TÉMA

Jihoafrická republika

V Jihoafrické republice vloni přibylo upytlačených nosorožců. Stále se zabíjí hlavně kvůli tradiční medicíně

Jihoafrická republika je v současné době zemí, kde žije nejvíc nosorožců. Přes řadu opatření a velké náklady se ale ani tam nedaří zastavit pytláky, kteří bohatnou na zabíjení těchto ohrožených tlustokožců. Dokazují to nově zveřejněná data za rok 2023.
28. 2. 2024|

Případ nestojí na důkazech, ale jen na argumentech, hodnotí Foltýn obvinění Izraele z genocidy

Mezinárodní soudní tribunál neřekl Izraeli, že má ukončit vojenskou operaci v Pásmu Gazy, a naopak nařídil Hamásu propustit rukojmí, zdůraznil v rozhovoru pro ČT24 bezpečnostní analytik Otakar Foltýn, který komentoval týden starý předběžný verdikt Haagu. Podle experta je právní postup ze strany Jihoafrické republiky založen na argumentech, nikoli na důkazech ohledně páchání genocidy proti palestinským obyvatelům Pásma Gazy.
2. 2. 2024|

Soud OSN nařídil Izraeli, aby bránil genocidě a zlepšil humanitární podmínky v Pásmu Gazy

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) předběžným opatřením nařídil Izraeli, aby přijal veškeré kroky pro zabránění genocidy a aby zlepšil humanitární situaci v Gaze. Jde o první rozhodnutí v případu stížnosti, v níž Jihoafrická republika viní Izrael z genocidy v Pásmu Gazy. JAR žádala, aby soud v prvním kroku rovněž nařídil Izraeli zastavit válečné operace v Pásmu Gazy, ale to se nestalo. ICJ zatím nerozhoduje o tom, zda Izrael genocidu páchá, či ne.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 13:56|

Ústavní soud odmítl stížnost Krejčíře kvůli žádosti o nový proces v případu Čepra

Soudy se nebudou znovu zabývat pokusem o vytunelování společnosti Čepro, za který byl odsouzen Radovan Krejčíř. Krejčíř chtěl kauzu znovu otevřít, obrátil se i na Ústavní soud (ÚS), ten však potvrdil verdikt pražského městského soudu, který vloni v létě nové řízení nepovolil. Vyplývá to z rozhodnutí soudu dostupného v justiční databázi. Krejčíř usiloval o nový proces ve své přítomnosti, podle soudů se na něj ale stále pohlíží jako na uprchlého. Kdyby byl uspěl, rozsudek by se zrušil a bylo by nutné otevřít nové hlavní líčení. Podnikatel si odpykává dlouholetý trest v Jihoafrické republice za obchodování s drogami a pokus o vraždu. V Česku dostal souhrnný trest patnácti let vězení, mimo jiné právě za pokus o vytunelování státního podniku Čepro.
25. 1. 2024|

Skupina BRICS chce rozšířením posilovat svůj vliv a konkurovat Západu. Na dalších bodech se ale shodne jen obtížně, míní experti

K lednovému rozšíření skupiny rozvíjejících se zemí BRICS, kterou tvoří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika, bylo přizváno šest států. Argentina členství odmítla ještě v závěru loňského roku a o vstupu Saúdské Arábie ještě podle Reuters nepadlo definitivní rozhodnutí. Nakonec tedy vstoupily čtyři státy Afriky a Blízkého východu: Egypt, Etiopie, Írán a Spojené arabské emiráty. Nyní devítičlenné uskupení je největším konkurentem skupiny G7 a politickou protiváhou Západu. Rozšíření ukazuje rostoucí význam států globálního Jihu, podle odborníků však státy rozdělují odlišné zájmy.
24. 1. 2024|

Izrael u soudu v Haagu odmítl obvinění z genocidy. Připomněl holocaust a útoky Hamásu

