TÉMA

D3

První česká dálnice se blíží k rakouským hranicím, začala stavba D3 od Nažidel k Dolnímu Dvořišti

Začala stavba příhraničního úseku dálnice D3, který zejména zjednoduší cestování do Rakouska. Částečně využije trasu nynějšího silničního obchvatu Dolního Dvořiště. Práce na něm by měly skončit v roce 2026, několik měsíců po něm by měl být hotový také navazující úsek, který odvede dopravu ze „silnice smrti“ u jihočeské obce Nažidla. Jeho stavbu chce Ředitelství silnic a dálnic rovněž zahájit ještě letos.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 19:02|

Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc

Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|

Dálnice D3 a D11 mají blíže k dostavbě. Rozhodnutí úřadu a soudu ukončila spory

Úřady podnikly v úterý důležité kroky, které by měly přiblížit dostavbu dvou úseků českých dálnic. Po vyvlastnění čerpací stanice na LPG u Tábora, o němž rozhodl jihočeský krajský úřad, bude možné dokončit obchvat města, který je součástí dálnice D3. Ostravský krajský soud zamítl žalobu proti územnímu rozhodnutí pro stavbu dálnice D11 od Jaroměře k Trutnovu.
24. 10. 2023|

Spory kolem stavby D3 přes Posázaví pokračují. Odpůrci podají kasační stížnost

Odpůrci výstavby dálnice D3 přes Posázaví podají kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Reagují tak na zamítnutí žaloby proti výjimkám pro chráněné druhy živočichů v úseku mezi Václavicemi a Voračicemi. Rozsudek Krajského soudu v Plzni považují za nezákonný a věcně nesprávný. Kritici trasy dálnice doporučují spíše zvýšit kapacitu silnice I/3 a budovat obchvaty měst.
16. 10. 2023|

Stát už chystá rozšíření D3 u Tábora. Věří, že problémy s pozemky se chýlí ke konci

Spor o vyvlastnění pozemků a staveb na nich dlouho komplikoval dostavbu dálnice D3 u Tábora. Teď to vypadá, že by se s rozšířením dálnice mohlo začít. Jeden z provozovatelů motocentra, které stojí v místě plánovaného rozšíření, se sice stále odmítá vystěhovat, přestože vlastníkem už je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), a dokončení procesu komplikuje ještě plynová stanice na pozemku. Stát přesto věří, že se spor chýlí ke konci.
26. 9. 2023|

Nový podjezd pod dálnicí D3 je příliš nízký. Neprojedou kamiony ani autobusy

Podjezd pod novým mostem na dálničním obchvatu Českých Budějovic komplikuje jízdu autobusovým dopravcům i tranzitní dopravě. Je totiž nižší, než čekali. Jeho výška je u Hlinska pouhé tři metry, což pro autobusy a nákladní auta nestačí. Vysoká vozidla potřebují o více než půl metru místa víc, aby pod mostem projela. Musejí tak jezdit jinou trasou, která je však delší.
1. 9. 2023Aktualizováno1. 9. 2023, 22:17|

Dálnice D3 na Táborsku byla kvůli nehodě kamionu pět hodin uzavřena

Kvůli nehodě kamionu na Táborsku byla v úterý uzavřena dálnice D3 ve směru na České Budějovice. Nákladní vůz s návěsem, který převážel dříví, se převrátil. Na místo dorazil náhradní kamion, který dřevo odvezl. Převrácený nákladní vůz vyprostila odtahová služba. Řidiči kvůli uzavření dálnice v obou směrech museli po dobu uzavírky z komunikace sjíždět na silnici I/3.
22. 8. 2023Aktualizováno22. 8. 2023, 13:16|

Oprava dálnice D3 na hranici jižních a středních Čech končí. Od pátku už řidiči projedou bez omezení

Oprava dálnice D3 mezi Chotovinami a Mitrovicemi na hranici Jihočeského a Středočeského kraje končí. Dálnice bude od pátku opět průjezdná v obou pásmech, čímž skončí omezení rychlosti a další komplikace pro řidiče. Pracovníci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na tomto úseku pracovali asi dva měsíce.
20. 7. 2023|

Zbytečná hloupost, míní o 150 km/h na vybraných dálnicích Kolovratník. Časový zisk není tak velký, říká Budina

Na vybraných úsecích dálnic zřejmě bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině. Podle místopředsedy hospodářského výboru sněmovny Martina Kolovratníka (ANO) jde o zbytečnou hloupost, celoevropský trend je podle něj spíše snižování rychlosti. „Ale ze židle mě to nenadzvedává, je to marginálie,“ řekl v Událostech, komentářích. S ním souhlasí dopravní expert Vize 0 Libor Budina, vysoká rychlost s sebou podle něj nese mnohá rizika. Na konstatování, že v Německu je rychlost na dálnicích neomezená, namítl, že němečtí řidiči jsou disciplinovanější než ti čeští. Podle něj je škoda, že se neprosadil návrh Kolovratníka ohledně dodržování bezpečné vzdálenosti.
1. 7. 2023|

