TÉMA

Spojené státy

Trump v kampani přitvrzuje. Pence jej za výroky o rukojmích ve volbách nepodpoří
Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump ve své kampani stupňuje slovní útoky na ilegální přistěhovalce. Ti, kteří se dopustili zločinu, podle něj ani nejsou lidé. Bidenova kampaň v reakci exprezidenta obvinila, že podněcuje k politickému násilí, když v případě své prohry varoval před krveprolitím. Trump prý slova pronesl v souvislosti s budoucností amerického automobilového průmyslu.
před 16 h hodinami|ČT24
Reuters: Firma SpaceX pracuje na síti špionážních družic pro americkou rozvědku
Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska buduje síť stovek špionážních satelitů pro jednu z amerických tajných služeb. V uplynulých letech vynesla do kosmu několik prototypů těchto družic, které by sloužily k pořizování snímků, napsala agentura Reuters s odvoláním na pětici informovaných zdrojů.
16. 3. 2024|ČTK, Reuters
WSJ: Federální úřady USA zkoumají možnou roli Mety v nelegálním prodeji drog
Americké federální úřady vyšetřují technologickou společnost Meta pro její možné zapojení do nelegálního prodeje drog a léčiv prostřednictvím jejích sítí. Píše o tom list The Wall Street Journal (WSJ), který hovořil s nejmenovanými zdroji obeznámenými s vyšetřováním a má k dispozici kopie obsílek, jež obdrželi mimo jiné zástupci neziskových organizací zkoumající prodej drog na internetu. Meta podle svého prohlášení s vyšetřovateli spolupracuje a uvádí, že nelegální prodej drog není v souladu s jejími zásadami.
16. 3. 2024|ČTK
Američané plánují do Pásma Gazy dodávat dva miliony dávek jídla denně
Izrael je pod stále větším tlakem spojenců kvůli situaci civilistů v pásmu Gazy. Ostrá slova znějí z EU i Spojených států. Naplno běží snaha řady států pomoc do Gazy dostat. Konkrétní obrysy získává americký plán na stavbu plovoucího doku u pobřeží Gazy. Podobný projekt si americká armáda vyzkoušela už dříve – třeba při humanitárních misích u pobřeží Somálska nebo Haiti.
13. 3. 2024|ČT24
Rok Petra Pavla na Hradě
Prezident Pavel má za sebou první rok v úřadu. V rozhovoru pro ČT nevyloučil další kandidaturu
Prezident Petr Pavel má za sebou první rok ve funkci. V exkluzivním rozhovoru pro ČT řekl, že se chce dál soustředit na priority, které si na začátku určil, tedy na funkční Ústavní soud, dobrou komunikaci s dalšími ústavními činiteli nebo na prozápadní zahraniční politiku. Zároveň také nevyloučil, že se za necelé čtyři roky pokusí mandát obhájit. Petr Pavel také prozradil, že po jednání s vládou a opozicí vidí možnost, že by se strany mohly shodnout na důchodové reformě. Prezident také opět podpořil zavedení eura v Česku. Rozhovor s prezidentem a první dámou vedl Michal Kubal.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 20:12|ČT24
Švédsko se stalo členem NATO
Švédsko se stalo 32. členem Severoatlantické aliance. Vstup skandinávské země do Aliance stvrdilo předání přístupového protokolu ministerstvu zahraničí USA. Na společném brífinku to oznámil americký ministr obrany Antony Blinken. Poslední formální krok v procesu přijetí učinil předseda švédské vlády Ulf Kristersson, když šéfovi americké diplomacie předal protokol. Ten připomněl, že ke švédskému vstupu do NATO vedla ruská invaze na Ukrajinu, a prohlásil, že Aliance je nyní silnější než kdykoli dříve.
7. 3. 2024|ČTK, ČT24
Trump během superúterý triumfoval
Americký exprezident Donald Trump zřejmě míří za jasným vítězstvím v souboji o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Během takzvaného superúterý, v němž republikáni rozhodují o svém kandidátovi celkem v patnácti státech, podle dosavadních výsledků vyhrál ve čtrnácti včetně Kalifornie, Texasu či Severní Karolíny. Jeho protikandidátka Nikki Haleyová získala důvěru ve Vermontu. V průběhu dne pak oznámila, že souboj o Bílý dům vzdává.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 23:33|ČTK
Obří turné Taylor Swiftové plní státní kasy a hýbe mezinárodními vztahy
Nikdo jiný neovlivňuje současnou popkulturní scénu tak silně jako Taylor Swiftová. Zájem o její koncerty je tak veliký, že může ovlivnit i mezinárodní vztahy, jak se ukázalo v jihovýchodní Asii. Singapurský premiér musel vysvětlovat, proč zpěvačka nevystoupí v žádné jiné zemi regionu. Její tvorba a síla značky se už stala předmětem studia i na významných amerických univerzitách, včetně Harvardu.
