TÉMA

Jan Farský

Jmenování zmocněnce pro euro bude řešit koalice, Fiala svolal dohodovací řízení

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) svolal po jmenování ekonoma Petra Zahradníka novým zmocněncem pro zavedení eura koaliční dohodovací řízení. Stalo se tak na základě žádosti jedné z koaličních stran, informovala mluvčí kabinetu Lucie Ješátková. Zahradník není „velkým“ koordinátorem vybraným vládou, člena Národní ekonomické rady vlády jmenoval ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Nad tím se pozastavila opozice, podle místopředsedy ANO Karla Havlíčka Dvořák takovým krokem hrozí zesměšněním premiéra, od nějž nyní očekává rázný krok vůči ministrovi.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 19:28|

Strany SPOLU debatují o kolektivní kandidátce do eurovoleb. S rozhodnutím se čeká na ODS

Zástupci koalice SPOLU, vítěze posledních sněmovních voleb, stále nevědí, zda bude spolupráce pokračovat i pro volby do Evropského parlamentu. Kolektivní kandidátku odmítá přinejmenším část ODS. Vyjednávání pokračují.
8. 10. 2023|

Piráty do eurovoleb povede opět Marcel Kolaja, porazil Gregorovou a Peksu

Lídrem pirátské kandidátky pro volby do Evropského parlamentu bude stejně jako v roce 2019 Marcel Kolaja, nynější první místopředseda strany a europoslanec. Rozhodli o tom členové Pirátů při sobotním jednání celostátního fóra. Získal 299 hlasů z celkového počtu 543. Dvojkou kandidátky bude současná europoslankyně Markéta Gregorová, trojkou moravskoslezská zastupitelka Zuzana Klusová.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 18:13|

Nerudová a Farský povedou STAN do eurovoleb

Hnutí Starostové a nezávislí povedou do evropských voleb ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová spolu s exposlancem hnutí Janem Farským. Jejich nominaci ve čtvrtek podle očekávání schválil celostátní výbor STAN, oznámil předseda hnutí Vít Rakušan. Podle Farského chce hnutí kompletní kandidátku, na niž pozve další liberální proevropské osobnosti, představit v lednu příštího roku, kdy také určí, kdo bude na kandidátce na prvním místě.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 20:39|

Nerudová oznámila kandidaturu do europarlamentu, chce do čela kandidátky STAN

Bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová chce příští rok kandidovat do Evropského parlamentu na listině hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Její nominaci do čela listiny schválilo ve čtvrtek předsednictvo STAN. Hnutí by do voleb do Evropského parlamentu měl vést také bývalý šéf poslanců hnutí Jan Farský (STAN) z druhého místa. Definitivně o lídrech bude rozhodovat celostátní výbor STAN.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 18:06|

V koalici se rýsuje spor kvůli postu eurokomisaře. Nominovat ho chce STAN i Piráti

Ve vládních stranách by mohlo dojít k dalšímu střetu, tentokrát kvůli příštímu eurokomisaři. Post má podle dohody připadnout koalici Pirátů a STAN, zájem mají obě uskupení. Neoficiálně už politici mluví i o možných jménech kandidátů, například o ministru průmyslu Jozefu Síkelovi (STAN) nebo o neúspěšné kandidátce na prezidentku Danuši Nerudové.
7. 7. 2023|

Vládní balíček by mohl příští rok zlepšit hospodaření státu až o 120 miliard, zjistila ČT

Vládní balík úspor na příští rok by mohl vylepšit hospodaření státu až o 120 miliard, zjistila ČT. Větší část – 70 miliard – plánuje koalice ušetřit na výdajích. O zbylých padesát miliard chce zvýšit rozpočtové příjmy. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve středu večer po více než šestihodinovém jednání lídrů vládních subjektů uvedl, že názory koaličních stran ohledně takzvaného konsolidačního balíčku se postupně sbližují a dohoda je blízko. Ve čtvrtek podle něj ale nebude pokračovat jednání politiků stran vládní koalice, potřeba jsou totiž debaty i uvnitř jednotlivých stran. Podle něj platí, že kabinet chce představit nejpozději v polovině května jak konsolidační balíček, tak důchodovou reformu.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 23:57|

Celostátní výbor STAN nominoval Beka na ministra školství, evropskou agendu má spravovat Dvořák

Hnutí STAN navrhne do funkce šéfa resortu školství dosavadního ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) a na jeho místo nynějšího náměstka ministra zahraničí Martina Dvořáka (STAN). Nominace předsednictva potvrdil na on-line jednání celostátní výbor hnutí. Bek má v čele ministerstva školství nahradit Vladimíra Balaše (STAN), který ohlásil minulý týden rezignaci ze zdravotních důvodů.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 21:20|

Pavel jednal s Rychetským, ve středu bude mluvit s Jurečkou o valorizaci důchodů

Zvolený prezident Petr Pavel jednal s předsedou Ústavního soudu (ÚS) Pavlem Rychetským. Tento týden se setká také s ministrem práce a sociálních věcí a životního prostředí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Už v úterý jej čeká lékařská prohlídka, výsledky by měly být známy do březnové inaugurace. O víkendu Pavel požádal ukrajinskou stranu, aby jako první přišla s návrhem termínu jeho cesty do Kyjeva. Předpokládá, že se tak stane brzy.
20. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 17:59|

