TÉMA

D1

Stavbaři změnili postup opravy nejstaršího dálničního mostu. Letos ještě provoz na D1 neomezí
Rekonstrukce dálničního mostu Šmejkalka mezi Hvězdonicemi a Mirošovicemi letos ještě provoz na dálnici D1 neomezí. Stavbaři změnili postup prací, první omezení řidiči pocítí až příští rok v květnu. Sondy odhalily nižší pevnost betonu oblouků, bylo tak nutné změnit technické řešení a prodloužit práce pod mostem. Dopravní omezení na dálnici skončí do poloviny června 2027.
před 20 h hodinami|ČTK
Vláda na výjezdním zasedání jednala o dopravě. Podle premiéra je zásadní dálnice D35
Investice do dopravy a školství v Libereckém a Královéhradeckém kraji byly tématem pro vládu Petra Fialy (ODS) na jejím zasedání v Jablonci nad Nisou. Na konci letošního roku by mělo být na dálnici D35 rozestavěno 64 kilometrů silnice. Stavba by tak podle premiéra měla patřit k největším stavbám tohoto typu ve střední Evropě.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 19:38|ČT24
Soud zamítl žalobu Dětí Země na povolení D1 u Přerova, stavba tak může pokračovat
Krajský soud v Olomouci zamítl žalobu spolku Děti Země proti rozhodnutí ministra dopravy Martina Kupky (ODS), kterým byla v prosinci 2022 potvrzena právní moc stavebního povolení na budování posledního úseku dálnice D1 u Přerova. Dopravní stavba tak může pokračovat podle harmonogramu. Desetikilometrová část dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi má být zprovozněna v březnu 2026. Na sociální síti X to oznámil šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Stavba D1 u Přerova byla zahájena loni v lednu, stát má téměř sedm miliard korun.
13. 3. 2024|ČTK
Kamiony se předjíždějí i tam, kde to mají zakázáno. Policie za den přistihla desítky řidičů
Na to, zda se kamiony nepředjíždějí tam, kde je to zakázáno, se zaměřila policie. V úterý přistihla při předjíždění v zákazu tři desítky řidičů kamionů. Potvrdilo to zkušenosti z ledna, kdy policejní hlídky zaznamenaly za měsíc přes sedm stovek porušení zákazu. Řidičům již za předjíždění v zákazu nehrozí ztráta průkazu, policie jim naopak může dávat blokové pokuty na místě. Pro policisty to znamená, že jim zpracování přestupku zabere méně času, který pak mohou věnovat dohledu v provozu.
27. 2. 2024|ČT24
Provoz na D1 se po tragických nehodách v noci obnovil
Provoz na dálnici D1 po středečních tragických nehodách u Brna a u Velké Bíteše na Žďársku se ve čtvrtek v noci obnovil. U Velké Bíteše se auta ve směru na Brno mohla natrvalo rozjet po téměř devíti hodinách ještě před půlnocí, u Brna se dálnice ve směru na Prahu otevřela po zhruba sedmi hodinách před druhou hodinou v noci.
25. 1. 2024|ČTK
Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc
Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|Milan Dolejší
Dálnici D1 se po několika hodinách podařilo zprůjezdnit
Silničářům se podařilo zprůjezdnit dálnici D1 na Vysočině. Ve směru na Brno se okolo sedmdesátého kilometru vytvořila dlouhá kolona, provoz zablokovaly kamiony uvázlé ve stoupání. Řidiči tam zůstávali i několik hodin, informace z půlnoci hovoří o tom, že by se kolona mohla začít pomalu rozjíždět. Sníh leží na většině silnic na východě Čech. Většinou je rozbředlý, někde tvoří uježděnou až zledovatělou vrstvu s vyjetými kolejemi. Vlivem větru také vznikají sněhové jazyky.
23. 12. 2023Aktualizováno24. 12. 2023, 00:44|ČTK
U pražského Šeberova roste protihluková stěna. Podle tamních obyvatel ale není dost vysoká
Silničáři pokračují se stavbou protihlukových stěn na dálnici D1 u příjezdu do Prahy. Řidiči úsekem projedou pouze sníženou rychlostí. Dokončení ochranné zdi ve směru do metropole je naplánované na polovinu ledna. V opačném směru má být hotová do příštího týdne. Podle tamních obyvatel je ale na této straně dálnice o dva metry nižší, než ke snížení hlučnosti potřebují.
