Národní divadlo Brno povolalo Hamleta, aby oponoval rozdělené společnosti

Národní divadlo Brno uvede Hamleta (zdroj: ČT24)

Shakespearovu tragédii o princi dánském v této divadelní sezoně nastudovalo nově už pět souborů. Premiéra Hamleta v Národním divadle v Brně přidá 23. května do nabídky tuzemských jevišť dalšího. Slavnou postavu ztvárnil Tomáš David.

Shakespearovu postavu Hamleta navštíví duch otce a uloží mu úkol – zabít krále Claudia. Hamlet sice ctí svého otce i povinnost pomstít jeho smrt, přesto váhá. Pochybnosti jej vedou k proslulým úvahám o smrti a smyslu lidského života. „Být, či nebýt?“ Tedy asi nejslavnější divadelní otázka. V Brně zazní z úst Tomáše Davida.

„Nedokáže přenést přes srdce nespravedlnost. Páteř, která se ohýbá jednou doprava, jednou doleva. Nedokáže nad věcmi mávnout rukou a spokojit se s kompromisem. My už v dnešní době – možná nikdy – jsme takhle neuměli žít,“ míní herec.

Režie se ujal Martin Čičvák. „Když doba nebo společnost potřebuje kultivovanou inteligentní, vtipnou, rafinovanou opozici, tak pak přichází Hamlet. U nás stojí v opozici proti lidstvu, které ne a ne najít konsenzus,“ vysvětluje režisér, proč Národní divadlo v Brně sáhlo po klasice mezi tragédiemi.

Zbraň Hamlet

Stav současné společnosti byl společným důvodem, proč po dramatu sáhly i další scény. Rozdělená společnost, nenávist, války – a nad tím vším stojí Hamlet, který se ptá, kdo je tady vlastně blázen. On, který bláznovství předstírá, nebo ti ostatní?

„Domluvili jsme po covidu, kdy už jsme na sebe byli jako sršně, a to jsme netušili, že je to jenom operetní předehra k tomu, co přijde. Jestli má divadlo nějakou zbraň, tak je to Hamlet,“ dodává Čičvák. Hamlet, který cítí povinnost pomstít smrt svého otce, ale zároveň se zdráhá stát se vrahem. I proto je na jevišti Mahenova divadla po celou dobu otevřený hrob jako neustálá připomínka princova úkolu i jako předzvěst tragického konce většiny postav.

Po smyslu lidské existence se v současnosti na českých jevištích ptá celkem osm, respektive devět dánských princů, přičemž pět nastudování vzniklo v sezoně 2023/24(*).

  • Národní divadlo v Brně* – Tomáš David
  • Národní divadlo v Praze* – Pavel Neškudla
  • Divadlo Petra Bezruče v Ostravě* – Josef Trojan
  • Klicperovo divadlo v Hradci Králové* – Vojtěch Říha
  • Městské divadlo v Brně* – Martin Mihál a Michal Isteník
  • Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích – Dan Kranich
  • Městská divadla pražská – Tomáš Havlínek
  • Švandovo divadlo v Praze – Patrik Děrgel (nominace na cenu Thálie)