TÉMA

Obrana a bezpečnost

Evropa chce posilovat svoji obranu i nezávislost na USA. Je to běh na dlouhou trať, zní od analytiků
Ve světle nedávného druhého výročí plnohodnotné ruské agrese proti Ukrajině, i v důsledku rétoriky amerického exprezidenta Donalda Trumpa v předvolební kampani se rozvířila diskuze o obranyschopnosti Evropy. Státy navyšují svoje obranné rozpočty, rekordní počet zemí letos splní závazek Severoatlantické alianci vydat na obranu dvě procenta HDP, podle mnohých to však stále není dost. Evropě podle analytiků oslovených webem ČT24 chybí ochota politiků do obrany investovat dlouhodobě a nastartovat tak zbrojní průmysl a rozvíjet léta zanedbané armády. Na podporu evropského obranného průmyslu se má zaměřit i nový program Evropská komise.
7. 3. 2024|Kateřina Viková
Česku schází podle NKÚ komplexní systém ochrany měkkých cílů před teroristy
V Česku stále chybí komplexní systém ochrany takzvaných měkkých cílů před teroristickými útoky. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který zjišťoval, jak ministerstva vnitra, kultury a zdravotnictví rozdělovala v letech 2016 až 2021 peníze na systém ochrany měkkých cílů, tedy například škol, nemocnic nebo kulturních zařízení před teroristickými a dalšími útoky. Resort vnitra se ohradil, že kontrola byla zaměřena na podporu zvýšení odolnosti měkkých cílů, nikoliv na celý systém. Ministerstvo kultury zase podotklo, že postupovalo v souladu s pokyny vnitra.
11. 7. 2022Aktualizováno11. 7. 2022, 12:33|
Lídři pražských kandidátek debatovali o migraci
V posledních týdnech se s nečekaně rychlým pádem afghánské vlády zvolené v roce 2019 a návratem Talibanu k moci začalo opět hlasitěji hovořit o možném zesílení migrace do Evropy. Lídři pražských kandidátek sedmi politických stran, hnutí a koalic se shodli na tom, že je potřeba bránit se nelegální migraci, na jiných otázkách ale shodu hledali těžko. Jasno nemají ani v tom, zda bylo správné z Afghánistánu evakuovat tlumočníky, kteří v minulosti spolupracovali s českou armádou. Hosty debaty byli Jiří Hynek (PŘÍSAHA), Jana Maláčová (ČSSD), Patrik Nacher (ANO), Josef Nerušil (SPD), Markéta Pekarová Adamová (SPOLU), Olga Richterová (PirátiSTAN) a Marta Semelová (KSČM). Moderoval ji Jakub Železný.
30. 9. 2021|
Kandidáti na poslance chtějí policistům ubrat byrokracii. Neshodnou se, jestli má policie vážný podstav
Zvýšení prestiže policejního sboru a také zmenšení byrokracie spojené s jejich prací považují politici, kteří se ucházejí o poslanecká křesla, za nejlepší recept, jak přilákat nové lidi k práci u republikové policie. Bezpečnost s důrazem na poměry u policie byla jedním z hlavních témat debaty lídrů kandidátek z Královéhradeckého kraje. Jejími hosty byli Ivan Adamec (SPOLU), Jan Birke (ČSSD), Klára Dostálová (ANO), Tomáš Jarkovský (PŘÍSAHA), Martin Jiránek (PirátiSTAN), Vladimíra Lesenská (SPD) a Zdeněk Ondráček (KSČM). Moderoval ji Martin Řezníček.
18. 9. 2021|
Lídři z Pardubického kraje debatovali o šíření dezinformací. Přispěla k nim epidemie, shodli se
Volební lídři z Pardubického kraje v předvolební debatě hovořili o šíření dezinformací a jak tomu zabránit. Shodli se většinou na tom, že k jejich významnému nárůstu ve společnosti přispěla epidemie covidu. Hosty byli Jaroslav Bašta (SPD), Mikuláš Ferjenčík (PirátiSTAN), David Kasal (ANO), Květa Matušovská (KSČM), Pavel Svoboda (SPOLU), Alena Šírová (ČSSD) a Zdeňka Víchová (PŘÍSAHA). Debatu moderoval Jakub Železný.
16. 9. 2021|
ANS k tématu Obrana a bezpečnost
Největší bezpečnostní hrozbou je členství v EU a v NATO. Musíme vystoupit, být neutrální, uzavírat bilaterální smlouvy a požádat RF o bezpečnostní deštník.
