TÉMA

Srí Lanka

Turismus Čechů do zahraničí ožívá, zájem je o dražší destinace. Cizinci se ale do Česka vrací pomalu

Češi začínají opět častěji utrácet za dovolené. Cestovní kanceláře říkají, že klientů přibývá a letos znovu nakupují zájezdy i s předstihem. Zájem je také o dražší destinace. Oproti tomu zahraniční turisté v Česku stále chybí.
16. 3. 2024|

Cameron lobboval za čínský projekt na Srí Lance, jeho vazby vzbuzují v Británií obavy

Britský ministr zahraničí David Cameron čelí rostoucímu tlaku ohledně svých vazeb na Čínu. Ty budoval už během svého někdejšího působení v premiérském křesle, ale i později v civilním životě. Média upozorňují, že během doby, kdy se nepohyboval v politice, lobboval za čínský projekt na Srí Lance nebo působil v britsko-čínském investičním fondu. V obou případech přitom projekty financovaly čínské státní společnosti. Bývalý zástupce šéfa MI6 Nigel Inkster v polovině ledna varoval, že britské zpravodajské služby nejsou schopné čelit stupňujícím se hrozbám ze strany Pekingu. V souvislosti s tím zmínil právě období Cameronovy vlády, kdy do Londýna přijel na návštěvu čínský prezident Si Ťin-pching, který tehdy dostal možnost uzavřít obchodní dohody za desítky miliard liber.
4. 2. 2024|

Nizozemsko vrací Srí Lance předměty z koloniálního období

Nizozemsko vrátilo artefakty včetně děla, obřadního meče a dvou střelných zbraní, které byly odvezeny ze Srí Lanky před více než 250 lety. Cennosti se vracejí v rámci snahy bývalé koloniální mocnosti o nápravu historických křivd, uvedli činitelé obou zemí.
5. 12. 2023|

Na Srí Lance havaroval autobus s českými turisty. Tři lidé utrpěli zranění

Na Srí Lance ve středu ráno podle serveru zdejšího listu The Morning havaroval autobus s českými turisty, když se na železničním přejezdu srazil s vlakem. Dva turisté a řidič utrpěli lehká zranění. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Mariana Wernerová nehodu potvrdila a sdělila, že kvůli pořezání sklem byl ošetřen jeden člověk.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 09:33|

Hrozí nedostatek nafty, tvrdí Bloomberg. Zasáhnout může především chudší státy

V nejbližších měsících bude téměř každý region na světě zápolit s nedostatkem nafty, tvrdí agentura Bloomberg. A to v době, kdy krize v zásobování téměř všech globálních trhů s energiemi zhoršila inflaci a utlumila ekonomický růst. Důsledky mohou být obrovské, upozornila agentura Bloomberg. Nejvíce může krize zasáhnout chudší státy. Komodity si nemůže dovolit dostatek třeba Srí Lanka, odhaduje agentura.
26. 11. 2022|

Modré velryby získaly naději. Lodní přepravce přizpůsobuje trasy svých lodí, aby zvířata šetřil

Největší světová přepravní společnost se rozhodla přesměrovat své lodě, aby ochránila největší zvířata světa.
9. 11. 2022|

Bookerovu cenu vyhrála „krutě vtipná“ satira z občanské války na Srí Lance

Letošní Bookerovu cenu za román získal srílanský spisovatel Šehan Karunatilaka. Sedmačtyřicetiletý autor ocenění obdržel za svou satirickou knihu The Seven Moons of Maali Almeida (Sedm měsíců Maaliho Almeidy).
18. 10. 2022|

Půlrok ve sklepě. Sedm srílanských studentů osvobodili v Charkovské oblasti

Dramatický příběh se šťastným koncem zveřejnila na Twitteru ukrajinská novinářka žijící ve Velké Británii Maria Romanenková. Sedm srílanských studentů medicíny bylo v březnu zajato a údajně mučeno ruskými vojáky v Charkovské oblasti. Po nedávném osvobození území byli zachráněni a dostává se jim řádné lékařské péče, což potvrdil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
19. 9. 2022|

Osvícené památky, vlajky na půl žerdi. Svět vzdává hold zesnulé královně

Smrt britské královny Alžběty II. zasáhla bezmála celý svět. Jednotlivé státy od čtvrtka vyjadřují hlubokou soustrast s královskou rodinou slovy i činy. Mnohé světové památky se zbarvily do rudé, modré, bílé nebo královské fialové. Státní vlajky pak byly vyvěšeny jen na půl žerdi.
9. 9. 2022|

