Odpal pumy u Litvínova se zřejmě neobejde beze škod

Při řízeném odpalu letecké pumy v chemickém areálu v Záluží u Litvínova se zřejmě nepodaří vyhnout škodám na majetku, uvedla mluvčí policejního prezidia Irena Pilařová. Dvacet metrů od munice se totiž nacházejí nadzemní produktovody. S municí se nesmí kvůli speciálnímu časovači hýbat do úterních 13:00. Pokud nenastane samovolný výbuch, mohli by pyrotechnici k řízenému odpalu podle Pilařové přistoupit ve čtvrtek nebo v pátek.

„I přesto, že se snažíme utlumit veškeré účinky výbuchu této velké letecké pumy a podstupujeme velká rizika tím, že se pyrotechnici budou pohybovat v její těsné blízkosti, nevyhneme se zřejmě materiálním škodám. Například již ve vzdálenosti dvacet metrů od pumy se nacházejí nadzemní produktovody (trubkové vedení chemičky, pozn. red.),“ uvedla Pilařová na policejním webu.

Práce na likvidaci pumy začnou podle mluvčí hned v úterý po uplynutí doby, kdy by munice mohla samovolně explodovat. V dalších dnech začnou hned ráno. „Z důvodu bezpečnosti je nutné, aby u pumy pracoval co nejmenší počet pyrotechniků, a to dva až tři. Kvůli vysokému ohrožení budou také sami obsluhovat hasičskou techniku,“ popsala mluvčí. Aby se likvidace nemusela přerušovat, bude se podle ní na místě střídat celá pyrotechnická komise, tedy deset nejzkušenějších pyrotechniků.

Obavy ze seizmické vlny

Okolí pumy pyrotechnici obloží do výše pěti metrů velkoobjemovými pytli s pískem. Přímo k pumě naloží asi čtyři sta vaků, val by měl mít tloušťku mezi pěti a šesti metry. Kvůli možné silné seizmické, tedy zemětřesné, vlně ale nemohou hermeticky utěsnit místo odpalu. Tlakovou vlnu budou směřovat do bezpečného prostoru. O něco dál pak pyrotechnici vystaví další barikádu.

Písečnými vaky a také takzvanými bombdeky – rozřezanými pneumatikami zavěšenými na ocelových lanech – také ochrání objekt, ve kterém byla puma nalezena. Je sice určen k demolici, podle mluvčí je ale nutné zajistit, aby tlaková vlna neprošla objektem na druhou stranu. Pytli s pískem také pyrotechnici zajistí zásobníky s kyselinami a dalšími nebezpečnými látkami, které jsou součástí chemičky.

Pilařová ale upozornila, že pokud se utlumí tlakový účinek utěsněnou barikádou, zvýší se naopak ten seizmický který se v tomto konkrétním případě ještě znásobuje vysokou hladinou spodní vody. „Z uvedeného důvodu ochrannou schránku hermeticky neutěsníme a tlakovou vlnu částečně budeme směřovat mimo areál do bezpečného prostoru,“ doplnila mluvčí.

Pyrotechnická služba podle Pilařové postup konzultovala jak v rámci pyrotechnické komise, tak i se zahraničními kolegy z Německa a Polska, kteří mají s podobnou municí více zkušeností. Radila se i s historiky z Národního technického muzea a s odborníky z přilehlé chemičky.

Chemička pozastavila výrobu

Areál chemických výrob Chempark Záluží je největší v tuzemsku, patří společnosti Orlen Unipetrol. Sídlí v něm několik desítek významných chemických i servisních firem, denně se v něm pohybuje kolem 6500 zaměstnanců ze 180 firem.

Orlen Unipetrol po nálezu letecké pumy zastavil výrobu v sousední rafinerii. Kvůli tomu přišla o suroviny petrochemická část závodu, proto firma v pátek ráno zahájila i útlum etylenové jednotky.

Šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr v pátek uvedl, že stát zřejmě půjčí Unipetrolu část nouzových zásob, čímž by společnost pokryla současný výpadek výroby pohonných hmot. Půjčku ještě musí schválit vláda, jednat o tom bude ve středu. Podle Švagra tak nehrozí nedostatek pohonných hmot na trhu.