TÉMA

Jižní Súdán

Před boji utíkají ze Súdánu statisíce lidí. V uprchlických táborech jsou podmínky tíživé

Spojené státy i Velká Británie odsoudily násilí v súdánském Dárfúru. Satelitní snímky z posledních dní ukazují další vypálené vesnice, svědci mluví o brutálním násilí povstaleckých jednotek a spřátelených milic. Mezinárodní společenství vyzývá k dialogu. Při poslední sérii těžkých bojů bylo zabito nejméně dvacet civilistů. Kvůli nebezpečí prchají obyvatelé Súdánu i za hranice, v uprchlických táborech ale na ně čekají tíživé podmínky.
9. 8. 2023|

Taliban nemá novináře v oblibě, svědectví tak přináší humanitární organizace, říká pracovník Lékařů bez hranic

Vláda Talibanu v Afghánistánu se do života tamních obyvatel promítá různě. Bývalý manažer komunikace Lékařů bez hranic (MSF) v Afghánistánu Tomáš Bendl říká, že „často velmi brutální patriarchální systém“ hodně negativně dopadá třeba na ženy samoživitelky. Na druhé straně takový seniorní představitel Talibanu bydlící v Kábulu si nežije zle, podotýká. O aspektech humanitární pomoci v krizí zasaženém Afghánistánu hovořil v pořadu Události, komentáře.
30. 6. 2023|

Afriku nejvíc tíží konflikt v Súdánu. Okolní státy zahltilo 250 tisíc uprchlíků

Den Afriky připomíná množství problémů tohoto kontinentu, ať už jde o hladomor, nemoci, nebo nedostatek práce a vzdělání. Ve 23 z celkem 54 států probíhá nějaký konflikt. Vůbec největší hrozbu ale nyní představuje ozbrojené povstání v Súdánu, které začíná destabilizovat okolní země.
25. 5. 2023|

Do Čadu uprchlo před boji v Súdánu téměř půl milionu lidí, někteří již podruhé za dvacet let

Pátým týdnem pokračují v Chartúmu boje mezi súdánskou armádou a polovojenskými milicemi RSF. Střety mezi dřívějšími spojenci v rámci vojenské junty si už vyžádaly už přes osm set obětí a vyhnaly z domovů milion lidí. Uprchlíci se snaží dostat do bezpečí přes hranice všech okolních států. Někteří z nich už podruhé za posledních dvacet let.
20. 5. 2023Aktualizováno20. 5. 2023, 23:12|

Krutí generálové z dob Dárfúru válčí o moc a zlato v Súdánu. Rusko dychtí posílit vliv v regionu

O moc a zdroje v Súdánu spolu už měsíc válčí dva znesváření generálové, kteří kdysi společně potírali černošské rebelie v Dárfúru a jsou lidskoprávními organizacemi spojováni s pácháním zvěrstev. Zatímco šéf armády Abdul Fattáh Burhán si snaží udržet svou pozici de facto vládce Súdánu, velitel Jednotek rychlé reakce (RSF) Muhammad Hamdan Dagalo odmítl začlenit své bojovníky do armády. Díky kontrole zlatých dolů je Dagalo jedním z nejbohatších Súdánců se stotisícovou dobře vycvičenou a vyzbrojenou milicí. Podle expertů hrozí vleklý konflikt, který může destabilizovat celý region.
12. 5. 2023|

Humanitární situace v Súdánu se zhoršuje, prchat může víc než 800 tisíc lidí, varuje OSN

V Súdánu pokračují boje mezi armádou a Jednotkami rychlé podpory (RSF), především v hlavním městě Chartúmu. Z porušení příměří se obviňují obě strany, v úterý se však podle jihosúdánského ministerstva zahraničí dohodly na sedmidenním klidu zbraní, který začne ve čtvrtek 4. května. V zemi se zhoršuje humanitární situace, v metropoli docházejí zásoby potravin, paliva a vody. Súdánci kvůli konfliktu utíkají ze země, podle OSN jejich počet může dosáhnout až 800 tisíc.
2. 5. 2023Aktualizováno2. 5. 2023, 17:42|

O jaderné zbraně poroste zájem. Účinně odstrašují, ukázala ruská agrese

Čína kladla důraz na armádu a na svůj jaderný arzenál kvůli výhledu případné vojenské konfrontace se Spojenými státy, válka na Ukrajině však tyto tendence urychlila – konstatovala analytička Ivana Karásková z Asociace pro mezinárodní otázky. Vzhledem k Putinově rétorice a vývoji ruské invaze se o jaderné zbraně začnou zajímat i další státy, míní experti.
3. 3. 2023|