15. 12. 2023|ČT24
Kalamity na dálnicích mají od ledna pomoct lépe zvládat nové značky i vyšší sankce
Lépe zvládat kalamitní situace na dálnicích pomůže od 1. ledna přísnější novela zákona, která umožní instalovat další dopravní značky zákazu předjíždění kamionů na vytipovaných rizikových úsecích dálnice D1 na Vysočině, zvýšit sankce pro nedisciplinované řidiče nebo zefektivnit zásahy odtahových služeb, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Jednal se zástupci sdružení Česmad Bohemia, Policie ČR a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 20:51|ČTK, ČT24
Sníh a led komplikovaly od rána dopravu. D1 na Vysočině jedenáct hodin stála
Řidiče na řadě míst České republiky po ránu potrápilo náledí nebo rozbředlý sníh na silnicích. Dálnice D1 na Vysočině byla po nočních nehodách čtyř kamionů ve směru na Prahu neprůjezdná jedenáct hodin, po poledni se provoz obnovil. K nehodám docházelo i na dalších místech republiky. Na Šumpersku havaroval před polednem na namrzlé vozovce autobus se studenty, dva z nich utrpěli zranění. Česko zažilo první ledový den začínající zimní sezony. Sněžit a mrznout má i v dalších dnech.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 18:41|
Vysokorychlostní váha na D2 měla problém při kontrole, je vypnutá. Dopravci chtějí vrátit zaplacené pokuty
Autodopravci chtějí, aby jim stát vrátil pokuty, které museli zaplatit za přetížená auta naměřená vysokorychlostní vahou na dálnici D2. Ta je nyní mimo provoz, protože kontrolní měření ukázalo, že nefunguje správně. Podobný problém je i s jednou váhou na dálnici D1. Že by bylo namístě peníze z pokut vrátit, ale Ředitelství silnic a dálnic odmítlo.
24. 11. 2023|
Zchátralý most nad dálnicí D1 na Jihlavsku má ŘSD zbourat do 25. ledna. Náhradu stavět nebude
Zchátralý most nad 136. kilometrem dálnice D1 u Řehořova na Jihlavsku má Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za úkol zbourat nejpozději do 25. ledna. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl řekl, že by se demolice mohla uskutečnit okolo 10. ledna. Most je kvůli bezpečnosti od loňska uzavřený, nedá se opravit. Náhradu za toto přemostění ředitelství podle mluvčího stavět nebude, přestože to místní lidé chtějí. Pokud by nový most chtěly budovat obce, pomůže jim ŘSD s žádostí o dotaci.
2. 11. 2023|
Přibude míst, kde budou mít kamiony zakázáno předjíždět. Na D1 by bez nich měl být levý pruh až k Brnu
Ministerstvo dopravy nechá od poloviny listopadu rozmístit značky zakazující kamionům předjíždět na dalších 33 úsecích dálnic. Slibuje si od toho větší plynulost dopravy. Autodopravci naopak tvrdí, že pokud bude zákaz předjíždění na příliš dlouhém nepřetržitém úseku dálnice, plynulost a bezpečnost to spíše zhorší.
25. 10. 2023|
Dopravní stavby v okolí Brna přinesou podle ministra Kupky omezení i v příštích letech
Lidé se musí podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) připravit na to, že se v okolí Brna bude stavět i v příštích letech a doprava bude omezená. S ohledem na nedostatečnou dopravní kapacitu to vnímá jako nezbytné. Okolí Brna označil za úzké hrdlo dálniční sítě pro celé Česko. Od srpna představují komplikace práce na rozšíření D1 mezi 194. a 196. kilometrem.
11. 10. 2023|
Na dálnici D1 u Průhonic havarovaly čtyři kamiony. Jeden člověk se zranil
Dálnici D1 u Průhonic v úterý odpoledne uzavřela nehoda čtyř nákladních aut, směr na Prahu byl déle než půl hodiny neprůjezdný. Plně obnovit provoz se ale podařilo až později odpoledne, vyplynulo z informací policie a záchranné služby. Zhruba pětapadesátiletý muž utrpěl zranění hlavy a nohou, záchranáři ho přepravili do nemocnice.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 19:35|
Na výjezdu z Prahy u Šeberova začala stavba protihlukové stěny. Řidiči musejí počítat s dopravním omezením
Začala výstavba protihlukové stěny u části dálnice D1 v Praze-Šeberově. Hluk tam dlouhodobě obtěžoval místní obyvatele. Provoz na nejvýznamnější dopravní tepně republiky to zkomplikuje do konce října. Omezení se uskuteční po částech a řidiči by měli ve špičce počítat se zdržením od deseti minut do půl hodiny.
