TÉMA

Krnov

V Novém Jičíně otevřeli zubní ambulanci. Zájem téměř pětkrát převýšil kapacitu

Nemocnice v Novém Jičíně otevřela novou stomatologickou ambulanci. Registrovat se chtělo téměř pětkrát víc pacientů, než je její kapacita. Nová ambulance může zatím přijmout 1200 lidí, další stovky ve chvíli, kde sežene ještě jednoho zubaře. Na Novojičínsku, stejně jako na dalších místech v Moravskoslezském kraji i v celém Česku, se dlouhodobě potýkají s nedostatkem stomatologů. Často nepomáhají ani dotační programy měst a obcí.
16. 8. 2023|

Lidem se v neděli otevírají židovské památky, které běžně nejsou přístupné

Veřejnosti se v neděli otevírá 55 židovských památek v Česku, které nejsou běžně přístupné nebo byly v posledních letech opraveny. Lidé si budou moci prohlédnout například synagogu v Čáslavi nebo židovské hřbitovy v Litomyšli, Kolíně a Polné. Den židovských památek se koná pošesté.
13. 8. 2023|

Přehrada v Nových Heřminovech má územní rozhodnutí. Místní s ní nesouhlasí

Stavební úřad v Bruntále vydal územní rozhodnutí na výstavbu protipovodňové přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Zahájení stavebních prací na přehradní hrázi se předpokládá v roce 2027. Náklady jsou odhadovány na 4,26 miliardy korun včetně opatření v obci Nové Heřminovy, řekla v pondělí Šárka Vlčková, mluvčí státního podniku Povodí Odry, který výstavbu přehrady připravuje.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 08:48|

Ivo Vondrák rezignoval. Novým moravskoslezským hejtmanem je Jan Krkoška

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (zvolen za ANO) rezignoval. Na čtvrtečním zastupitelstvu mu hrozilo odvolání z funkce. Vondrák spolu s tehdejším ostravským primátorem Tomášem Macurou (tehdy ANO) podpořil v prezidentské volbě Petra Pavla proti svému stranickému šéfovi Andreji Babišovi. Později Vondrák vystoupil z ANO. Novým hejtmanem zastupitelé zvolili Jana Krkošku (ANO).
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 11:28|

Drahou vodu řeší lidé na řadě míst Česka. Stát pracuje na přísnější regulaci pro vodohospodáře

Ministerstvo financí pracuje na přísnější regulaci pro vodohospodáře, současná úprava pravidel přitom platí od loňského ledna. Podle resortu se zisk společností za kubík pitné vody pohybuje od nuly až po desítky korun. V posledních letech řada podniků kvůli rostoucím nákladům i několikrát zdražila. Ceny vodného se napříč Českem různí.
8. 5. 2023|

Češi jezdí do Polska pro levnější pečivo i cigarety. Tuzemským obchodníkům klesají tržby

Češi z příhraničí nadále jezdí za levnějšími potravinami do sousedního Polska. Pociťují to tuzemští prodejci, například malé obchody a trafiky na Krnovsku. V sousední zemi se teď lidem vyplatí třeba nákup masa, mléčných výrobků nebo tabáku.
5. 4. 2023|

Dobře utajené fotografie Gustava Aulehly dokumentovaly dobu, kdy jsme málo mohli a mnoho museli

Gustav Aulehla se fotografií nikdy neživil, pracoval jako stavař, přesto jako jeden z prvních etabloval v Československu žánr pouliční fotografie. Výstava Dobře utajené fotografie představuje v pražské Leica Gallery jeho momentky z padesátých až osmdesátých let minulého století.
1. 2. 2023|

Nejistota vás žene dopředu, říkal Svatoslav Böhm. Jeho díla zničená povodní restaurátoři znovu složili

Ve věku nedožitých devětaosmdesáti let zemřel výtvarník Svatoslav Böhm, informoval Moravskoslezský deník. Tvorbu krnovského rodáka momentálně vystavuje Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO). Vedle kreseb a grafických listů jsou k vidění i dřevěné reliéfy poškozené povodní, která se prohnala Böhmovým ateliérem a zničila doklady jeho čtyřicetileté práce. Díla se ale podařilo zrestaurovat.
10. 1. 2023|