Zástupce Izraele před Mezinárodním soudním dvorem (ICJ) v Haagu odmítl obvinění své země z páchání genocidy v Pásmu Gazy, které vznesla Jihoafrická republika, a připomněl mimo jiné holocaust Židů. JAR podle něj v Haagu přednáší nepodložená tvrzení a zkresluje informace. Pokud byla proti někomu spáchána genocida, tak to bylo proti Izraeli, řekl zástupce Izraele v druhý den jednání u ICJ a připomněl několik konkrétních případů vražd a násilí spáchaných během říjnového teroristického útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na jih Izraele.
12. 1. 2024|

Soud OSN jedná o obvinění Izraele z genocidy. Právníci JAR celý den předkládali argumenty

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu začal ve čtvrtek projednávat žádost Jihoafrické republiky (JAR) o zahájení řízení se státem Izrael, který se podle ní v palestinském Pásmu Gazy dopouští genocidy. Africká země žádá soud, aby předběžným opatřením zastavil vojenské operace židovského státu v Gaze. Své argumenty ve čtvrtek přednesli zástupci Jihoafrické republiky, v pátek si soud vyslechne argumenty Izraele, jehož ministerstvo zahraničí označilo jednání za jeden z největších projevů pokrytectví v historii, doplněný řadou nepravdivých a nepodložených tvrzení. Izrael obvinění z genocidy odmítá a tvrdí, že jeho operace v Gaze je aktem sebeobrany.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 18:20|

Biologové znovuobjevili zlatokrta Wintonova. Osmdesát let ho měli za vyhynulého

Vědci v Jihoafrické republice znovu objevili vzácný druh zlatokrta se zlatavě třpytivou srstí a schopností téměř „plavat“ v písečných dunách. Tento drobný savec nebyl spatřen více než osmdesát let a byl proto až doposud považován za vyhynulého.
1. 12. 2023|

Evropa musí pro Ukrajinu udělat víc, jinak se můžeme přiblížit třetí světové válce, prohlásil historik Timothy Garton Ash

Evropa musí pomáhat Ukrajině ke skutečnému vítězství, jinak může být čínský prezident Si Ťin-pching povzbuzen k útoku na Tchaj-wan. To může vést ke třetí světové válce. Evropa nesmí v ničem Číně ustupovat, řekl v pořadu Události, komentáře britský historik, politolog a spisovatel Timothy Garton Ash.
16. 11. 2023|

První boty mohli lidé nosit už před 150 tisíci lety, naznačuje analýza pravěkých stop

Lidští prapředkové mohli být mnohem zručnější výrazně dříve, než dosud věda předpokládala. Nová analýza starých stop totiž naznačuje, že už v dobách, kdy se druh Homo sapiens teprve evolučně zformoval, nosil zřejmě na nohou ochranu chodidel.
15. 11. 2023|

Francie se chystá na finále mistrovství světa v ragby. Prověří připravenost na olympiádu

Ve Francii v sobotu vrcholí mistrovství světa v ragby. Pro zemi se jedná o „zatěžkávací zkoušku“ před letními olympijskými hrami, které se v příštím roce budou konat v Paříži. I kvůli napětí na Blízkém východě mistrovství provázela mimořádná bezpečnostní opatření.
27. 10. 2023|

Demonstrace v Londýně vyjádřila podporu Palestincům. V Berlíně se chystá proizraelská akce

Do ulic Londýna v sobotu vyšli lidé na podporu Palestinců. Podle policejního odhadu se do průvodu zapojilo až sto tisíc lidí. Organizátoři protestu vyzvali k okamžitému zastavení bombardování Pásma Gazy, které Izrael zahájil v odvetě za krvavý útok palestinského teroristického hnutí Hamás na izraelské území ze 7. října. Demonstranti rovněž žádali konec izraelské blokády Gazy. Protestní akce se v sobotu konaly i v Irsku, Francii, Německu či Itálii.
21. 10. 2023Aktualizováno21. 10. 2023, 22:39|