Novým srílanským premiérem je Gunavardena, spojenec svržené dynastie

Srílanský prezident Ranil Vikremesinghe jmenoval premiérem Dineše Gunavardenu, který je spojencem dynastie Radžapaksů, nedávno svržené masovými nepokoji. Jmenování se uskutečnilo pár hodin poté, co bezpečnostní složky vyhnaly demonstranty z místa, kde několik měsíců protestovali proti předchozí vládě. Informovala o tom agentura AP, podle níž bylo několik lidí zatčeno.
22. 7. 2022|

Srílanský parlament zvolil prezidentem Vikremesingheho, mezi voliči je nepopulární

Srílanští zákonodárci zvolili novou hlavou státu dosavadního premiéra Ranila Vikremesingheho. Prezidentský úřad by měl zastávat do roku 2024. Vikremesinghe se stal nástupcem svrženého Gotabaji Radžapaksy, který po rozsáhlých lidových protestech uprchl ze země. Výsledek středečního hlasování však může podle agentury Reuters znovu vyvolat nepokoje, protože Vikremesinghe je nepopulární mezi voliči, kteří ho považují za pozůstatek Radžapaksovy vlády.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 10:43|

Nový srílanský prezident vyhlásil výjimečný stav. Chce utišit nepokoje

Úřadující prezident Srí Lanky, dosavadní premiér Ranil Vikremesinghe, vyhlásil v zemi výjimečný stav. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters. Administrativa usiluje o utišení sociálních nepokojů, které hospodářsky krachující ostrovní zemi sužují.
18. 7. 2022|

Srí Lanka hledá náhradu za uprchlého prezidenta. Za zákazu vycházení

Parlament na Srí Lance oficiálně spustil proces volby nového prezidenta. Formální krok nastal poté, co předseda srílanského parlamentu přijal rezignaci dosavadní hlavy státu Gotabaji Radžapaksy. Až do prezidentské volby, která se uskuteční 20. července, bude v čele země stát dosavadní premiér Ranil Vikremesinghe.
16. 7. 2022|

Předseda srílanského parlamentu přijal rezignaci uprchlého prezidenta

Předseda srílanského parlamentu oznámil, že přijal rezignaci prezidenta Gotabaje Radžapaksy poté, co ověřil pravost Radžapaksova rezignačního dopisu. Ten byl ve čtvrtek na Srí Lanku doručen letecky ze Singapuru, kam Radžapaska uprchl. Premiér Ranil Vikremesinghe složil přísahu a do zvolení nové hlavy státu bude úřadujícím prezidentem. Parlament má nového prezidenta zvolit 20. července.
15. 7. 2022|

Srílanský prezident po úprku ze země poslal svou rezignaci

Prezident Srí Lanky Gotabaja Radžapaksa poslal svůj rezignační dopis předsedovi parlamentu, informovala agentura Reuters. Udělal to ze Singapuru, kam se uchýlil po odjezdu ze země, nejprve prostřednictvím elektronické pošty. Později kancelář šéfa parlamentu potvrdila převzetí originálu, který byl ze Singapuru dopraven letecky. V Kolombu po zprávě o rezignaci hlavy státu začaly v okolí prezidentské kanceláře oslavy přes oficiálně stále platný zákaz vycházení, uvádí Reuters.
14. 7. 2022Aktualizováno14. 7. 2022, 18:52|

Srí Lanka vyhlásila výjimečný stav, prezident uprchl na Maledivy

Srí Lanka, kterou již několik dní otřásají bouřlivé protivládní protesty, ve středu vyhlásila výjimečný stav a kvůli nepokojům zavádí zákaz vycházení do čtvrtečního rána. Současné vedení země považuje opatření za nezbytné pro zachování veřejného pořádku, informuje BBC. Prezident Gotabaja Radžapaksa, který slíbil, že ve středu odešle rezignační dopis, brzy ráno místního času zemi opustil ve vojenském letadle v doprovodu manželky a ochranky. Podle agentur míří přes Maledivy do Singapuru. Dle šéfa parlamentu převedl své pravomoci do rukou premiéra Ranila Vikremesinghy. Rezignační dopis prezidenta se očekává před půlnocí.
13. 7. 2022Aktualizováno13. 7. 2022, 20:07|

Srílanská opozice bude jednat o vládě, demonstranti zůstávají v prezidentské rezidenci

