TÉMA

Plzeň

Soud v Plzni začal řešit případ Ukrajince obžalovaného ze znásilnění a pokusu o vraždu školačky
Krajský soud v Plzni otevřel případ, který loni v létě otřásl městem. Devatenáctiletý Viktor Veselovský z Ukrajiny se zpovídá z pohlavního zneužití, znásilnění a pokusu o vraždu patnáctileté dívky. Mladík, který podle svých slov žije v Česku asi pět let, přiznal jen pohlavní zneužití a připustil také, že dívku bodl, odmítl ale, že by ji znásilnil nebo že by plánoval vraždu. Hrozí mu až doživotní vězení, státní zástupce navrhuje v obžalobě 18 let vězení.
před 20 h hodinami|ČTK
Vyřazení z výuky kvůli absenci očkování proti černému kašli nehrozí, ujistila hlavní hygienička
Hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla, že žádné dítě, které není očkované proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Pražští hygienici přitom v pátek ráno uvedli, že při výskytu černého kašle ve školní třídě budou moci docházet do výuky jen řádně očkovaní žáci. Jejich výklad nebyl podle Svrčinové přesný. Chybu na brífinku ministerstva zdravotnictví uznala i ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) Zdeňka Shumová. Svrčinová zdůraznila, že žádná plošná opatření se v současné době nezvažují, postupovat se bude individuálně. Některým pediatrům v Praze od rána volali rodiče, kteří chtějí své nepřeočkované děti proti černému kašli urychleně doočkovat. Případů černého kašle, přestože je očkování proti němu povinné, je letos nejvíc od 60. let.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:26|ČTK, ČT24
V Karlovarském kraji začaly opravy mostů, ještě před začátkem stavební sezony
Stavební firmy v Karlovarském kraji už zahájily práce. Opravují mosty u Chebu a na silnici mezi Karlovými Vary a Plzní, které měly být už tři měsíce v provozu. Kvůli nepříznivému počasí na začátku loňského prosince ale firmy musely práce předčasně ukončit.
13. 3. 2024|ČT24
Z jihočeských Strakonic dojedou cestující do Plzně levněji než do Českých Budějovic. Výhodné krajské tarify někdy překračují hranice regionů
Do integrované dopravy Plzeňského kraje se nově připojují jihočeské Strakonice. Cestovat do západočeské metropole se tak místním vyplatí víc než do Českých Budějovic. Jízdenky ve vlaku i autobusu jsou totiž s takzvanou plzeňskou kartou levnější.
11. 3. 2024|ČT24
Mezi Vejprnicemi a Plzní narazil osobní vlak do betonové překážky na trati
Na železniční trati mezi Vejprnicemi a Plzní v pondělí časně ráno narazil osobní vlak do betonové překážky na trati. Událostí se zabývá policie. Podle Michala Holečka z hasičského záchranného sboru se nikomu nic nestalo. Provoz na trati už byl obnoven, doprava do Německa ve směru na Mnichov zhruba tři hodiny stála, mezi Plzní a Vejprnicemi jezdily kyvadlově náhradní autobusy, informovaly České dráhy.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 19:39|ČT24, ČTK
Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 274 milionů pro České dráhy za zneužití dominance
Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokutu 274 milionů korun, kterou v roce 2019 potrestal antimonopolní úřad České dráhy (ČD) za zneužití dominantního postavení, vyplývá z rozhodnutí zveřejněného na elektronické úřední desce soudu. Dráhy podle mluvčího Filipa Medelského rozhodnutí soudu respektují. Až se plně seznámí s rozhodnutím, zváží další postup, dodal.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 12:44|ČTK
Jihočeský kraj nabízí lékařům dotaci milion a půl. Z jiných regionů jich už „přetáhl“ šestnáct
Do jižních Čech se za poslední dva roky podařilo nalákat šestnáct nových lékařů. Hejtmanství jim nabízí peníze za to, že se přestěhují z jiného regionu. Konkrétně dostanou až milion a půl. Částku sice kraj neuvolní najednou, přesto je pro lékaře lákavá. Hejtmanství se takto podařilo získat i osm nových stomatologů.
28. 2. 2024|ČT24
V Praze možná zdraží jízdné. Teď je MHD v největším českém městě jedna z nejlevnějších
Praha se ještě letos bude muset zřejmě zabývat změnami jízdného – bude zvažovat zdražení městské hromadné dopravy. Konkrétní návrhy už mají radní. V tuto chvíli platí Pražané za MHD deset korun za den, a to v případě, že mají roční kupon. Jenže to je ve srovnání s jinými evropskými metropolemi, ale i velkou většinou krajských měst v Česku mnohem méně. Náklady se navíc výrazně zvýšily.
