TÉMA

Česká pošta

Česká pošta loni snížila ztrátu o miliardu na 756 milionů korun

Česká pošta v loňském roce snížila ztrátu o jednu miliardu korun na 756 milionů. Provozní výnosy včetně příjmů z prodeje majetku vzrostly o 0,9 procenta na 19,037 miliardy korun. Provozní náklady bez odpisů klesly o 3,2 procenta na 19,114 miliardy korun.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 21:43|

Česká pošta od září zvýší mzdy v průměru o desetinu. Dá na to 320 milionů

Česká pošta od září navýší mzdy provozních a administrativních pracovníků v průměru o deset procent. Vynaloží na to 320 milionů korun. V současnosti pošťáci berou v průměru 31 012 korun, což je o 12 tisíc korun méně, než byla průměrná mzda v České republice v loňském roce.
27. 3. 2024|

Statisíce lidí mají v datové schránce zprávu od finančního úřadu nebo exekutora a nevědí o tom

Svou datovou schránku dosud nezačalo aktivně využívat přes 450 tisíc z více než dvou milionů živnostníků a dalších lidí, kterým ji stát loni povinně zřídil. V každé druhé schránce je přitom psaní od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to z aktuálních údajů České pošty a Digitální informační agentury.
22. 3. 2024|

Prodejem podílu v České poště by stát mohl podle Stanjury získat peníze na transformaci podniku

Stát by případným prodejem podílu v České poště mohl podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) získat peníze na samotnou transformaci zadlužené státní firmy. Ta se má rozdělit na dvě části — státní podnik, který bude zajišťovat zákonem dané služby, a akciovou společnost. Právě její část by v budoucnu mohl koupit soukromý investor.
12. 3. 2024|

Rakušan chystá rozdělení České pošty na dvě části. Do Balíkovny by mohl vstoupit soukromý kapitál

Transformační zákon o České poště je nyní v připomínkovém řízení, po něm má zamířit do sněmovny, uvedl v pořadu Týden v politice ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). V případě jeho platnosti od ledna 2025 se počítá s rozdělením státního podniku na část, která bude dál poskytovat tradiční poštovní služby, státem dotované, a na část Balíkovna. Ta by si měla doručováním balíků na sebe vydělat.
9. 3. 2024Aktualizováno9. 3. 2024, 15:05|

Česká pošta za loňský rok snížila ztrátu o miliardu korun

Česká pošta za loňský rok snížila ztrátu zhruba o miliardu korun přibližně na 700 milionů korun. Přispěly k tomu provozní změny a úspory včetně uzavření 300 poboček. Letošní hospodaření by mělo skončit kladnou nulou, řekl při čtvrtečním otevření 900. pobočky Pošty Partner ve Hvožďanech na Příbramsku generální ředitel Miroslav Štěpán.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 20:55|

Pošta se zbavuje dalších budov. I té, po které v Ostravě pojmenovali ulici

Česká pošta prodává nepotřebný majetek. V celém Česku nabízí 22 nemovitostí, z toho čtyři jsou v Moravskoslezském kraji. Zbavuje se i budovy, která dala jméno Poštovní ulici v Ostravě, za niž chce přes sto milionů, za ostatní přes třicet milionů korun.
7. 2. 2024|

Co přinese nová aplikace eDoklady: otázky a odpovědi

Nová mobilní aplikace eDoklady, která zájemcům nahradí kartičku občanského průkazu, začne fungovat v sobotu 20. ledna. Od začátku budou aplikaci akceptovat ústřední orgány státní správy a dobrovolně i některé obce, které se už přihlásily. Od dubna ji bude přijímat policie a od poloviny roku úřady práce nebo finanční úřady. Od příštího roku pak samosprávy nebo Česká pošta, uvedla Karolína Sadílková z Úřadu vlády.
19. 1. 2024|

Novým ředitelem České pošty bude dosavadní pověřený šéf Miroslav Štěpán

Výběrové řízení na generálního ředitele České pošty vyhrál Miroslav Štěpán, který byl poslední rok pověřený řízením podniku. Do tendru se přihlásili celkem čtyři zájemci. Nominaci předloží ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ještě vládnímu výboru pro personální nominace.
18. 1. 2024|