6. 3. 2024|ČT24, ČTK
V Káhiře se jedná o příměří v Gaze. Zástupci Izraele nedorazili
O šestitýdenním příměří v Pásmu Gazy se v neděli jedná v Káhiře. Na místo dorazila delegace teroristického hnutí Hamás, naopak zástupci židovského státu podle listu The Times of Israel (ToI) do egyptské metropole nedorazili. Podle médií totiž teroristé nezaslali do Jeruzaléma seznam žijících rukojmích a požadavky na výměnu. Na místě jsou podle agentury AFP také prostředníci – zástupci Spojených států, Kataru a hostitelského Egypta.
3. 3. 2024Aktualizováno3. 3. 2024, 23:24|ČTK
Zahraniční export podržel českou ekonomiku, většina zboží nadále končí v unijních zemích
Solidní produkce firem pro zahraniční trhy přibrzdila propad tuzemské ekonomiky. Podle analytiků by bez ní české hospodářství loni kleslo o víc než 0,4 procenta, o kterých v pátek informoval Český statistický úřad. Export českého zboží na rozdíl od útrat domácností neklesl, naopak mírně posílil.
2. 3. 2024|ČT24
Ozbrojené gangy rozpoutaly na Haiti vlnu protestů, tisíce lidí prchají na venkov
V hlavním městě karibského Haiti vypukly ve čtvrtek protesty, místní ozbrojené gangy chtějí dosáhnout sesazení premiéra Ariela Henryho. Kabinet v Port-au-Prince ovládá sotva vládní čtvrť, ozbrojenci útočí na policejní stanice i mezinárodní letiště. Desítky tisíc lidí se kvůli událostem zapojily do exodu na venkov. O situaci už jednala i OSN.
2. 3. 2024|ČT24, ČTK
Separatisté z Podněstří vzhlíží k Rusku. Mohou připravovat půdu pro zásah Moskvy, tvrdí ISW
Rezoluce přijatá představiteli neuznávané separatistické republiky Podněstří má patrně za cíl ospravedlnit případný zásah ze strany Moskvy, přičemž nelze vyloučit vojenskou intervenci, informoval ve své analýze Institut pro studium války (ISW). Zatímco moldavská vláda zasedání separatistů označila za podvod, z Moskvy zní, že ochrana zájmů obyvatel Podněstří je ruskou prioritou. Poskytnutí vojenské pomoci ze strany Moskvy do Podněstří by však bylo pro Rusko obtížné, napsal ISW.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 22:09|Ondřej Patrovský
Rusko oživuje přátelství s Kubou. Na jednání se probírá hospodářská i bezpečnostní spolupráce
Moskva oživuje polovyhaslé přátelství s komunistickou Havanou, do karibské diktatury během jediného týdne přiletěl už druhý vysoký představitel ruského režimu. Ostrovní zemi navštívil nejprve ministr zahraničí Lavrov a po něm tajemník bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev. Během jednání se hovořilo o hospodářské pomoci i bezpečnostní spolupráci.
29. 2. 2024|ČT24
Další triumf hlavních rivalů. Biden a Trump s přehledem vyhráli primárky svých stran v Michiganu
Joe Biden a Donald Trump s přehledem vyhráli úterní primárky svých stran v americkém státě Michigan. Původní odhady médií potvrdilo v noci na středu sečtení drtivé většiny hlasů. Současný demokratický prezident a jeho republikánský předchůdce se stejně jako před čtyřmi lety nejspíše v listopadu znovu utkají v prezidentských volbách, předpokládají analytici.
28. 2. 2024|ČTK
Čtyřicet rukojmí za čtyřicet dní bez bojů. Na obzoru je nová dohoda o příměří Hamásu a Izraele
Teroristické hnutí Hamás dostalo nabídku na přerušení bojů v Pásmu Gazy po dobu čtyřiceti dní, uvedla v úterý s odkazem na své zdroje agentura Reuters. Podle nabídky, na níž se shodli vyjednavači minulý týden v Paříži, by islamisté měli propustit čtyřicet rukojmí. Za každého propuštěného by pak Izrael pustil ze svých věznic deset Palestinců.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 12:05|ČTK
Ukrajina se drží lépe, než svět očekával, říká analytik Bříza. Morálku armády a západní pomoc označuje za klíčové
Ukrajinská armáda se po dvou letech vzdoru vůči plnohodnotné ruské invazi drží lépe, než čekal celý svět, uvedl vojenský analytik Vlastimil Bříza v pořadu Události, komentáře. Druhý rok trvajícího konfliktu označil za „krvavý“, jelikož se podle něj ztráty ruské armády blíží počtu ztrát některých zemí za druhé světové války. O válce podle Břízy rozhodnou dva faktory – morálka ukrajinské armády i obyvatelstva a vojenská pomoc ze Západu.
