TÉMA

Cestování

V Británii roste zájem o filmová místa. Třetina turistů chce aspoň jedno navštívit

Velká Británie hledá způsob, jak podpořit cestovní ruch. Úřady proto letošek vyhlásily rokem filmové turistiky. Věří, že návštěva oblastí spojených s natáčením slavných děl přinese do státního rozpočtu více než dosavadních 25 miliard korun ročně. Některé památky by navíc bez filmových fanoušků nedokázaly přežít.
18. 4. 2024|

Bulharsko a Rumunsko vstoupily do Schengenu

Bulharsko a Rumunsko vstoupily do schengenského prostoru. Po třinácti letech čekání zatím končí kontroly na vzdušných a námořních hranicích s ostatními členskými zeměmi, pozemní kontroly kvůli vetu Rakouska, které se bojí přílivu žadatelů o azyl, zůstávají. To znepokojuje řidiče kamionů, upozornila agentura AFP.
31. 3. 2024Aktualizováno31. 3. 2024, 11:42|

Senioři si oblíbili virtuální realitu, cestují do Říma i Benátek. Na provoz ale chybí peníze

Obliba virtuální reality mezi českými seniory roste. Po nasazení speciálních brýlí se senioři mohou procházet po světových metropolích nebo rozkvetlými loukami. Podle psychologů má technologie dobrý vliv na jejich duševní zdraví. Na provoz zařízení ale na řadě míst chybí peníze, technologii proto často provozovatelé financují díky sponzoringu nebo darům.
31. 3. 2024|

Velikonoční spoje z Prahy na Moravu jsou téměř vyprodané. Dopravci přidávají vagony i autobusové linky

Vlaky z Prahy na Slovensko a na severní Moravu jsou u některých dopravců během prodlouženého velikonočního víkendu už vyprodané. Největší zájem je mezi cestujícími o lístky na středeční odpoledne a čtvrtek. Dopravci proto přidávají vagony a další spoje.
26. 3. 2024|

Turismus Čechů do zahraničí ožívá, zájem je o dražší destinace. Cizinci se ale do Česka vrací pomalu

Češi začínají opět častěji utrácet za dovolené. Cestovní kanceláře říkají, že klientů přibývá a letos znovu nakupují zájezdy i s předstihem. Zájem je také o dražší destinace. Oproti tomu zahraniční turisté v Česku stále chybí.
16. 3. 2024|

Na izraelský turistický průmysl těžce dopadají důsledky vojenského konfliktu v Gaze

Válka s Hamásem nepříjemně dopadá i na turistický ruch v Izraeli. Hostů je násobně méně než v běžných časech. Silně to ovlivnilo i fungování Jeruzaléma, nejvyhledávanějšího místa v zemi. Problém mají obchodníci i průvodci, letecký provoz na telavivském letišti poklesl na polovinu.
4. 2. 2024|

Bez pendolina. Dráhy nasadily na trasu Ostrava–Praha starší vagony, části pasažérů se to nelíbí

Od 10. prosince, kdy se měnily jízdní řády, vozí cestující v sedm i v devět hodin ráno na trase Ostrava–Praha spoj InterCity Ostravan místo dosud nasazovaného pendolina. České dráhy vlaky vyměnily mimo jiné i kvůli poškození jedné z těchto souprav při loňské havárii v Bohumíně. Části pasažérů se ale cestování staršími vagony nezamlouvá.
14. 12. 2023|

Předvánoční vlakové spoje jsou téměř vyprodané. Dopravci je plánují posílit, ale radí rezervovat si místa včas

Vlakové spoje z Prahy do většiny velkých měst v republice jsou v posledním týdnu před Vánocemi téměř obsazené. Zbývá posledních pár míst. České televizi to potvrdila trojice oslovených dopravců. Podle nich jsou nejvíce vytížené vlaky směřující na Slovensko. RegioJet a České dráhy proto soupravy posílí. Leo Express radí využít spoje v méně poptávaných časech.
14. 12. 2023|

Izraelcům se přiblížilo bezvízové cestování do USA. Výhodu budou mít i někteří Palestinci

Izraelci by mohli už letos začít bezvízově cestovat do Spojených států. Vedlejším produktem vyjednávání je i snazší cestování pro desítky tisíc Palestinců, kteří mají kromě palestinského i americké občanství. Ti měli dosud omezenou možnost vstoupit do Izraele, do světa tak museli cestovat skrz složité procedury přes Jordánsko.
17. 9. 2023|

Čeští turisté v prvním pololetí rekordně cestovali. Ze zahraničí ale přijíždí méně návštěvníků, než bývalo zvykem