Dárky pod stromeček objednejte do neděle, radí dopravci

Už jen pár dní zbývá lidem na objednání dárků tak, aby je dopravci zvládli doručit pod stromeček. Ti doporučují odeslat poslední objednávky ideálně do konce víkendu, aby e-shopy zkraje příštího týdne zvládly zboží předat do přepravy. Lidé podle doručovacích firem i přes horší ekonomickou situaci objednávají stejný počet balíků jako loni, někde i víc. Díky rekordním covidovým rokům navíc zásilkové služby hlásí lepší připravenost.
14. 12. 2023|

Říkali jim mamuti a obrali je o 123 milionů. Podvodníci z ČR a Ukrajiny útočili na prodávající z internetových bazarů

Policie obvinila desítky mladých lidí z Česka a Ukrajiny za podvody vůči prodávajícím na internetových bazarech. Dva gangy získaly podle vyšetřovatelů trestnou činností dohromady zhruba 123 milionů korun tak, že svým obětem ukradly bankovní identitu, uvedl šéf Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK) Břetislav Brejcha. Hlavou jednoho z gangů byla žena, která už v Česku uzavřela dohodu o vině a trestu, v níž souhlasila s 5,5 roku vězení a peněžitým trestem šest milionů korun.
6. 12. 2023Aktualizováno6. 12. 2023, 20:04|

Do pondělní stávky se zapojí podle odborů stovky firem z průmyslu. Na hodinu zastaví výrobu

Do pondělní stávky proti krokům vlády se zapojí hodinovým zastavením výroby stovky firem z průmyslu, může to být až milion zaměstnanců. V automobilce Škoda Auto se třeba výroba zastaví ve všech výrobních závodech na dvě hodiny, odboráři očekávají na happeningu účast nejméně osmi tisíc zaměstnanců. Na tiskové konferenci Průmyslové aliance odborových svazů to oznámili předseda svazu KOVO Roman Ďurčo a předák odborů automobilky Jaroslav Povšík.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 23:10|

Na vybraných poštách by mělo být brzy možné vyřizovat příspěvky na dítě či bydlení

Vybrané pobočky České pošty by od příštího roku měly začít poskytovat některé služby úřadu práce. Půjde o agendy, které bude mít úřad zdigitalizované, tedy žádosti o rodičovský příspěvek, přídavek na dítě nebo příspěvek na bydlení. Na úterní tiskové konferenci to řekl ředitel Úřadu práce Daniel Krištof.
7. 11. 2023|

Praha koupí budovu pošty v ulici Na Strži. Dá za ni přes 400 milionů

Vedení hlavního města kývlo na koupi budovy České pošty v ulici Na Strži v Praze 4. Ve čtvrtek odpoledne obchod za 425 milionů korun schválili zastupitelé. V dokumentu, který projednali o něco dříve městští radní, nebyla cena objektu uvedena, odhad soudního znalce ale hovořil o 417 milionech. Smlouvu chce město uzavřít ještě během čtvrtka, řekl radní Adam Zábranský (Piráti). Nákup podpořilo všech 57 přítomných zastupitelů. Jedná se o sedmipodlažní budovu z roku 1984 s přilehlými pozemky. Pošta vypsala na prodej budovy aukci, kterou ale následně zrušila.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 21:44|

Poštovní budova v Jindřišské míří do aukce, podnik chce za pražský palác minimálně 1,5 miliardy

Do aukce míří nejdražší ze seznamu budov, kterých se ztrátová Česká pošta zbavuje. Jde o sídlo pošty na rohu ulic Jindřišské a Politických vězňů v centru Prahy u Václavského náměstí. Budova je kulturní památkou, státní podnik ji nabízí za vyvolávací cenu 1,5 miliardy korun. Přednostně ji nabídl k využití jiným státním institucím, ale žádná z nich zájem neprojevila. Čas na nabídky ke koupi vypršel v noci na úterý.
24. 10. 2023|

Výdejní boxy zažívají boom. Na vesnicích by mohly nahradit některé poštovní služby

Za posledních pět let se počet poštovních schránek snížil o více než tři tisíce. Naopak samoobslužné výdejní boxy zažívají v poslední době boom. Potvrzují to přepravní společnosti, které svá zařízení běžně provozují třeba i v malých obcích. Právě tam by výdejny do budoucna mohly nahradit i některé poštovní služby.
2. 10. 2023|

