatá Praha získal britský snímek Romeo a Julie. Film podle klasické romantické tragédie Williama Shakespeara natočil Simon Godwin. Dílo zvítězilo v konkurenci více než devadesáti děl ze sedmnácti zemí. Slavnostní vyhlášení se konalo na Nové scéně Národního divadla.
25. 9. 2021|

Literární velikáni by mohli zmizet z osnov, varují maďarští nakladatelé. Díla ohrožuje zákaz sexuální osvěty

Část díla Williama Shakespeara či básně řecké antické autorky Sapfó by mohly zmizet ze školní výuky v Maďarsku. Obávají se toho tamní nakladatelé a upozorňují, že v důsledku nového zákona, který zakazuje mezi mladými šířit materiály zobrazující homosexualitu nebo změnu pohlaví, může být prodej takových děl omezen i v knihkupectvích.
20. 6. 2021|

Herci někdy mají pocit, že jsou ti nejdůležitější, říká o tvorbě David Prachař

Herec a člen činohry Národního divadla David Prachař se vrací na jeviště, v rozhovoru pro Interview ČT24 však mluví i o tom, zda by se herci měli společensky angažovat, jak zaujmout diváka, i proč má rád hraní v televizních seriálech.
1. 6. 2021|

Angličané to vždycky chtějí po svém, říká Shakespearův překladatel Martin Hilský

Profesor anglické literatury, překladatel a spisovatel Martin Hilský přeložil celé dílo slavného anglického dramatika. Přesto tvrdí, že angličtina je do češtiny nepřeložitelná, protože jinak zní a jinak přemýšlí. Za víc než sedmisetstránkovou knihu Shakespearova Anglie: Portrét doby teď může dostat Magnesii Literu. V rozhovoru pro Interview ČT24 mluví o překládání i neznámých sonetech.
3. 5. 2021|

Nahatý Shakespeare baví v Divadle Tramtárie i on-line, ztráty nezakryje

V době protiepidemických opatření, která znamenají dlouhodobě zavřenou kulturu, se Divadlo Tramtárie rozhodlo zpřístupnit své inscenace alespoň on-line. Nejnověji nabízí svůj divácky nejúspěšnější kus, Kabaret Nahatý Shakespeare. Je už třetím záznamem, který olomoucká scéna publikovala v HD kvalitě.
5. 1. 2021Aktualizováno5. 1. 2021, 16:40|

Tragédie Antonius a Kleopatra i muzikál Grand Hotel zahájí sezonu v Městském divadle Brno

Městské divadlo Brno zahajuje novou sezonu odloženou premiérou milostné tragédie Williama Shakespeara Antonius a Kleopatra. Na sousední scéně pak tento týden diváci uvidí českou premiéru broadwayského muzikálu Grand Hotel. Návštěvníci divadla však musejí počítat s omezeními. Na představeních pro více než sto lidí si budou muset nasadit roušku, kapacita sálů bude navíc omezena na pět set míst.
25. 8. 2020|

Místo Romea Radiohead. Brněnský balet se ponoří do Juliina vesmíru

Slavný příběh milenců z Verony a rockovou hudbu skupiny Radiohead spojuje baletní představení Radio and Juliet, které uvede Národní divadlo Brno. V sobotu večer čeká tanečníky odložená premiéra jako dozvuk sezony poznamenané pandemií koronaviru.
8. 8. 2020|

Vteřina dějepisu: Bylo by to pěkné drama. Jak se mohl jmenovat pravý Shakespeare?

Jeden byl pokřtěn 26. února 1564, druhý téhož roku jen o měsíc později. Jistou podobu nezapřeli zřejmě ve tváři a určitě v díle – oba byli úspěšnými alžbětinskými dramatiky. Konec je ale čekal jiný. Zatímco mladší z nich zemřel pokojně v roce 1616, jeho vrstevník byl údajně zabit při hospodské rvačce. Údajně, protože existují dohady, jestli smrt jen nepředstíral a nežil vesele dál pod jiným jménem – jako William Shakespeare. Ať už to bylo jakkoli, jaké jméno nosil do své smrti v květnu 1593?
18. 5. 2020|

Jak se vám líbí? Na Vinohradech uvádějí ódu na lásku a svobodu

Divadlo na Vinohradech nastudovalo Shakespearovu komedii Jak se vám líbí. Ódu na lásku, bláznovství, přírodu a zejména svobodu připravil Juraj Deák s Šárkou Vaculíkovou a Markem Adamczykem coby milenců Rosalindy a Orlanda, kteří jsou vyhnáni ode dvora a jeho společenských rolí a najdou úkryt v Ardenském lese.
14. 12. 2019|

Shakespeare napsal jen půlku Jindřicha VIII., prokázal český vědec díky umělé inteligenci

Studie českého lingvisty naznačuje, že na hře Jindřich VIII. se takřka stejným dílem podíleli William Shakespeare a jeden z jeho současníků. Podle analýzy Petra Plecháče z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd pochází skoro polovina divadelní hry z pera Johna Fletchera. Jeho rukopis v textu z počátku 17. století dokázal rozpoznat nový algoritmus.
25. 11. 2019|

Má sonet divadelní tvář? Dvojice SKUTR spojila třiatřicet básní do jednoho představení

Lásku, nevěru, stárnutí a také politiku vepsal William Shakespeare do svých sonetů. V pražském Divadle v Dlouhé teď dostaly svoji divadelní podobu. Třiatřiceti sonetům dala podobu jednoho příběhu režijní dvojice SKUTR.
25. 11. 2019|