24. 2. 2024|ČT24
I když není „dost country“, Beyoncé jako první Afroameričanka ovládla žebříček této hudby
Začalo to tím, že se Beyoncé pokoušela na Super Bowlu marně „zbořit internet“, aby pak zbourala hitparádu Hot Country Songs. Vrchol prestižního žebříčku opanovala se singlem Texas Hold 'Em jako vůbec první zpěvačka tmavé pleti. A umístila se i s další novinkou 16 Carriages. Ještě nedávno přitom jedno americké rádio Beyoncé nechtělo hrát s odůvodněním, že přece „není country“.
22. 2. 2024|Reuters
Trump neskrývá odpor vůči podpoře Ukrajiny. A přirovnává se k Navalnému
Uchazeč o republikánskou kandidaturu na amerického prezidenta Donald Trump nepolevuje ve své neochotě ke schválení další finanční pomoci pro Ukrajinu, která se brání ruské invazi. Osud lídra ruské opozice Alexeje Navalného přirovnal k vlastním obtížím při soudních sporech. Trumpovy politické postoje i šance na znovuzvolení, které naznačují průzkumy i výsledky v primárkách, provokují úvahy o změnách v evropské bezpečnostní architektuře.
21. 2. 2024|ČT24
Požadavky Hamásu jsou nerealistické, prohlásil Netanjahu. Trvá na operaci v Rafáhu, G7 ho odrazuje
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil požadavky palestinského teroristického hnutí Hamás za odpoutané od reality poté, co jeho lídr vyhlásil, že kromě stažení izraelské armády chce zastavení blokády Gazy a propuštění Palestinců z izraelských věznic. Netanjahu tak trvá na zničení Hamásu a na operaci v Rafáhu.
17. 2. 2024|ČTK
Biden rozhodl o osmnáctiměsíční ochraně Palestinců před deportací ze Spojených států
Americký prezident Joe Biden podepsal exekutivní příkaz, který na příštích osmnáct měsíců chrání Palestince pobývající ve Spojených státech před případnou deportací. Podle agentury Reuters to ve středu večer oznámil Bílý dům, který v této souvislosti poukázal na zhoršující se humanitární podmínky v Pásmu Gazy. Na ty upozornili i premiéři Kanady, Austrálie a Nového Zélandu, kteří ve společném prohlášení apelovali na vyhlášení humanitárního příměří. Postavili se také proti plánované ofenzivě Izraele do Rafáhu v Pásmu Gazy.
15. 2. 2024|ČTK
Republikáni ve Sněmovně reprezentantů prosadili návrh impeachmentu na Bidenova ministra kvůli situaci na hranicích
Republikánská většina v americké Sněmovně reprezentantů schválila návrh ústavní žaloby, tedy impeachmentu, na ministra pro vnitřní bezpečnost Alejandra Mayorkase, píší tiskové agentury. Republikáni šéfa resortu, který má ve vládě prezidenta Joea Bidena na starosti migraci, obviňují z vyvolání krize na hranicích mezi Spojenými státy a Mexikem. Obžalobu nyní musí schválit americký Senát.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 07:12|ČTK
Biden tlačí na příměří v Pásmu Gazy. Postup Izraele je přehnaný, prohlásil
Americký prezident Joe Biden považuje postup Izraele v Pásmu Gazy za přehnaný. Hlava státu to řekla novinářům během noci na pátek a dala přitom najevo, že umírání a utrpení nevinných civilistů v Gaze musí skončit a že je pro dlouhodobé přerušení bojů. Agentura Reuters vyjádření označuje za dosud nejtvrdší veřejnou kritiku postupu izraelské vlády. Ani poslední diplomatické aktivity USA a Kataru však zatím nevedly Izrael a teroristické hnutí Hamás k dohodě na příměří.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 12:25|ČTK, ČT24
Česko stále stojí o vyslání astronauta do vesmíru. Musí to ale pomoci ekonomice, řekl Kupka
Česko má podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) stále zájem o vyslání svého astronauta do vesmíru, musí to ale znamenat přínos pro českou ekonomiku. Šéf resortu to uvedl po jednání v americké NASA a návštěvě texaské společnosti Axiom Space, která o víkendu vynesla do kosmu prvního tureckého astronauta. Firma dále usiluje o českou účast, přestože její nabídku Praha loni odmítla.
27. 1. 2024|ČT24
DeSantis odstoupil z primárek a podpořil Trumpa
Guvernér amerického státu Florida Ron DeSantis, který byl před rokem považován za hlavního vyzyvatele exprezidenta Donalda Trumpa, odstoupil z boje o nominaci Republikánské strany do listopadových prezidentských voleb. Rozhodnutí oznámil ve videu publikovaném na sociální síti X. Tak jako další neúspěšní kandidáti i DeSantis podpořil kampaň Trumpa.
21. 1. 2024Aktualizováno21. 1. 2024, 23:27|ČTK