O sedm procent více českých turistů se v letošním prvním pololetí ubytovalo v tuzemských hotelech, penzionech a kempech. Více lidé cestovali i do zahraničí, nejčastěji do Chorvatska a Řecka, výrazně rostl také zájem o Polsko, uvedli zástupci cestovních kanceláří. Do Česka ale podle nich stále přijíždí méně návštěvníků ze zahraničí než v letech před covidovou pandemií.
7. 9. 2023|

Místo papírového víza elektronické. Rusko Česku a dalším zemím zjednodušilo vstup do země

Od začátku srpna je pro občany 55 zemí včetně České republiky snazší získat vízum do Ruské federace. Nově totiž mají možnost zažádat si o e-vízum, díky čemuž odpadá nutnost navštívit ambasádu. O novince informovalo ruské ministerstvo zahraničí. Dokument opravňuje k jednorázovému vstupu a platí šestnáct dní.
5. 8. 2023|

Lidé během léta častěji řeší pas na poslední chvíli, vyzvednout se dá ale jen v Praze

V létě přibývá zájemců o výměnu nebo pořízení osobních dokladů. Kvůli cestám do zahraničí roste i počet žádostí o takzvané expresní pasy. Třeba když lidé na poslední chvíli zjistí, že je jejich doklad neplatný. Nový pas vystaví úřady do druhého dne, vyzvednout se ale dá jen v hlavním městě.
3. 8. 2023|

Sezona dovolených je v polovině. Lidé po Česku jezdí na kratší dobu a na poslední chvíli

Hlavní sezona dovolených je téměř v polovině. Oproti původním předpokladům míří do zahraničí více lidí, než uváděly průzkumy před létem. Trendy tuzemské dovolené jsou ale letos jasné, jsou to krátké pobyty a rezervace na poslední chvíli. Celková obsazenost v českých hotelích je podobná jako loni i přes růst cen. V srpnu by se mohla ještě mírně zvýšit. Lidé ale více šetří na vedlejších výdajích dovolené.
29. 7. 2023|

Situace na britských letištích se po znovuzprovoznění elektronických bran vrátila k normálu

Kvůli selhání elektronických bran, které urychlují pasovou kontrolu, se v sobotu na britských letištích tvořily dlouhé fronty. Po příletu se tak cestující museli připravit až na několikahodinové čekání. Večer se ale podařilo problémy vyřešit, brány jsou opět funkční a provoz na letištích se vrátil k normálu, oznámilo na Twitteru britské ministerstvo vnitra.
27. 5. 2023Aktualizováno27. 5. 2023, 21:18|

V Německu cestující pořídí nástupce loňských devítieurových lístků. Celostátní jízdenky nabízí i jiné země

Od začátku května platí v Německu jízdenka nazvaná Deutschland-Ticket. Není to úplná novinka, její princip je podobný jako u loňských letních devítieurových lístků, lze na ni cestovat měsíc v regionální a městské dopravě po celém Německu, neplatí v dálkových vlacích. Cena je vyšší než loni, činí 49 eur. I tak je to poměrně málo. Podobné jízdenky existují i v dalších zemích, existují krátkodobé a také dlouhodobé síťové jízdenky, ty s kratší platností jsou určené spíše pro turisty a lze je sehnat například v Rakousku nebo Švýcarsku, ty dlouhodobé akcentují především ochranu životního prostředí díky využívání veřejné dopravy. V Česku zatím celostátní jízdenka na všechny druhy dopravy neexistuje, železniční celosíťové jízdenky však ano.
5. 5. 2023|
Doporučujeme

Vlak, nebo auto? Nejrychlejší bývá cestování po dálnicích, železnice vítězí spíše tam, kde nejsou

Auto je rychlejší – vlak pohodlnější (pokud se nerozbije vagon a nejede se ve staré „kožence“ nebo rovnou ve stoje). Taková rovnice sice leckdy platí, ale ne beze zbytku. Při cestování po Evropě, ale i po Česku se najdou destinace, kde je vlak výrazně rychlejší než auto, a to i za ideálních podmínek, kdy jsou silnice plně průjezdné. Kdo cestuje z Prahy do ciziny, ocení rychlost vlaku zejména při cestě na východ Slovenska a na sever Německa. Při vnitrostátním cestování obvykle platí, že má vlak výhodu hlavně tam, kde nevedou dálnice anebo vedou příliš velkou oklikou, takže auta ztrácejí rozhodující výhodu. Zkoumaná srovnání jsou zaměřená na hlavní města sousedních států a další velká města (Mnichov, Hamburk, Linec, Graz, Košice).
27. 4. 2023|