Postavit 600 kilometrů dálnic do roku 2033 je reálné, řekl Kupka

Do roku 2033 je potřeba postavit 600 kilometrů dálnic, aby byla síť kompletní, řekl v pořadu Intervew ČT24 ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podotkl, že je to reálné a už je pro to nachystaný přehled financování. Dodal, že vše míří k tomu, aby se také už v příštím roce otevřelo více než 115 kilometrů nových dálničních úseků. V souvislosti se změnou silničního zákona zmínil, že se systém zjednodušuje a navíc v některých částech působí preventivně.
29. 6. 2023|

Po téměř dvou letech skončila uzavírka mezi Dobrou Vodou a Českými Budějovicemi

Skončila uzavírka mezi Dobrou Vodou a Českými Budějovicemi, která komplikovala dopravní situaci při příjezdu do města. Trasa byla uzavřena kvůli stavbě dálnice D3. Obyvatelé Dobré Vody museli z Českých Budějovic jezdit po objížďce ve směru na Srubec, kde se často tvořily kolony.
26. 6. 2023|

Uzavírka dálnice D3 skončila, přes noc zanikl nadjezd. Zúžení do jednoho pruhu zůstane do září

Se zpožděním přes hodinu skončila uzavírka dálnice D3 u Tábora. Kolem čtvrt na jedenáct v neděli dopoledne se podařilo zprovoznit směr na České Budějovice, o čtvrt hodiny dříve skončila uzavírka ve směru na Prahu. V noci zanikl nadjezd na 77. kilometru, v příštích měsících ale bude vznikat jeho náhrada. Proto zůstane až do září uzavřen v každém směru jeden jízdní pruh.
18. 6. 2023Aktualizováno18. 6. 2023, 10:49|

Dálnice D3 u Tábora je uzavřená, silničáři bourají nadjezd

Kvůli bourání mostu uzavřeli kolem sedmé hodiny večer silničáři dálnici D3 u Záluží na Táborsku. Komunikace bude neprůjezdná do nedělních devíti hodin ráno. Do konce srpna budou v úseku i další omezení.
17. 6. 2023Aktualizováno17. 6. 2023, 19:49|

Průjezd jihočeskou dálnicí D3 komplikují opravy

Na jihočeské dálnici D3 u Ševětína na Českobudějovicku začala oprava víc než padesát let starého mostu. Provoz na dálnici pod ním je proto zúžený do jednoho pruhu v každém směru. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by práce měly trvat dva týdny. Na dálnici je kvůli opravám omezený provoz i v dalším úseku.
29. 5. 2023|

Začaly opravy dálnice D3. S omezením musejí řidiči počítat dva měsíce

Provoz na dálnici D3 na hranici Jihočeského a Středočeského kraje omezila rekonstrukce. Většinu času prací bude jeden pás dálnice zavřený a auta pojedou na Prahu i na České Budějovice vždy jen jednou částí dálnice, uvedl Adam Koloušek z českobudějovické pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Práce mezi kilometry 62,3 –70,7, tedy mezi Chotovinami a Meznem, potrvají dva měsíce. Při opravě bude také omezený provoz na mimoúrovňové křižovatce Chotoviny. Náklady na opravy jsou 218 milionů korun bez DPH.
22. 5. 2023|

Kupka slibuje výhled dopravních staveb na deset let, do roku 2033 chce mít hotovou dálniční síť

Základní síť dálnic v České republice by měla být do roku 2033 hotová. Řekl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS) při představení konkrétních plánů výstavby silnic a dálnic pro letošek. Podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla se navíc daří v poslední době výstavbu zrychlovat. Letos by se díky tomu mohlo otevřít více nových kilometrů dálnic, než silničáři původně předpokládali. Mátl očekává, že se také podaří zkrátit některá zpoždění, která v minulosti na stavbách vznikla.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 20:41|

Staví se rekordní množství silnic, řidiči z toho budou mít užitek spíš až příští rok

Nikdy v historii novodobého Česka se nestavělo tolik silnic najednou. Pracuje se na víc než dvou stech čtyřiceti kilometrech nových dálnic a silnic první třídy. Řidiči to ale pocítí až příští rok, protože letos se otevřou spíš jen krátké úseky. Otazník se navíc vznáší nad financováním, ani rozpočet na letošek není zdaleka zajištěný. A v dalších letech bude zřejmě ještě hůř.
14. 1. 2023|

