TÉMA

Správa státních hmotných rezerv

Z Chrudimi do Heřmanova Městce léta nejezdí vlaky, přeměnu trati na cyklostezku ale blokuje správa státních rezerv
Další léta opuštěnou trať chtějí obce přeměnit na cyklostezku. Nebylo by to nic výjimečného, navíc s takovými proměnami nově počítá i zákon o drahách, jenomže mezi Chrudimí a Heřmanovým Městcem se to zatím nedaří. Problémem je blízkost skladů Státních hmotných rezerv, kde jsou uloženy desetitisíce kubických metrů nafty a leteckého petroleje. I když existuje i jiné napojení, správa rezerv trvá na zachování rezervní trasy a souhlas k definitivní likvidaci kolejí odmítá dát.
2. 3. 2024|ČT24
Splnění závazku vůči NATO o dvou procentech na obranu nemá Česko jisté. Některé výdaje mohou být sporné
Česko nemá jistotu, že v příštím roce splní svůj závazek vůči NATO. Možný problém s prokazatelně obrannými výdaji ve výši dvou procent HDP připustila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Z rekordních 160 miliard, které chce vláda na obranu poslat, mají totiž více než osm a půl miliardy dostat jiné instituce – například Správa státních hmotných rezerv, resort dopravy nebo Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Česko musí Alianci prokázat, že tyto výdaje jednoznačně souvisejí s obranou státu.
18. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 22:31|
Vláda schválila požadavky protestujících lékařů ohledně zákoníku práce, uvedl Válek
Kabinet Petra Fialy (ODS) schválil úpravy zákoníku práce, které požadovali protestující lékaři. Na středečním brífinku to uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Počet dobrovolných přesčasových hodin by se měl vrátit na původních 416 a zdravotníci v nemocnicích by mohli mít legálně čtyřiadvacetihodinové služby. Válek sdělil, že je ochoten jednat i o navýšení platů všech zdravotníků. Vláda měla na programu i další témata. Šéf resortu zahraničí Jan Lipavský (Piráti) informoval o tom, že Česko zařadilo na národní sankční seznam podnik, který spravuje nemovitosti Ruské federace v zahraničí.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 19:45|Matěj Lucovič
Odvolací soud zrušil rozsudek v kauze Viktoriagruppe a chybějící nafty
Vrchní soud v Praze podruhé zrušil rozsudek v kauze firmy Viktoriagruppe a chybějící české nafty. Případ vrátil pražskému městskému soudu, který v květnu nepravomocně poslal na osm let do vězení bývalého jednatele společnosti Petra Malého. Vyplývá to z justiční databáze. Verdikt, který odvolací soud nyní zrušil, potrestal i samotnou firmu Viktoriagruppe, naopak tři manažery české pobočky osvobodil. Podle obžaloby připravili stát o 108 milionů korun, všichni vinu odmítají.
2. 11. 2023|Šimon Rogner
Nafta dříve uložená ve skladu Viktoriagruppe patří Česku, nemusí ji vracet, potvrdil soud
Téměř 75 milionů litrů motorové nafty dříve uložené ve skladu společnosti Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu patří Česku. Nemusí ji vracet insolvenčnímu správci zkrachovalé firmy, potvrdil ve čtvrtek odvolací pražský městský soud. Veškeré nároky insolvenčního správce Mirka Möllena zamítl. Podle předsedkyně senátu Ivany Kotrčové nebyla rozhodnutím nijak poškozena majetková podstata společnosti, protože Česko veškeré palivo zaplatilo.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 12:55|
Výdaje na obranu půjdou i z resortu vnitra či dopravy. Nárůst o 160 miliard je podle opozice rychlý
S výdaji na obranu ve výši dvou procent HDP pomůžou vládě příští rok i další resorty. Jde o skoro devět miliard z plánovaných celkem 160. K největším položkám se řadí státní hmotné rezervy a projekty v oblasti dopravy. Posilování rozpočtu je podle kabinetu nezbytné pro věrohodné odstrašení a bojeschopnost armády. Opozice si ale není jistá, jestli se podaří peníze smysluplně utratit.