Česká pošta zrušila aukci nemovitostí na pražském Pankráci. Zájem o ně projevil magistrát

Česká pošta v pátek bez udání důvodu zrušila elektronickou aukci tří nemovitostí v Praze 4 z minulého týdne. Celkem za ně měla od vítěze získat téměř čtyři sta milionů korun. O nemovitosti projevil zájem pražský magistrát, který v pondělí oznámil, že bude usilovat o zrušení aukce. Radní hlavního města Adam Zábranský (Piráti) uvedl, že rozhodnutí vítá a s poštou chce jednat o odkupu budov. O důvodu zrušení aukce informaci nemá. Praha podle něj nabídla poště za nemovitosti vyšší cenu, než za jakou se vysoutěžily.
29. 9. 2023|

Budova pošty v Jindřišské ulici je na prodej. Minimální cena je přes 1,3 miliardy korun

Česká pošta (ČP) nabídla na portálu veřejné správy k prodeji budovu na rohu Jindřišské ulice a Politických vězňů v Praze. Během třiceti dnů o ni mohou projevit zájem státní instituce. Minimální cena je ve výši odhadu 1,325 miliardy korun, upřesnil mluvčí pošty Matyáš Vitík.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 19:44|

Praha otevřela své první turistické centrum v areálu Hradu

Město Praha otevřelo své první turistické centrum v areálu Pražského hradu. Je na třetím nádvoří vedle tradiční pobočky České pošty a vzniklo rekonstrukcí směnárny, která v místě dříve stála. Informační centrum nabídne turistům kromě informací o metropoli třeba městskou kartu Prague Visitor Pass nebo suvenýry.
25. 9. 2023|

Pošta vybrala kupce budovy na Pankráci a chystá sérii dalších prodejů. Nabídne i své ústředí

Česká pošta vydražila budovu, v níž sídlí její pobočka na pražské Pankráci. Prostory chce nicméně státní podnik využívat dál. Stejně tak počítá s tím, že bude dál poskytovat své služby na hlavní poště na Novém Městě, i když palác, v němž pošta sídlí, se chystá rovněž prodat. Vedení pošty je přesvědčeno, že se podniku vyplatí si prostory pronajímat.
21. 9. 2023|

Syn s matkou „prali“ použité známky a měnili je na dražší

Výjimečný případ padělání známek řeší policie v Hradci Králové. Syn spolu s matkou nevytvářeli napodobeniny unikátů, ale falšovali známky v běžné korespondenci. Podle policistů šlo o stovky zásilek po Česku i do ciziny. Znalce překvapil i způsob provedení falzifikátů, už použité a orazítkované známky měnili pachatelé na zdánlivě nové.
20. 9. 2023|

Podle policie dala žena se synem do oběhu stovky falešných poštovních známek

Královéhradečtí policisté viní z trestného činu padělání a pozměnění známek šestašedesátiletou ženu a jejího třiačtyřicetiletého syna – během půl roku dali na pobočce České pošty na Královéhradecku do oběhu stovky falešných poštovních známek. Způsobili tím škodu dvacet tisíc korun, řekla mluvčí policie Iva Kormošová. Případ označila za kuriózní. „Královéhradečtí policisté se s takovým případem dosud nesetkali,“ doplnila.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:38|

Jak zjistím, kolik dlužím? Pomohou rejstříky, může být ale nutné kontaktovat i jednotlivé úřady či instituce

Pokuta od revizora nebo nezaplacené sociální pojištění bývají často závazky, na které dlužník zapomněl. Dohledat částky ale může být složité. Lidé mají možnost využít celé řady evidencí, díky kterým zjistí, kolik například dluží dohromady.
18. 9. 2023|

V Brandýse nad Labem a Znojmě nově fungují Pošty Partner Plus

Další dvě pošty v pondělí otevřely v takzvaném režimu Partner Plus. Znamená to, že jejich provoz platí města a fungují nad rámec vládou stanoveného počtu dvou tisíc devíti set provozoven. Nově mohli takové pobočky navštívit lidé v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi a ve Znojmě.
5. 9. 2023|