Po nehodách ráno stála doprava na třech dálnicích. Zahynula žena, která šla pomoci posádce havarovaného auta

Tragicky skončila snaha řidičky pomoci posádce auta, které ráno havarovalo na dálnici D10. Narazilo do ní další vozidlo, jehož řidič nestihl zabrzdit, žena zahynula. Dálnice D10 byla dopoledne po několika nehodách u Mladé Boleslavi uzavřena a neprůjezdná byla také D3 u Tábora a D1 v Brně. K haváriím na D3 a D10 přispěla zledovatělá vozovka. Na kluzkých cestách se ráno stalo i mnoho dalších drobnějších havárií.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 15:18|

Příprava středočeské dálnice D3 se dál komplikuje. Ministerstvo podpořilo ochránce přírody

Ministerstvo životního prostředí zrušilo rozhodnutí plzeňského krajského úřadu o výjimkách z ochrany zvláště chráněných druhů živočichů na části středočeské dálnice D3. Důvodem byly nejasnosti týkající se například četnosti ohrožených druhů. Resort tím podruhé vyhověl odpůrcům trasy, kteří se proti výjimkám odvolali. Příprava stavby se proto opět komplikuje, schvalovací proces zatím nemůže pokročit k územnímu řízení.
10. 1. 2023|

Nad D3 a D10 zanikly při nočních uzavírkách staré nadjezdy. Dálnice jsou již plně průjezdné

Bez omezení je průjezdná dálnice D3 severně od Českých Budějovic i D10 u Brandýsa nad Labem. Úseky tam byly přes noc uzavřené, dělníci zlikvidovali staré nadjezdy. Most přes D3 musel ustoupit připravovanému odpočívadlu. Jeho demolice se oproti plánu poněkud zdržela, ale od půl deváté byla dálnice opět průjezdná. Na D10 se podařilo vše dokončit tak, že se mohla auta v deset dopoledne na dálnici vrátit. Zprvu se ale jezdilo s omezením, všechny pruhy byly otevřeny až odpoledne.
20. 11. 2022Aktualizováno20. 11. 2022, 15:06|

Cesta do Českých Budějovic je složitější, část dálnice D3 je do neděle zavřená

Od sobotního poledne se musí řidiči směřující od Tábora k Českým Budějovicím (nebo opačným směrem) část cesty obejít bez dálnice. D3 je uzavřená kvůli demolici nadjezdu v souvislosti s výstavbou nové odpočívky u Ševětína. Otevře se zase až v neděli ráno. Objízdná trasa vede po silnici II/603 od dálniční křižovatky Ševětín po křižovatku Lhotice. Uzavřená je také dálnice D10 mezi třetím a desátým kilometrem kvůli bourání mostu.
19. 11. 2022Aktualizováno19. 11. 2022, 19:52|

Stavbu další části dálnice D3 komplikuje bahnité podloží. Práce se zřejmě prodlouží zhruba o rok

Začalo stavební řízení na dvanáctikilometrový úsek dálnice D3 mezi osadou Kaplice-Nádraží a Nažidly. Pro stavbaře by mělo jít zřejmě o nejnáročnější část dálnice na jih od Českých Budějovic. Pokud se u Nažidel začne stavět příští rok podle plánu, stane se tak po dvaceti letech od tragické nehody autobusu, při které tam zahynulo dvacet cestujících. Předpokládané náklady na stavbu nového úseku jsou zhruba 6,5 miliardy korun bez DPH.
7. 11. 2022|

Dálnice povede z Budějovic na hranice o rok později, připouští ŘSD. Stavbu zdrží bažinatý terén u Kaplice

O rok déle, než silničáři předpokládali, potrvá stavba dálnice D3 od Českých Budějovic na rakouské hranice u Dolního Dvořiště. V rozhovoru pro ČTK to připustil šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Složitější bude stavba dálnice u Kaplice, kde je problém s podložím. Dřívější plány ŘSD předpokládaly, že napříč Jihočeským krajem by se mohlo po dálnici jezdit v roce 2025, nově silničáři uvádějí až rok 2026.
16. 10. 2022Aktualizováno16. 10. 2022, 15:19|

České Budějovice objedou řidiči na cestě do Rakouska až v roce 2025, oznámil ministr

Auta, která jedou směrem od Prahy do Rakouska nebo naopak, zmizí z centra Českých Budějovic počátkem roku 2025. Takový je podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) nový termín zprovoznění dvou úseků dálnice D3, které zároveň poslouží jako obchvat krajského města v severo-jižním směru. Podle původních plánů Ředitelství silnic a dálnic měla být dálnice u Budějovic hotová již napřesrok. Oproti předpokladům bude stavba také nejméně o sto milionů dražší.
25. 8. 2022|