9. 10. 2023|
Novela o funkčním období státních zástupců jde do výborů, ve sněmovně prošla prvním čtením
První čtení v Poslanecké sněmovně má za sebou novela zákona o státním zastupitelství, která mimo jiné zavede funkční období pro vedoucí státní zástupce. Míří nyní do sněmovních výborů. Úvodní čtení dokončili poslanci také u zákona, který zavádí hromadné žaloby. Druhé čtení již má za sebou novela o hlubinných úložištích jaderného odpadu. Část poslanců by do ní chtěla ukotvit podmínku, aby byla příprava úložiště podmíněna souhlasem obcí.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 13:56|
Lidé budou nejspíš moci o důchody žádat i on-line, sněmovna to schválila
Žádosti o přiznání důchodu budou moci lidé podávat od prosince zřejmě také on-line. Možnost elektronického podání schválila ve středu sněmovna. Zákonodárci také podpořili úpravy v rozhodování o investičních pobídkách, v pořizování státních hmotných rezerv či začlenění rejstříku trestů pod ministerstvo spravedlnosti. Sněmovna měla po poledni na programu i volbu člena širšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Skupina poslanců také navrhla v rámci pozměňovacího návrhu zvýšení některých matričních poplatků či zavedení poplatků nových.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 14:59|
ANO a SPD zablokovaly jednání sněmovny, koalice odmítla řešit výroky Bartoška na adresu Babiše
Opoziční ANO a SPD zablokovaly v pátek projednávání zákonů, neboť koalice odmítla řešit výroky místopředsedy dolní komory Jana Bartoška (KDU-ČSL) na adresu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Bartošek uvedl, že představuje bezpečnostní riziko. Podle předsedkyně poslanců ANO Aleny Schillerové je takové hodnocení „totálně za hranou“. Lidovecký ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka zase poukazoval na Babišovy „rétorické výlevy“ a „urážky“ politiků na sněmovním plénu a nabádal Schillerovou, aby zhodnotila tato vyjádření.  Kvůli sporu a opozičnímu vybrání přestávek byla schůze sněmovny přerušena do úterý.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 21:07|
Soud v kauze Viktoriagruppe uložil jednateli firmy Malému osm let vězení
Pražský městský soud uložil jednateli zkrachovalé německé společnosti Viktoriagruppe Petru Malému v kauze chybějící české nafty osmiletý trest vězení. Zároveň mu na deset let zakázal působit ve vedení firem a ochraňovat státní rezervy. Podle nepravomocného verdiktu připravil podvodem Správu státních hmotných rezerv (SSHR) nejméně o 108 milionů korun. Tři manažery české pobočky společnosti soud obžaloby zprostil. Obžalobě čelila také sama Viktoriagruppe, soud ji uznal vinnou a uložil jí desetiletý zákaz činnosti při ochraně státních rezerv.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 13:04|
Nafta odvezená ze skladu Viktoriagruppe zůstane v Česku, konkurzní správce na ni podle soudu nemá nárok
Desítky milionů litrů nafty odvezené ze skladu zkrachovalé firmy Viktoriagruppe nemusí Česká republika vracet správci konkurzní podstaty Mirko Möllenovi. Nepravomocně o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 5, podle nějž palivo náleží Správě státních hmotných rezerv. Není zatím jasné, zda se konkurzní správce odvolá.
20. 4. 2023|
Soud zrušil rozsudek v kauze Viktoriagruppe a chybějící české nafty
Rozsudek v kauze společnosti Viktoriagruppe a chybějící české nafty v bavorském skladu neplatí. Zrušil ho pražský vrchní soud, který věc vrátil k dalšímu projednání. Informoval o tom mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Zrušený verdikt ukládal firmě i jejímu jednateli Petru Malému desetiletý zákaz ochraňování českých státních hmotných rezerv. Malého navíc posílal za podvod na sedm let do vězení a dal mu také desetimilionovou pokutu.
6. 3. 2023|
Vláda upravila své programové prohlášení. Slibuje měnit příjmy a výdaje rozpočtu a posílit energetickou bezpečnost
Vláda na své středeční schůzi aktualizovala programové prohlášení, především v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. O důvěru kabinet sněmovnu ale znovu žádat nebude. Vláda se v aktualizovaném programovém prohlášení mimo jiné zavazuje k úpravě příjmové i výdajové strany rozpočtu kvůli stabilizaci veřejných financí. Také se chce zaměřit na posílení energetické bezpečnosti. Bude rovněž usilovat o vznik tribunálu pro stíhání válečných zločinů na Ukrajině.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 19:19|
Záchranáři, kteří pomáhali v tureckém Adiyamanu, jsou zpět. Jejich zásluhy vyzdvihl ministr i turecký velvyslanec
Do Česka se vrátili záchranáři, kteří krátce po ničivém zemětřesení odletěli do Turecka a pomáhali při záchranných pracích ve městě Adiyaman. Generální ředitel hasičů Vladimír Vlček uvedl, že práci českých záchranářů vysoce ocenili místní lidé. To dal najevo i turecký velvyslanec v Praze Egemen Bagis, který rovněž čekal na přílet týmu na letišti.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 21:56|
Heřmanův Městec couvá od stavby poldru. Jde to snáz a levněji, je přesvědčeno nové vedení města
Nové vedení Heřmanova Městce couvá od plánu vytvořit u města suchý poldr. Radnice ho začala připravovat po bleskové povodni, která v létě roku 2020 město vážně poškodila. Nynější radní však tvrdí, že by bylo levnější a zároveň šetrnější k přírodě chránit se před velkou vodou jinak.