Účastníci summitu G20 se shodli na závěrečné deklaraci včetně části o Ukrajině

Lídři členských zemí se na víkendovém summitu skupiny G20 v Dillí dohodli na formulaci závěrečné deklarace včetně pasáže o válce na Ukrajině. V sobotu to oznámil indický premiér Naréndra Módí. Klíčová a dosud sporná pasáž o geopolitické situaci na Ukrajině podle DPA odpovídá požadavkům Ruska i Západu a hostitelská země výsledek označuje za „stoprocentní konsensus“. Podle Kyjeva je ale deklarace slabá a lídři by na ni neměli být pyšní. Státníci se v Dillí také shodli, že do bloku G20 nově přizvou Africkou unii (AU). Summit přišel i s významnou dohodou o infrastruktuře. Počítá s lepším propojením Evropy, Blízkého východu a Indie sítí železnic a přístavů. Tématem bylo i klima.
9. 9. 2023Aktualizováno9. 9. 2023, 19:59|

V Paříži začalo mistrovství světa v ragby. V pohotovosti jsou fanoušci i policisté

V Paříži začalo mistrovství světa v ragby. Tedy ve sportu, jehož popularita v posledních letech strmě roste. Bezpečnostní opatření během šampionátu vnímají úřady jako zátěžový test před letní olympiádou, kterou země pořádá v příštím roce, uvedl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.
8. 9. 2023|

V centru Johannesburgu hořela nelegální ubytovna. Zahynulo přes sedmdesát lidí

Desítky mrtvých a další desítky zraněných si vyžádal požár v nejlidnatějším městě Jihoafrické republiky. Plameny zachvátily pětipatrovou budovu v obchodní čtvrti Johannesburgu. Podle úřadů zemřelo nejméně 73 lidí, mezi nimi i sedm dětí. Radnice v budově registrovala nevládní organizaci poskytující azyl pro ženy v nouzi. Zločinecké gangy ji ale ilegálně pronajímaly chudým lidem a migrantům k bydlení.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 20:18|

Pozvánku do ekonomického bloku BRICS dostane šest zemí

Lídři skupiny rozvíjejících se zemí BRICS na summitu v Johannesburgu tento týden rozhodli, že pozvou dalších šest zemí, aby se staly novými členy bloku. Pozvánku pošlou Argentině, Egyptu, Íránu, Etiopii, Saúdské Arábii a Spojeným arabským emirátům, oznámil prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž má tento krok posílit vliv bloku, který se zavázal, že bude hájit zájmy „globálního Jihu“.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 22:18|

Krejčíř nemá nárok na nový proces v Česku, rozhodl soud

Pražský městský soud zamítl žádost odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře, který usiloval o nové soudní řízení provedené v jeho přítomnosti. Krejčíř je za mřížemi v Jihoafrické republice, kde si odpykává dlouholetý trest za obchodování s drogami a pokus o vraždu. V Česku dostal v roce 2018 souhrnný trest 15 let vězení, mimo jiné za pokus o vytunelování státního podniku Čepro.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 11:46|

Zemřel jihoafrický fenomén „Sugar Man“. Americký zpěvák Rodriguez nevědomky přispěl k pádu apartheidu

Ve věku 81 let v úterý zemřel americký písničkář Sixto Rodriguez, jehož neuvěřitelný životní příběh vypráví oscarový dokument Pátrání po Sugar Manovi z roku 2012. Umělec v 70. letech na řadu let přerušil kariéru, jeho sociální texty se ale náhodou dostaly do rasově segregované Jihoafrické republiky (JAR), kde se stal rockovou hvězdou, aniž by to sám Rodriguez tušil. Svou hudbou nevědomky přispěl k pádu apartheidu. Jihoafričtí fanoušci si v té době mysleli, že je tajemný písničkář zřejmě po smrti, a tak se ho vydali hledat.
9. 8. 2023|