Tisícům obyvatel Jižního Súdánu hrozí kvůli pozastavení pomoci hladomor

V Jižním Súdánu zemřeli hlady jeden dospělý a dvě děti, píše zpravodajský web BBC s odkazem na humanitární pracovníky. Neštěstí předcházelo pozastavení potravinové pomoci kvůli nedostatku peněz.
2. 7. 2022|

Pandemie pytláctví oslabila. Chudší země s ním přesto nemohou soupeřit naplno

Pandemie koronaviru dočasně oslabila nebezpečně rostoucí trend pytláctví u nejohroženějších druhů zvířat, který odstartoval zhruba v roce 2008. Poptávka po slonovině nebo rohovině na černém trhu ale zůstává stále vysoká. Zejména africké rezervace se proto snaží chránit svá zvířata sofistikovanějšími způsoby. Financování rangerů je nicméně pro chudší země, jako je Jižní Súdán, velmi nákladné.
11. 1. 2022|

Světový potravinový program vyzval Muska k pomoci. Smrt hladem ohrožuje desítky milionů lidí

Desítkám milionů lidí na světě hrozí letos vyhladovění. Světový potravinový program OSN (WFP) nemá dostatek financí na jejich záchranu, a tak apeluje na miliardáře, aby se zapojili. Americký vizionář a podnikatel Elon Musk reagoval, že pomůže, pokud bude jasné, kam peníze půjdou.
3. 11. 2021|

Malárie zmutovala a začala unikat testům. WHO doporučuje bedlivější dohled

Hlavním nástrojem boje proti malárii v Africe je používání rychlých diagnostických testů, které jsou součástí strategie „testovat-léčit-sledovat“. Vědci, kteří ve východoafrické Etiopii prozkoumali vzorky krve od více než dvanácti tisíc osob, teď ale zjistili, že testy přehlédly téměř deset procent případů malárie způsobených parazitem Plasmodium falciparum.
29. 9. 2021|

Krutost války vystřídal krutý hlad. Jižní Súdán prožil těžkou dekádu nezávislosti

Dny nezávislosti obyčejně provází oslavy. V pátek by svou první dekádu samostatnosti měl slavit Jižní Súdán, nejmladší stát světa. Důvodů k veselení ale tamní obyvatelé příliš mnoho nemají. Krutá občanská válka mezi etnickými skupinami sice už skončila, je ale velkou otázkou, zda vydrží velmi křehký mír. Dvěma třetinám populace hrozí hladomor a zemi sužuje i nepřízeň živlů.
9. 7. 2021|

Česko si opět pohoršilo v žebříčku korupce, je na úrovni Rwandy či Ománu

Česko se propadlo v žebříčku vnímání korupce, který sestavuje Transparency International (TI), o pět míst. Mezi 180 sledovanými zeměmi je na 49. příčce. Pokračuje tak negativní hodnocení vývoje v tuzemsku, protože i na loňském indexu si Česko proti roku 2019 pohoršilo. Podle české pobočky TI jsou na vině špatně nastavená pravidla, vyprázdněná státní správa či neprůhledný lobbing.
28. 1. 2021Aktualizováno28. 1. 2021, 10:22|

V okolí Mekele se stále bojuje, řekl šéf tigrajských rebelů. Ignorujte ho, tvrdí etiopská strana

Vůdce jednotek severoetiopského státu Tigraj v pondělí uvedl, že v okolí regionální metropole Mekele se stále bojuje. Dobytí města v sobotu společně s ukončením ofenzivy oznámil etiopský premiér Abiy Ahmed. Během pondělí ministerský předseda prohlásil, že etiopské federální jednotky nemají na svědomí život jediného civilisty.
30. 11. 2020|

Súdánská vláda uzavřela mír s povstalci. Konflikt trval sedmnáct let

Súdánská přechodná vláda a vůdci povstalců v sobotu v jihosúdánském hlavním městě Džuba podepsali historickou mírovou dohodu, která by měla ukončit 17 let válčení. Informovala o tom agentura AFP. Ceremonie v Džubě se vedle zástupců súdánské vlády a rebelů zúčastnili diplomaté Čadu, Kataru, Egypta, Africké unie a OSN.
3. 10. 2020|

Česko je v kvalitě života na 25. místě ze 163 zemí, ukazuje žebříček společenského rozvoje

Česko letos kleslo na žebříčku kvality života meziročně o jednu příčku na 25. místo ze 163 hodnocených zemí. Informovali o tom zástupci poradenské společnosti Deloitte, která Index společenského rozvoje (Social Progress Index) každoročně sestavuje s neziskovou organizací Social Progress Imperative. Vychází při tom z údajů o společenském a ekonomickém rozvoji a o životním prostředí. Prvenství obhájilo Norsko.
10. 9. 2020|

