Tisícům obyvatel Jižního Súdánu hrozí kvůli pozastavení pomoci hladomor

V Jižním Súdánu zemřeli hlady jeden dospělý a dvě děti, píše zpravodajský web BBC s odkazem na humanitární pracovníky. Neštěstí předcházelo pozastavení potravinové pomoci kvůli nedostatku peněz.

Trojice zemřela v táboře pro vnitřně vysídlené osoby ve státě Warrap na severu země. Stalo se tak poté, co Světový potravinový program OSN (WFP) oznámil, že kvůli nedostatku financí musel v zemi pozastavit poskytování potravinových přídělů. V červnu WFP uvedl, že potřebuje 456 milionů dolarů, aby mohl nadále v Jižním Súdánu rozdělovat potravinovou pomoc. Potřebné peníze však nezískal, jelikož se mezinárodní společenství soustředí na řadu překrývajících se krizí, včetně ruské invaze na Ukrajinu.

Samí Subajhí z humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF), který ve zmíněném táboře pracuje, řekl BBC, že jednomu ze zemřelých dětí bylo pět let.

„Našel jsem matku jednoho z dětí, jak sedí u malého, čerstvě vykopaného hrobu svého pětiletého syna,“ řekl s tím, že její tři další děti byly velmi slabé a vyhublé a seděly u vchodu do jejich improvizovaného přístřešku. Hladomor podle Subajhího hrozí 20 tisícům lidí žijících v táborech pro vnitřně vysídlené osoby v Jižním Súdánu. 

„V jednom táboře jsem viděl lidi, kteří se hroutili, jsou fyzicky vyčerpaní. Je zřejmé, že už dlouho neměli dostatek jídla. Nevidím, že by někdo vařil nebo že by v některém z přístřešků bylo uskladněno nějaké jídlo,“ řekl Subajhí.

Vyčerpány veškeré možnosti

Představitelé WFP potvrdili BBC, že minulý týden museli v Jižním Súdán pozastavit potravinové příděly. Doplnili, že více než šedesáti procentům populace, jež čítá jedenáct milionů, hrozí hlad.

Světový potravinový program OSN 14. června oznámil, že před pozastavením potravinové pomoci „vyčerpal veškeré možnosti“, včetně snížení přídělů o polovinu v loňském roce.

Jižní Súdán je od získání nezávislosti v roce 2011 zmítán násilím, což zhoršuje potravinovou krizi, a to i přes vytvoření vlády jednoty v roce 2020. Situaci v zemi také zhoršily opakované záplavy, které zničily domy a zemědělskou půdu a vyhnaly desetitisíce lidí z jejich domovů.