Česko dostalo pozvání na mírový summit o Ukrajině v saúdskoarabské Džiddě

Česko dostalo pozvání na summit v Saúdské Arábii, kde budou na začátku srpna jednat zástupci západních a rozvojových zemí o Ukrajině. Kdo za Českou republiku na setkání pojede, se nyní řeší. Informoval o tom mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.
30. 7. 2023Aktualizováno30. 7. 2023, 19:31|

Putin na summit do Jihoafrické republiky kvůli zatykači nepoletí, zastoupí jej Lavrov

Rusko na srpnovém summitu rozvíjejících se ekonomik skupiny BRICS nebude zastupovat vůdce Vladimir Putin, nýbrž ministr zahraničí Sergej Lavrov. Uvedla to ruská státní agentura TASS s odvoláním na kancelář jihoafrického prezidenta. Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa dříve požádal Mezinárodní trestní soud (ICC), aby nemusel dát během summitu zatknout šéfa Kremlu Vladimira Putina. Ten čelí zatykači právě ze strany ICC kvůli únosům ukrajinských dětí během ruské agrese na Ukrajině. Ramaphosa se odvolával na tvrzení, že by zatčení podle něj vyvolalo válku. Kreml později uvedl, že Putin se schůzky zúčastní virtuálně a Lavrov dorazí do JAR osobně.
19. 7. 2023|

Radovan Krejčíř utekl před 18 lety. Nyní z věznice v JAR žádá o vydání do Česka

Uplynulo osmnáct let od útěku Radovana Krejčíře. Policistům tehdy uprchl během celonoční domovní prohlídky jeho černošické vily. Šlo o jeden z největších policejních skandálů. Kauza tehdy stála místo policejního prezidenta a vedení protikorupční policie, která měla případ na starosti. Krejčíř následně zmizel na Seychely a poté do Jihoafrické republiky, kde si nyní odpykává trest.
18. 6. 2023|

Válka na Ukrajině škodí celému světu, řekli afričtí lídři Putinovi

Delegace sedmi afrických zemí se snaží zprostředkovat mírové rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem. V pátek se jejich zástupci setkali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, v sobotu mluvili v Petrohradě s ruským vládcem Vladimirem Putinem. Řekli mu, že Ruskem vyvolaná agrese tvrdě dopadá na řadu zemí světa a představili svůj desetibodový mírový plán. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov sdělil, že Moskva základní postoje sdílí, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nicméně uvedl, že plán by bylo složité realizovat. Putin ale prý o iniciativu projevil zájem.
17. 6. 2023Aktualizováno17. 6. 2023, 21:36|

Návrat Krejčíře je pravděpodobný, znamenalo by to pro mě ohrožení na životě, říká bývalý detektiv Tichý

Spekuluje se o návratu obávaného zločince Radovana Krejčíře do Česka. Podle bývalého detektiva protikorupční policie Karla Tichého, který na případu Krejčíře pracoval, je jeho přesun pravděpodobný. To by přineslo řadu problémů pro ty, kteří se kauzami kolem zločince zabývali, a to i problém existenční, uvedl Tichý. On sám byl na Krejčířově seznamu osob k likvidaci. Na případu by se navíc muselo pracovat opět od začátku, což bude složité, protože zločinec má například stále moc zastrašovat svědky, upozornil bývalý detektiv, který byl hostem Interview ČT24.
17. 6. 2023|

Afričtí prezidenti přijeli do Kyjeva s mírovým návrhem. Rusko vyslalo na Ukrajinu rakety

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila nad Ukrajinou šest nadzvukových balistických střel Kinžal a šest střel s plochou dráhou letu Kalibr, uvedly kolem poledne podle agentury Unian ukrajinské vzdušné síly. Letecký poplach byl kvůli ruským střelám vyhlášen postupně prakticky po celé Ukrajině včetně Kyjeva, jehož starosta Vitalij Klyčko informoval o výbuchu v jedné ze čtvrtí poblíž centra. Do Kyjevské oblasti dorazila delegace afrických lídrů, mezi nimiž jsou prezidenti Jihoafrické republiky, Senegalu a Zambie, a jednali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 21:21|