12. 1. 2023|
Ministerstvo chce prodejem mikin pomoci Ukrajině. Vybrané peníze použije na nákup generátorů
Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo iniciativu na podporu obnovy energetické infrastruktury na Ukrajině, která byla zničena ruskou agresí. V crowdfundingové kampani a v aukci bude nabízet asi sedmdesát mikin z předsednictví České republiky v Evropské unii podepsaných politiky a dalšími známými osobnostmi. Vybrané peníze chce úřad následně použít na nákup generátorů, teplometů a dalších technologií, které pošle na Ukrajinu. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Odhad, kolik peněz může ministerstvo vybrat, zatím nemá.
11. 1. 2023|
Česko posílá Ukrajině elektrocentrály, Černochová přislíbila i vyřazené vojenské vybavení
Správa státních hmotných rezerv (SSHR) ze skladu v Olomouci poslala osm elektrocentrál na Ukrajinu, která se kvůli ruským raketovým útokům potýká s rozsáhlými výpadky dodávek elektřiny. V pomoci pokračuje i české ministerstvo obrany, které vedle výcviku vojáků nabízí i další materiální pomoc. Ruská agrese podle resortu také zdůraznila potřebu modernizovat tuzemskou armádu, slibuje brzké rozhodnutí o nákupu nových bojových vozidel pěchoty i stíhaček.
20. 12. 2022|
Solidární příspěvek pro ubytovatele uprchlíků se bude vyplácet do konce března
Solidární příspěvek pro lidi, kteří zdarma ubytovávají uprchlíky u sebe doma či ve svém volném bytě, se bude vyplácet i v prvním čtvrtletí příštího roku. Nařízení s prodloužením vyplácení podpory do konce března schválila ve středu vláda. Ta také informovala o zaslání covid testů určených původně pro školy na Ukrajinu nebo o přijetí úvěru od Evropské investiční banky na neočekávané výdaje s uprchlickou krizí.
14. 12. 2022|
Ruská ropa na pranýři. Začaly platit dvojí sankce, které mají Rusko silně bolet
O půlnoci začaly platit zatím nejostřejší sankce uvalené na Moskvu. Jsou dvojí. Za prvé EU zakázala dovoz ruské ropy po moři. A za druhé EU společně se zbývajícími členy G7 a Austrálií zastropovaly ceny ruské ropy. Kreml slíbil, že bude reagovat, konkrétní kroky zatím neupřesnil. Podle šéfa Státní správy hmotných rezerv (SSHR) Pavla Švagra se unijní embargo českých rafinérií zatím netýká, v případě přerušení dodávek mají nouzové zásoby zhruba na sto dní.
5. 12. 2022Aktualizováno5. 12. 2022, 22:03|dk
Dodávky ropovodem Družba měly krátký výpadek. V Česku se neprojevil
Dodávky ruské ropy z Ukrajiny na Slovensko ve čtvrtek přerušil výpadek elektrického proudu. Česka se problémy nedotkly, čerpalo zásoby ze Slovenska, uvedla Barbora Putzová ze společnosti Mero, která je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba. Provoz se podařilo obnovit během čtvrtka.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 16:49|
Stát chce formálně prodloužit platnost milionům nepoužitých testů na covid
Stát má ve skladech hmotných rezerv miliony testů na covid-19, které byly původně určené pro školy. Některým brzy končí trvanlivost. Ministerstvo školství by ji chtělo formálně prodloužit. Podle opozice měla vláda jednat dřív. Stát testy koupil začátkem roku, kdy platilo povinné testování žáků.
3. 10. 2022|
Nejvyšší soud potvrdil osvobození bývalých šéfů státních rezerv v kauze Viktoriagruppe
Nejvyšší soud potvrdil osvobození bývalých šéfů Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Tomáše Perutky a Ondreje Páleníka v kauze Viktoriagruppe. Podle obžaloby způsobili škodu téměř padesát milionů korun, odvolací soud je ale oba osvobodil. Verdikt nezvrátil ani nejvyšší státní zástupce, jehož dovolání Nejvyšší soud odmítl, uvedl Adam Wenig z Městského soudu v Praze, který se případem zabýval jako první instance.
6. 9. 2022|Šimon Rogner
Vládní opatření mohou mít dopad na životní prostředí, podle opozice kabinet s řešením zaspal
Po domácnostech a firmách hlásí problémy s cenami i samotným zajištěním dodávek taky tuzemský veřejný sektor. Podle ministra průmyslu Josefa Síkely (za STAN) by je měl řešit státní obchodník s energiemi. Opozici vadí, že návrh přichází pozdě. Cena plynu je nyní na burzách pětkrát vyšší než loni.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 23:23|
Stát se připravuje na zimu a plní zásobníky. S kapacitami bychom vydrželi do srpna, řekl Stanjura
Vláda pokračuje v přípravách na zimu a na možné přerušení dodávek ruského plynu. Tuzemské zásobníky jsou už plné z třiaosmdesáti procent, tedy víc než ve většině ostatních zemí Evropské unie. Ministr financí v týdnu ubezpečil, že surovina by vystačila až do příštího srpna. Podmínkou je mírná zima a dodržení plánované patnáctiprocentní úspory ve spotřebě. Česko si momentálně dělá větší rezervy, než stanovuje unijní nařízení.
20. 8. 2022|