Zástupci opozičních stran se chystají na Srí Lance jednat o sestavení nové vlády. Premiér i prezident nabídli při sobotních bouřlivých protestech rezignaci. Demonstranti vtrhli do rezidence prezidenta Gotabaji Radžapaksy a zapálili sídlo předsedy vlády Ranila Vikremesingheho. Srílančané protestují proti hluboké ekonomické krizi, z níž viní vládu.
10. 7. 2022|

Prezident Srí Lanky rezignuje. Do jeho rezidence vtrhli demonstranti, poté zapálili sídlo premiéra

Srílanský prezident Gotabaja Radžapaksa souhlasil, že ve středu rezignuje. Podle agentury AP to oznámil předseda parlamentu Mahinda Japa Abejvardena. Oznámení o rezignaci hlavy státu přišlo několik hodin poté, co tisíce rozhněvaných demonstrantů vtrhly do prezidentovy rezidence a později také do sídla premiéra, které zapálily. Předseda vlády Ranil Vikremesinghe již odpoledne informoval, že je ochoten rezignovat, jak požadují lídři parlamentních stran, aby otevřel cestu k vytvoření široké koalice. Podle českého ministerstva zahraničí je na Srí Lance 49 Čechů, kteří ale pobývají v letoviscích stranou nepokojů.
9. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 18:51|

Ekonomika Srí Lanky se zhroutila, uvedl premiér. Varoval před pádem „na úplné dno“

Zadlužená ekonomika Srí Lanky se po měsících nedostatku potravin, pohonných hmot a elektřiny zhroutila, prohlásil v parlamentu srílanský premiér Ranil Vikremesinghe, který působí zároveň jako ministr financí. Jihoasijská země čelí podle premiéra mnohem vážnější situaci, než je pouhý nedostatek některých základních surovin.
22. 6. 2022|

Policie na Srí Lance tvrdě zakročila proti protivládním demonstrantům. Země je na hraně bankrotu

Srílanská metropole Kolombo zažila protivládní protesty. Důvodem je dlouhodobě špatná ekonomická situace v zemi, neustále rostoucí ceny potravin a nedostatek pohonných hmot. Srí Lanka se navíc ocitla kvůli vyčerpání peněžních rezerv v platební neschopnosti a inflace vystoupala ke třiceti procentům. Studenti shromáždili demonstranty poblíž sídla prezidenta, kde se střetli s policií. Ta nasadila těžkooděnce a použila slzný plyn a vodní děla.
20. 5. 2022|

Srí Lanka je poprvé za 74 let v platební neschopnosti. Hrozí čtyřicetiprocentní inflace

Srí Lanka je v platební neschopnosti, poprvé za 74 let, kdy funguje jako samostatný stát. Guvernér centrální banky Nandalal Vírasingh podle agentury Bloomberg sdělil věřitelům, že země nebude schopna splácet závazky, dokud nerestrukturalizuje dluh. Varoval také, že míra inflace, která je už nyní na 30 procentech, by se v příštích měsících mohla vyšplhat na 40 procent. Vláda se kvůli ekonomické situaci potýká s masivními protesty a politickou krizí.
19. 5. 2022|

Srí Lanka má zásoby benzinu na jeden den. Hluboká hospodářská krize ostrov paralyzovala

Hluboká hospodářská krize přivedla ostrovní stát v jihovýchodní Asii na pokraj nouze. Podle tamního premiéra zbývají zemi zásoby pohonných hmot už jen na jediný den. Během několika následujících dní by měly situaci zmírnit dvě dodávky benzinu a dvě dodávky nafty zakoupené s využitím indického úvěru. Ale zemi také chybí 14 základních druhů léků.
17. 5. 2022|

Srí Lanka se chce vyhnout bankrotu, pozastavila splácení zahraničního dluhu

Srí Lanka v úterý dočasně pozastavila splácení zahraničního dluhu, aby se vyhnula tvrdému bankrotu. Informovala o tom agentura Reuters. Guvernér centrální banky uvedl, že ostrovní země potřebuje devizové rezervy na dovoz základních položek, například pohonných hmot. Srí Lanka má příští týden zahájit rozhovory s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o úvěrovém programu.
12. 4. 2022|

Ukrajinci poznají ruské diverzanty podle chleba. Trik jménem šibolet funguje už od biblických dob

Ukrajinské ozbrojené síly se snaží odhalovat ruské záškodníky, kteří operují hluboko za frontovými liniemi. Využívají k tomu způsob, který je známý už ze Starého zákona. Říká se mu šibolet a opírá se o výslovnostní rozdíly –⁠ v aktuálním případě jde o způsob, jakým Ukrajinci a Rusové vyslovují název chleba.
3. 3. 2022|