Obce na Plzeňsku a Frýdlantsku mají nejdražší vodu v zemi. Je tam málo odběratelů a složité zásobování

Za pitnou vodu zaplatí letos lidé nejvyšší částku na Plzeňsku. K nejdražším oblastem patří také Frýdlantský výběžek. I tam v letošním roce znovu voda podražila. Do ceny se promítá složité zásobování, náklady na obnovu vodárenské sítě a především malý počet odběrných míst.
2. 1. 2023|

Ve Městě Albrechticích je nová zubní ordinace. O tom, kdo péči dostane, rozhodne los

Ve Městě Albrechticích začala v pondělí ráno registrace do nově otevřené zubní ordinace. Během dne se přihlásily více než dva tisíce lidí. Kdo se ale do péče nakonec dostane, rozhodne až los. Zubařů je v Moravskoslezském kraji dlouhodobě nedostatek, nejhorší situace je právě na Bruntálsku, ale také na Karvinsku.
21. 11. 2022|

Vytvořil vždy nové řešení a tím i identitu místa. Architekt Bauer proměňoval Slezsko

Stopadesáté výročí narození slavného architekta Leopolda Bauera si v těchto dnech připomínají hned na několika místech. Krnovský rodák za sebou nejen ve Slezsku nechal výjimečné a na svou dobu velmi moderní dílo. Jednu z jeho nejslavnějších staveb, bývalý obchodní dům Breda, se teď Opavané snaží zachránit.
6. 9. 2022|

V Krnově voda, v Úvalně téměř nic. Kvůli polským turbínám je řeka Opava skoro vyschlá

Řeka Opava v Úvalně na Krnovsku je téměř bez vody. Může za to náhon s turbínami na výrobu elektřiny na území Polska. Podle hydrologů je průtok řeky asi šestnáct litrů za sekundu namísto běžných padesáti. Ministerstvo životního prostředí se tak chystá s polskou stranou o problému jednat.
21. 7. 2022|

Záchranáři ošetřili na Bruntálsku 17 táborníků, měli příznaky otravy

Záchranáři v sobotu na Bruntálsku ošetřili 17 účastníků dětského tábora. Dva dospělí a 15 dětí poté skončili v nemocnicích v Krnově, Opavě a Ostravě s příznaky otravy. Trpěli zažívacími problémy. Nyní už jsou všichni doma. V neděli večer o tom informoval mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 21:04|

Do olomouckého chrámu se po opravě vracejí barokní Englerovy varhany. Jsou největší v Česku

Do olomouckého chrámu svatého Mořice se postupně vracejí po generální opravě největší varhany v Česku, které se řadí zároveň i mezi největší ve střední Evropě. Jejich jádro tvoří barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera z roku 1745. Restaurování varhan se ujali varhanáři ze Slovinska, opravené části se do Olomouce postupně vracejí v několika kamionech. Plně rozeznít by se měly v chrámu opět na podzim, řekl organolog olomoucké arcidiecéze Jan Gottwald. Restaurování mořických varhan stálo téměř 38 milionů korun.
27. 5. 2022|

Krnov upustil od bourání domů ve vyloučené lokalitě. Upřednostní prodej a opravu

Krnovská radnice pozastavila přípravu zbourání sedmi vybydlených městských domů v místní vyloučené lokalitě. O budovy ve špatném technickém stavu projevil zájem místní podnikatel. Demolici město zvažovalo proto, že by podle odhadů oprava vyšla dráž než stavba nových bytových domů.
13. 4. 2022|

Ve sbírce ukrajinské ambasády na nákup zbraní se sešla už téměř miliarda korun

Na sbírkovém účtu ukrajinského velvyslanectví v Praze, které za vybrané peníze pořizuje zbraně, se od dárců sešla už téměř miliarda korun. Ukrajinská ambasáda o tom v neděli informovala na Twitteru. Do sbírky přispělo 115 tisíc dárců, kteří poslali 977 milionů korun. S nákupem a dopravou výzbroje pomáhá ukrajinskému velvyslanectví české ministerstvo obrany. V pátek se na velvyslanectví uskutečnila schůzka zástupců Ukrajiny, ministerstva obrany a několika významných dárců, uvedlo v neděli velvyslanectví na svém webu.
10. 4. 2022|