Cestování do některých zemí mimo Evropu stále regulují covidová pravidla, žádají test nebo očkování

Kdo se letos chystá na cestu mimo Evropu, musí počítat s tím, že po něm mohou v destinaci žádat negativní test na covid-19 nebo potvrzení o podstoupeném očkování. Pandemická pravidla platí stále například ve Spojených státech amerických, Japonsku či Indonésii. Podle cestovních kanceláří, které Česká televize oslovila, lidé s případným omezením před plánováním dovolených počítají. Vzhledem k postupnému rušení restrikcí ale mohou pravidla některé turisty překvapit.
1. 4. 2023|

Drtivá většina Rusů tráví dovolené doma. Cestovní kanceláře už přizpůsobily nabídku

Většina evropských zemí nedává Rusům turistická víza a nesmí do nich létat ruské aerolinky. Zhruba 85 procent Rusů tak tráví svou dovolenou doma v Rusku, hlavně v Petrohradě nebo v Moskvě a jejím okolí.
25. 3. 2023|

Energetická krize donutila k omezení základních výdajů jedenáct procent domácností, ukázal průzkum

Energetická krize donutila jedenáct procent domácností k výraznému omezení základních výdajů na zdravotní péči či jídlo. Dalších 46 procent muselo omezit některé volnočasové aktivity nebo začít opatrněji hospodařit s rodinným rozpočtem. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos. Češi podle něj zatím zvládají krizi lépe, než ještě loni očekávali, přes 44 procent lidí hospodaří bez omezení. Pomohla k tomu i úsporná opatření, jež provedla více než polovina domácností. Obavy z dalších negativních dopadů krize ovšem přetrvávají, úspory tak budou pokračovat.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 21:21|

Cestující z Číny budou muset předložit negativní test na covid také před letem do Česka

Cestující z Číny do Česka se budou muset před nástupem do letadla prokázat negativním testem na covid, povinnost nebude platit pro Čechy a jejich rodinné příslušníky. Ministerstvo zdravotnictví (MZd) v páteční tiskové zprávě informovalo, že povinnost zavádí od pondělí 16. ledna. Mluvčí resortu Ondřej Jakob doplnil, že povinnost budou kontrolovat letecké společnosti podle cílové destinace cestujících.
13. 1. 2023Aktualizováno13. 1. 2023, 21:23|

Čínské hranice jsou otevřené, vstup do země bez karantény. Z Hongkongu dorazily desetitisíce lidí

Čína se téměř po třech letech otevřela světu. Restrikce kvůli covidu-19 zmírnila do té míry, že nevyžaduje karanténu každého, kdo překročí její hranice. Hned první den toho využily k návštěvě blízkých desetitisíce obyvatel Hongkongu. Asijské země kvůli uvolnění režimu v Číně čekají příval tamních turistů. Podobně jako některé evropské státy vyžaduje i část asijských od čínských návštěvníků povinně negativní výsledek testu na koronavirus.
8. 1. 2023Aktualizováno8. 1. 2023, 18:39|

Lidé cestující letecky z Česka do Číny budou potřebovat PCR test na covid

Od neděle budou muset cestující z Česka do Číny podstoupit PCR test na koronavirus do 48 hodin před nástupem na palubu letadla, které míří přímo do Číny. Na webu to uvedlo čínské velvyslanectví v Praze. Žádné přímé lety nyní z Česka do Číny a zpět nelétají. Opatření se tak u Čechů týká letů s přestupem.
6. 1. 2023|

Itálie začala testovat na covid všechny cestující z Číny, Unie teď plošné kroky nechystá

Česko jako předsednická země EU ve čtvrtek iniciovalo jednání Evropské komise pro zdravotní bezpečnost, v níž jsou zástupci ministerstev zdravotnictví členských zemí, ohledně situace s covidem-19 v Číně. Zástupci Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) jim představili nejnovější informace, sdělil ve čtvrtek mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Případná opatření chce Česko koordinovat s nastupujícím Švédskem, které předsednictví od 1. ledna přebírá.
29. 12. 2022Aktualizováno29. 12. 2022, 22:49|

Čína při vstupu do země nebude požadovat karanténu

Čína přestane od 8. ledna vyžadovat, aby se lidé přijíždějící do země podrobili karanténě. Bude jim stačit negativní PCR test na covid-19. S odvoláním na čínské zdravotní úřady o tom v pondělí informovala agentura Reuters, která to označuje za velký krok ke zmírnění omezení na hranicích, které byly od roku 2020 pro cizince z velké části uzavřeny.
26. 12. 2022|