15. 2. 2024|Marek Vrlák, ČT24
Státní zástupkyně obžalovala muže z napadení Ukrajinek v Plasích
Státní zástupkyně poslala k soudu muže obviněného z napadení dvou ukrajinských žen na pouti v Plasích na severním Plzeňsku. Za ublížení na zdraví a výtržnictví mu navrhuje dvouletou podmínku. Vyplývá to z obžaloby, kterou ČT získala. Muž podle policie loni v srpnu na pouti v Plasích nadával dvěma Ukrajinkám a pak je napadl. Obviněný se hájí tím, že konflikt vyvolaly ženy. Případ bude řešit Okresní soud Plzeň-sever.
12. 2. 2024|Šimon Rogner
V Plzni odhalí rakovinu i zubaři. Během výzkumu našli nádor u čtvrtiny pacientů
Zubaři z plzeňské fakultní nemocnice v rámci svého výzkumu zjistili nádor v těle u čtvrtiny vyšetřovaných pacientů. Pomáhají jim i kolegové z dalších oddělení. Zpozornět by měli lidé, pokud se jim dlouhodobě nehojí rány v ústech.
29. 1. 2024|ČT24
Plzeň chce čistější ulice. V některých částech odebere koše, v centru budou naopak nádoby objemnější
Plzeň chce mít čistější ulice, některé odpadkové koše tak bude častěji vyvážet, jiné zruší úplně – konkrétně každý desátý. Podle vedení města totiž neměly na některých místech využití. Starostové městských částí ale takové rozhodnutí považují za nešťastné a mají obavu, že se naopak v jejich čtvrtích začne hromadit nepořádek.
23. 1. 2024|ČT24
Budova plzeňského nádraží se otevírá po rekonstrukci, jako nová je zvenku i zevnitř
Nádražní budova v Plzni je jako nová – vyvrcholila její rekonstrukce, která trvala téměř tři roky. V pátek začne sloužit cestujícím, zprvu budou v halách nádraží ještě dílčí omezení kvůli dokončovacím pracím, skončit by měly ještě v lednu. Renovací prošla budova zvenku, ale hlavně zevnitř. Některé části se nepodařilo zachránit, například i dlažbu ve spodní hale nahradila replika. Na původních místech naopak zůstaly umělecké prvky, které na nádraží přibyly v 50. letech minulého století.
4. 1. 2024|ČT24, ČTK
Do plzeňské knihovny už se nevejdou další knihy. Čeká ji proto rekonstrukce za sto milionů
Městskou knihovnu v Plzni čekají opravy za sto milionů korun. I když je to jedna z největších knihoven v Česku, nedostává se jí prostoru na knihy a na pořádání přednášek. Nejzásadnější proměnu čeká nejrušnější podlaží – tedy přízemí, kterým denně projde kolem pěti set čtenářů.
4. 1. 2024|ČT24
V Liberci a Plzni zdražila MHD. Cestující se zlobí, některé to překvapilo
Zatímco třeba potraviny se začátkem roku navzdory obavám výrazně nezdražily, u veřejné dopravy je to horší. Třeba České dráhy stejně jako státní železniční tarif zdražily již před polovinou prosince se začátkem platnosti nových jízdních řádů. Nyní se přidala některá města s MHD a také kraje se svými integrovanými dopravními systémy. Z měst nejprudčeji zdražil Liberec, zatímco z krajů ten Olomoucký a také Vysočina.
3. 1. 2024|ČT24
Prostor pro Loose. Monografie převypravuje trojrozměrný příběh Semlerovy rezidence
Monografie kurátora Petra Domanického Semlerova rezidence v Plzni je dalším přínosem k poznání díla světoznámého architekta Adolfa Loose. Knihu vydala Západočeská galerie v Plzni, jež Semlerovu rezidenci spravuje. Publikace s podtitulem Trojrozměrný příběh Adolfa Loose a Heinricha Kulky je vítanou příležitostí podívat se na Loosovu tvorbu a odkaz z většího odstupu a šířeji. Loosovy ideje totiž zůstávají dodnes platné a inspirativní, stále jsme konfrontováni s jeho mistrovstvím.