Rakušan obhájil post předsedy STAN. Jsme obětí vlastní politické puberty, prohlásil

Sněm hnutí STAN znovu zvolil předsedou Víta Rakušana. Za své problémy si může hnutí podle jeho slov samo. Jestli jsme obětí, tak vlastní nezkušenosti a politické puberty, prohlásil na úvod volebního sněmu, který je reakcí na kauzy spojené s financováním hnutí. Rakušan se také omluvil voličům, kteří v Starosty a nezávislé vložili důvěru. Prvním místopředsedou STAN se stal Rakušanův favorit poslanec Lukáš Vlček. Nahradil Jana Farského.
23. 7. 2022Aktualizováno23. 7. 2022, 16:09|

Za pražskou kauzu je potřeba se omluvit straníkům i voličům, říká Vít Rakušan

Vít Rakušan bude obhajovat post předsedy Starostů a nezávislých. Celostátní sněm se po několika skandálech spojených s hnutím – a také jedné tragické události – schází téměř o rok dříve, než byl řádný termín. Starostům totiž došli místopředsedové. Rakušan věří, že předsednický post obhájí a zároveň k sobě dostane nový tým. V Interview ČT24 řekl, že ve vedení v žádném případě nebudou lidé spojení s kauzami.
18. 7. 2022|

Kandidátka STAN v Poděbradech odstoupí celá, do voleb půjde s jinou značkou

Celá kandidátka hnutí STAN v Poděbradech po kritizovaných výrocích svého lídra, současného starosty města Jaroslava Červinky, odstupuje. V současném složení půjdou kandidáti do nadcházejících komunálních voleb pod jinou značkou, upozornila Mladá fronta DNES (MfD). K tomu potřebné množství podpisů již nově vytvořená kandidátka získala.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 20:03|

STAN si vybírá nové vedení, na sněmu ho zvolí 23. července

Vládní hnutí STAN si nové vedení zvolí už za necelé tři týdny – sněm mají naplánovaný v Hradci Králové na sobotu 23. července. I nadále by je měl vést ministr vnitra Vít Rakušan, který nemá protikandidáta. Hnutí v pondělí ale oznámilo nominace na další funkce ve vedení. Změny spustilo podezření z korupce kolem pražského dopravního podniku a kontakty některých politiků s obviněným podnikatelem Michalem Redlem.
4. 7. 2022|

Hnutí STAN se připravuje na mimořádný sněm. Z regionů zaznívá, že obměna předsednictva má být výrazná

Vedení hnutí Starostové a nezávislí se kvůli kauze Petra Hlubučka (STAN) na mimořádném sněmu dočká obměny. Starostové pro Liberecký kraj (SLK), kteří v tomto regionu s hnutím STAN spolupracují, podle svého předsedy Martina Půty chtějí debatovat o budoucnosti spolupráce obou uskupení.
20. 6. 2022|

Hlubuček rezignoval na funkce na magistrátu. Předseda STAN navrhuje mimořádný sněm hnutí

Obviněný Petr Hlubuček (STAN) rezignoval na funkci náměstka pražského primátora, člena rady hlavního města a člena dozorčí rady Pražských služeb. Informovala o tom mluvčí pražského hnutí STAN Šárka Kuželová. Městské opozici to nestačí, žádá i rezignaci primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a dalšího jeho náměstka Adama Scheinherra (Praha sobě). Hlubuček už ve středu po výzvě vedení strany rezignoval na všechny stranické funkce včetně pozice na kandidátce STAN pro podzimní volby do zastupitelstva, kde figuroval na třetím místě. Přesto čelí celostátní vedení hnutí opoziční kritice a jeho předseda Vít Rakušan navrhuje, aby se uskutečnil mimořádný sněm.
16. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 19:24|

Poslanci zamítli program schůze o Polčákovi. Okamura jej viní z pokusu o trestný čin

Neprošel program mimořádné schůze, kterou svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny na žádost opozičních stran. Schůze tak skončila. Promluvili na ní však někteří poslanci s přednostním právem. Věnovali se postupu europoslance a advokáta Stanislava Polčáka (STAN) v kauze Vrbětice. Předseda SPD Tomio Okamura – jehož hnutí svolání schůze iniciovalo – obvinil Polčáka v úvodním projevu, že chtěl osmimilionovou provizi z veřejných peněz za prosazení odškodňovacího zákona. Svého bývalého místopředsedy se naopak zastával šéf STAN Vít Rakušan či místopředsedkyně Věra Kovářová. Rakušan však řekl, že nepodpoří další nominaci Polčáka na kandidátku do europarlantu.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 12:33|