6. 9. 2021|ČT24
PB k tématu Obrana a bezpečnost
Politická strana Volte Pravý Blok www.cibulka.net je přesvědčena, že náš svět je ve 3. světové anti-křesťanské válce (2011-2038), v níž zahyne 1/3 Lidstva.
6. 9. 2021|ČT24
Volný blok k tématu Obrana a bezpečnost
Přijmeme zákon o ochraně České republiky před skrytým zahraničním vlivem. Obnovíme obranyschopnost země. Zastavíme nelegální migraci.
6. 9. 2021|ČT24
OtČe k tématu Obrana a bezpečnost
Zastavení nelegální imigrace. Spolupráce na úrovni V4. Průhledná a kvalitní výběrová řízení na armádní techniku a výzbroj. Podpora aktivních vojenských záloh.
6. 9. 2021|ČT24
PRAMENY k tématu Obrana a bezpečnost
Silové resorty, nejvíce armáda, jsou dysfunkční jako důsledek slepě prozápadní orientace. Nejsou připraveny pokrýt reálné hrozby personálně, ani technicky.
6. 9. 2021|ČT24
Moravané k tématu Obrana a bezpečnost
Malé státy si zajišťují svou bezpečnost spojenectvím s dalšími zeměmi. Bezpečí nám však nezajistí spojenectví s nejhoršími agresory světa.
6. 9. 2021|ČT24
KČ k tématu Obrana a bezpečnost
Kredit české armády v NATO nesmí poškozovat neuvážené kroky politiků. Obranný rozpočet navýšíme postupně na 2 % HDP, včetně posílení výdajů na obranný výzkum.
6. 9. 2021|ČT24
Levice k tématu Obrana a bezpečnost
Chceme ozbrojené síly udržované za výhradně obrannými účely. Nepřejeme si jejich účast na zahraničních intervencích.
6. 9. 2021|ČT24
APB k tématu Obrana a bezpečnost
Podpoříme národní i vnitrostátní bezpečnost a národní sebeuvědomění.
6. 9. 2021|ČT24
SENIOŘI k tématu Obrana a bezpečnost
Chybí nám jasné a dlouhodobé investice do obrany. Organizaci armády musíme zlepšit a posílit zálohy v civilu také pro řešení krizových situací.
6. 9. 2021|ČT24
MZH k tématu Obrana a bezpečnost
Budeme iniciovat vznik evropské armády – Evropa musí dokázat ochránit svou nezávislost před mocnostmi. Spolupracujme v rámci NATO.
6. 9. 2021|ČT24
NE Urza k tématu Obrana a bezpečnost
Politikům se snadno rozhoduje o nasazení armády, když nemusejí nést žádné náklady ani zodpovědnost. Armáda by neměla být financována ze státního rozpočtu.
6. 9. 2021|ČT24
PŘÍSAHA k tématu Obrana a bezpečnost
Bezpečnosti složky v zemi potřebují stabilizaci. Armáda potřebuje modernizaci a aktivní zálohy větší podporu. Chceme vrátit specializované policejní útvary.
6. 9. 2021|ČT24
KSČM k tématu Obrana a bezpečnost
KSČM je pro vystoupení z NATO (referendem), proti vojenským operacím vůči jiným zemím, vyjma humanitárních misí OSN. Odmítáme nelegální ekonomickou migraci.
6. 9. 2021|ČT24
Zelení k tématu Obrana a bezpečnost
Přijmeme odpovědnost za společnou budoucnost ve světě a aktivně se připojíme k řešení narůstajících bezpečnostních hrozeb, pandemie i klimatické krize.
6. 9. 2021|ČT24
Trikolora k tématu Obrana a bezpečnost
Bezpečná země bez nelegální migrace. Žádné kvóty ani migrační „neziskovky“. Politický islám postavíme mimo zákon. Suverénní armáda i nový bezpečnostní kabinet.
6. 9. 2021|ČT24
SPOLU k tématu Obrana a bezpečnost
Základem obrany zůstane členství v NATO. Budeme investovat do výzkumu, vývoje a nákupu moderních technologií a zajištění kyberbezpečnosti.
6. 9. 2021|ČT24
Švýc. dem. k tématu Obrana a bezpečnost
Země, která nekontrolovaně otevírá své hranice a nemá povoleno provádět hraniční kontroly, trestuhodně zanedbává svou svrchovanost a ohrožuje svou bezpečnost.
6. 9. 2021|ČT24
SPD k tématu Obrana a bezpečnost
Změna koncepce a organizační struktury armády. Ochrana vlastních hranic před ilegální migrací, která ohrožuje bezpečnost našich občanů.
6. 9. 2021|ČT24