1. 1. 2024|Josef Rauvolf
Rozpočet na příští rok schválily Plzeň, Kroměříž i Liberec, Most chce rekordně investovat
Další kraje a města schválily ve čtvrtek rozpočty na příští rok. Jihomoravský i Jihočeský kraj plánují hospodařit se schodkem, podobně jako Vysoké Mýto v Pardubickém kraji či Plzeň. Na jihu Moravy bude kraj investovat například do opravy hodonínského S-centra poničeného tornádem. Rozpočet s rekordně vysokými investicemi schválil severočeský Most.
14. 12. 2023|ČTK
Plzeň už nechce tolerovat hazard, do dvou let mají ve městě zaniknout všechny herny a kasina
Plzeňští zastupitelé ve čtvrtek schválili novou vyhlášku k regulaci hazardu. Do dvou let by měly zmizet z Plzně všechny herny a kasina, jichž je aktuálně osmatřicet. Vyhláška bude účinná od 1. dubna příštího roku, poslední provozovny by měly zavřít nejpozději do konce roku 2025. Změny schválilo 37 zastupitelů, dva se zdrželi a jeden byl proti, zjistila ČTK.
14. 12. 2023|ČTK
Města přispívají na provoz kluzišť miliony korun. Například Brňané si nově zabruslí na Moravském náměstí
Města se začátkem prosince otevírají svá kluziště. V Praze si lidé poprvé mohou zabruslit i v dolní části Václavského náměstí, v Brně se kluziště přesune na opravené Moravské náměstí. Bruslit se ale bude i v mnoha dalších městech. ČT to sdělily radnice oslovených měst a jejich části. Na provoz kluzišť města přispívají statisíce až jednotky milionů korun, díky tomu lidé často neplatí žádné nebo jen symbolické vstupné.
7. 12. 2023|Šimon Muška
Nové lampy a úspornější svítidla. Přes 550 obcí a měst rekonstruuje veřejné osvětlení
Česká města a obce rekonstruují svá veřejná osvětlení. Podle dat, která ČT poskytlo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), už resort za rok a půl obdržel téměř 700 žádostí za zhruba miliardu a půl. Obce a města motivuje snaha ušetřit náklady na vybudování nového osvětlení a i na svícení samotné.
5. 12. 2023|Jaroslav Synčák
Apokalypsou v Plzni nic nekončí, ale začíná
Výstava „… a viděl jsem nové nebe a novou zemi…“ nabízí umělecké reflexe jediného, o to však širšího fenoménu – apokalypsy. Konkrétně, jak naznačuje podnázev, v českých zemích. K vidění je v Západočeské galerii v Plzni, nad jejímž přesahem se pro web ČT24 zamýšlí Josef Rauvolf.
3. 12. 2023|Josef Rauvolf
Méně naplánovaných operací i ambulantní péče. Nemocnice se připravují na omezený režim
Kvůli výpovědím z přesčasů klesne v některých nemocnicích v prosinci počet operací – ve srovnání s loňskem až o desítky procent. Někde podle ředitelů hrozí i částečné omezení akutní péče.
28. 11. 2023|
Plzeň chystá úplný zákaz hazardu
Radnice v Plzni chce vyhlásit nulovou toleranci hazardu na území města. Cílem je snížení kriminality. Herny a kasina by měly zavřít do dvou let. Příjmy z hazardu do městského rozpočtu letos převýší 410 milionů korun, gamblerství má ale i své náklady. Také se v posledních letech stále víc přesouvá do on-line prostoru.
24. 11. 2023|
Z plzeňského hnízda asijských sršní nestihly vyletět královny, domnívají se vědci. Vystavili ho v muzeu
V hnízdě sršní asijských, které zlikvidovali hasiči v Plzni, bylo pouze pět dospělých královen. Podle odborníků nejspíše nestihla žádná hnízdo opustit, aby založila novou kolonii. Jak se sršně asijské, které v Evropě představují nebezpečí hlavně pro včely, do Plzně dostaly, se expertům nepodařilo zjistit a už se to ani nepodaří.
23. 11. 2023|
Začala modernizace železnice mezi Karlštejnem a Berounem. Vlaky budou jezdit po jedné koleji
Na trati mezi Karlštejnem a Berounem začala rozsáhlá rekonstrukce, která potrvá až do roku 2026. Stavbaři kompletně zmodernizují více než sedmikilometrový úsek, což si vyžádá omezení provozu. Díky rekonstrukci se zvýší traťová rychlost a cestování by mělo být pohodlnější. Zhotoviteli stavby jsou společnosti Elektrizace železnic Praha a Swietelsky Rail CZ, hodnota zakázky je téměř 2,3 miliardy korun bez DPH, řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 14:15|