19. 9. 2023|
Dodávka na D1 v Brně převážela migranty, po nehodě utekli
Na 196. kilometru D1 v Brně se ve směru na Prahu srazily tři dodávky. Nehoda byla bez zranění, jedna z nich ale převážela migranty, kteří z ní utekli. Asi třicetičlennou skupinu policisté následně našli. Nadále pátrají po řidiči a pravděpodobném převaděči.
15. 9. 2023|
Dvě nehody uzavřely na téměř tři hodiny dálnici D1 ve směru na Brno
Při dopolední nehodě na D1 za Velkou Bíteší na Žďársku zemřel řidič dodávky, se kterou narazil do nákladní soupravy. Dálnice na Brno byla na 165. kilometru přes dvě hodiny neprůjezdná. Provoz levým jízdním pruhem se podařilo obnovit po 12:15. D1 byla ve stejném směru kvůli nehodě uzavřena také mezi 168. a 178. kilometrem. Mladý řidič dodávky vyvázl jen s lehkým zraněním. Dopravu se podařilo obnovit zhruba ve 12:45.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 13:22|
D1 u Brna je v místě tragické nehody už plně průjezdná
Dálnice D1 u Brna ve směru na Ostravu byla od rána neprůjezdná kvůli nehodě kamionu a dodávky. Její řidič srážku nepřežil a zemřel před příjezdem záchranářů. Policisté obnovili provoz alespoň jedním pruhem o půl jedenácté, o pětačtyřicet minut později už byla dálnice průjezdná bez omezení. Za nehodou se ve směru na Brno vytvořila až dvacetikilometrová kolona, přetížené byly objízdné trasy. Kolony se před polednem začaly zvolna rozjíždět.
25. 8. 2023Aktualizováno25. 8. 2023, 15:20|
Zákaz předjíždění pro kamiony na D1 se odkládá, úřady nestíhají vyřídit rozmístění značek
Rozšíření zákazu předjíždění pro kamiony na dálnici D1 se odkládá. Ředitelství silnic a dálnic i ministerstvo dopravy to potvrdilo České televizi. Zákazových značek je příliš mnoho a do konce léta, kdy chtěla mít policie zákazy již v platnosti, se jejich osazení nestíhá. Nyní mají úřady ambici značky osadit před začátkem zimní sezony.
24. 8. 2023|
Ředitelství silnic a dálnic navrhuje demolici nadjezdu nad D1 u Kamenice
O nadjezdu nad dálnicí D1 na 126. kilometru rozhodne ministerstvo dopravy. Most je ve špatném stavu a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) navrhlo jeho demolici. Resort nařídil správní řízení. Lidé z okolních obcí silnici, která spojuje pravou a levou stranu dálnice, potřebují. Místo zchátralého mostu požadují nový, a to nejen pro pěší, ale i pro auta a zemědělskou techniku.
21. 8. 2023|
V Přerově otevřeli nový sportovní areál, má kompenzovat stavbu D1
Obyvatelé přerovské místní části Dluhonice mají od pátku k dispozici nový sportovní areál. Vznikl jako náhrada za sportoviště, které muselo ustoupit stavbě dálnice D1. Výstavba areálu stála přes padesát milionů korun. Jako kompenzaci za stavbu dálnice v těsné blízkosti obce, kvůli které musely být zbořeny i tři domy, získají Dluhonice také novou cyklostezku, opravené chodníky či infrastrukturu.
11. 8. 2023Aktualizováno11. 8. 2023, 20:25|
Začalo rozšiřování D1 u Brna. Zúžením
Dopravní situace v Brně se pro řidiče nadále zkomplikuje. Začíná totiž plánované rozšiřování dálnice D1 na šest pruhů, které zřejmě výrazně a na delší dobu zatíží provoz kolem jihomoravské metropole. Silničáři v úterý začali pracovat na kilometr a půl dlouhém úseku mezi exity 194 a 196, celkově se má ale rozšiřování týkat třiceti kilometrů dálnice. Provoz ve dvou pruzích v obou směrech zůstane během prací zachován. Policisté kvůli stavbě posílili hlídky přímo na místě a rozšířili dálniční oddělení v Chrlicích.
1. 8. 2023Aktualizováno1. 8. 2023, 21:08|
ŘSD vykupuje pozemky pro Pražský okruh, řeší i ekologické kompenzace
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vykoupilo už přes 85 procent pozemků na výstavbu úseku Pražského okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1. Stavební povolení očekává ještě v tomto roce, samotnou stavbu by mělo zahájit do konce toho příštího, řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Zásah stavby do přírody bude ŘSD kompenzovat v šestnácti lokalitách, nad Počernickým rybníkem například vzniká biotop pro vodní ptactvo.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 19:48|