Před 75 lety podepsali japonští fašisté kapitulaci. Závazek „navždy se vzdát války“ má země v ústavě dodnes

Před 75 lety na palubě americké bitevní lodě Missouri podepsalo fašistické Japonsko bezpodmínečnou kapitulaci. Tím se definitivně uzavřela smutná kapitola moderních dějin – druhá světová válka. Porážka císařství vedle liberalizace národa přinesla i úplnou paralýzu armády na desítky následujících let. Japonsko se vzdalo války jako nástroje k urovnání mezinárodních sporů a působnost vojenských složek byla až donedávna výhradně obranného charakteru.
2. 9. 2020|

Podívaná na nebi. Část Asie a Afriky sledovala prstencové zatmění Slunce

Obyvatelé některých afrických a asijských států v první polovině nedělního dne pozorovali částečné zatmění Slunce. Astronomický úkaz nastal v 5:45 našeho času a skončil v 11:32 našeho času. Část planety spatřila i nevšední prstencové zatmění, při kterém přirozená zemská družice vytvořila z hvězdy ohnivý kruh.
21. 6. 2020|

Dětským vojákům z jihosúdánské občanské války pomáhá EU začít nový život

Stranou světové pozornosti v Africe nejspíš končí jedna mimořádně krvavá občanská válka. Znepřátelené kmeny, které bojovaly o dominanci v nejmladším státě světa Jižním Súdánu, se dohodly na společné vládě. Konflikt si vyžádal skoro 400 tisíc obětí a poznamenal miliony dalších včetně tisíců dětí, které na frontu násilně odvlekly obě strany.
8. 3. 2020|

Válečníci v levhartí kůži. V nejmladší zemi světa se řeší etnické konflikty wrestlingem

Wrestling není v Jižním Súdánu žádným módním výstřelkem. Jednotlivé kmeny se účastní divokých zápasů již staletí. Po občanské válce se z nich stala mírová klání. Mnoho etnických konfliktů je řešeno právě prostřednictvím zápasů muže proti muži. Návštěvníci zápasů bojovníků v levhartích kůžích se setkávají se svými protivníky na jedné tribuně, což sehrává pozitivní roli v utváření mezikulturních vztahů. V hlavním městě Džuba se začala pořádat pravidelná utkání, metropole už hostila i národní turnaj, kterého se v roce 2019 účastnily stovky wrestlerů a desítky tisíc diváků.
5. 3. 2020|

Východ Afriky čelí invazi kobylek. Hrozí hladomor, v Etiopii muselo nouzově přistát letadlo

Organizace OSN pro výživu a zemědělství vyzvala k mezinárodní pomoci zemím východní Afriky postiženým invazí kobylek. Varovala, že hejna se mohou dále rozrůstat a šířit do nových regionů. Zatím se s kobylkami potýkají Etiopie, Keňa a Somálsko. Hmyz ničí úrodu na polích a situace může vést až k hladomoru. Na jaře by kobylky mohly zasáhnout také Írán, Pákistán či Indii.
4. 2. 2020|

Papež František: Ve vztazích a konfliktech vládne temnota, Kristovo světlo je ale jasnější

Papež František v tradičním vánočním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) vyzval k ukončení konfliktů zejména v zemích Blízkého východu. Zmínil Sýrii, Irák, Jemen, Libanon, Svatou zemi, ale i některé africké státy. Připomněl také humanitární krizi ve Venezuele či nedořešený konflikt na Ukrajině a jako mnohokrát předtím se stavěl na obranu uprchlíků.
25. 12. 2019Aktualizováno25. 12. 2019, 15:03|

Zapomenutý trojúhelník Ilemi v Africe je místo, které neustále mění své hranice

Mezi Etiopií, Jižním Súdánem a Keňou se nachází trojúhelníková část země zvaná Ilemi, která má přes sto let pohyblivé hranice. Jde o sporný kousek země, který se stal kvůli neustálým konfliktům mezi kmeny Turkana a Nyangatom jednou z nejchudších oblastí na planetě.
19. 9. 2019|

Střelné rány, popáleniny, hadí uštknutí. Lékárník bez hranic popsal misi v Jižním Súdánu v nové knize

Riskují svůj život, aby se ho pokusili zachránit mnoha dalším. Každý rok vyjíždí na mise do rozvojových zemí desítky českých spolupracovníků organizace Lékaři bez hranic, mezi nimi i farmaceut Stanislav Havlíček. Lékárník bez hranic své zážitky z Afriky popsal v knize Syn buvola.
28. 7. 2019|