Na Jesenicku nasněžilo až patnáct centimetrů. Sníh a mráz čeká Česko i o víkendu

V noci na pátek napadlo na severu Olomouckého kraje až patnáct centimetrů sněhu. Návrat zimy pocítili obyvatelé Jesenicka i návštěvníci hor. Na hřebenech stále sněží a do toho silně fouká, řekl dispečer jesenické horské služby Jaroslav Komárek. Kvůli novému sněhu jsou v pohotovosti silničáři, na Jesenicku mají v terénu veškerou techniku a pokračují v zimní údržbě. Silnice jsou sjízdné, pokrývá je však rozbředlá sněhová vrstva a je potřeba počítat se zvýšenou opatrností. Sněžit má podle meteorologů i o víkendu.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 12:15|

Příliv uprchlíků z Ukrajiny roste, vlna solidarity je obrovská. Vyjíždějí další autobusy

Příliv uprchlíků z válkou postižené Ukrajiny pokračuje, vlna solidarity lidí je obrovská. Například Středočeský kraj vysílá na slovensko-ukrajinské hranice dva autobusy. Odvoz organizují i humanitární organizace, přijíždějí i soukromé osoby. Ubytování chystají kraje i města. Bydlení nabízejí i rodiny ve svých domech.
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 18:04|

„Covidový sloup“ v Krnově vzbuzuje kontroverze, zastupitelé budou řešit osud díla

Přes čtyři stovky lidí vyzývají krnovskou radnici, aby nechala z města odstranit takzvaný covidový sloup. Umělecké dílo vzniklo v rámci festivalu Landscape a má symbolizovat rozdílné vnímání globálních hrozeb. Vedení města dílo podporuje. Zastupitelé budou o jeho budoucnosti ještě jednat.
6. 1. 2022|

Oprava zámku Linhartovy stojí. Město ukončilo spolupráci s firmou, která stavbu prováděla

Rozsáhlá oprava zámku Linhartovy nedaleko Krnova se zastavila. Město s firmou, která stavbu provádí, ukončilo smlouvu. Kastelán zámku proto musel odsunout plánované výstavy a ohrožený je i tradiční vánoční jarmark.
9. 11. 2021Aktualizováno9. 11. 2021, 19:02|

Po krnovském obchvatu jezdí řidiči jen pár týdnů, zaznamenal už několik dopravních nehod

Už asi měsíc mohou řidiči využívat nově vybudovaný krnovský obchvat. Jen za tu dobu se tam už staly čtyři dopravní nehody, hned dvě na křižovatce s Petrovickou ulicí. Vedení města usiluje o vytvoření kruhových objezdů, aby zvýšilo bezpečnost dopravy.
8. 11. 2021|

Meteorologové varují před silným větrem v noci na pondělí na některých místech

V části Česka hrozí od nedělního večera do pondělního rána opět silný vítr. V nárazech může mít rychlost kolem 70 kilometrů za hodinu. Varování s nízkým stupněm nebezpečí platí pro Frýdlantsko, Jesenicko, Krnovsko a čtveřici okresů na jihu Pardubického kraje. Vyplývá to z výstrahy, kterou v neděli dopoledne vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
31. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 15:06|

Obchvat Krnova se provizorně otevřel, plný provoz začne v prosinci

Řidičům začal sloužit obchvat Krnova na silnici I/57. Zatím ve zkušebním provozu. Na úsek dlouhý sedm kilometrů se řidiči vydali po více než čtyřletém budování. Hotovo mělo být původně letos v únoru.
30. 9. 2021|

Po krnovském obchvatu se začne jezdit v září. Radnice žádá snížení rychlosti v některých úsecích

Do konce září by měl začít zkušební provoz nově budovaného krnovského obchvatu. Radnice chce snížit rychlost na 50 kilometrů v hodině u dvou ze tří křižovatek. Čeká se na stanovisko dopravní policie, ta k podobným změnám dává pouze doporučení. Krnovský obchvat se připravuje asi dvacet let, cena za osmikilometrový úsek přesáhne miliardu korun.
9. 9. 2021|