Sněmovna jednala i přes noc, schůzi opět zasáhly obstrukce SPD

Senátem vetovaná novela pandemického zákona se vrátila do sněmovny. Politici připouštěli v dolní komoře dlouhou debatu, předchozí schvalování trvalo kvůli obstrukcím poslanců SPD více než 35 hodin. I v úterý odpoledne zahájilo hnutí SPD obstrukce, předseda Tomio Okamura využil svého přednostního práva a mluvil téměř šest hodin. Ani po celé noci se poslanci nedostali k hlasování o podobě programu schůze, která má vést k hlasování o pandemické novele.
15. 2. 2022Aktualizováno16. 2. 2022, 11:04|

Dostal jsem se do slonovinové věže. Voličům nyní svůj postoj vysvětluji, ohlíží se Farský za rezignací

Končící poslanec Jan Farský (STAN) uvedl, že svou studijní stáž ve Spojených státech prodlouží až do 10. září. Mandátu se oficiálně vzdá v úterý. V Interview ČT 24 také dodal, že o svém odjezdu se měl rozhodnout až loni v prosinci a svou rezignaci chce v budoucnu vysvětlovat voličům. Zdůraznil také, že odchod z Poslanecké sněmovny jako podvod na voličích nevnímá - oproti svým dřívějším prohlášením, v nichž tvrdil opak.
15. 2. 2022|

Poslanci podpořili zákon, který zakáže jednorázové plastové výrobky

Poslanci schválili v prvním čtení zákaz některých jednorázových plastových výrobků, jako jsou příbory, talíře nebo brčka, jak to vyžadují předpisy Evropské unie. Sněmovna o tom rozhodla téměř jednomyslně. Lhůtu na další projednávání zákona ve výboru pro životní prostředí prodloužila na osmdesát dní, i když se norma měla do českého právního řádu dostat už loni v červenci. Dolní komora také v prvním čtení schválila vládní novelu, která upravuje pravidla pro oznámení a žádosti o nakládání s geneticky modifikovanými organismy. Projednání zákona o panevropském penzijním pojištění poslanci odložili.
26. 1. 2022Aktualizováno26. 1. 2022, 15:40|

Farský se kvůli stáži v USA vzdá poslaneckého mandátu

Poslanec Jan Farský (STAN) se vzdá svého mandátu. Oznámil to poté, co ho k rezignaci vyzvalo předsednictvo hnutí Starostů a nezávislých. Farský čelil kritice koaličních partnerů i opozice za půlroční stáž v USA, kterou chtěl absolvovat současně s výkonem své poslanecké funkce. Do sněmovny místo něj nastoupí ředitelka libereckého divadla Jarmila Levko.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 23:25|

Výzva k odpovědnosti se v pandemii osvědčila, uvedl Fiala v Událostech, komentářích

Premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Události, komentáře uvedl, že výzvy k osobní zodpovědnosti v pandemii zafungovaly. Na nástup koronavirové varianty omikron je podle něj české zdravotnictví připravené díky zavedení testování ve firmách i školách a zkrácení karantény. Zmínil, že rozhodnutí vládních Starostů vrátit finanční dary od právnických osob, které obdrželi od sněmovních voleb, je správné z morálního hlediska. Odjezd poslance Jana Farského (STAN) je ale podle něj špatným signálem pro veřejnost. Ke konci vyloučil zásadní daňové změny. S premiérem hovořil Martin Řezníček.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 23:28|

Hnutí STAN vrátí finanční dary od právnických osob, které dostalo po volbách

Hnutí Starostové a nezávislí se rozhodlo vrátit finanční dary od právnických osob, které na účet přišly od parlamentních voleb až dosud. Podle předsedy Víta Rakušana se jedná o 3,42 milionu korun. Některé z těchto darů se staly předmětem kritiky poté, co se v médiích objevily informace o nejasné vlastnické struktuře darujících subjektů a o údajném trestním stíhání jednoho z lidí spojených s jedním z nich.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 17:59|

Farský by se měl vzdát mandátu, nebo stipendia, řekl Bartoš. Poslanec hnutí STAN mezitím odletěl do USA

Šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš v Otázkách Václava Moravce zkritizoval záměr Jana Farského (STAN) odejít na půlroční stáž do amerického Oregonu. Uvedl, že Farský by se měl vzdát buď křesla ve sněmovně, nebo Fullbrightova stipendia. Farský mezitím už do USA odcestoval. Bartoš komentoval také údajně sporné financování hnutí STAN. Podle něj je třeba věc pořádně prošetřit a v případě, že se potvrdí finanční dar od trestně stíhané osoby, mělo by hnutí STAN peníze vrátit.
16. 1. 2022Aktualizováno16. 1. 2022, 17:35|

Žádost Fialovy vlády o důvěru se protáhla. Sněmovna jednala 22 hodin, pokračovat bude večer

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) stále nemá důvěru poslanců. Po dni a noci debat bylo jednání na žádost SPD ve čtvrtek ráno přerušeno, poslanci se k němu vrátí v šest večer. Za 22 hodin jednání sněmovna už vyslechla kritické i podpůrné projevy, premiér hned v úvodu prohlásil, že cílem jeho kabinetu je dostat Česko mezi nejvyspělejší země světa. Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) i předseda hnutí SPD Tomio Okamura novou vládu naopak kritizovali. Důvěru by s ohledem na poslanecké počty nicméně získat měla.
12. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 16:56|